Radeon Vega 64 är AMD:s första prestandagrafikkort på drygt 2 år och med imponerande prestanda tar man nu äntligen rygg på rivalen Nvidia.

AMD har gjort stora framsteg på CPU-marknaden det senaste året där lanseringen av Ryzen fått både aktieägare och AMD-anhängare att jubla. Försäljningen av grafikkort har räddats av en lavinartad efterfrågan på beräkningskraft för grävning av kryptovalutor. Samtidigt har det länge legat en våt Vega-filt över spelare och datorentusiasters grafikdrömmar.

AMD har sedan lanseringen av Radeon RX 480 för drygt 1 år sedan påtalat att prestandagrafikkorten låg på bakning i form av Vega-arkitekturen. Även om ett exakt lanseringsdatum aldrig spikats har den generella lanseringsplanen ryktats varit satt vid flera tillfällen, först till slutet av 2016, sedan början av 2017 och till slut sommaren 2017. Idag sitter vi då äntligen här med Vega-grafikkort i knät och lanseringen kommer inte en dag för tidigt.

AMD har inte haft ett grafikkort i prisklassen över 3 000 kronor på över 2 år när man lanserade Fiji-baserade flaggskeppet Radeon Fury X. Nvidia har med andra ord levt loppan på prestandamarknaden och slagit mynt av det faktum att AMD lämnat öppet fält för Geforce i de högre prisklasserna.

Med Radeon Vega 64 ska AMD leverera inte bara ett alternativ till de kraftfullare modellerna av Geforce utan även leverera AMD:s första 4K-kapabla grafikkort. Receptet är en herramassa transistorer och beräkningsenheter samt en rejäl laddning HBM2-minne.

Subscribe
Notifiera vid
75 Comments
äldsta
senaste flest röster
Inline Feedbacks
View all comments
6 Årtal sedan

Det var väl väntat. Drar alldeles för mycket mot vad Nvidias motsvarighet i samma prestandaklass. AMD borde skrota CGN-arktitekturen och börja om på ny kula. Den har ju trots allt varit med enda sedan 2011 medan Nvidias Pascal har rötter till Maxwell från 2014 och det har ju visat sig vara en framgångsaga. Inte heller kan AMD sänka priserna när det handlar om större kretsar för att ta igen nackdelarna. I slutändan tycker jag inte det finnas någon anledning att gå AMD denna generation. Fury X lyckades ju trots hålla takten med 980Ti i många titlar. Hawaii-kretsarna drog visserligen en… Läs hela »

JB
JB
6 Årtal sedan
Reply to  Anton Karmehed

Tidiga tester kan vara förödande, använd drivrutin kan förorsaka totalt missvisande resultat för hårdvaran. Skall ni syssla trovärdigt med detta​ testande, då måste ni följa upp med publicering av vad drivrutinskorrigeringar leder till för resultat, likaväl som publicering av en prisförändring. Mycket jobb – visst, men det krävs! Exempelvis lär det komma en korrigering beträffande: Known Issues Radeon WattMan may not reach applied overclock states on Radeon RX Vega series graphics products or may cause mouse stuttering when left running in the background. (Hämtat ur Amd’s change-log) Resultatet​ kommer möjligen att förändra Vegakortens OC-resultat i förhållande till era testresultat. Observera… Läs hela »

JB
JB
6 Årtal sedan
Reply to  JB

För den som vill läsa Antons svar, så finns det längre ner, jag dubblerade nämligen mitt inlägg (svar till Hamit) /jb

JB
JB
6 Årtal sedan
Reply to 

Nu är du väl ändå lite väl taskig (göteborska) Klappa? Jag bläddrade snabbt igenom alla testvärden, tycker överlag att det ser positivt ut – sånär som på några speltitlar. Temperaturen är inte överdrivet hög i balanserat läge (Turbo kan man glömma), och vad gäller ljudnivån – spelar inte de flesta ändå med lurar??? Jag har redan lagt en order på ett kort, kan återkomma med egen erfarenhet senare, kommer jämföra med GTX 1080 och RX 480 & 580 (i Crossfire). Hur många av er som kommenterar här är egentligen i köpläge, och skulle isf kunna TÄNKA SIG ett Amd-kort (eller… Läs hela »

