Slutsats
På den här sidan sammanfattar vi våra intryck av de nio diskar som passerat genom testlabbet. En av enheterna, WD Red 6 TB, har vi testat tidigare med en äldre testmetodik. Den enheten får i och med den här artikeln ett nytt omdöme baserat på våra nya mätningar.
Hårddiskar kan fortfarande överraska
Trots att flashlagring stadigt vinner mer och mer mark både för servrar och persondatorer så upphör mekanisk lagring inte att förvåna. Att lagringsutrymmet i konsumenthårddiskar nästan har fördubblats på två år är anmärkningsvärt för en teknik som har varit i bruk under så lång tid. Lika imponerande är även att prestandan fortsätter bli bättre – även om det fortfarande är en i grunden långsam teknik.
Seagate Barracuda 2TB
Det här är den billigaste enheten i testet, men för den sakens skull inte den mest prisvärda. Barracuda är tänkt som en enkel hårddisk för stationära datorer eller externa kabinett, så det är kanske inte heller helt överraskande att prestandan inte tar hem några rekord.
I nuläget känns ett lågt butikspris inte tillräckligt för att ge den här hårddisken en allmän rekommendation, även om den inte heller sticker ut som ett regelrätt dåligt köp. Du får mer lagring per spenderad krona med varianten på 3 terabyte (50 procent mer utrymme för 35 procent högre pris), som även presterar bättre i praktiskt taget alla tester.
Vill du strikt inte lägga över 1 000 kronor kan den här hårddisken vara ett vettigt budgetalternativ – även om vår allmänna rekommendation är att faktiskt lägga lite extra pengar för att få en bättre disk på samtliga dimensioner.
Be the first to leave a review.
Seagate Barracuda 3TB
Av de nio modeller vi testat i den här artikeln är Barracuda 3 TB den som ger (med snäv marginal) mest lagring per spenderad krona. Det är verkligen inget fartmonster, levererar åtminstone något vassare prestanda än sin lillebror på 2 TB i merparten av testerna. Några prestandarekord är inte heller att räkna med när det är en hårddisk det handlar om över huvud taget, och viktigast i det här fallet är att vi inte noterar något resultat som sticker ut som regelrätt dåligt.
Vi hade gärna sett åtminstone tre års garanti snarare än de två år som gäller i nuläget, men i slutändan överskuggar det inte den attraktiva prissättningen. Är det maximal lagring per krona som gäller så är det här ett av de vassaste alternativen på marknaden i nuläget.
Rekommendation: Mest lagring per krona (NAS/Desktop)
Be the first to leave a review.
Seagate Ironwolf 10 TB
Det är sällan en hårddisk överraskar prestandamässigt idag, än mindre om det är en 7 200 RPM-modell. Seagates monster till NAS-disk lyckas dock kamma hem prestandatronen med besked – i ett fåtal tester är WD Black snabbare, men överlag finns det ingen annan 7 200-varvsmodell som kommer i närheten. I både slumpmässig och sekventiell data ligger Ironwolf i topp, och kan även skryta med testets kortaste svarstider.
Med ett butikspris på närmare 4 600 kronor lämnar Ironwolf 10 TB ett märkbart avtryck i plånboken. Den rejäla lagringsvolymen innebär dock i slutändan ett fullt rimligt pris per GB. Behöver du den här typen av lagringsutrymme kan Ironwolf mycket väl vara en värd investering för att ersätta två mindre diskar på 4 eller 6 TB.
I slutändan finns det helt enkelt inte mycket att anmärka på med Seagates monsterdisk, som är väl värd en rekommendation för dig som ställer höga krav på både prestanda och lagrignsdensitet, och lämpar sig i praktiken lika bra i en NAS som direkt i datorn eller i ett externt kabinett.
Rekommendation: För bäst prestanda/Mest utrymme (NAS/Desktop)
Be the first to leave a review.
Seagate Firecuda 1 TB
SSHD bygger på löftet om SSD-liknande prestanda med lagringsutrymmet från en hårddisk, men gång på gång är det tyvärr ett påstående vi får avfärda i våra lagringstester. I vissa specifika fall kan Seagates Firecuda-disk sträcka på sig, exempelvis slumpmässig skrivning med låg QD, men överlag är resultatet allt annat än imponerande.
Med högt pris per GB och få påtagliga prestandavinster finns det i vår mening absolut ingen anledning att investera i en SSHD i 3,5-tumsformat idag. Möjligtvis kan 2,5-tumsmodeller vara alternativ en smal målgrupp användare med bärbara datorer som strikt måste ha över 1 TB lagring och endast har tillgång till en ensam SATA-plats, men för stationära användare finns det i slutändan inte tillräckligt mycket att vinna på att välja en SSHD.
Be the first to leave a review.
Seagate Firecuda 2 TB
Exakt samma faktorer som sänker 1 TB-versionen av Seagates SSHD-enhet fäller även storebror på 2 TB. De eventuella prestandavinster som finns att hämta är helt enkelt inte stora nog för att motivera komprimissen med lagring per krona.
Till en stationär dator är det fortfarande ett betydligt bättre alternativ att köpa en billig SSD och tillsammans med en vanlig mekanisk hårddisk om du behöver utrymmet.
Be the first to leave a review.
