CPU-test - vilken processor är bäst för GTX 1080 Ti?
Med AMD:s återinträde på entusiastmarknaden processorer väcks frågan vilken typ av processor som krävs för att ge grafikkort som Geforce GTX 1080 Ti ordentligt med svängrum. Beroende på vilken typ av spel som renderas och på vilket sätt så kan en långsam processor bli den begränsande faktorn, inte minst om du vill spela i hög bildfrekvens på en skärm med stöd för 144 Hz eller mer.
På den här sidan jämför vi en handfull processorer som samtliga är testade tillsammans med Geforce GTX 1080 Ti. I skaran hittar vi topp- och instegsmodellerna i AMD:s nya Ryzen-familj (Ryzen 7 1800X och Ryzen 7 1700), samt tre modeller ur Intels Kaby Lake-familj: Core i7-7700K, Core i5-7600K och Core i3-7350K.
Syntetiskt test – 3DMark Time Spy (DX12)
Om vi ringar in endast grafikdelen av 3DMark Time Spy har inga av processorerna några problem att hänga med och driva Nvidias nya flaggskepp. Felmarginalen mellan resultaten rör sig om några tiotal poäng, så skillnaderna mellan Intels processorer är i princip försumbara i praktiken. AMD:s Ryzen-modeller ligger omkring 300 poäng bakom, vilket är signifikant nog att inte handla om felmarginal, men inte stort nog att bekymra sig om som användare.
Middle-Earth: Shadow of Mordor (DX11)
Det här är en äldre titel, men fortfarande en relativt resurskrävande sådan, inte minst vad gäller att skyffla grafikminne. I 4K-upplösning presterar alla processorer likvärdigt, och grafikkortet är den uppenbara flaskhalsen. Att processorn sedan blir flaskhals i 1080p är i sin tur inte någon större överraskning, men marginalen är överraskande markant: omkring 50 fps mellan Core i7-7700K och Ryzen 7 1700, samt omkring 20 fps mellan i7-7600K och i3-7350K.
Vad som är intressant att notera är att grafikkortet är så pass snabbt även i 1440p att processorn blir en flaskhals även där i den här titeln. Även i det här fallet rör dig sig om en rejäl skillnad mellan Ryzen 7 och Intel Core i7/i5. Ett mindre, men ändå tydligt, avstånd finns mellan i5/i7 samt i3-7350K.
Grand Theft Auto V (DX11)
Den här titeln tycks vara märkbart mer belastanda på grafikkortet, så skillnaderna mellan processorerna avtar. I 1080p finns en skillnad på omkring 20 fps mellan de snabbaste och de långsammaste processorerna, men skillnaderna är desto mindre i 1440p. I 4K-upplösning presterar alla processorer likvärdigt.
Rise of the Tomb Raider (DX11/DX12)
Här kan vi notera ett antal viktiga skillnader. I 1080p, både med och utan DirectX 12, är Intels processorer markant snabbare än AMD Ryzen 7. Men vi kan även notera att flertrådsteknikerna SMT (AMD) och HT (Intel) faktiskt gör en märkbar skillnad på prestandan, där både Ryzen 7-modellerna och Core i7-7700K gynnas av att respektive teknik stängs av.
Skillnaderna blir mindre i 1440p, upplöäsning, men Intel har ett klart försprång även här, både med DirectX 11 och DirectX 12.
I 4K-upplösning blir grafikkortet till slut den tydliga flaskhalsen, och som konsekvens presterar alla processorer likvärdigt i med både DX11 och DX12.
Analys – CPU-valet kan bli viktigt för 1440p-gaming
En viktig slutsats vi kan dra av samtliga speltester på den här sidan är att valet av processor kan bli viktigt för dig som vill spela i höga bildfrekvenser i snabba FPS-spel. Geforce GTX 1080 Ti har visat sig vara snabbt nog åtminstone i dessa titlar för att göra processorn till en flaskhals i 1440p-upplösning, vilket är anmärkningsvärt av flera anledningar.
Vad som gör det särskilt relevant är att bildskärmar med 1440p-upplösning just nu befinner sig i något av en guldålder. Idag går det att köpa spelskärmar som kombinerar 1440p-upplösning med högpresterande IPS-paneler och uppdateringsfrekvens på 144 Hz. Sådana skärmar är fortfarande mycket påkostade, men för dig som överväger ett grafikkort som Geforce GTX 1080 Ti är det inte en orimlig kombination
I skrivande stund tycks Core i7-7700K fortfarande vara det optimala valet för ändamålet. Med det sagt så kommer prestandan skilja sig från spel till spel, och framöver kan AMD komma att ta igen en del av det avståndet med bättre optimering. Det rör sig inte heller om några stora skillnader i vissa titlar, såsom GTA V. Är det 4K-upplösning som lockar presterar AMD:s nya processorer jämlikt med Intels i5- och i7-modeller – men det gör även tvåkärniga/fyrtrådade Core i3-7350K för cirka 2 000 kronor.
