Världens mest kända musrecesent skapar lag med Xtrfy för att leverera en högpresterande mus med teori bakom utformningen för att göra den så precis som möjligt. Vi testar Xtrfy MZ1.
Be the first to leave a review.
Sensor – Vi prestanda- och speltestar alla möss i musguiden för att kunna betygsätta den råa sensorprestandan i varje modell. Betyg 9–10 är för de allra vassaste premiummössen med unika funktioner. Betyg 7–8 är för högpresterande möss med god 1:1-känsla, medan 5–7 utgör mellansegmentet, med överlag välfungerande sensorer som kanske inte ger perfekt respons eller 1:1-känsla. Betyg under 4 är för kontorssensorer och sensorer med uppenbara avläsningsproblem.
Knappar – Varje datormus som testas genomgår minst en veckas dagligt användande och spel där samtliga knappar används i största möjliga utsträckning. Detta för att vi ska kunna avgöra hur den taktila känslan står sig gentemot andra möss. Denna kategori inkluderar även scrollhjulet.
Poäng 9–10 för knapparna innebär unika funktioner med felfri känsla. Poäng 7–8 betyder bra respons med bra taktil känsla. Mellan betyg 5–7 är mellansegmentet, som gör vad de ska men utan att sticka ut. Poäng 1–4 är för modeller med problem eller kvalitetsbrister.
Funktioner – Här betygsätter vi övriga parametrar hos en mus såsom mjukvara, byggkvalitet, belysning, specialfunktioner och glid. Toppbetygen 9–10 är för utstickande och unika funktioner som gör nytta. Betyg 7–8 är för möss med bra, solid kvalitet och mjukvara. Betyg 5–7 är för mellansegmentet, som uppfyller våra förväntningar men som inte sticker ut. Betyg på eller under 4 visar på problem eller avsaknad av viktiga egenskaper.
Stäng
Sammanfattning Xtrfy MZ1 – Zy’s Rail
MZ1 är en välkomponerad pjäs med en individanpassad form. Utformaren Zy, som även är en känd musresecent, svär vid att formen stöds av teori för att uppnå så exakt sikte i spel som möjligt. Det är inte något vi kan skriva under på efter våra tester men vi kan intyga att det är en mus med mycket att erbjuda. Specifikation- och konstruktionsmässigt finns det inget att anmärka på och Xtrfy har filat på de detaljer vi anmärkt på i tidigare tester, nämligen skrollhjulet och kabeln. Det är en unik mus som gör sig värd en rekommendation, även om formen inte kommer att passa för alla.
Egenskaper
- Krispigt taktila Kailh GM 8.0-brytare
- Felfri PixArt 3389-sensor
- Individanpassad form enligt Zy’s preferens
- Storlek: small/medium
- Lämpar sig för de flesta grepp
- Välbyggd
Xtrfy MZ1 - Zy's Rail | |
---|---|
Mustyp | FPS |
Sensor | Pixart PMW 3389 |
Antal knappar | 5 |
Rekommenderad handstorlek | Medium |
Mått | 111 mm x 52,5 mm x 36,5 mm |
Vikt | 56 g |
Max CPI | 16000 |
Polling rate | 1000 Hz |
Drivrutiner/mjukvara | Nej |
Anslutning | 2 m Xtrfy EZcord Pro |
Lägsta pris på Prisjakt.se |
Stäng
Konstruktion och form
Som vi alltid nämner är form kung när det gäller möss. Vad händer när världens mest kända musrecesent får fria tyglar att utforma en mus? MZ1 från Xtrfy är gjord i samverkan med Rocket Jump Ninja, även känd som Zy. Zy har enligt egen utsago forskat och haft teorier om den perfekta formen på möss för att vetenskapligt skapa den mus med bäst träffsäkerhet i spel på marknaden.
Zy står fast vid att användare är som mest träffsäkra när deras fingrar är så nära underlaget som möjligt. Han liknar det till att greppa en penna långt ned vid skrift och att det blir svårare och svårare att skriva exakt ju längre upp man greppar pennan. Logiskt sett låter det vettigt men i praktiken är möss betydligt klurigare och vi ser inte att det finns ett magiskt recept för att bli så precis som möjligt. I våra ögon är form helt preferensbaserat och användare är som bäst med vad de är bekväma med. Zy menar dock att det finns mer forskning bakom utformningen av MZ1 än vår referens men denna forskning är inte presenterad i sin helhet.
Hur är formen? MZ1 är modellerad i lera och sedan framtagen av Xtrfy för att efterlikna den lerform som Zy tagit fram. Musen gränsar för oss mellan small och medium i storlek och har en tydlig nedåtlutning från den bakre delen av ryggen mot höger- och vänsterklick. Båda knapparna är urgröpta från musens mitt till toppen. Skårorna blir djupare ju längre ut vi kommer och det är från skårorna som namnet Zy’s Rail kommer ifrån.
