Prestandatester
För att testa prestanda hos våra USB-enheter så använder vi oss primärt av två olika test, varav det ena är ett rent överföringstest. Då dessa trots allt är externa enheter så är det troligt att man kommer att använda dem primärt för att flytta filer mellan datorer eller för att få mer lagringsutrymme i exempelvis laptops eller surfplattor.
När vi testar så använder vi oss av samma testsystem som när vi testar SSD-enheter. Operativsystemet är Windows 10 och vi använder en USB 3.1 Gen 2-port som är kopplad direkt till Intels chipset. Vi använder denna port oavsett vilken USB-version mottagarenheten har.
I första testet så använder vi Robocopy för att testa överföringshastigheten.
Vid direkt filöverföring så ser vi att det är en något blandad kompott. Med några få undantag så ser det ut som om Samsungs T3 har ungefär samma prestanda som föregångaren T1 har. Observera att 250GB-modellen av T3 kan eventuellt vara något långsammare än T1 250GB. Det beror på om Samsung använder sina 256Gbit NAND-enheter i alla modeller av T3. Vi har ställt frågan till Samsung, men tyvärr inte fått några klara besked.
Sandisk Extreme 500 är däremot något långsammare än alla Samsung enheter. Med det sagt så är det långt ifrån en långsam enhet. Om vi jämför med en externa hårddisk eller en vanlig no-name USB-sticka, så är det tydligt hur snabba dessa externa enheter, faktiskt är.
Vi gjorde också ett test där vi testade att fylla hela enheten med data för att se hur lång tid det tar och om prestandan skiljer sig något över tiden.
Sandisk Extreme 500 240GB håller sig precis över 200 megabyte per sekund och gör endast små avstickare uppåt 240 men ibland även ner till 170, men ganska jämt överlag.
Samsung T3 500GB lägger sig på ungefär samma nivå som Sandisk. Skillnaden här är att i kortare perioder så går prestandan upp över 250. Vi ser också att prestandan sjunker något efter att ungefär halva enheten är full. Gissningsvis så blir kontrollern lite för varm under hög belastning och ger något sämre prestanda.
I den större 2TB modellen så ser vi tydligt att prestandan blir betydligt sämre vartefter testet fortskrider. Det ser också ut att vara flera nivåer på prestanda. Först så ligger den runt 300 MB/s och sedan sjunker den till 220 ungefär. Sedan till 210 och stannar där ett tag. Sedan är det en trappstege ner tillslut så skiftar prestandan mellan 20 och 160 MB/s.
För att ta reda på om detta är på grund av värme så körde vi samma test igen, men denna gång med en bordsfläkt blåsandes på enheten under hela testet.Här ser vi tydligt att prestandan håller sig betydligt högre genom hela testet. Första toppen beror nog på Samsungs TurboWrite och är ungefär lika lång i båda testen. Det är primärt på slutet där enheten håller en betydligt högre genomsnittshastighet än tidigare. Vi kan därför bekräfta att T3 tappar prestanda på grund av värme under kontinuerligt hög belastning. Det skulle också kunna förklara varför vi fått lite spridda resultat i våra robocopy tester.
Om vi istället tittar på medelhastigheten så ser vi att en nerkyld T3 är betydligt snabbare.
I nästa test så har vi installerat Windows på den externa enheten och tester hur bra den fungerar som OS-enhet. Testet innehåller en hel del vardagliga sysslor som att starta program, surfa, köra antivirus och installera program.Här så är skillnaderna mindre men det är fortfarande tydligt hur pass kraftfulla dessa enheter faktiskt är. Sandisk Extreme 500 är fortfarande lite efter Samsung T1 och T3, prestandamässigt. Inte helt oväntat så är Sandisk Ultra 2 (SATA) bättre på att köra Windows. Det beror nog primärt på att USB bryggan lägger på en del latens ovanpå själva enhetens egen prestanda. Men för den som behöver extra lagring för att köa virtuella maskiner så går det alldeles utmärkt att göra det på alla tre testade enheter.
Jag brukar ta en lätt fuktad trasa och göra rent min laptop med. Har man ett chiclet tangentbord är det inga problem att få rent runt tangenterna heller. I svåra fall kan man ta ett papper och trycka ner mellan tangenter och kanten och dra i sidled så brukar man få med det mesta av smutsen. Ett tips om man ska ta en bild och lägga ut på en blogg.