I dagens test tar vi reda på om Razer Viper rättfärdigar sin ganska höga prislapp. Hur stadig är den och hur bra är den i jämförelse med den mindre och billigare Viper Mini?
Vi har tidigare kikat på mini-varianten av Viper, en bra mus med ett par kompromisser. Den hade fått en rekommendation om den hade undvikit en stor defekt med musknapparna. Det höjer förväntningarna för Viper i dagens test, som trots allt är betydligt dyrare än andra rekommenderade möss i vår musguide.
Be the first to leave a review.
Sensor – Vi prestanda- och speltestar alla möss i musguiden för att kunna betygsätta den råa sensorprestandan i varje modell. Betyg 9–10 är för de allra vassaste premiummössen med unika funktioner. Betyg 7–8 är för högpresterande möss med god 1:1-känsla, medan 5–7 utgör mellansegmentet, med överlag välfungerande sensorer som kanske inte ger perfekt respons eller 1:1-känsla. Betyg under 4 är för kontorssensorer och sensorer med uppenbara avläsningsproblem.
Knappar – Varje datormus som testas genomgår minst en veckas dagligt användande och spel där samtliga knappar används i största möjliga utsträckning. Detta för att vi ska kunna avgöra hur den taktila känslan står sig gentemot andra möss. Denna kategori inkluderar även scrollhjulet.
Poäng 9–10 för knapparna innebär unika funktioner med felfri känsla. Poäng 7–8 betyder bra respons med bra taktil känsla. Mellan betyg 5–7 är mellansegmentet, som gör vad de ska men utan att sticka ut. Poäng 1–4 är för modeller med problem eller kvalitetsbrister.
Funktioner – Här betygsätter vi övriga parametrar hos en mus såsom mjukvara, byggkvalitet, belysning, specialfunktioner och glid. Toppbetygen 9–10 är för utstickande och unika funktioner som gör nytta. Betyg 7–8 är för möss med bra, solid kvalitet och mjukvara. Betyg 5–7 är för mellansegmentet, som uppfyller våra förväntningar men som inte sticker ut. Betyg på eller under 4 visar på problem eller avsaknad av viktiga egenskaper.
Stäng
Sammanfattning Razer Viper
Till skillnad från Viper Mini, som var billig och prisvärd, är Viper bland de dyraste mössen på marknaden. I vårt test har den inte presterat enligt den prislapp som den kommer med. Med det sagt är den inte en dålig mus. Viper är välbyggd, känns bra i handen, har en perfekt sensor och bra knappar. Problemet är att det finns möss för flera hundralappar mindre som har samtliga bra egenskaper och ibland fler. Vi kan inte rättfärdiga en rekommendation med dagens prislapp. Den kan dock vara ett alternativ om priset sänks eller för de som är tillverkarlojala.
Egenskaper
- Egenutvecklad Speedflex-kabel är åt det styvare hållet
- Felfri PMW3390-sensor
- Låg ambidextriös form med sidoknappar på båda sidorna
- Storlek: medium
- Vi rekommenderar klo- och fingertoppsgrepp
- Distinkt taktila knappar
Razer Viper | |
---|---|
Mustyp | FPS |
Sensor | PixArt PMW3390 |
Antal knappar | 7 |
Rekommenderad handstorlek | Medium |
Mått | 126 mm x 58 mm x 38 mm |
Vikt | 69 g |
Max CPI | 16000 |
Polling rate | 1000 Hz |
Drivrutiner/mjukvara | Ja |
Anslutning | 2 m USB, Speedflex |
Lägsta pris på Prisjakt.se |
Stäng
Konstruktion och form
Precis som lillebrodern Viper Mini är Viper en stilren och relativt neutralt formad ambidextriös mus. Musen är symmetrisk och har inte alltför aggressiva kurvor längs sidorna eller ryggen. Enligt oss innebär det att musens form lämpar sig för en större publik, eftersom den inte är utformad för en specifik målgrupp. Det som är aggressivt är musknapparna, i sann Razer-anda. De är skålade, som väntat från Razer, och ändarna är nedfilade, en snygg detalj enligt oss.
Viper Mini är den mest robusta lågviktsmusen som vi har testat. Det är ett solitt bygge som inte knakar när vi kramar den men storebror Viper är inte riktigt där. Viper knakar när vi trycker på sidorna. Det är samtidigt inte ett problem då knakandet är minimalt. Vipers skrollhjul är den enda komponent som låter lös när vi skakar musen. Summerat står sig Viper bra mot andra lågviktsalternativ på marknaden vad gäller bygge.
Sidorna har en gummiliknande beläggning som känns behaglig när vi vilar våra fingrar på sidorna. Den är något grövre i texturen men vi har ändå inte märkt att det fastnar död hud, damm eller annat i beläggningen.
Viper Mini förlorade vår rekommendation på grund av defekta musknappar. De sitter löst, skrapar och fastnar vid nedtryck. Det är ett problem som Viper inte har. Vipers musknappar sitter inte löst varken horisontellt eller vertikalt.
När det gäller lysdioder har Viper förvånansvärt nog färre områden än Viper Mini. Viper Mini har en upplyst logotyp samt en stilren rand i botten som lyser upp den bakre delen av musen. Viper har endast en upplyst logotyp, vilket vi ändå inte ogillar eftersom vi brukar stänga av all belysning vid användning. Den relativt återhållsamma belysningen är ändå värd att ha i åtanke för de RGB-fantaster som finns därute.
Razer Speedflex är den döpta kabeln som används i Viper. Kabeln är mot det styva hållet, i favör för robusthet. Kabeln är inte dålig men vi föredrar personligen en mjukare kabel.
Som väntat av en dyr mus, är det ren teflon som gäller i tassarna. Lagret teflon är dock relativt tunt och vi löper risk att slita ned det med tid. Under vår testperiod har vi inte haft problem med tassarna över olika typer av ytor och de har inte heller slitits ut. Även jämfört med Viper Mini, som hade något tunna tassar, så står Viper ut med hur tunna de är. Tassområdena är också mindre i jämförelse med Viper Mini, ett udda val då Viper är större.
Viper väger in på 71 gram på vår våg, med lite kabel inkluderat. Det är två gram över specifikationen på 69 gram. Vår våg är inte professionell. Vi väger den för att få en indikation på om musen ligger långt över eller under sin specifikation. I handen motsvarar Viper andra möss som är specificerade att väga 69 gram.
Brytare
Razer kör ett eget race vad gäller brytare med Razer Optical. Som namnet antyder så är det en optisk brytare. En optiskt analog teknik medför flera egenskaper som gör dem bättre än mekaniska, det är dock inget som märks under faktisk användning.
Den stora fördelen med Razer Optical är att det inte är mekaniska delar som står för aktiveringen av brytaren. Därmed behövs ingen inbyggd fördröjning för de vibrationer som skapas. Ett vanligt missförstånd är att det skulle innebär att optiska brytare skickar en signal till datorn snabbare än mekaniska brytare, per automatik, det stämmer inte riktigt. Den fördröjning som är inbyggd i mekaniska brytare gäller för nästkommande klick och brukar vara på cirka fem millisekunder. Ingen människa kan klicka så snabbt att en fördröjning av denna typ skulle märkas vid faktisk användning.
Istället för att marknadsföra brytarens snabbhet, skulle vi hellre marknadsföra brytaren för hur mer långlivad och konsekvent den är. En mekanisk brytare löper risk för så kallad chattering. Det är ett fenomen där brytaren aktiveras dubbelt när användaren klickar, på grund av vibrationer vid kontaktlövet som sluter kretsen. Det är chattering som är anledningen till att mekaniska brytare har den ovannämnda fördröjningen. Det är ett problem som användare inte löper risk att falla offer för med en analog brytare.
Hur upplevs de optiska brytarna då? De är jämförbara i känsla med de Omron-brytare som cirkulerar flitigt i andra möss på marknaden. I Vipers utförande är det en distinkt taktil känsla som är något mer åt det platta hållet. Våra klick är inte lika djupa, följsamma och inte lika skarpa som med exempelvis Omrons brytare. Viktningen känns i enlighet med de vanliga D2FC-F-brytarna som vi är vana vid i andra möss, en bra balans som varken känns för tung eller för lätt för vår smak. Vi gillar brytarna i musknapparna och de är klart godkända.
Något som inte är lika godkänt är skrollhjulet. Känslan är det inget fel på. Skrollhjulet har korta distinkt taktila steg och skrollhjulet klickar taktilt och följsamt, samtidigt som det är väldigt mjukt vid nedslaget, utan att vara svampigt. Om vi har hörlurar så skulle skrollhjulet vara en av de bättre vi stött på. Som ni kanske kan gissa så är det ljudet som vi inte riktigt är eniga med. Det är ett högljutt skrollhjul i båda riktningarna. Det är åtminstone inte ett gnisslande eller skrikigt ljud.
Sidoknapparna är positionerade djupt mot chassit och är åt det plattare hållet vad gäller aktivering. Ett stort plus är hur Razer har CPI-knappen i botten av musen, istället för ovanför skrollhjulet, likt Viper Mini. Vi ogillar att komma åt CPI-knappen mitt i ett intensivt spel och tycker att DPI-knappar borde sitta i botten av musen som standard.
Dagens högpresterande sensorer är allt som oftast identiska. Prestandan skiljer sällan i faktiska användarscenarion. Det som kan särskilja högpresterande sensorer är allt som oftast relaterat små inlägg på specifikationsblad. Ibland finns det tillverkaranpassningar av marknadsledande sensorer som är värda att hålla koll på. Det intressanta för oss är om det finns några avvikelser. I det här segmentet faller nämligen fokus mindre på sensor. Du bör snarare välja mus efter musform.
Sensorprestanda
Viper använder sig av PixArt PMW 3390. Razer hänvisar inte till modellnamnet någonstans på sin hemsida utan skriver endast ”Optisk” eller ”5G laser”. PMW 3390 är Razers variant av PMW3389 och likt sensorn som 3390 baseras på, är det en perfekt sensor helt utan defekter. Det är en ren 1:1-känsla, precis som med alla toppsensorer på dagens marknad. Vi har inget att anmärka på.
Vi använder oss av MouseTester 1.5 för att samla sensordata. Därefter granskar vi resultaten för eventuella avvikelser. I dagens möss hittar vi inga spår av de vanliga bovarna, som sämre sensorer har svårigheter med. Nämligen Angle snapping, jitter och andra kompensationer.
Mer information om vårt test i MouseTesterCPI – counts per inch
Tillverkare har alltid egenspecificerade toleranser att förhålla sig till. Det innebär att angiven CPI inte alltid stämmer överens med vad konsumenten väntar sig. I Mouse tester finns en inbyggd kalibrering för CPI där vi för musen en specifik längd och får tillbaka en siffra. Den returnerade siffran bör motsvara inställd CPI på musen.
Jitter-test
Jitter innebär att rörelsespårningen är inkonsekvent. Vi testar det genom att föra musen diagonalt och långsamt, för att se om det bildas trappsteg istället för en mjuk linje.
Spårningshastighet
Vissa möss kan ha svårigheter med att spåra snabba rörelser korrekt. Resultatet kan bli slumpmässiga input-signaler, eller att musen helt tappar spårning. Vi för musen snabbt över en yta och noterar hastighetskurvan på resultatet. Resultatet ska inte vara noll eller ha oväntade resultat.
Angle snapping
Genom att dra snabba cirklar med musen kan vi se om den hänger med eller faller tillbaka och börjar kompensera genom att rita raka linjer.
Lyftlängd
Spelare med låg muskänslighet kan behöva lyfta och ompositionera musen under aktivt spelande. Det är därför viktigt att musen har en kort lyftlängd och slutar avläsa rörelser nästintill direkt. Vi använder faktiska användarscenarion när vi testar lyftlängd eftersom det är svårt att få exakta siffror.
Vi måste alltid beakta den mänskliga faktorn i den här typen av test. MouseTester kan ge data att gå på om vi känner att något inte riktigt är som det ska. De är dock inte absoluta. Det som räknas i slutänden är hur sensorn presterar och hur den upplevs vid faktisk användning.
Stäng
Inställningar och mjukvara
På musen finns ett CPI-reglage med förinställda CPI-steg. Stegen går att justera i Razer Synapse-mjukvaran. Det finns även möjlighet att utöka eller minska antalet steg.
Synapse-mjukvaran är den klart sämsta mjukvaran vi stött på, både för möss och annan kringutrustning. Lyckligtvis går profilen att spara direkt i musen så att vi inte behöver förlita oss på mjukvaran. Problemet med Synapse är inte relaterat till funktionaliteten. Det vi stör oss på är hur resurskrävande och påträngande det är. När vi kopplar in Razer Viper möts vi direkt av en installationspopup för Synapse. Storleken? 357 MB. När det väl är installerat måste vi starta om datorn. Razer önskar även att vi loggar in i tjänsten för att synkronisera våra inställningar. Väl igång äter Synapse cirka 250 MB RAM.
Funktionaliteten i Synapse är densamma som väntat. Ställ in knappfunktionalitet, belysning och vissa begränsade musalternativ som exemplevis CPI och frekvensuppdatering. Samma funktionalitet hittar vi i mjukvara från andra tillverkare för en femtedel av resurserna, om inte mindre.