BICS Nand
När vi först testade Samsungs V-Nand så skrev vi en lång text om hur Samsungs V-Nand fungerar. För er som är intresserade så finns det att läsa i vår artikel om Samsungs 850 Pro. I den texten så förklarar vi hur slitaget på minnesceller kan förstöra dem. För att kunna programmera en cell så “trycker” man elektroner genom ett isolerande oxidlager på flytgrinden. Problemet är att när man gör det så bildas små defekter i oxidlagret och problemet blir större ju mindre minnescellen är. Om oxidlagret blir för dåligt så kan det inte längre hålla laddning, och cellen blir obrukbar.
Av den anledningen så använder Samsungs V-Nand en teknik som kallas för Charge Flap Flash. Det betyder att istället för att lagra elektroner i flytgrinden så lägger man ett isolerande lager istället och låter elektroner fastna där istället. Det betyder att man kommer runt problemet med defekter i oxidlagret. Det löser inte alla problem men i teorin så ökar det livslängden på minnescellen. Anledningen till att vi pratar om CFT är att BICS använder sig av precis samma metod som V-Nand gör. IMFTs 3D-Nand använder istället traditionella flytgrindar precis som 2D-Nand och IMFT har sagt att det beror på att de känner sig mer bekväma med att använda en teknik som de arbetat med under många år och tror därför att den långa erfarenheten ska hjälpa dem att skala sitt 3D-Nand till fler lager än vad V-Nand och BICS kan göra.
Det betyder att Toshiba/Sandisks BICS är mer likt Samsungs V-Nand än vad det är IMFTs 3D-Nand. Vad som är intressant med det är att vi var lite besvikna på IMFTs minneskretsar. Samsungs var både snabbare och hade betydligt bättre livslängd än 2D-nand. IMFTs hade förvisso bättre livslängd men inte med särskilt mycket. Prestandan var inte heller något märkvärdigt. Vi såg i alla fall inte en märkbar förbättring som vi gjorde med Samsungs V-Nand. Så frågan är då om vi kommer att få se någon förbättring när vi nu har möjlighet att titta närmare på BICS. Vad som gör vårt jobb enklare är att vi redan har testat WD Blue (med vanligt 15nm TLC) tidigare. Det betyder att vi kan jämföra den nya och den gamla enheten rakt av och därmed få en bra indikation på hur bra deras nya BICS egentligen är.
Postar min kommentar här då också. Ni säger att de större tillverkarna slutade försöka minska litografin på NAND efter 15nm men både Samsung och SK Hynix har väl utvecklat 14nm NAND? I Plextor S3C används 14nm TLC NAND från SK Hynix till exempel. Vet inte om någon SSD som använder sig av 14nm NAND från Samsung däremot. Vet ni vad BiCS använder sig av för litografi på ett ungefär? För åtminstone IMFTs 3D MLC NAND är på 16-20nm vilket kan förklara varför uthållighet inte ökade så mycket jämfört med deras 2D NAND. Eller hur många P/E cykler WD Blue 3D/SanDisk… Läs hela »
Hej. Jag såg någon nyhet för över ett år sedan om att Samsung och SK Hynix skulle börja massproducera 2D NAND på 14nm. Jag ska dock erkänna att jag inte hört ett pip om det sedan dess. Men du har rätt i att Plextors nya budget enhet använder SK hynix 14nm 2D vilket är lite förvånande. Men vi får väl se om det blir fler enheter som använder det, men min gissning är att i princip alla kommer gå på 3D från och med nu. Toshiba/WD har varit väldigt tysta om vad de använder för tillverkningsteknik för BICS men gissningsvis… Läs hela »
Tror inte heller det kommer bli allt för vanligt med 14nm TLC NAND, skulle inte bli förvånad om det blev den enda SSDen som gör det. Uppskattar att ni testar uthållighet, som jag sa förstår att det kan ta tid även med bara slitage när det är så pass stora enheter som testas. Vet också att P/E cykler kan skilja sig en hel del också även med samma NAND, till exempel fick ni ju fram att den Kingston UV400 ni testade hade runt 400 P/E cykler. Men Plextor M7V har samma NAND och kontroller och ska vara specificerad för 2000… Läs hela »
Om att se hur slitna SP550/BX200, frågade om det för att det ser inte ut som att något relevant värde ändras. Om vi tittar på SP550 så har vi 167 (Average Erase Count), 169 (Remain Life Percentage) och 177 (Total Wearlevel Count) och ingen av dessa har gått ned från 100 (eler upp från 0) även efter 17 P/E (i genomsnitt). Attribut 177 har 7 om vi tittar på råvärdena men det verkar inte rimligt på så få P/E cykler istället. Sedan om WD Blue 3D kom på att WD SSD Dashboard visar MWI även om den inte ens varit… Läs hela »