Morkul
6 Årtal sedan
Reply to  JB

Personligen har jag äntligen köpt en Rysen 7 1800X, efter många om och men. Det kommer bli min sekundära burk och har tankar på Vega 56 eller GTX 1070 och allting kommer nog komma till vilket utan dem som är billigast. Har två GTX 1080 TI i promär burken så jag är inte i behov av extrem prestanda. Så jag blandar i alla fall vilt mellan AMD, Intel och nVidia. När man pratar med kollegor och vänner får jag bilden av att de flesta riktiga entusiaster ser bortom märket på varan. Tittar man på någon som bygger burkar för ett… Läs hela »

JB
JB
6 Årtal sedan
Reply to  Morkul

Minns vad du skrev, att du nu skaffat en R7 1800X – bra val. Vill bara nämna för dig en erfarenhet jag fått vid överklockning av min Ryzen, visserligen en 1700 men kan nog även vara gällande för 1800X, nämligen att börja blåsa på rejält med CPU-kylning (100%) redan vid 60°C. Jag har en Corsair H80iV2 CPU-kylare med dubbla 120mm fläktar (utbytta till extra tysta). För att få fram bästa inställning körde jag CPU-testen i Geekbench 4. Vid 4GHz stängdes datorn ner under testet tills dess att jag fann rätt inställning. Nu kör jag ändå inte datorn så hårt, har… Läs hela »

JB
JB
6 Årtal sedan
Reply to  Morkul

Rättar ett litet fel, kollade ikväll, det skall vara: “CPU-kylning (100%) redan vid 55°C (max temperaturen är inte högre än 75°C). Sättningen i mitt fall sker i Corsairs egen applikation. Om inte du Morkul, så kanske någon annan har användning för denna info. /jb

Mundus
Mundus
6 Årtal sedan
Reply to 

Överklockinging har alltid varit AMD kortens starka sida. Så vi får se hur det blir på den fronten när andra företag börjar göra kort med ordentlig kylning. Annars rent som en gamer så är det NVIDIA som gäller, men så har det varit ett bra tag nu. Förutom om du spelade mycket BF4 när det var nytt.

Morkul
6 Årtal sedan

Vet inte om jag missat något men det skulle vara kul med en pris/prestanda uträkning. Förstår mycket väl att Vega 64 är bästa pris/prestanda val men Vega 56? Vega 56 vinner ibland över GTX 1070 och förlorar ibland, har inte orkat räkna på snittet, och GTX 1070 är trots allt $50 billigare.

Morkul
6 Årtal sedan
Reply to  Anton Karmehed

Men då är enda prisbildsreferens vi har är rekomenderat USD pris och där är GTX 1070 $50 (Ca: 500-600 SEK efter moms och andra avgifter billigare än Vega 56. Förstår att göra jämförelser när det inte finns svenska priser men då bör man kanske också undvika att utropa “Mest prestanda per krona” tills man har fakta?

Morkul
6 Årtal sedan
Reply to  Anton Karmehed

Att ni avvaktar med utmärkelser tills prisbilden är klar ska ni ha en eloge för. Frågan är dock vilka priser vi kommer få se i Sverige då det låter som att tilldelningen av kort är låg? Sådana fall finns risk för att importörer och handlarna utnyttjar situationen med högre priser tills att vi får in fler kort.

Fredrik
Fredrik
6 Årtal sedan

Vad är psu rekommendationen ? Har sett en låda på youtube där rx vega 64 luftkyld angav 750w som psu krav? Kan ni bekräfta det ryktet?

