Steelseries första tangentbord med individuell RGB-belysning kommer med en låg profil och tysta tangenter – kan Apex M800 mäta sig med Cherry-alternativen?

Den här artikeln är en del av Svenska Tangentbordsguiden, din hub för musrelaterade tester och nyheter på Nordichardware. Där hittar du alltid våra nuvarande produktrekommendationer, marknadsanalyser och allt annat som har med tangentbord att göra.


Steelseries är tillbaka med en uppdaterad version av tangentbordsmodellen Apex. Den nya versionen heter Apex M800 och vid första anblick ser det inte så anmärkningsvärt ut om man sett ett Apex eller Apex Raw tidigare. Men det intressanta ligger under tangentopparna, Steelseries har nämligen utvecklat egna mekaniska brytare.

apexM800_1

Steelseries Apex M800
Brytare Steelseries QS1
Tangentbelysning Ja, RGB
USB-hub/ljud 2 x USB 2.0 utgång
Makrotangenter Ja, 6 st.
Mediatangenter Nej, F-funktion
Inbyggt minne
Mått 510×41×174mm
Kabel 2 meter
Anslutning 2 x USB 2.0
Cirkapris 1790 kronor (Lägst på prisjakt.nu: pjkod)

Design

Steelseries Apex M800 är den minsta modellen i Apex-Familjen. Steelseries har valt att plocka bort det inbygga handledsstödet från Apex och Apex Raw och detta resulterar i att tangentbordet tar upp mindre plats på skrivbordet, men på bekostnad av ergonomin. Bortsett från detta så ser Apex M800 precis ut som sina föregångare. På sidorna sitter dioder som lyser upp dessa. Bortsett från sidobelysningen så är Apex M800 ett stilrent tangentbord och i våra ögon ganska snyggt. Precis som på tidigare Apex-modeller så har Apex M800 en gigantisk mellanslagstangent. Det ser lite konstigt ut och till en början är det lite ovant men när man vänjer sig vid den så blir den väldigt bekväm att använda. Byggkvaliteten känns otroligt bra rakt igenom. Tangentbordet känns väldigt stabilt och ligger stilla på skrivbordet.

images/labswedish/artiklar/Kringutrustning/Svenska_tangentbordsguiden/largethumbnails/apexM800_7.JPG

Istället för att sätta bräckliga plastpluppar för att höja tangentbordet har Steelseries valt att använda sig av gummifötter. Om man anser att denordinarie lutningen är för liten kan man byta ut de bakre gummifötterna till en tjockare variant för ökad lutning. Det gör att de är väldigt robusta. Dock kan det vara lite jobbigt om man pendlar mellan vanligt läge och höjt läge, dels kan man tappa bort gummifötterna och framförallt är det lite omständigt att göra on-the-fly. Apex M800 är precis som sina syskon ett tangentbord med lågprofilstangeter, en ovanlig egenskap för mekaniska tangentbord.

apexM800_2

RGB-belysning

Precis som Logitechs Romer G brytare så har steelseries frångått Cherrys design när de utvecklat sin egna brytare QS1. För tangentbelysningen innebär detta att man har en diod placerad centralt i brytaren. Detta resulterar i väldigt jämn belysning och man har lyckats komma runt Cherry MX problem med skuggningar på vissa tangenter. Belysningen har inga uppenbara brister, den är stark och där Romer G hade problem med att skifta färg så känns QS1 silkesren. Vi är imponerad av belysningen som troligen är det bästa vi har sett på ett mekaniskt tangentbord.

Tangentbordet kommer utrustat med två USB 2.0 portar placerade vid sladdfästet vid tangentbordets baksida..

apexM800_5

Media- och makrotangenter

Apex M800 är det Apex-tangentbord med minst antal makrotangenter – M800 har bara sex stycken placerade på den vänstra sidan, till skillnad från Apex och Apex Raw som hade 22 respektive 17 makrotangenter. Makrotangenterna sitter på bra avstånd från WASD-klustret och programmeringsmöjligheterna i Steelseries mjukvara är väldigt bra. Det spelar ingen roll om du vill öppna Firefox med ett tangenttryck eller om du vill ha ett avancerat makro till ditt MMO-spel: M800s makrotangenter klarar av det.