WD Black 6 TB
WD Black sticker ut som ett riktigt fartmonster, och är den enda modellen som på allvar tampas med Seagate Ironwolf 10 TB i råprestanda. I ett antal tester, exempelvis skrivning av små och medelstora filer, kniper den en förstaplats med besked och lämnar samtliga andra modeller bakom sig.
Modellen har dock påkostad, och ligger en bra bit över mer avskalade modeller som WD Red och WD Blue i samma storleksklass vad gäller pris per GB. Men ställer du höga krav på prestanda och inte vill lägga de extra pengarna för en modell med 10 TB så är det här ett riktigt vasst alternativ till stationära datorer eller externa kabinett.
Rekommendation: För bäst prestanda i 6 TB-klassen (Desktop)
Be the first to leave a review.
WD Blue 6 TB
WD Blue är en av de långsammaste enheterna i testet, vilket är föga förvånande i och med att den endast snurrar i 5 400 varv per minut. Prestandan är dock nästan identisk med WD Red 6 TB, som även är en nästan identisk disk sett till specifikationerna.
Blue är en hårsmån billigare än Red per GB, vilket gör det här till den billigaste modellen med 6 TB i testet för närvarande. Den är dock inte billigare per GB än Seagate Barracuda 3 TB, så är det maximal lagring per krona som gäller och du är villig att sprida ut din data över två diskar så är det mer kostnadseffektivt att köpa två Barracuda istället – dessa presterar dessutom något bättre.
I jämförelsen med WD Red vinner sistnämnda i slutändan på sin längre garantitid, med tre år istället för två. Prisskillnaden är praktiskt taget försumbar, vilket gör Red till det självklara valet av de två i och med den ökade tryggheten.
Be the first to leave a review.
WD Red 2 TB
Den minsta av de två WD Red-modeller vi testat är också den långsammaste av de två. Tyvärr är den inte heller i topp vad gäller lagring per krona, varken överlag eller i specifikt 2 TB-klassen. I båda fallen går den kronan till Seagate och Barracuda-serien. Sistnämnda är dessutom snabbare i mer eller mindre alla prestandatester.
Medan WD Red 2 TB inte är en regelrätt dålig hårddisk så sticker den inte ut tillräckligt för att få en allmän rekommendation. Det kan dock vara värt att hålla koll på priserna framöver, då den här modellen kan bli intressant om prisbilden förändras.
Be the first to leave a review.
WD Red 6TB
Förutom att ha mer lagring per krona än sin lillebror på 2 TB kommer den här upplagan av WD Red även med något bättre prestanda i mer eller mindre samtliga tester. Det är dock fortfarande en jordnära 5 400-varvsmodell utan extra cacheminne, och därmed inte något prestandamonster. Det är däremot en prisvärd disk om du är ute efter någonting ur just 6 TB-klassen.
Prissättningen är närmast identisk WD Blue, presterar snarlikt men har kortare garantitid. WD Black och liknande entusiastdiskar spelar i en annan liga, men kostar också desto mer. Du får mer lagring per krona med Seagate Barracuda 3 TB, men för att nå samma lagringsvolym behöver du i så fall två diskar, vilket inte alltid är ett alternativ.
Det här är en hårddisk vi har testat tidigare, redan vid dess lansering år 2014, och våra slutsatser står fast även två år senare när den testats med vår uppdaterade och mer omfattande testmetodik. WD Red får tummen upp som en prisvärd 6 TB-disk för NAS-användare, särskilt för de som inte vill eller kan sprida sin data över flera diskar.
Rekommendation: Mycket för pengarna i 6 TB-klassen (NAS)
Be the first to leave a review.
Marknadsanalys 2016-10-29
Att de första 10-terabyteshårddiskarna på allvar börjat hitta ut i butik och att de i faktiskt erbjuder både vass prestanda och mycket lagring per krona signalerar att framtiden för mekanisk lagring fortfarande är ljus. En växande fråga är hur många konsumenter som faktiskt har nytta av så stora lagringsmängder när streamingtjänster fortsätter växa i popularitet. Att det finns användare med behov av 10 terabyte i datorn eller NAS:en råder det ingen tvekan om, men höga krav på lokalt lagringsutrymme är betydligt mer nischat idag än vad det har varit tidigare.
Jag läser testet men kan inte låta bli att tänka på Seagates statistik för diskkrascher. 10tb som försvinner snabbare än någonsin… De har förlorat mitt förtroende, även om det här är en snabb och stor disk. Skulle vara intressant att se hur försäljningsstatistiken ser ut i branschen.
Det där är en väldigt bra fråga och något vi diskuterat mycket här inne på kontoret Gadgety. Problemet är att det är näsan omöjligt att testa för ett traditionellt testlabb, även ett så omfattat som vårt. Det krävs tusentals enheter och månader av driftstid för att få en någorlunda bild av detta. Det enda jag kan säga på rak arm är att Seagate “verkar” förbättrat sin tillförlitlighet. https://www.nordichardware.se/nyheter/backblaze-visar-tillforlitlighetsdata-pa-seagates-8tb-harddiskar.html Det är samtidigt inget vi kan veta med 100% säkerhet men så är det även för de andra fabrikaten. Sista tipset är att man alltid använder sig av en raid-lösning för extern… Läs hela »
väldigt märkligt val av hårddiskar måste jag säga men tack för testen ändå.