Fredrik
Fredrik
6 Årtal sedan
Reply to  Anton Karmehed

Ligger precis under deras rekommenderade gräns. Med ett RM650i som är 650w. Vilken otur, tänker dock inte chansa, det finns ju usb julgranar, små fläktar,muggvärmare och usb kylskåp som ska drivas utöver grafiken. Det får bli något 1080kort. Det går att köpa ett fläskigt 3pci slots kort på 1 1/2 kg. Stort som en skokartong , överklockat som en hårtork med mitt 650w psu. Dock inte ett referens vega 64. Köper man de övre prisklassernas kort så vill man nog ha det där lilla extra. Det är synd på w där, men kanske de släpper uppdateringar som förändrar kortets ström… Läs hela »

6 Årtal sedan

Hej,

Ni skriver “Nvidia kallar inte längre sitt grafikminne för “vram” utan “HBC” och indikerar att grafikminnet ska agera mer som en cache än ett traditionellt minne.” Borde det inte vara AMD som kallar det HBC?

6 Årtal sedan

Fundera själv på en vega men nu blev jag osäker med tanke på testerna. Har en R9 380 Kort. Ska man byta till Nvidia eller ska man vänta tills MSI och Gigabyte och alla dom släpper sina versioner?

JB
JB
6 Årtal sedan
Reply to  Anton Karmehed

NUUU – sänker Nvidia (kanske – förmodligen), efter att ha sugit ut max från ALLA tidigare köpare, enbart i ett försök att knäcka konkurrenten – Amd!! Hur nice är det??

Jag har både röda och gröna kort, men jag värnar just nu konkurrensen!!

/jb

Morkul
6 Årtal sedan
Reply to  JB

Nvidia sänkte priset på sina kort redan för några månader sedan, GTX 1070 har riktpriset sänts med $150 sedan det introducerades. Att nVidia sänker priset bara några månader innan de släpper nästa generation är heller inget ovanligt.

Det som är lite ovanligt och oroande är att AMD släpper sin nya kort så sent och ändå inte kommer upp i riktig topp prestanda.

JB
JB
6 Årtal sedan
Reply to  Morkul

Det blir väldigt intressant att se vad Nvidia kommer med härnäst, och om Amd kan kontra något snabbare denna gång. /jb

JB
JB
6 Årtal sedan
Reply to  JB

Iom att även Amd har aviserat att överge mGPU, så får man väl anta att de ser en potential i sGPU. Jag har sett en bild på utvecklingskurvan för Amd’s GPU-utveckling, kurvan stack rakt upp mot Navi (minns kanske fel namn?) – ett jättesteg, har måhända Amd ett Ess i rockärmen??? /jb

Morkul
6 Årtal sedan
Reply to  JB

Problemet är ju att om du tittar på Volta i server konfiguration har mer en dubbla beräkningsprestandan mot Pascal, alltså över 100% förbättring.

Hur detta skalar till PC bruk återstår och se men graferna som nVidia har visat också pekar rakt upp, precis som AMDs. Inte för att jag litar på någon av dem 😀

Morkul
6 Årtal sedan
Reply to  JB

Problemet är att Vega var AMDs svar på nVidias 10-serie som kom för över ett år sedan (5 kvartal). nVidia står då redan i startgroparna för nästa lansering. Tyvärr känns det inte alls bra för det lär dröja ytterligare minst ett år innan AMD kan få ut nästa generation. Skulle nVidia klara av att ligga en hel generation föra så kommer läget bli kritiskt.

Hoppas verkligen att AMD kan hänga på nVidia annars kommer vi få se extremt dyra kort i framtiden.

6 Årtal sedan
Reply to  Anton Karmehed

Freesync kör jag med 🙂 Okok då vänta jag in partnertillverkarnas kort. inget som jag måste köpa nu med grafikkort men ska skaffa ett nytt få hoppas att partnertillverkarna kan fixsa med ljud och ström och allt.

JB
JB
6 Årtal sedan
Reply to  Anton Karmehed

Hur bra är det Anton, att du styr bort från köp av referenskortet? Det är väl ok att någon annan än just DU ger en sådan rekommendation här, men ert skrivande kan ju orsaka tvärnit i en produkts lansering innan den egentligen fått en chans att korrigera (Pris & Prestanda – med drivrutinsuppdateringar)! Jag är inte odelat positiv till era tidiga tester, ni borde formulera er annorlunda just pga att de är tidiga /jb

JB
JB
6 Årtal sedan
Reply to  Anton Karmehed

Det är ett stort ansvar du/ni tar på er. Du kan inte vara privat/personlig Anton, inte på den hör sajten. /jb

JB
JB
6 Årtal sedan
Reply to  Anton Karmehed

Du får räkna med att det tas som ett allmänt råd Anton, vad DU skriver väger långt mycket tyngre än vad någon av oss andra skriver, även om vissa kan ha minst lika mycket kunskap/erfarenhet – ibland kanske till och med mer.

Så jag menar – och upprepar, DU du kan inte vara privat/personlig på denna sajt. Vill du uttrycka något privat/personligt, då får du använda dig av en pseudonym. Men hur ni vill hantera detta, det är en policyfråga som ni får diskutera internt, jag har gett uttryck för min syn på saken.

/jb

JB
JB
6 Årtal sedan
Reply to  Andreas Mollet

NUUU – sänker Nvidia (kanske – förmodligen), efter att ha sugit ut max från ALLA tidigare köpare, enbart i ett försök att knäcka konkurrenten – Amd!! Hur nice är det??

Jag har både röda och gröna kort, men jag värnar just nu konkurrensen!!

/jb

Jörgen Rehn
6 Årtal sedan

Hmm, se där! Efter läckta prestanda tester samt amd:s egna uppvisning av rx vega så är man allt annat än förvånad. Känns äkta amerikanskt, stark motor (men utan finess), drar soppa som fan (el), men det gör ju inget, USA har ju ändå dragit sej ur klimatavtalet.., (“don’t care, someone else can clean the shit after me, I just want to earn money!”) GPU divisionen får nog försöka lära sej av CPU divisionen, även fast den inte är perfekt den heller. Skulle jag vara tvungen att spendera över 4000:- på ett grafikkort just nu så skulle jag välja Nvidia alla… Läs hela »

JB
JB
6 Årtal sedan
Reply to  Jörgen Rehn

Jag förstår dig, men hoppas samtidigt att inte för många resonerar som du, för då kanske den tråkiga situationen uppstår att det bara finns en tillverkare (monopol), och vad som då händer med priserna har vi ju nära på redan fått erfara. Men entusiastgrafikkort är ju inte direkt billiga, och naturligtvis vill man ha det bästa. Men vad är det bästa, i denna test sägs bäst pris/prestanda (“Mest prestanda per krona”), men av någon anledning är inte det bäst för dig. Du verkar fast och fäst i Nvidia, och det gör ju iofs livet lite enklare;) /jb

Morkul
6 Årtal sedan
Reply to  JB

Värt att nämna att se säger “Mest prestanda per krona” utan att veta de svenska priserna. Så vi måste vänta och se om det verkligen stämmer.

JB
JB
6 Årtal sedan
Reply to  Morkul
Morkul
6 Årtal sedan
Reply to  JB

Då korten inte finns i lager ännu så är det inte helt säkert att det är dessa priser vi kommer att få se.Vega 64 kort ligger hos Webbhallen på 9 390:- och NerOnNet 10 129:- så bara bara vänta och se som gäller just nu.

Tänk på att GTX 1070 är hela $50 billigare än Vega 56 så det borde i teorin vara 500-600 SEK billigare. Blir så fallet så stämmer inte “Mest prestanda per krona” på Vega 56 Vega 64 det dock stämma på då den är $50 billigare än GTX 1080.

