Microsoft Surface Book 2: Tangentbord, pekplatta och högtalare
Tangentbordet
Tangentbordet som också är basenheten till Surface Book 2 har mycket trevliga tangenter med tillräckligt lång slaglängd för taktil feedback för att skrivandet skall kännas effektivt och bekvämt. Valet av tangenter och brytare är självklart subjektivt men Surface Book 2 har en bra avvägning som bör passa en bred målgrupp. Alla tangenter har bakgrundsbelysning som kan justeras i ljusstyrka i tre olika steg.
Den enda anmärkningen vi har på vårt exemplar av Surface Book 2 är Backspace-tangenten som verkar sakna stöd på den vänstra sidan av tangenten vilket gör att den hänger lite. Den fungerar felfritt men och sticker ut från övriga tangenter i design men fungerar felfritt. Det känns dock som något man inte bör se på en maskin i den här prisklassen och efter efterforskning verkar problemet vara isolerat till just vårt testexemplar.
Pekplattan
Pekplattan på Surface Book 2 har en matt glasyta vilket gör den mycket trevlig att använda. Samtidigt är den responsiv och ger oss Windows precision touch-stöd och under våra veckor av test har vi inget att anmärka på annat än att ljudet av höger- samt vänsterklick på pekplattan låter ganska högt och den hade gärna fått vara någon centimeter större.
Den får helt klart godkänt men det är fortfarande Apples Macbooks som i vår mening har de bästa pekplattorna på marknaden idag.
Surface-tillbehör
Likt tidigare upplagor från Microsofts Surface-serie så kan Surface Book 2 kompletteras med en rad olika tillbehör från tillverkaren. Vi har testat Surface Pen och Surface Dial.
Surface Pen bjuder på 4 096 nivåer av tryckkänslighet och när vi sätter den och våra konstnärliga egenskaper på prov så kan vi konstatera att den är mycket trevlig att teckna med och att våra artistiska verk lämnar en del att önska. Surface Pen är helt klart ett användbart komplement till Surface Book 2 men smakar det så kostar det. 1 089 kronor vill Microsoft ha för Surface Pen vilket i vår mening är lite väl magstarkt.
Den lilla pucken Surface Dial kan enklast beskrivas som ett multiverktyg. Den fungerar med alla Windows 10 enheter och ansluts via Bluetooth. Med Surface Dial får vi enkelt åtkomst till olika kortkommandon,kontroller och ritverktyg. Den kan även användas som volymratt eller för att snurra på olika saker så som bilder eller objekt.
Surface Dial fyller helt klart en funktion och det är lite häftigt i början. Likaså är prislappen. Microsoft vill även här ha 1 089 kronor för Surface Dial vilket i dyraste laget, men kan vara användbar för dig som arbetar mycket med foto och bild-redigering.
Högtalare och mikrofon
Högtalarna på Surface Book 2 levererar ett funktionsdugligt ljud för musik och film. Med tanke på prissättningen och de dödytorna som ändå finns runt skärmen så hade vi gärna sett ett par kraftigare högtalare inbyggda i Surface Book 2.
Mikrofonen däremot är klar och brusfri vilket gör den mycket lämplig för röstkommunikation.
Kamera
Microsoft verkar ha förstått värdet av en bra kamera i bärbara datorer och har i Surface Book 2 monterat två kameror, varav den frontriktade 5 MP-kameran ger oss fantastisk bild som är riktigt upplyftande att använda i videosamtal.
Så för videomöten är Surface Book 2 den bärbara datorn med bäst integrerad kamera idag.
Jag kan inte för mitt liv förstå vem denna skulle vara ämnad för. Huaweis alternativ har i och för sig något sämre CPU men jag kan köpa nästan 3 stycken för samma pris.
Har endast klämt och testat Surface Book 2 i typ 20 minuter men blev inte då imponerad av den.
Hej Morkul! Det är detaljerna och funktionerna som gör att Surface Book 2 sticker ut från mängden. Målgruppen är smal men vi ser helt klart det som en produkt att rekommendera för innehållsskapare då den erbjuder en riktigt bra batteritid, systemprestanda, skärm i ett mångsidigt och välkonstruerat format. Avsaknaden av konkurrens återspeglar sig i priset så jag tror att vi kommer få se lägre priser i framtiden för liknande typer av lösningar, men just nu är Microsoft ensamma om att integrera grafikkort, extra batteri och UHS-2-läsare i tangentbordet på det här sättet och tilläggas bör att det fungerar riktigt bra.… Läs hela »
Jo antagligen är det som ni säger, men gruppen den är ämnad för är extremt liten. Som exempel kan jag nämna proffsfotografer. Sist jag var i Korea (under OS) så träffade jag flera fotografer från hela världen, vissa som fotograferade själva eventet och andra i studio miljö. Då kom Surface Book 1 & 2 upp och skillnaderna. Här har vi alltså en grupp som borde vara intresserad, så som jag kan se det. Men ingen var det, för liten skärm, dålig prestanda och liknande kom upp som argument. Alla och då manar jag alla studiofotografer hade en Ipad Pro XL… Läs hela »
Alla har olika behov och intressen Morkul så är det onekligen! Själv hade jag varit jäkligt intresserad om det inte vore för att Mac OS X har Final Cut Pro X. Jag är mycket mer nöjd med Microsofts hårdvarudesign med UHS-2-läsare, vanliga Type-A portar och betydligt bättre batteritid. Satt bredvid Johan i Vegas med en 2017 Macbook Pro och batteritiden var horribel i jämförelse med Surface book 2. 🙁 Tyvärr kan jag inte göra the switch då Final Cut Pro är för viktigt och oftast är vitalt arbetsverktyg när jag använder en bärbar dator. Det hade varit intressant att se… Läs hela »
Har en fråga efter ha sett lite andra recensioner att vid hög belastning (eg. spelande) så laddas batteriet ur trotts att datorn är nätansluten.. jag undrar hur mycket om så är fallet och “batteritid” innan nedklockning eller annat händer…
Var inte det löst i de senare revisionerna?