Test: Steelseries Aerox 3, Aerox 3 Wireless – nära perfekt

0

Steelseries Aerox 3 och Aerox 3 Wireless är två närmast perfekta möss som kombinerar bra sensorer med hög byggkvalitet. De har dock ett stort problem som kan vara avgörande. Läs vårt stora test!

Aerox 3
8.2 Expertomdöme
0 Läsaromdöme (0 röster)
TypFPS
Vikt57
Fördelar
Grym byggkvalitet
Greppig yta
Bra klick
Nackdelar
Urkassa fötter
Något styv kabel
Bra att veta
Använder mer taktila och snäppet tyngre brytare än de omåttligt populära Omron-brytarna.
Sensor8
Knappar8.6
Funktioner8
Pris
Lämna/Läs läsaromdöme
Vad läsare tycker... Logga in för att lämna omdöme
Sort by:

Be the first to leave a review.

User Avatar
Verifierad
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}
Aerox 3 Wireless
8.5 Expertomdöme
0 Läsaromdöme (0 röster)
TypFPS
Vikt66
Fördelar
Grym byggkvalitet
Greppig yta
Bra klick
Nackdelar
Urkassa fötter
Batteritid
Bra att veta
Använder mer taktila och snäppet tyngre brytare än de omåttligt populära Omron-brytarna.
Sensor8.6
Knappar8.6
Funktioner8.3
Pris
Lämna/Läs läsaromdöme
Vad läsare tycker... Logga in för att lämna omdöme
Sort by:

Be the first to leave a review.

User Avatar
Verifierad
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}
Vad innebär våra delbetyg?

Sensor – Vi prestanda- och speltestar alla möss i musguiden för att kunna betygsätta den råa sensorprestandan i varje modell. Betyg 9–10 är för de allra vassaste premiummössen med unika funktioner. Betyg 7–8 är för högpresterande möss med god 1:1-känsla, medan 5–7 utgör mellansegmentet, med överlag välfungerande sensorer som kanske inte ger perfekt respons eller 1:1-känsla. Betyg under 4 är för kontorssensorer och sensorer med uppenbara avläsningsproblem.

Knappar – Varje datormus som testas genomgår minst en veckas dagligt användande och spel där samtliga knappar används i största möjliga utsträckning. Detta för att vi ska kunna avgöra hur den taktila känslan står sig gentemot andra möss. Denna kategori inkluderar även scrollhjulet.

Poäng 9–10 för knapparna innebär unika funktioner med felfri känsla. Poäng 7–8 betyder bra respons med bra taktil känsla. Mellan betyg 5–7 är mellansegmentet, som gör vad de ska men utan att sticka ut. Poäng 1–4 är för modeller med problem eller kvalitetsbrister.

Funktioner – Här betygsätter vi övriga parametrar hos en mus såsom mjukvara, byggkvalitet, belysning, specialfunktioner och glid. Toppbetygen 9–10 är för utstickande och unika funktioner som gör nytta. Betyg 7–8 är för möss med bra, solid kvalitet och mjukvara. Betyg 5–7 är för mellansegmentet, som uppfyller våra förväntningar men som inte sticker ut. Betyg på eller under 4 visar på problem eller avsaknad av viktiga egenskaper.

Stäng

 

Sammanfattning Aerox 3 och Aerox 3 Wireless

Steelseries Aerox 3 och Aerox 3 Wireless är identiska sett till både det yttre och till användning. Vi har mycket gott att skriva om Aerox 3 och de egenskaper som får dem att stå ut på marknaden. Båda faller dock på mållinjen på grund av en enkel detalj som vi vanligen tar för givet: fötterna är för tunna, vilket leder till att chassit skaver i mjuka musmattor om vi inte är väldigt lätta med handen. Med bättre fötter hade Aerox 3 varit en given rekommendation i Svenska Musguiden.

Egenskaper

  • TTC Golden Micro-brytare istinkt taktila klick
  • Felfria TrueMove-sensorer
  • Välbalanserad form och ambidextriös
  • Storlek: medium
  • Lämpar sig för de flesta grepp
  • Välbyggd
Visa specifikationer
Steelseries Aerox 3 Wireless
MustypFPS
SensorSteelSeries TrueMove Air
Antal knappar5
Rekommenderad handstorlekMedium
Mått120,5 mm x 57,91 mm x 21,53 mm
Vikt66 g
Max CPI18000
Polling rate1000 Hz
Drivrutiner/mjukvaraJa
AnslutningTrådlös
Lägsta pris på Prisjakt.se
Steelseries Aerox 3
MustypFPS
SensorSteelSeries TrueMove Core
Antal knappar5
Rekommenderad handstorlekMedium
Mått120,5 mm x 57,91 mm x 21,53 mm
Vikt57 g
Max CPI8500
Polling rate1000 Hz
Drivrutiner/mjukvaraJa
Anslutning1,8 m Super Mesh Cable
Lägsta pris på Prisjakt.se

Stäng

Konstruktion och form

Båda varianterna Aerox 3 är identiska sett till det yttre, ända ned till millimetrar på måtten. Av den anledningen kommer vi beskriva Aerox 3 och Aerox 3 Wireless tillsammans framöver, förutsatt att det inte finns skillnader mellan dem.

Aerox 3 har en stilren och symmetrisk design med en smakfull accent i form av logotypen på vänster musknapp. I sant superlättmanér är större delen av musens topp och botten försedd med diamantmönstrade hål för att trimma ned vikten.

Aerox 3 är relativt neutral i sin form och i hur den lämpar sig för fler händer än exempelvis konkurrenten Superlight från Logitech. Det finns inga aggressiva drag i formen. Den är varken hög eller låg, klicken är inte för urgröpta eller för flacka och den är varken för lång eller kort. Även sidorna är nästintill raka med undantag för bottenkurvan. Steelseries marknadsför musen för klo- och fingertopsgrepp men vi har inga problem med handflatsgrepp i våra tester. Således ser vi att de allra flesta händer kan hitta ett bekvämt grepp.

Ur ett byggkvalitetsperspektiv har vi inget att anmärka på. Aerox 3 är en robust mus som är skallerfri och knakfri när vi kramar den. Trots en Bluetooth-modul i den trådlösa variantens bakre hälft, är vikten jämnt fördelad när vi håller den i mitten med topparna av pekfinger och tumme.

Musen har en ovanligt kornig yttextur som inte är jämförbar med andra möss vi hittills testat. De flesta matta möss brukar ha en finkornig eller slät textur men Aerox 3 har ovanligt grova korn. Det rör sig inte om något sandpapper eller ett obehag vid användning. Vi har ingen preferens och har inget emot de lite grövre kornen och för de användare som vill ha en greppig mus kan Aerox 3 vara ett bra val.

Hittills har det rört sig om en mus i toppklass men tyvärr faller det helt på en detalj. Fötterna är så tunna och ytan så liten att om vi vilar handen på musen, börjar den skrapa på mjuka musmattor. Problemet är svårt att åtgärda på egen hand med eftermarknadsfötter eftersom sensorn har en ovanligt kort lyftlängd. Det lämnar alternativet att sandpappra ned botten av musen, något som vi aldrig ens ska behöva tänka på i premiumsegmentet. Fötterna marknadsförs som PTFE-fötter men Steelseries påstår inte att de gjorda av ren teflon, till skillnad från många konkurrenter på marknaden.

Om du är ute efter en trådlös mus men gick bet på Logitech G Pro X Superlight på grund av avsaknaden av lysdioder, kan Aerox 3 vara ett bra alternativ. I tillägg till en en lysdioddiffusor i botten, läcker även ljus genom chassit. Vi gissar att diffusorn är gjord av det populära materialet polykarbonat och att botten har utskärning för att släppa igenom ljuset. Vid faktisk användning reflekteras ljuset snyggt i vår musmatta via ljusslingorna.

Kabeln är för styv för vår smak. Den är fortfarande långt bättre än en vanlig gummislangad kabel, såsom i Logitech Superlight. I både Superlights och Aerox 3 Wireless fall kommer mössen undan kritik då de är tänkta att användas trådlöst. Aerox 3 använder åtminstone en USB-C-port vilket gör det enkelt att byta till en eftermarknadskabel, en egenskap som Superlight inte delar.

Batterilivet är enligt specifikationerna upp till 200 timmar vid konstant användning, med betoning på ”upp till”. Vi har svårt att få en laddning att hålla 50 timmar. I jämförelse med Logitech G Pro X Superlight, som vi kunde använda i flera veckor utan att behöva ladda, kan vi med motsvarig användning få Aerox 3 Wireless att leva i cirka fyra till fem dagar. Lyckligtvis är musen fulladdad på cirka 45 minuter.

Aerox 3 väger 58 gram och 68 Aerox 3 Wireless väger 68 gram, 1 gram mer än de officiella specifikationerna.

 

Brytare

Det är alltid intressant och spännande att testa möss som inte använder de annars populära Omron-brytarna. Det är inget fel på Omron-brytare men lite variation skadar inte. Aerox 3 använder TTC Golden Micro-brytare.

Brytarvikten känns märkbart tyngre än de populära kinesiska Omron D2FC-F-brytarna, som florerar på marknadens möss numera. De är även mer taktila, vilket framhäver tyngden men resulterar i ett krispigare klick. Sett till ljudet är de betydligt mer högljudda än Omron-brytare, samtidigt som ljudet är mer gällt. Summerat håller brytarna en hög klass och är ett bra alternativ till Omron-brytare för användaren som vill ha en mer distinkt taktil känsla.

Skrollhjulet sitter lågt och har ett taktilt klick, väldefinierade steg och är relativt högljudd. Vi föredrar detta typ av skrollhjul i jämförelse med de som är högre placerade och har lite svampigare steg. I detta fallet kan vi kompromissa med ljudnivån.

