Prestanda, användande och mjukvara
Razer Deathadder Elite håller en genomgående hög kvalitet och är riktigt behaglig att greppa om du är en högerhänt användare. Greppet är som på Chroma-versionen mycket bra, och vi upplever inga problem med att den skulle falla ur handen.
Razer påstår att Deathadder Elite använder en helt ny sensor som även ska vara världens bästa. I våra tester så kan vi konstatera att den presterar mycket bra men vi skulle inte vilja klassa den som helt ny. Deathadder Elite rockar nämligen inte någon helt ny typ av sensor utan snarare vad som ser ut att vara en version av Pixart 3360-serien.
“Ny” sensor under huven
Känslan och följsamheten är mycket lik tidigare Deathadder Chroma och mer eller mindre identisk med Logitechs senaste möss så som G pro och Prodigy-serien. Vilket kanske inte är så konstigt då Deathadder Elite döljer en Pixart 3389 under huven som förmodligen är Razers egna anpassning av 3360-serien från Pixart. Vi uppskattar att fler tillverkare använder sig av kvalitetssensorer så vi förstår inte riktigt varför Razer smusslar med exakt vilken sensor det rör sig om.
Uppdaterade Omron-brytare
Vidare till brytarna för höger- samt vänsterklick då Deathadder Elite även här har fått en egen anpassning fast denna gång från knapptillverkaren Omron.
De nya Razer-Omron-brytarna känns något annorlunda jämfört med tidigare modeller, de har en marginellt trögare aktiveringspunkt och kan upplevas som lite svampiga om man kommer från en tidigare Deathadder-mus.
Samtliga knappar på nya Deathaddern har ett försäkrande klickljud samt bra taktil känsla, speciellt hos tumknapparna.
Scrollhjul med lätta missljud
Scrollhjulet presterar bra och missar inga steg. Den har även en trevlig bakgrundsbelysning som kan justeras enligt eget önskemål via mjukvaran men vi upplever ett smått störande knorrande ljud som märks tydligt i vardagligt användande när vi bläddrar genom webbsidor.
Tygmatta rekommenderas
Likt sina syskon har även Deathadder Elite tämligen små och tunna glidytor men trots det ger den oss inga problem med glid eller kontroll efter långstidtestande men frågan är hur de presterar efter år av användning? Vi rekommenderar att Deathadder Elite används med en mörk och mjuk tygmatta för bästa möjliga prestanda samt för att minska slitage.
Smidig kabeldragning
Deathadder Elite kommer med en mjuk, lång och flätad USB-kabel vilket är något som vi verkligen uppskattar då det underlättar kabeldragningen och minskar risken för att kabeln ska fastna någonstans vid användande.
Sensortester
När vi prestandatestar musen så kan vi se att Razer håller vad de lovar då DPI- och polling rate-nivåer överensstämmer med vad de utlovar och i vårt angle snapping- och jitter-test så kan vi inte notera några som helst problem med förutsägelse eller brus från sensorn.
Mjukvara
Razer Synapse som är mjukvaran för Deathadder Elite är ingen nyhet för oss vid det här laget. Synapse är den mjukvaran som används för de allra flesta Razer produkter och erbjuder förutom en intuitiv design möjlighet att justera alla de vanligaste musinställningarna så som att knyta knappar till kommandon, skapa profiler, DPI-nivåer, polling rate, justera pekarhastighet tillsammans med mer avancerade funktioner så som lift off distance och underlagskalibrering.
Återigen fortsätter vi att ge Razer kritk för den påtvingande registreringen hos dem för att ens få ladda hem och använda Synapse då det inte är något som samtliga användare uppskattar men med registreringen kommer också möjlighet att molnlagra sina musinställningar vilket är något som vi givetvis uppskattar. Så det är faktiskt både på gott och ont.
Deathadder Elite har likt andra Chroma-produkter möjligheten att kunna anpassa bakgrundsbelysningen och vi kan välja och vraka fritt bland 16,8 miljoner olika nyanser för belysningen på logotypen och scrollhjulet.
Synapse körs i två processer på datorn och allokerar ovanligt mycket arbetsminne för att vara en mjukvara för tillbehör. Vid våra kontroller så upptar dessa processer i snitt cirka 50 megabyte arbetsminne tillsammans.