OCZ går i konkurs och återuppstår
I mitten av november 2013 så såg det väldigt mörkt ut för OCZ. Företagets förre VD hade under en längre period försökt att utöka företagets produktportfölj i hopp om att driva upp omsättningen och därmed få OCZ att bli ett attraktivt uppköp för ett större bolag. Strategin hade inte gått något vidare och på grund av sina många olika produkter så blev support och kvalitet lidande. Trots ny VD och omstrukturering så gick finanserna inte att rädda och i November 2013 så gick OCZ i konkurs.
OCZ Technology gick i konkurs i november 2013
Bara någon vecka senare så annonserades att den japanska teknikjätten Toshiba skulle köpa upp det som fanns kvar av OCZ. Uppköpet gjorde att många av OCZs anställda kunde fortsätta arbeta men också att garantier fortfarande gällde för en del av OCZs produkter. Uppköpet gjorde också att OCZ kunde fortsätta tillverka SSD-enheter baserade på sin egenutvecklade kontrollerkrets, Barefoot 3. Med hjälp av tillgången till Toshibas Nand-flash och en betydligt smalare produktportfölj, så började OCZ sakta återhämta sig.
Efter uppköpet bildades OCZ Storage Solutions
Om vi snabbspolar fram till april 2016 så får vi en notis till redaktionen om att OCZ kommer att integreras helt i Toshiba. Tidigare har företaget fortsatt sitt arbete som ett eget separat bolag (under namnet OCZ Storage Technologies) men nu skulle alltså det här bolaget integreras in i Toshiba. Bara för någon vecka sedan så började vi se första tecknen på förändring. Flera av våra kontaktpersoner har fått Toshiba-mailadresser och går man in på OCZ:s hemsida så möts man av en ny hemsida som pryds med Toshibas logotyp.
I produktsortimentet så har det också hänt en del. Samtliga av OCZ:s enterprise-enheter är borta och kommer istället att köras under Toshibas flagg. Det finns numera endast tre SSD enheter som går under OCZ:s namn. TR150 är givetvis Trion 150 som är OCZs budgetmodell. VT180 är då istället för Vector 180 som då är entusiastmodellen. Den sista är den enhet som vi titta lite närmare på idag, nämligen Revodrive 400.
OCZ har altså gått ifrån att vara ett eget bolag till att numera endast vara ett varumärke för Toshibas konsumentenheter, på samma sätt som Crucial är ett varumärke för Micron. Vi ser också att man har passat på att städa upp bland sina gamla enheter och vi på NH tycker att OCZ nu äntligen har hittat sin plats hos Toshiba. Förhoppningsvis kommer det här leda till att vi får se alla Toshibas konsument-enheter under OCZ flagg.
Då är det det här med QSBC igen.
För Toshiba XG3 som det här i stort sett är använder sig av QSBC i alla fall.
Är det den motsatta situationen med Trion 100 och Q300 här?
Alltså att SSDen från OCZ har inte QSBC medan den från Toshiba har det.
Det finns för närvarande inga uppgifter om huruvida RV400 använder QSBC eller ej. Det finns ingen info i vare sig pressreleaser eller review kit som vi fått av OCZ/Toshiba. Våra kontakter på OCZ/Toshiba vet inte heller.