Sidoknapparna är även de distinkt taktila men de är smala. Den smala designen kan göra det svårt att känna det lilla mellanrum som finns mellan den främre och bakre sidoknappen. Trots det har vi inte stött på problem där vi råkar trycka på fel sidoknapp av misstag. Det är ändå bra att veta om du föredrar sidoknappar med större och bredare yta.

Vi har alltid ogillat att ha CPI-reglerande knappar på musens ovansida. Vi ser inga scenarion där vi ofta behöver byta CPI och föredrar därför att ha dessa i botten av musen, där vi aldrig råkar komma åt dem av misstag. Med det sagt är CPI-reglaget av ovanligt hög kvalitet. Oftast är det en bortglömd detalj, vilket resulterar i ett svampigt klick, men i Aerox 3 är det ett högst taktilt och kvalitativt klick.


 

Dagens högpresterande sensorer är allt som oftast identiska. Prestandan skiljer sällan i faktiska användarscenarion. Det som kan särskilja högpresterande sensorer är ofta relaterat till små inlägg på specifikationsblad. Ibland finns det tillverkaranpassningar av marknadsledande sensorer som är värda att hålla koll på. Det intressanta för oss är om det finns några avvikelser. I det här segmentet faller nämligen fokus mindre på sensorer. Du bör snarare välja mus efter musform.

Sensorprestanda

Aerox 3 använder sig av SteelSeries TrueMove Core-sensorn medan Aerox 3 har TrueMove Air. Det är intressant att de inte delar sensor. Sett till specifikationsblad är TrueMove Air den bättre sensorn. I faktisk användning är dagens sensorer så bra att vi inte märker någon skillnad.

Vi har inget att anmärka på mer än att lyftlängden är något kortare än exempelvis PixArt-sensorer, vilket kan förklara varför fötterna är så tunna. En kort lyftlängd är enligt oss inte negativt, förutsatt att fötterna som musen förses med inte behöver uppgraderas.

 

Vi använder oss av MouseTester 1.5 för att samla sensordata. Därefter granskar vi resultaten för eventuella avvikelser. I dagens möss hittar vi inga spår av de vanliga bovarna, som sämre sensorer har svårigheter med. Nämligen Angle snapping, jitter och andra kompensationer.

Mer information om vårt test i MouseTester

CPI – counts per inch
Tillverkare har alltid egenspecificerade toleranser att förhålla sig till. Det innebär att angiven CPI inte alltid stämmer överens med vad konsumenten väntar sig. I Mouse tester finns en inbyggd kalibrering för CPI där vi för musen en specifik längd och får tillbaka en siffra. Den returnerade siffran bör motsvara inställd CPI på musen.

Jitter-test
Jitter innebär att rörelsespårningen är inkonsekvent. Vi testar det genom att föra musen diagonalt och långsamt, för att se om det bildas trappsteg istället för en mjuk linje.

Spårningshastighet
Vissa möss kan ha svårigheter med att spåra snabba rörelser korrekt. Resultatet kan bli slumpmässiga input-signaler, eller att musen helt tappar spårning. Vi för musen snabbt över en yta och noterar hastighetskurvan på resultatet. Resultatet ska inte vara noll eller ha oväntade resultat.

Angle snapping
Genom att dra snabba cirklar med musen kan vi se om den hänger med eller faller tillbaka och börjar kompensera genom att rita raka linjer.

Lyftlängd
Spelare med låg muskänslighet kan behöva lyfta och ompositionera musen under aktivt spelande. Det är därför viktigt att musen har en kort lyftlängd och slutar avläsa rörelser nästintill direkt. Vi använder faktiska användarscenarion när vi testar lyftlängd eftersom det är svårt att få exakta siffror.

Vi måste alltid beakta den mänskliga faktorn i den här typen av test. MouseTester kan ge data att gå på om vi känner att något inte riktigt är som det ska. De är dock inte absoluta. Det som räknas i slutänden är hur sensorn presterar och hur den upplevs vid faktisk användning.

Stäng

Inställningar och mjukvara

Aerox 3 använder sig av Steelseries Engine 3-mjukvaran, som har väntade funktioner. Det rör sig om makron, justerad CPI och diverse lysdiodfunktioner. Det som lyser med sin frånvaro är en justering av lyftlängden.

Två funktioner som vi rekommenderar att man håller sig borta från är Angle snapping och accelerationsinställningar. Angle snapping-inställningen låser fast pekaren enligt rutnät och följer dem istället för att låta oss peka fritt och precist. Accelerationsinställningarna skapar eftersläng. Vid specifika rörelser saktar antingen pekaren ned eller ökar i hastighet, utan att motsvara vår faktiska musrörelse.

Steelseries Engine 3 är relativt resurssnålt och behöver inte vara igång efter att inställningarna är konfigurerade.


Den här artikeln är en del av Svenska musguiden, vårt löpande test av datormöss. Där hittar du alltid våra aktuella rekommendationer, länkar till alla våra mustester och andra relaterade artiklar.
Subscribe
Notifiera vid
0 Comments
äldsta
senaste flest röster
Inline Feedbacks
View all comments