JB
JB
6 Årtal sedan
Reply to  Morkul

Både Webhallen och Netonnet kommer med största säkerhet att justera ner sina priser – rejält!

Men jag håller med dig om att NHW nog förhastade sig något vad beträffar uttalandet: “Mest prestanda per krona”. /jb

Morkul
6 Årtal sedan
Reply to  JB

Såg precis att komplett just tagit bort varan från sortimentet och lagt in exakt samma kort med 1000:- prishöjning. Alltså 6090:- nu

JB
JB
6 Årtal sedan
Reply to  Morkul

Vet inte vad Komplett håller på och dribblar med, men korten för 6090 är sk Silverpacks, de innehåller 2 speltitlar. Detta kort: https://www.komplett.se/product/945230/datorutrustning/pc-komponenter/grafikkort/pci-express/xfx-radeon-rx-vega-64-black finns att beställa för 5090. /jb

Morkul
6 Årtal sedan
Reply to  JB

Sitter just nu och uppdaterar Kompletts hemsida lite så och då med sökningar på Vega 64 och det verkar som de inte vet vad de håller på med. Priser förändras konstant, kommer kommer som sedan blir inaktiva produkter och nytt kort med samma namn kommer upp med ett annat pris.

Andra företag sätter just nu upp en tämligen högt pris och ingenting kommer nog hända där till korten är i lager.

Som sagt, tror vi får vänta tills korten faktiskt finns i lager innan vi får en korrekt prisbild. Som Anton säger, “jäkla soppa med prissättningen just nu”.

JB
JB
6 Årtal sedan
Reply to  Morkul

Mitt förslag, undvik profetior vilket ni båda håller på med. /jb

JB
JB
6 Årtal sedan
Reply to  Anton Karmehed

Profetia: “Min magkänsla säger att 5090 SEK bara är ett introduktionspris som kommer att höjas snart tyvärr.”

Alldeles oavsett alla spekulationer, så är det ett faktum att RX Vega 64 kan köpas idag (vilket många gör, antal i lager sjunker) hos ÅF Komplett till ett pris av 5090, introduktionspris eller inte, DET får visa sig. /jb

JB
JB
6 Årtal sedan
Reply to  Anton Karmehed

He, he, visste det skulle komma;) Ok, jag också då, men DET uttalandet står jag för till hundra. /jb

Morkul
6 Årtal sedan
Reply to  JB

När di säger “ni båda” så antar jag att du inkluderar mig och det förstår jag inte alls.
Enda jag säger att just nu vet vi ingenting om prisbilden och vi måste vänta tills faktiskt korten börja säljas innan vet vilket priset kommer att bli. Om något så är det du som har har gjort profetior/ antaganden om priset.

JB
JB
6 Årtal sedan
Reply to  Morkul

Så fick du sista ordet – Morkul

Jackbob
6 Årtal sedan

Kan inte direkt påstå att jag är överförtjust. Har suttit och väntat på dessa kort alldeles för länge nu eftersom jag har en rätt dyr freesync skärm. Helst hade jag velat sett en rival mot GTX 1080Ti då jag även äger en 4K TV kopplad till datorn. Men men, det blev som det blev och vart som det vart. Förhoppningsvis så kan AMDs partnertillverkare råda bot på denna jetmotor till kylare på referensmodellerna. Och om dom inte klarar det så blir det garanterat ett köp av ett 1080Ti. I framtida recensioner så tror jag det hade ökat läsbarheten om ni… Läs hela »

JB
JB
6 Årtal sedan
Reply to  Jackbob

Utan att kunna lova något så tror jag säkert du blir nöjd med ett Vegakort till din skärm. Men som nämnts, du måste ha ett nätagg som klarar att försörja rubbet. Själv väntar jag inte, ordern är redan lagd – gillar referenskort;)

Jackbob
6 Årtal sedan
Reply to  JB

Nätaggregatsproblemet som många målar upp är inte så stort som det ges sken av. Det är väldigt få personer som sitter på nätagg under 600 watt och systemet drar ju maximalt ~490 watt i tester med törstig 8 kärnig processor. Och sitter man på ett litet skräpaggregat på 450 watt så tittar man nog inte på att köpa grafikkort för 5100 heller. Själv så har jag ett 860 watt platinum så effekten är inget problem. Men jag vill kunna vistas i rummet samtidigt som datorn är på utan att blåsa ut hjärnan ur öronen… Så det blir till att se… Läs hela »

Fredrik
Fredrik
6 Årtal sedan
Reply to  Jackbob

Köp den tekniken du redan har. Alternativt byt ut skärmen mot en gsync. Gtx stödjer gsync och amd stödjer freesync. Köper du ett gtx så förlorar du en av skärmens fördelar då freesync inte stöds. Den kvalitets höjningen du söker av gtx 1080ti går nog förlorad då skärmen möjligtvis kommer visa tearing när den renderar grafik. Jag planerar ett köp av skärm o gpu men saknar både gpu och sync skärm. Valet är lättare när man inte valt sync sida ännu. Du har ett svårt val framför dig. Hur mycket vill du behålla skärmen?

Jackbob
6 Årtal sedan
Reply to  Fredrik

Jag är väl medveten om skillnaden i freesync och gsync. Skärmen är bland det bättre du kan få tag i, en XF270HU, 144Hz 1440p IPS panel med freesync.

Det jag eventuellt spekulerar i är om jag vill övergå till ultrabred 21:9. Då är ju gsync på kartan igen.

JB
JB
6 Årtal sedan
Reply to  Jackbob

Du har en rackans grym skärm Jackbob! Hade själv förmånen att ha en sådan på prov. /jb

JB
JB
6 Årtal sedan

Hej Carl-Anton;) Jag vill föreslå att ni kompletterar staplarna i diagrammen med ett värde. Det värdet skall vara – hur övriga korts mätvärden förhåller sig (i procent) till det bäst presterande kortet (100%). I fallet “Far Cry Primal (DX11) – 2160p” skulle isf värdet “(76,7%)” skrivas ut efter mätvärdet “42,96”. För att tydliggöra kan ni även skriva ut “(100%)” efter toppkortets mätvärde “56,02”. /jb

JB
JB
6 Årtal sedan
Reply to  JB

42,96 är alltså mätvärdet för “AMD Radeon Vega64 Balanced”. /jb

Hamit Sen
6 Årtal sedan
Reply to  JB

Hej JB,

Jag kan svara på din fråga ang. testresultat. Vi arbetar med att ta fram ett prestanda- och prisindex med procentenheter, likt det du nämner, så det är på gång!

JB
JB
6 Årtal sedan

En fråga: är det någon skillnad i CPU-belastning mellan dessa kort? Att det är så mellan de olika upplösningarna är ju känt. /Jb

Hamit Sen
6 Årtal sedan
Reply to  JB

Det finns ingen nämnvärd skillnad i CPU-belastning mellan grafikkorten. För att eliminera felkällor så låser vi alla kärnorna på processorn till en bestämd frekvens och stänger av automatiskt överklockning. Vidare så är grafikinställningarna och upplösningarna alltid samma vilket gör att mängden data som skickas från processorn till grafikkortet är samma. Teoretiskt så ska det inte finnas någon skillnad i hur processorn hanterar data i förhållande till de olika grafikkorten.

JB
JB
6 Årtal sedan
Reply to  Hamit Sen

Tack för svar Hamit, har ytterligare en sak jag klurar på. Jag är väldigt konfunderad över att Turbo- ger sämre prestanda än balanserat läge för Vega64. Har ni koll på stt kortet verkligen får den ström som behövs. För mig förefaller det som att kortet inte får den energi som krävs. Mäter ni effekten på båda 8-poliga kontakterna? Jag har en mätare från Zalman (ZM-VPM1), kanske har ni någon liknande. /jb

Hamit Sen
6 Årtal sedan
Reply to  JB

Hej igen JB, V64 Turbo presterar överlag bättre än Balanced men i några speltester är det tvärtom, men skillnaden är som mest någon enstaka FPS. Skillnaden kan vara en eller två “hickups” i form av framedrops, vilket kan bero på att fläkt och temperaturinställningarna inte skiljer mellan de två lägena, utan bara den totala effekten, vilket gör att Turbo-läget oftare kan nå temperatur-limiten än det balanserade läget. Vega-korten är känsliga när det kommer till värme, vilket vi märkte när vi försökte överklocka de, där för stor överklockning gav sämre resultat på grund av throttling – något som fick lösas med… Läs hela »

JB
JB
6 Årtal sedan
Reply to  Hamit Sen

Turbo bör inte vara sämre i någon test! Har även tillställt Amd denna fråga, inväntar nu deras svar. /jb

JB
JB
6 Årtal sedan

Ytterligare fråga. Borde inte värdena även för övriga kort vara OC-värden i Överklockningstestet? /jb

Hamit Sen
6 Årtal sedan
Reply to  JB

Inför Vega-recensionen uppdaterade vi våra grafikkorts-riggar vilket innebär att all gammal testdata är föråldrad och inte aktuell. På grund av tidsbrist kunde vi tyvärr inte överklocka grafikkort som vi redan har recenserat. Vi har planer på att göra det till nästa stora recension!

JB
JB
6 Årtal sedan
Reply to  Hamit Sen

Tidiga tester kan vara förödande, använd drivrutin kan förorsaka totalt missvisande resultat för hårdvaran. Skall ni syssla trovärdigt med detta​ testande, då måste ni följa upp med publicering av vad drivrutinskorrigeringar leder till för resultat, likaväl som publicering av en prisförändring. Mycket jobb – visst, men det krävs! Exempelvis lär det komma en korrigering beträffande: Known Issues Radeon WattMan may not reach applied overclock states on Radeon RX Vega series graphics products or may cause mouse stuttering when left running in the background. (Hämtat ur Amd’s change-log) Resultatet​ kommer möjligen att förändra Vegakortens OC-resultat i förhållande till era testresultat. Observera… Läs hela »

JB
JB
6 Årtal sedan
Reply to  Anton Karmehed

Tack för respons Anton. Förslag till åtgärd vad gäller just grafikkort: minska ner antalet testade spel, välj ett (eller möjligen två om befogat) som är typiskt för; DX11, DX12 och nytt – Vulkan, samt vad mer som kan vara avslöjande för kortets kvalitet och prestanda. Jag vet att ni får förslag på – “ta med …”, men det får ni stå emot, just för att klara av att följa produkten en längre tid. Märkligt att de kräver tillbaks testexemplar, men det kan ju ha sin orsak i att även hårdvaran förbättras efter hand. Jag förstår ert dilemma, och inser svårigheterna… Läs hela »

JB
JB
6 Årtal sedan

Det råder för dålig insikt, inte bara hos allmänheten (här mestadels “gamers”) utan även hos skribenter, om komplexiteten i datorsystem och produkter. Jag vet inte hur man skall bära sig åt för att höja den medvetenheten, har man inte sysslat med produkt-/systemutveckling och programmering, då är det svårt att inse svårigheterna. Vad gäller det nu aktuella, lanseringen av Amd’s nya GPU-modeller, så har det skruvats upp förväntningar, förmodligen inte av Amd direkt, utan mer av andra aktörer i periferin. Det är en ny arkitektur, som Amd’s tekniker jobbat häcken av sig för att få klar, de har eventuellt inte fått… Läs hela »

naraccas
6 Årtal sedan

Kanske dags att uppdatera artikeln? Komplett har haft VEGA 64 i lager för 5090kr i flera veckor nu.