I den här uppdateringen av Svenska Musguiden kikar vi på svenska Steelseries populära instegsmodell, prisvärda Steelseries Rival.

Den här artikeln är en del av Svenska Musguiden, din hub för musrelaterade tester och nyheter på Nordichardware. Där hittar du alltid våra nuvarande produktrekommendationer, marknadsanalyser och allt annat som har med datormöss och musmattor att göra.


Steelseries säger själva att de tittat på vad marknaden har att erbjuda idag och kände att de kunde leverera något bättre. Med en avancerad sensor och nyutvecklade brytare menar Steelseries att Rival ska vara den bästa musen på marknaden. Vi har testat den.

Steelseries Rival
Anslutning USB-kabel, 2 m
Antal knappar 6
Sensor Pixart PMW 3310 – Optisk
DPI/CPI 50 – 6500 CPI
Polling rate 125 – 1000 Hz
Rekommenderad handstorlek M/L
Dimensioner 70 x 45 x 133 mm
Vikt 128 g
Drivrutiner/ programvara Steelseries Engine 3
Lägsta pris på Prisjakt.nu Product price

Form och design

Formen påminner en del om klassiska Microsoft Intellimouse 3.0 som var en extremt populär mus under en väldigt lång tidsperiod. Smart drag av Steelseries att hämta inspirationen från Intellimouse och bygga vidare på en prisbelönt design som bevisligen gick hem hos många konsumenter. Formad för högerhänta sitter musen väldigt skönt i handen och passar i princip alla olika sorters musgrepp. Rival är en av de längre mössen i vår musguide, en egenskap som framförallt blir en fördel för dem med större händer så vi klassificerar Rival som lämplig från handstorlek medium till large.

Rival är även utrustad med fullt anpassningsbar belysning med 16,8 miljoner olika färger att välja på vilket är något som uppskattas av oss men även de flesta gamers.

De främre musknapparna är sköna att trycka på och det märks att Steelseries har utvecklat sina brytare. Resistansen i knapp 1 och 2 är bra och jag skulle vilja klassa dem som mellanhårda. Sidoknapparna är stora, bra placerade och klarar av aggressiva knapptryck. Likaså CPI-knappen på ovansidan.

steelseries_rival_4

Båda sidorna av musen har en knottrig gummiyta för att öka greppet och minimera glid vid handsvett och på tal om handsvett så vill vi även passa på att nämna att Rival är lackad med anti-sweat coating. En beläggning som ska motverka handsvett. Vi tycker att den gör vad den lovar och musen glider inte i handen.

Det är även bra grepp i scrollhjulet. Dock så upplever vi att scrollhjulet till en början hade ett trögare motstånd än vad det har nu. Det har alltså blivit lite lösare efter vi använt musen. Huruvida det är ett fel eller bara att den nu är ”inkörd” vet vi inte, men det är helt klart värt att nämna.

Det som vi ser som negativt i helhetsdesignen är att Steelseries valt att använda en styv USB-kabel. Den vill inte forma sig runt bord och övrig utrustning vilket gör att vecken på kabeln fastar lite då och då. Det är ett ganska störande moment så det slutade med att vi fick använda en hållare för mussladden för att den inte skulle fastna i olika saker.

Prestanda och användande

Vi har testat musen i flera olika speltitlar såsom CS:GO, StarCraft 2 och Dota 2. Vi kan ganska snabbt konstatera att det är en av marknadens vassaste möss. Även om det märks att musen är tänkt att vara ämnad för FPS-spel så är har den tillräckligt med funktioner för att tillfredsställa en simpel MMO eller MOBA-spelare. Den nya sensorn som Steelseries använder sig av i Rival presterar bäst på en mjuk tätvävd musmatta av tyg så som Steelseries QcK Heavy. Glidet från de fyra små glidytorna är lagom, inte för lätt och inte för strävt. Men det är förstås väldigt personligt hur mycket eller lite glid man föredrar.

När vi kontrolltestar uppdateringsfrekvens och acceleration så märker vi att Steelseries håller vad de lovar och Rival levererar utlovade 1000 hertz samt ingen acceleration som märks av efter att den stängts av i Windows och i musens programvara.

Mjukvara

Rival använder programvaran Steelseries Engine 3 för att justera alla tänkbara inställningar. Programmet är användarvänligt och stödjer de flesta Steelseries produkter. Du hittar alla inställningar direkt efter du valt produkt i programmet. Här kan du ställa in CPI, accelerationer, polling rate, belysning mm. Vi uppskattar simpla upplägg där man snabbt kan hitta sina inställningar och justera dem direkt från första sidan.

steelseries_engine_3

Engine 3 har även stöd för att skapa profiler som du kan knyta till olika program eller spel. Ett tips om du skapar nya profiler, Ändra färg på belysningen i dina profiler så kan du enkelt se vilken profil som är aktiv.

Men vi tycker dock att Steelseries kunde ha satsat på raka inställningsreglage för CPI- inställningarna istället för de runda som är ganska svåra att justera.

Summering

Det är ingen tvekan om att Steelseries Rival är en mycket kompetent gamingmus. Musen har ett riktigt bra grepp för total kontroll kombinerat med en precis sensor och nyutvecklade brytare. Den gör Rival till en mus som klarar intensiva FPS-spel likaväl som en arbetsdag på kontoret. De få negativa punkterna vi fann rår inte på de positiva så hatten av för Steelerseries Rival.

Steelseries Rival
6.7 Expertomdöme
0 Läsaromdöme (0 röster)
TypFPS
Vikt128 g
Fördelar
Priset
Bra sensor
Taktila knappar
Nackdelar
Styv USB-kabel
CPI-reglagen i mjukvaran
Bra att veta
Klassiker som fortfarande används inom professionell E-sport.
Sensor7
Knappar7
Funktioner6
Pris
Lämna/Läs läsaromdöme
Vad läsare tycker... Logga in för att lämna omdöme
Sort by:

Be the first to leave a review.

User Avatar
Verifierad
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}
Subscribe
Notifiera vid
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments