Summering

Vi har äntligen fått lite fart på PCIe-SSD marknaden och det börjar dyka upp fler och fler enheter. Fler enheter betyder också bättre konkurans och det betyder i sin tur lägre priser. Att få in TLC även bland PCIe-enheter är också väldigt viktigt för det betyder i allmänhet lägre priser och sämre prestanda. I dagsläget så är prestandagapet mellan SATA och PCIe väldigt stort vilket också gör att skillnaden i pris blir väldigt stort.

TLC behöver inte innebära dålig prestanda

Intel var först ut med TLC för PCIe och NVMe med 600p. Men när vi testade Intel 600p så var vi noga med att poängtera att den enheten inte var tänkt att jämföras med andra PCIe-enheter. Samsung 960 Evo däremot går inte att jämföra med SATA-enheter. Här är det istället Toshibas RD400, Intel 750 och Samsungs egna 960 Pro som blir de närmaste konkurrenterna.

Där Intel 600p hittade en egen marknad (PCIe som är lite snabbare än SATA, till ett lite högre pris) så har Samsung 960 Evo också hittat sitt eget segment. Det är nog här som de mest intressanta enheterna kommer att hamna framöver, men i nuläget så är Samsung i princip ensamma och därför kan de också diktera villkoren som de vill. Även om 960 Evo är billigare än 960 Pro, RD400 och 950 Pro, så är det fortfarande inte en billig SSD. I alla fall inte i nuläget.

Samsung imponerar

Om vi då tittar närmare på själva SSD-enheten så är det svårt att inte bli imponerad av Samsungs prestation. Samsung 960 Evo gör nästan allting rätt prestandamässigt och levererar på nästan alla fronter. Den enda gången som enheter tappar lite mark är i våra server/workstation-tester, där 250 GB-modellen tappar en del prestanda och levererar medelmåttiga resultat. De andra två klarar sig dock bra. För vanlig klientbelastning (det som den är designad för) så är den lika snabb som 960 Pro, med allt som det innebär.

Särskilt imponerade är vi över enhetens steady-state prestanda som är en av de bästa som vi någonsin sett och Samsung har verkligen gjort stora framsteg på den fronten. En stor anledning till den mycket bra prestandan är Samsungs implementation av SLC-cache. Genom att ha en liten dedikerad cache så ser man till att det alltid finns en cache även om enheten är full och samtidigt om det finns ledigt utrymme så kan en mycket större dynamisk del kompensera upp och svälja nästan alla skrivintensiva arbeten som man utsätter den för. Här har 500 GB- och 1 TB-modellerna en stor fördel jämfört den mindre 250 GB-modellen som får en betydligt mindre SLC-cache, och det märks. Stundtals så är 250GB modellen rätt långsam och vi rekommenderar att man istället tittar på 500GB modellen.

samsung_960_evo_price_now2

Om vi tar en titt på prisläget i skrivande stund så ser vi att Samsung 960 Evo ligger runt 2 300 kronor för 500 GB. Det är ungefär där vi hade trott att den skulle ligga och jämför man med de andra PCIe-enheterna så är det inget snack om var man får bäst valuta för pengarna. Samtidigt så är det mycket pengar för 500 GB och vi har ju 850 Evo som kostar nästan hälften så mycket. Även om man inte får samma prestanda med 850 Evo så är det fortfarande en bra SSD och för att 960 Evo ska bli en riktig dräpare så måste nog priset gå ner runt 2 000 kronor för 500 GB.

En SSD med få kompromisser

NordicHardware_award_Rekommenderar_BlueOm du tycker att SATA är gammalt och långsamt och du är ute efter en PCIe-SSD till din dator, stationär såväl som bärbar, så finns det egentligen bara ett val i dagsläget. Allt som allt så Samsung 960 Evo är den bästa PCIe-enheten som man kan köpa som konsument och därför vi kan starkt rekommendera den till alla som vill lämna det åldrande SATA-gränssnittet bakom sig. I dagsläget så skulle vi nog säga att det finns få anledningar att köpa en 960 Pro över 960 Evo, utöver den två år längre garantitiden och den högre maxkapaciteten som i första hand gynnar arbetsstationer. I de flesta fall så är prestandan likvärdig och 960 Evo är betydligt billigare än Pro.

Rekommendation: Bäst PCIe-SSD för entusiaster

samsung-960-evo-250gb-m2-pci-express-30-x4-nvme

Samsung 960 Evo

Fördelar

+ Nästan lika snabb som 960 Pro
+ Riktigt bra steady-state prestanda
+ Väl fungerande SLC-cache
+ Snabb även i TLC-läge

Nackdelar

– Initialt lite för dyr
– 250 GB-modellen är stundtals betydligt långsammare än de andra två

Cirkapris

1 300 kronor (250 GB)
2 400 kronor (500 GB)
4 600 kronor (1 TB)

Lägst på Prisjakt.nu

250 GB: Product price
500 GB: Product price
1 TB: Product price

Den här artikeln är en del av Svenska SSD-guiden, världens största löpande test av SSD-enheter. Där hittar du alltid våra aktuella rekommendationer, länkar till alla våra SSD-tester och nyttiga djupdykningsartiklar om allt du vill veta om flashlagring.
Subscribe
Notifiera vid
3 Comments
äldsta
senaste flest röster
Inline Feedbacks
View all comments
Håkan
7 Årtal sedan

Hittar inte drivar till 960 pro på Samsung, var hittar ni era?

C-J
C-J
7 Årtal sedan

Om man nu inte råkar ha “M.2 2280 PCIe/Nvme”-plats på mammakakan i datorn, vilka PCIe-instickskort har man att välja på till stationär dator? Vad behövs för att SSDn skall vara en bootbar lagringsenhet – för PC samt Apples Mac Pro 2006-2012?

Finns det något externt kabinett för USB3 eller Thunderbolt så man kan köra en sån där M.2-SSD externt?

Skulle uppskatta om du kan göra nån artikel/guide kring möjligheter att ansluta en M.2-SSD. Tror att du skulle kunna göra en riktigt bra sådan 🙂