Apex M800 har inga dedikerade mediatangenter utan istället har valt att använda sig av den populära F-funktionsmodellen. En bra detalj som Steelseries har tänkt på är att om belysningen är aktiverad och man håller ner FN-tangenten, eller steelseries-tangenten så inaktiveras belysningen för alla tangenter som inte har en F-funktionalitet. Media-, volym- och belysningsintensitetskontroller finns att tillgå. Det finns även en funktion för att stänga av Windowstangenten. Lite unikt för Steelseries M800 är att man istället för att plocka bort menytangenten har man plockat bort den högra windowstangenten till fördel för Steelseries-tangenten.

apexM800_3

apexM800_4

Brytare

Som vi tidigare nämnt har Steelseries utvecklat en egen mekanisk brytare, QS1, som påminner lite om Logitechs Romer G. Likt Romer G har de en centralt monterat diod för belysningen. De har även samma aktiveringspunkt på 1,5 millimeter som är högre än Cherry MX som oftast ligger på 2 millimeter. Men även om de har vissa saker gemensamt så skiljer de sig. Romer G kändes som en mekanisk brytare med rubberdome-influenser. QS1 känns mer som en rubberdome-brytare med mekaniska-influenser.

apexM800_6

De känns ganska snarlika rubberdome-brytare fast inte så “svampiga” som vi är vana vid. Men de saknar den mekaniska känslan som Cherry MX har och ska man jämföra brytarnas känsla med en välkänd brytartyp så är rubberdome det närmaste vi kan komma. Men QS1 är en snabb, precis och bra brytare som också håller en ganska låg ljudnivå. Vi hade lite svårt för QS1 till en början men den växte enormt på oss. Om man inte är något fan av den tradionella mekaniska brytaren men ändå vill ha ett tangentbord som ändå har responsen och kort slaglängd så är QS1 ett bra alternativ.

Mjukvara

Steelseries har använt sig av Steelseries Engine, samma mjukvara som använts för tidigare möss och tangentbord. Vi är nu uppe i version 3 och mjukvaran är riktigt bra. Den är enkel att använda och det är lätt att ställa in avancerade belysningskonfigurationer och att programmera makrotangenterna. I den tidigare versionen fanns inte möjligheten att direkt se ändringarna i belysningsprofilen, något vi tyckte var lite synd när vi testade Apex, Steelseries har nu tagit tag i detta och det är nu möjligt att direkt se vad man ställt in. Steelseries Engine 3 är en kompetent mjukvara som gör det möjligt att personifiera sitt tangentbord till max. Mjukvaran känns lite enklare än Corsairs, som även om den är kraftfull och avancerad känndes lite krånglig att använda.

apexM800_8

Användning – Spel och kontorsarbete

Steelseries Apex M800 är först och främst ett speltangentbord. Och Apex M800 planerar inte på att göra någon spelare besviken: med kort slaglängd, bra respons och anti-ghosting så blir Apex M800 ett dödligt vapen i en spelares händer. Makrotangenterna sitter på ett bra avstånd, man kommer inte åt dem av misstag men de sitter inte för långt bort för att kännas krångliga att nå. Även när det kommer till att skriva på Apex M800 så känns tangentbordet väldigt bra. Det är smidigt att skriva på och tack vare den låga ljudnivån i brytarna så skulle det här tangentbordet även lämpa sig för kontorsarbete om man stänger av belysningen.

Slutsats

Steelseries Apex M800 är ett riktigt bra tangentbord och med en prislapp närmare 2 000 kronor är det precis vad vi förväntar oss. Belysningen är en av de bästa vi har sett, tangentbordet är stilfullt designat och det är välbyggt. De nya brytarna är imponerande och att de är så pass tysta är ett stort plus. Mjukvaran är även den inutiv och enkel att använda på samma gång som den är avancerad.

Steelseries Apex M800
7.4 Expertomdöme
0 Läsaromdöme (0 röster)
BrytareSteelseries QS1
BelysningIndividuell RGB
Fördelar
+ Bra kvalitetskänsla
+ RGB-belysning
+ Smidig mjukvara
Nackdelar
- Inget handledsstöd
- Högt pris
Bra att veta
Använder Steelseries egenutvecklade brytare som är tystare än "vanliga" mekaniska.
Funktionalitet7.5
Kvalitetskänsla7.5
Komfort7.5
Pris
Lämna/Läs läsaromdöme
Vad läsare tycker... Logga in för att lämna omdöme
Sort by:

Be the first to leave a review.

User Avatar
Verifierad
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}
Subscribe
Notifiera vid
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments