Rival 700 får riktigt genomgång i Svenska musguiden för att se ifall den kan leva upp till förväntningarna som satts av den populära föregångaren.

Steelseries Rival 700
Anslutning USB-kabel – 2 m/ 1 m
Antal knappar 7
Sensor Pixart 3360
CPI 100 – 16 000
Polling rate 1 000 Hz
Rekommenderad handstorlek S/M/L
Dimensioner (längd x bredd) 124 x 68 mm
Vikt 135 g
Mjukvara Steelseries Engine
Lägstapris på prisjakt.se Product price

Form och design

Steelseries Rival 700 följer sin föregångares designspråk i de flesta avseenden och designen är dedikerad för högerhänta användare med handstorlek small, medium till large. Har du mindre händer så fungerar handflate- och klogrepp riktigt bra medans om du har lite större händer så är det klogrepp som gäller.

Kikar vi på den vänstra sidan av Steelseries nya råtta så ser vi att Rival 700 likt den tidigare Rival-musen använder en knottrig gummering av greppytan för att öka greppet men vi noterar att den är av ett lite hårdare slag vilket förmodligen är för att öka hållbarheten då många användare av den tidigare modellen rapporterat att gummisidorna nöts ner efter en tids användning. Vi ser även att Rival 700 har bestyckats med tre stora och lättåtkomliga tumknappar samt ett av musens paradnummer, en OLED-display. Som vi går in närmare på under prestanda och användande.

steelseries_rival700_1

Den nya Rivalens ovansida bjuder faktiskt även den på lite nyheter. Bortsett från sedvanliga vänsterklick, högerklick, gummerat scrollhjul och CPI-knapp så har Rival 700 ett modulärt bakstycke och vid lansering ska Steelseries ha tre olika varianter tillgängliga. Rival 700 ärver även gummipluggen i baken från sin föregångare som kan 3D-printas med till exempel ditt namn. Den nya Steelseries-råttan är inget RGB-monster men har stöd för full RGB med dioderna som är placerade bakom bakstyckes logotyp samt runt scrollhjulet.

Snurrar vi vidare och tittar på den högra sidan så finns här inte mycket att orda om då hela sidan är täckt den knottriga gummeringen.

steelseries_rival700_5

Vänder vi Rival 700 på rygg så hittar vi däremot en del nyheter. Musen har tre tjocka glidytor med färdiga hål för att enklare kunna byta dem när de börjar lida mot sitt slut men det som faktiskt är nytt här är den modulära sensorn samt USB-kabeln. Sensorn är monterad med fyra stjärnskruvar och kan således skiftas om man nu skulle vilja testa en annan typ av sensor och detsamma gäller även USB-kabeln som låses fast i framänden av musen med hjälp av en smart design från tillverkaren. För att lossa på kabeln trycker man bara in knappen som sitter precis intill. Det medföljer två olika USB-kablar, en flätad kabel på 2 meter och en vanlig gummerad kabel på 1 meters längd. Båda är mjuka och enkla att forma kring vår utrustning vilket är något som vi uppskattar – dock så stötte vi på patrull med den flätade kabeln, mer om det under “prestanda och användande”.

Prestanda och användande

Samtliga knappar på Rival 700 har en mycket behaglig och taktil känsla med försäkrande klick som inger ett högt kvalitetsintryck. Det gummerade scrollhjulet har ett mycket bra grepp, tydliga steg och missar inga registreringar.

Glidet hos de tre tjocka musfötterna är mycket bra även på musmattor av tyg med sträv textur och vi uppskattar att tillverkaren valt att skicka med två olika USB-kablar i olika längder, så man kan hitta sin personliga favorit. Dock så stöter vi på problem med den flätade USB-kabeln som sporadiskt slutade fungera. Vårt exemplar är ett tidigt sådant, tillverkat för just test. Så vi kontaktade Steelseries direkt och efter en viss korrespondens så upptäcker vi att kabeln är behäftad med ett fabrikationsfel. Steelseries lovar att de flätade USB-kablarna kommer att åtgärdas innan de släpps till butik, så ingen fara på taket.

steelseries_rival700_4

Vidare till musens ess i rockärmen: vibration och OLED-display är det första som man som användare finner som nytt hos Rival 700 och vi har synat dessa funktioner i sömmarna för att se ifall det rör sig om en gimmick eller ifall de faktiskt har en användbar funktion.

Vi kan konstatera att om man som användare är intresserad av en förändring så tillför både den inbyggda vibrationen och OLED-displayen faktiskt smarta funktioner. Vibrationen kan konfigureras helt efter eget tycke och smak för CS:GO, DOTA samt Minecraft med en drös förkonfigurerade moment. Du kan till exempel ställa in på vilket sätt den ska vibrera när du har 20 procent HP kvar eller varför inte när du endast har 5 kulor kvar? Detta utan att påverka precisionen då musen inte rör sig det minsta när den vibrerar, vilket är något som vi ser som ett steg i rätt riktigt för att vidareutveckla spelmöss till nästa nivå.

OLED-displayen var vi först ganska övertygade om att det bara rörde sig om en gimmick men om man spelar CS:GO och önskar att förbättra sig själv och sin prestation så är det mycket intressant att kunna ta del av information så som KD-ratio, genomsnittlig kills per round med mera, detta direkt genom att titta på musens display mellan varje runda. Likt den inbyggda vibrationen så finns här mängder av inställningsmöjligheter och för de ovannämda spelen som justeras via tillverkarens mjukvara Game Sense som vi tittar närmare på under avsnittet mjukvara.

steelseries_rival700_banner

Steelseries Rival 700 har bestyckats med marknadens mest följsamma och responsiva sensor Pixart 3360, som vi upplever som snäppet vassare än 3310 som är den mest vanligt förekommande sensorn hos högpresterande gamingmöss med inriktning mot FPS-titlar. Rival 700 ger oss en perfekt ett-till-ett-känsla utan avvikelser eller acceleration och i våra prestandatester så finner vi inga som helst problem med vare sig avläsning, brus, angle snapping, uppdateringsfrekvens eller acceleration.

Mjukvara

Steelseries Rival 700 använder tillverkarens allt-i-ett mjukvara Engine som finns att hämta från Steelseries hemsida och den är kompatibel med både PC och Mac.

Engine samlar inställningar, mjukvaruuppdateringar, spelbibliotek och tillverkarens Game Sense-funktion på ett och samma ställe och om vi startar programmet så möts vi direkt med en översikt över alla Steelseries-produkter vi har anslutna till datorn. Det är även här programmet meddelar om det finns någon uppdatering för ditt tillbehör.

Klickar vi oss in på Rival 700 så får vi alla inställningar på en och samma sida, något som vi uppskattar och det är mycket enkelt att knyta knappar till olika kommandon, justera polling rate, angle snapping, acceleration och musens belysning. Dock så kör Steelseries vidare på de lite onödigt krångliga CPI-reglagen i from av cirklar men det går givetvis att skriva in önskad CPI-nivå manuellt. Men vad är då vitsen med de interaktiva reglagen?

Vidare till Game Sense där vi har möjlighet att justera denna musens specialitet, OLED-displayen och vibrationen. Här finns CS:GO, DOTA samt en länk till för Minecraft-stöd. Här kan vi enkelt justera vilken information från spelen som vi vill visa på skärmen och när. Detsamma gäller vibrationen som kan ställas in i intensivitet och när du vill bli notifierad med en vibration.

Det går givetvis också att ta bort alla konfigureringar om man känner för det.

Steelseries Engine allokerar cirka 14 megabyte arbetsminne och får således klassas som en lätt mjukvara för gamingmöss.

Summering

Steelseries visar återigen att de har bra vetskap om vad seriösa spelare är ute efter idag och blandar det med nytänkade och en robust design med hög kvalitet. Rival 700 är en värdig uppföljare till den omåttligt populära Steelseries Rival 300 och vi ser det som en självklar uppgradering för de användare som är redo att testa något nytt.

Den inbyggda vibrationen och OLED-displayen är inte endast en gimmick utan fyller oväntat användbara funktioner i spel så som CS:GO och DOTA.

Sensorn är ultraresponsiv och levererar en följsam samt utmärkt ett-till-ett känsla som ger total kontroll även vid de snabbaste förflyttningarna. Samtliga knappar har en härlig taktil respons med försäkrande klickljud och de gummerade sidorna ger likt tidigare Rival ett betryggande grepp. Att sedan både bakstycket, USB-kabeln och sensorn är modulära är ett bevis på att tillverkaren tänker på användaren och framtidssäkerhet.

De få negativa aspekter vi finner hos Rival 700 är priset som lämnar ett hål om tusen riksdaler i plånboken och de lite knöliga CPI-reglagen i mjukvaran överskuggar inte musens helhetsbetyg som är den bästa och mest innovativa vi testat i Svenska musguiden hittills.

Steelseries Rival 700
8.7 Expertomdöme
0 Läsaromdöme (0 röster)
TypFPS
Vikt135 g
Fördelar
Superb sensor
Display och vibration
Taktila knappar
Nackdelar
Priset
CPI-reglage i mjukvaran
Lågupplöst display
Bra att veta
Musens sensor är modulär vilket betyder att den kan skiftas efter tycke och smak.
Sensor9
Knappar8
Funktioner9
Pris
Lämna/Läs läsaromdöme
Vad läsare tycker... Logga in för att lämna omdöme
Sort by:

Be the first to leave a review.

User Avatar
Verifierad
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}

 

Subscribe
Notifiera vid
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments