Vi uppdaterar våra testresultat med Samsung 970 Evo Plus 2 TB. Är den större modellen snabbare än den mindre eller kan den den till och med prestera sämre?


Varning! Det har kommit fram att tillverkaren bytt ut komponenter i denna enhet. Det betyder att den enhet du köper i butiken inte nödvändigtvis presterar på samma nivå som den vi testat. Buyer beware!

Samsung har bytt ut kontrollerkretsen i nyare modeller av 970 Evo till densamma som används av 980 (dock med PCIe4 avstängts). Detta resulterar i högre prestanda så länge det finns plats i SLC-cachen, men sämre prestanda när den är full.

Storleken på nya SSDer har stannat av en aning. Det beror primärt på att nästan alla nya enheter släpps i M.2-formatet. Av någon anledning finns det vissa datorer som bara kan montera M.2-enheter med komponenter på ena sidan. Resultatet är att de flesta nyare SSD-enheter får en maximal kapacitet på 1 TB.

Samsung lanserar i dagarna 2 TB-modellen av 970 Evo Plus. Den är en av få enheter som har 2 TB men som endast använder chip på ena sidan av kretskortet. Det betyder att Samsungs nya enhet också är den första konsument-SSD-enheten vi testat med 512 Gbit-NAND. Innan vi går vidare rekommenderar vi även att du läser vårt tidigare test av Samsungs 970 Evo Plus.

Specifikationer

Lagringskapacitet2 TB
KontrollerSamsung Phoenix
MinnesteknikTLC 5gen 512 Gbit V-NAND (96 layer Toggle 4.0)
GränssnittPCI-Express 3.0 X4 NVMe 1.3
DRAM cacheminne2 GB LPDDR4
Sekventiell läshastighet3500 MB/s
Sekventiell skrivhastighet3300 MB/s
Slumpmässig läshastighet vid 4K620 000 IOPS (QD32 4 Threads), 19 000 IOPS (QD1)
Slumpmässig skrivhastighet vid 4K560 000 IOPS (QD32 4 Threads), 62 000 IOPS (QD1)
Firmware1B2QEXM7
Strömförbrukning - vila/aktiv0,003 / 6 W
MTBF1 500 000 Hours
FormfaktorM.2 M-key
Garanti5 år (1200 TBW)
Närmaste konkurenterWD Black, Intel 760p, Adata SX8200, Corsair MP510

970 Evo Plus är en av få modeller på marknaden där 2 TB-modellen har högre specifikationer än den mindre 1 TB-modellen. Den största modellen brukar vanligtvis ha något lägre prestanda eftersom fler NAND-enheter ger högre belastning på kontrollern. I det här fallet har Samsung använt större 512 Gbit NAND-enheter (övriga modeller har 256 Gbit). Det gör att den nya modellen har lika många NAND-enheter som 1 TB-modellen. De nya minneskretsarna ger dessutom något bättre prestanda. Resultatet blir därför något bättre prestanda för den största enheten i serien. Mer NAND-flash ger oss också större SLC-cache vilket också ger bättre prestanda under tung belastning.

ModellSizeStatic cacheDynamic CacheWrite performance TLC
970 Evo Plus250 GB4 GB9 GB400 MB/s
970 Evo Plus500 GB4 GB18 GB900 MB/s
970 Evo Plus1 TB6 GB36 GB1700 MB/s
970 Evo Plus2 TB6 GB72 GB1750 MB/s

Om man har mer NAND-flash finns det även plats för större SLC-cache. Inte helt oväntat har Samsung ökat storleken på enhetens dynamiska SLC-cache (Intelligent TurboWrite). Den är nu dubbelt så stor. Det betyder att så länge du inte fyller den totalt kommer det att finnas gott om SLC-cache över. Det är få scenarion där enheten kommer att arbeta direkt mot TLC då det i princip alltid kommer att finnas SLC som är ledigt. Prestandan till TLC varierar lite eftersom enheten hela tiden försöker flytta undan data från SLC till TLC, men i våra mätningar ligger skrivprestanda till TLC mellan 1000 och 1600 MB/s, vilket är något bättre än 970 Evo 1TB.

Prestanda

Det finns egentligen inte mycket att säga om 970 Evo Plus 2 TB. Nästan alla våra tester ryms inom SLC-cachen, även på de mindre modellerna, och då är alla enheterna lika snabba. I flera tester ligger 970 Evo Plus 500 GB, 1 TB och 2 TB på precis samma nivå. I NHSB Client (NHSB Game, Office och Editor) är det ingen skillnad alls. Även i våra Robocopy-tester ligger alla enheter på samma nivå. När enheten utsätts för betydligt tyngre belastning börjar vi se små skillnader. I NHSB Workstation ser vi att 2 TB-modellen är något snabbare än de andra och det beror primärt på en den större SLC-cachen och något bättre prestanda direkt till enhetens TLC.

Jämfört med andra enheter på marknaden finns inte heller mycket att orda om. Förutom Intel 900p är Samsung 970 Evo Plus den snabbaste SSD-enheten på marknaden och 2 TB-modellen gör den ännu snabbare i de allra tyngsta testerna. De närmaste konkurrenterna är WD Black SN750 och Adata SX8200 Pro men dessa är märkbart långsammare i nästan alla tester.

Sammanfattning

Samsung 970 Evo Plus är i dagsläget den snabbaste konsumentenheten på marknaden och den nya 2 TB-modellen är inget undantag. Det finns dock inte mycket nytt att hämta då den nya enheten bygger på samma plattform som tidigare. Samsung använder fortfarande sin Phoenix-kontroller tillsammans med sitt 96L 3D-TLC NAND. Skillnaden är att 2 TB-modellen använder NAND-enheter på 512 Gbit, istället för 256 Gbit. Det gör att Samsung nu kan lansera en M.2 SSD med 2 TB lagringskapacitet och ändå bara montera chip på ena sidan.

Prestandamässigt är 1 TB och 2 TB nästan identiska men ökad kapacitet ger vissa fördelar. Exempelvis har den nya enheten dubbelt så stor SLC-cache, vilket gör att du kan skriva dubbelt så mycket innan prestandan blir lägre. Det gör den nya 2 TB-modellen märkbart snabbare vid riktigt tung belastning. Men till vardags är det ingen skillnad alls. Jämfört med andra enheter på marknaden är det egentligen bara Intels Optane som har något att säga till om. Samsung 970 Evo Plus är de snabbaste på SSDerna marknaden och nu har Samsung alltså även utökat sortimentet med en ny modell på 2 TB.

Samsung 970 Evo Plus 2TB
8.7 Expertomdöme
0 Läsaromdöme (0 röster)
GränssnittPCIe NVMe
FormfaktorM.2 2280
Fördelar
Vrålsnabb
5-års garanti
Chip bara på en sida
Nackdelar
Dyr
Bra att veta
För att boota krävs NVMe-stöd på moderkortet.
Klient8.5
Workstation9.1
Filöverföring8.6
Pris
Lämna/Läs läsaromdöme
Vad läsare tycker... Logga in för att lämna omdöme
Sort by:

Be the first to leave a review.

User Avatar
Verifierad
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}
 
Obs. Dessa betyg har uppdaterats sedan artikeln skrevs. Vi har exempelvis ändrat hur vi beräknar betyg. Det betyder att diagram i artikeln kan visa andra siffror än de som står här. Betygen som står sist i artikeln är dock alltid korrekta och uppdaterade.

Contents

Subscribe
Notifiera vid
6 Comments
äldsta
senaste flest röster
Inline Feedbacks
View all comments
5 Årtal sedan

Tack för denna test!

Hur är det med värmeutvecklingen, hur het blir den vid belastning? Ni skriver inget specifikt om detta, men i graferna kan man utläsa att den drar tydligen över 10W vid tung belastning, vilket på en så liten sticka borde betyda rätt ordentligt med grill…

Några ord om eventuell prestandastrypning, alternativt behov av kylfläns/aktivt luftflöde skulle ju vara skoj!

Mvh. 🙂

Andy
Andy
5 Årtal sedan

Känns som ni försöker mörklägga problemet just med denna enhet.
“Effektförbrukning drift (min-max) 6 – 9 W”

vid alla test gör man idle-under drift. Här förvränger man det till “J”
Kingstons HC1000
4.95 Watt (läs)
7.4 Watt (skriv)

Själv har jag intel 660p 1TB
Strömkonsumtion 0.1 Watt (aktiv)
0.04 Watt (inaktiv

och 256GB samsung evo 860
Strömkonsumtion 2.2 Watt (genomsnitt)
4 Watt (max)

Källa (proshop)

Jag har tänkt att byta ut min C: disk (860 evo) mot just denna Samsung men 6-9W i drift är verkligen skrämmande tycker jag,

Andy
Andy
5 Årtal sedan
Reply to  Gustav Gager

Ingen köper väl m.2 diskar för att spara ström? Det är maxtemperaturen som kan bli problemet här och i framtida snabbare diskar.. Jag förstår ert exempel, och låt oss säga att båda ska utföra jobbet som ni sa under 7-10min. Då uppnås troligtvis maxtemperatur under drift. Och då är det effekten som spelar roll d.v.s 7.4W vs 9W (9 vid skrivning vad jag har förstått) Jag råkade köpa 2st SU800 500Gb som jag kör i Raid och vid skrivning blir dessa diskar fort de varmaste i systemet, över 60C. Tyvärr hittar jag inte effekten vid bruk även på deras hemsida.… Läs hela »