Har ni några planer på att vattenkyla kortet?
Skulle vara intressant att se vad det gör för överklockningen då tempen verkar vara den begränsande faktorn.
Just nu har vi inga planer på att ta isär kortet tyvärr, men vi arbetar med att få in några vattenkylda, mer exakt hybrid-kylda, partnerkort som t.ex. MSI’s Seahawk-kort!
Fantastiskt fin recension Hamit! Riktigt bra jobbat!
En fråga angående artikeln, vilka minnen/frekvens använde ni till RyZen?
Ryzen får upp till 15% högre i tester där GPU inte är flaskhgals med snabbare minnen:
Vi använder 2 400 MHz där det är möjligt, men har noterat en hel del problem med minnesskalning med våra Ryzen-exemplar, med två olika moderkort och två olika uppsättningar moduler. Jag filar på en artikel om detta för att granska det djupare, och förhoppningsvis kommer problemen lösa sig med den senaste UEFI-uppdateringen 🙂
Tyvärr är det dessutom så att de som verkligen spelar i 4k inte spelar på Ultra settings. En av de första sakerna man gör är att bland annat dra ner på AA, det påverkar inte grafikkvalitén när du spelar i 4k och ökar prestandan påtagligt i de flesta spelen. Detta gör delen med 4k settings i CPU jämförelserna lite skev tror jag. Det olyckliga är nog att Intel nog skulle få ännu mer mark i 4k när GPUn belastas mindre.
Dessutom är det värt att notera tämligen store prissänkningar på 1080 korten i samband med IT släppet.
Jag tycker definitivt att NHW går från klarhet till klarhet när det gäller deras grafiktester.
Grym recension på marknadens snabbaste kort.
Kul att ni även fick med jämförelser mellan Ryzen och Intel.
Det billigare alternativet vann 🙂
Tack Alexander! Vi arbetar mycket med att förbättra våra tester så det är extra kul att läsa att det uppskattas 🙂
Mäktigt kort, mäktig prestanda! MEN – återigen kylningsproblem med referenskort, kyler dåligt och väsnas ofta. Min rek: köp EJ – OM du inte sitter med en massa kosing som bränner i fickan och ett omedelbart behov, så invänta Amd Vega (i maj?) och därpå följande eventuella prisjusteringar, välj sen det ena eller det andra, som du då finner bäst – för dig! En synpunkt vad gäller avsnittet: “CPU-test – vilken processor är bäst för GTX 1080 Ti?”: Det är inte riktigt rättvist gentemot Ryzen-processorn att göra jämförande tester i detta tidiga skede, ALLA spel är optimerade för Intel men få… Läs hela »
http://hwbot.org/newsflash/4335_ryzen_platform_affected_by_rtc_bias_w88.110_not_allowed_on_select_benchmarks
Tillägg till min kommentar: Jag är, när det gäller fabrikat, helt färgblind vad gäller rött, blått och grönt (Amd, Intel och Nvidia – för den som inte visste;), har produkter från alla tre tillverkarna i “min park”. MEN, jag har förstått att det för en del är ett känsligt ämne, de känner sig helt enkelt om det kan tolkas som kritik mot den “egna färgen”, DET tycker jag är ganska omoget. Bemöt istället påståenden och synpunkter som inte gillas konstruktivt, med argument.
Är endast mån om att det skall vara knivskarp och glödhet konkurrens, det gynnar oss konsumenter!
Vill bara passa på att lägga till den här brasklappen – om varför jag inte gillar referenskort, vare sig de innehåller A- eller N-GPUer – motivering: Det minsta lilla surr från fläkten förstärks i höljet som fungerar som en resonanslåda, och vart tar det vägen, jo direkt ut genom plåthållaren/-gallret. Det hjälper alltså inte om man nu har kostat på sig ett ljuddämpat chassi, enda lösningen är lurar, eller en riktigt kraftig ljudanläggning (som dränker missljudet). Har säkert byggt 10-15 datorer där just detta problem uppstått. Nyligen var det ett Sapphire RX480 (ref.kort) vars fläkt avgav ett väldigt enerverande “klirr”-ljud… Läs hela »
http://hwbot.org/newsflash/4339_der8auer_unboxes_strips_and_volt_mods_an_nvidia_gtx_1080_ti