Sammanfattning

Sandisk SSD Plus är en enhet som haft ett långt liv. Den lanserades för två år sedan och sedan dess så verkar den ha genomgått en helt del förändringar. Då enhetens primära fokus har varit att leverera en billig SSD, så har också komponenterna inuti enheten blivit billigare. Sandisk har under två års tid gått från att använda Silicon Motions 2246 kontroller och 19nm MLC-NAND, till Silicon Motions 2256S-kontroller och 15nm TLC-NAND.

Problemet är att man inte upplyst sina kunder om den här förändringen och därför finns en risk att man tror man köper en SSD med MLC, men man får en SSD med TLC. Resultatet är en SSD som är betydligt sämre än vad många tidiga tester visar. Vi säger inte att Sandisk medvetet försökt att lura konsumenter, för det tror vi inte. Däremot så har man begått ett misstag där man valt att behålla samma namn på en SSD som har helt olika livslängd och kvalité. 

Det stora problemet ligger i Sandisks uppenbara brist på information om sina enheter. Det gäller inte bara SSD Plus, men det blir väldigt uppenbart här. För Ultra 2 och Extreme Pro så skriver man exempelvis ut både sekventiell och slumpmässig prestanda och för SSD Plus så skriver man bara ut sekventiell. I övrigt så finns det ingen information om enheten använder TLC, MLC eller ens vilken livslängd man kan förvänta sig från sin enhet.

Billig per GB

Om vi istället fokuserar på den SSD som vi vi testat idag så ser vi att Sandisk har lyckats med att producera en av marknadens absolut billigaste SSD-enheter. Den är så pass billig att den i skrivande stund är den billigaste 480GB-enheten som går att köpa i Sverige och 240GB- och 120GB-modellerna är inte långt efter. Sandisk har löst detta genom att plocka bort enhetens DRAM och därmed lyckats få ner tillverkningskostnaderna till lägre nivå än de flesta konkurrenter. Att man plockat bort enhetens DRAM gör också att enheten drar lite ström och det är därför en av de mest energisnåla enheterna som vi någonsin testat.

Slutsats – medioker prestanda

Så enheten är strömsnål och den är väldigt billig, men är den snabb? Nej tyvärr, det är den inte.

Sekventiell prestanda är inte i lägsta laget och ligger konsekvent under alla konkurrenter. Men när vi tittar på hur enheten presterar som systemenhet, ja då blir det ingen rolig historia. I vanlig konsument belastning så är Sandisk SSD Plus 480GB den långsammaste 480GB-enheten som vi har testat och går vi övre till tyngre belastning så blir det ännu värre.

Om vi jämför med andra SATA TLC-enheter (diagrammet här ovan) så ser vi att Sandisk SSD Plus är långt efter alla de andra. Till och med Crucials slöa BX200 240GB är rejält mycket snabbare. Men enhetens låga strömförbrukning och någorlunda sekventiella överföringshastighet, räddar enheten en aning. Man skulle kunna tänka sig att köpa denna istället för en hårddisk för att lagra spel eller film, då läshastigheten från enheten ligger en bra bit norr om 400 megabyte per sekund. Men som systemenhet är den ett riktigt bottennapp.

Sandisk SSD Plus 480GB
2.2 Expertomdöme
0 Läsaromdöme (0 röster)
GränssnittSATA AHCI
Formfaktor2,5 tum
Fördelar
+ Billig
+ Strömsnål
Nackdelar
- Väldigt långsam
- Undermålig garanti-
information
Bra att veta
Finns i två versioner, där endast den nya (G26) använder långsamt TLC-flash.
Klient2
Workstation3
Filöverföring1.5
Pris
Lämna/Läs läsaromdöme
Vad läsare tycker... Logga in för att lämna omdöme
Sort by:

Be the first to leave a review.

User Avatar
Verifierad
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}
 
Obs. Dessa betyg har uppdaterats sedan artikeln skrevs. Vi har exempelvis ändrat hur vi beräknar betyg. Det betyder att diagram i artikeln kan visa andra siffror än de som står här. Betygen som står sist i artikeln är dock alltid korrekta och uppdaterade.

Hur fungerar våra sifferbetyg? Klicka för beskrivning
Sifferbetygen för SSD-enheter är helt automatiskt uträknade, och mäts relativt mot alla andra enheter vi har testat. Varje delbetyg är en sammanställning av ett antal relevanta testresultat. Den enhet som har högst värde får 10 poäng; den som har lägst får 1 poäng. Alla andra enheter får sedan poäng baserat på hur de mäter sig mot dessa extremer.

Klientbetyget bygger på resultat från vårt prestandatest NHSB Client. Workstation bygger i sin tur på resultat från NHSB Workstation, som medför tyngre parallell belastning. Energieffektiviteten bygger på våra effektmätningar med en strömanalysator från Quarch (läs mer under sidan för testmetodik).

https://www.nordichardware.se/svenska-ssd-guiden

Subscribe
Notifiera vid
0 Comments
äldsta
senaste flest röster
Inline Feedbacks
View all comments