Prestanda och mjukvara
Razer har verkligen kommit upp sig när det gäller kvalitetskänslan det senaste året. De senaste modellerna vi testat från tillverkaren använder material som gör att mössen verkligen känns trevliga att hålla i.
Tillverkaren fortsätter att använda sina egna mekaniska Omron-brytare för höger- och vänsterklick. De känns riktigt taktila och ger en trevlig återkoppling med distinkta klick. Övriga extraknappar på mössen har även dem en bra taktil känsla och ger försäkrande återkoppling.
Scrollhjulet på båda mössen har tydliga steg och ett bra grepp utan att ge ifrån sig störande missljud. De känns riktigt solida så det är verkligen något vi vill se att Razer fortsätter med.
Lanceheads trådlösa egenskaper
I den trådlösa varianten av Lancehead har Razer utvecklat något de kallar för Adaptive Frequency Technology (AFT). AFT gör att mottagaren varje millisekund skannar efter eventuella störningar och om nödvändigt byter till en mindre trafikerad kanal. Detta för att förhindra eventuella avbrott i kommunikationen. Under vårt test så upplever vi inte några som helst problem med den trådlösa signalen. Vare sig i spel eller vanligt användande vilket tyder på att tillverkaren har lyckats bra med denna teknik.
Räckvidden mäter omkring 2-3 meter i obehindrad terräng utan någon större signalförlust. Batteriet bör laddas varannan till var tredje dag beroende på hur länge man spelar såklart.
Trådlös frihet med opålitlig VCSEL-sensor
Razer Lancehead har bestyckats med en VCSEL-sensor (laser) i form av en Philips Twin-Eye. Den kan inte mäta sig med marknadens senaste IR-LED-sensorer utan ger faktiskt ganska dåliga resultat i våra tester.
I spel så har den trådlösa versionen av Lancehead problem med pixel-för-pixel förflyttningar. Vi får flytta musen ovanligt mycket jämfört med en IR-LED-sensor för att ens kunna flytta en pixel. Är du dessutom en spelare som lyfter din mus ofta så kan du komma att uppleva problem. Detta på grund av att siktet flyttar sig nedåt varje gång du sätter ner musen. Detta trots att vi testat att justera lift off distance för att kompensera för z-acceleration. Det finns även en ton av xy-acceleration vilket gör att vi inte får den där riktiga ett-till-ett-känslan i våra rörelser.
I prestandatesterna så ser vi en del avvikelser i avläsningen. Vårt angle snapping- och jitter-test visar även på att det är svårt att rita riktigt långsamt med den trådlösa versionen av Lancehead.
Lancehead TE – Alternativet med sladd och IR-LED-sensor
När det kommer till den trådbundna versionen av Lancehead nämligen Lancehead TE så får vi helt andra resultat i sensorprestanda både i spel- och prestandatester.
Lancehead TE använder en Pixart PMW3389-sensor som anpassats av Razer själva i samarbete med Pixart. Det är densamma som används i Deathadder Elite. Således får vi lika trevliga avläsning och respons i Lancehead TE som från Deathadder Elite. Sensorn i Lancehead TE ger en direkt respons, har en trevlig ett-till-ett-känsla och inga som helst problem med acceleration eller pixel-för-pixel-förflyttningar.
Hur står sig Lancehead TE mot marknadens bästa?
I och med att Lancehead TE är en symmetrisk gamingmus i toppsegmentet så vill vi självklart jämföra den med marknadens bäst presterande symmetriska gamingmus. Vi ställer den öga mot öga med Steelseries Sensei 310.
Razer Lancehead TE kan inte riktigt hålla samma nivå i avläsning som Steelseries Sensei 310 och Sensei behåller således tronen i sensorprestanda. Med det sagt så vill vi ändå tillägga att är det mycket svårt som vanlig användare att vid spel och daglig användning märka någon skillnad mellan dessa två sensorer.
Mjukvara
Razer har nyligen lanserat nya Synapse 3 i beta-stadie så vi passade på att titta närmare på vad som är nytt.
Nytt för denna lansering är att vi via Synapse 3 inte bara kan lagra musens inställningar till molnet utan också till musen, även utan internetuppkoppling. Det är inte på något sätt unikt utan har gjort av andra tillverkare i många år.
Vi kommer återigen att ge Razer kritik för den påtvingande registreringen hos dem för att ens få ladda hem och använda Synapse då det inte är något som samtliga användare uppskattar men med registreringen kommer också möjlighet att molnlagra sina musinställningar vilket är något som vi givetvis uppskattar. Så det är faktiskt både på gott och ont.
Lancehead har likt andra Chroma-produkter från Razer möjligheten att kunna anpassa bakgrundsbelysningen. Här kan vi välja och vraka fritt bland 16,8 miljoner olika nyanser för belysningen på logotypen, sidorna och scrollhjulet.
I nya Synapse 3 upptäckte vi även tillverkarens nya valuta och belöningssystem som de kallar för zVault. Ett system som gör det möjligt för användare att köpa guldmynt som sedan kan användas för att köpa spel och produkter till reducerat pris. Det finns även en belöningsmodell som ger silvermynt som också sedan kan växlas in för olika erbjudanden från tillverkaren.
Synapse körs i flera olika processer på datorn och allokerar ovanligt mycket arbetsminne för att vara en mjukvara för tillbehör. Vid våra kontroller så upptar dessa processer i snitt cirka 250 megabyte arbetsminne tillsammans.