Strömförbrukning och effektivitet
Att välja mellan en hårddisk och en annan är inte någonting som kommer ge en större effekt på din elräkning, men det är fortfarande intressant av flera anledningar. Dels kan det av ren princip vara klokt att välja en energieffektiv disk, och dels står effekten i direkt relation till värmeutvecklingen från hårddisken. Har du flera diskar i exempelvis en NAS innebär därmed också en lägre effekt mindre värme som kan påverka andra komponenter i systemet.
Effektförbrukning – vila
Effektförbrukning – läsning
Effektförbrukning – skrivning
Energieffektivitet
Medan effekten i diagrammen ovan ger en bild av hur mycket hårddiskarna drar för stunden vid belastning så ger de inte hela bilden. Om du exempelvis ska flytta en stor fil till en hårddisk så behöver det inte vara den hårddisk som konsumerar minst ström som är mest energieffektiv, ifall en disk som drar mer för stunden hinner bli klar snabbare och därmed dra mindre energi totalt.
Därför har vi även mätt den exakta mängden energi i joule som gått åt för varje hårddisk under vårt NHSB Office-test. I och med att alla hårddiskar flyttar exakt samma mängd data så är den totala förbrukade energin ett direkt mått på hur energieffektiv hårddisken är – ju lägre energi som förbrukats för samma arbete, desto högre effektivitet.
I det här fallet är det WD Red som tar förstaplatsen, och det är också den hårddisk som har lägst genomsnittseffekt i flera av diagrammen längre upp. Även Seagate Ironwolf ligger bra till, även om den disken har lite högre totaleffekt – detta för att den i regel presterar bättre än konkurrenterna. Minst energieffektiv är WD Black, som konsumerar något mer energi än Seagates SSHD-modell Firecuda 2 TB.
Jag läser testet men kan inte låta bli att tänka på Seagates statistik för diskkrascher. 10tb som försvinner snabbare än någonsin… De har förlorat mitt förtroende, även om det här är en snabb och stor disk. Skulle vara intressant att se hur försäljningsstatistiken ser ut i branschen.
Det där är en väldigt bra fråga och något vi diskuterat mycket här inne på kontoret Gadgety. Problemet är att det är näsan omöjligt att testa för ett traditionellt testlabb, även ett så omfattat som vårt. Det krävs tusentals enheter och månader av driftstid för att få en någorlunda bild av detta. Det enda jag kan säga på rak arm är att Seagate “verkar” förbättrat sin tillförlitlighet. https://www.nordichardware.se/nyheter/backblaze-visar-tillforlitlighetsdata-pa-seagates-8tb-harddiskar.html Det är samtidigt inget vi kan veta med 100% säkerhet men så är det även för de andra fabrikaten. Sista tipset är att man alltid använder sig av en raid-lösning för extern… Läs hela »
väldigt märkligt val av hårddiskar måste jag säga men tack för testen ändå.