Musen är gjord för högerhänta. Vänstersidan, där tummen vilar, är dock tillbakadragen och upplevs nästintill platt. Vänstersidan buktar subtilt inåt vid musens mitt, så lite att vi inte har några som helst problem att använda musen vänsterhänt. Ryggen är hög till änden samt rundad, vilket oftast brukar antyda att musen lämpar sig för ett handflategrepp. Musen är något liten för att vi ska ha ett bekvämt handflategrepp och för oss lämpar sig MZ1 bättre med fingertopp- eller klogrepp. Det är tydligt att formen är anpassad för Zys personliga grepp. Trots det ligger den bra i handen för oss men användare med stora händer bör fundera lite extra.
Konstruktionsmässigt håller MZ1 en hög standard, om än bättre än M42 från Xtrfy. Xtrfy har aldrig svikit oss vad gäller byggkvalitet i tidigare tester och MZ1 är inte ett undantag. Det finns en liten antydan på knak om vi kramar sidorna hårt men inte lika mycket som med Xtrfy M42, som även den kändes högkvalitativ i handen. Med dessa lättviktsmöss är det inte ovanligt att chassin har en tendens att knaka vid tryck men det är inget som vi behöver oroa oss för under faktisk användning. Musen skallrar inte heller när vi skakar den våldsamt i luften.
Musen har en slät textur. Vi brukar bli oroliga när vi testar möss utan textur, då de har en tendens att slitas ut och börja glänsa snabbare än möss med textur. MZ1 har hållit sig helt utan glans trots flera veckor av intensiv användning och får med det ett bra betyg. En annan oro som vissa användare kan tänkas ha med en slät yta är att det kan bli jobbigt att få ett bra grepp. Det är inte något vi har haft problem med under våra långa spelsessioner. Det finns sporadiska hål för att försöka kapa några extra gram av vikt. Hålen är inte placerade där fingrar är tänkta att vila, varken på ovansidan eller längs de andra sidorna.
Vänder vi på musen ser vi skralt använda musfötter. De är dock tjocka, i sann Xtrfy-anda och välplacerade. Vi misstänker att tanken med detta grundutförandet är att en mindre kontaktyta innebär mindre friktion vid användning. Det är dock värt att notera att Xtrfy skickar med extrafötter som går att använda enligt preferens. Ett tydligt exempel där skralt använda fötter kan komma att ställa till det är vid mycket mjuka samt tjocka musmattor. Viktfördelningen kan i dessa fall leda till att musen sänks ner i musmattan, så att sensorn ligga närmre mattan än tänkt.
MZ1 har ett rökigt men genomskinligt skal som gör sig väldigt bra med de lysdioder som finns i musen. I vårt tycke har MZ1 den hittills snyggaste RGB-implementeringen som vi stött på. Ljusfördelningen är dock dåligt balanserad. Ryggen har endast en ljuskälla, vilket är Xtrfy-loggan, som lyser upp vid kretskortet. Musens främre del har flera lysdiodslingor. Musens främre del har även en diffusor som sträcker sig runt vänster- och höger knapp, utöver en i skrollhjulet.
Vi har inte gillat Xtrfys EZcord i tidigare tester men Xtrfys nya EZcord Pro förbättrar kabeln avsevärt. Vi har tyckt att EZcord är för styv för att vara en utmanande faktor på dagens musmarknad och lyckligtvis är EZcord Pro mjukare. Det är inte den mjukaste kabeln på marknaden men för de som är vana vid exempelvis Model O, eller motsvarande kabel, hamnar EZcord Pro i samma kategori.
MZ1 väger 62 gram med kabel på vår våg. Det är 7 gram mindre än den officiella specifikationen på 56 gram, utan invägd kabel.
Brytare
Xtrfy lämnar de kinesiska Omron D2FC-F-brytarna som de använt tidigare och anammar Kailh GM 8.0-brytare i MZ1. I MZ1 upplevs brytaren som snäppet mer taktila, med kortare slaglängd än Omron-brytarna i M42. Detta leder till att våra klick i MZ1 känns mer tajta och krispiga men inte lika djupa som i M42. Brytarvikten är jämförbar med Omron-brytarna. Vi har däremot ingen preferens i frågan, båda är bra brytare och om vi blir tvungna att välja så faller det nog på dagshumöret snarare än specifikationer.
Skrollhjulet är positionerat lågt med endast några millimeter höjd till godo över vänster- och höger knapp. Skrollhjulen i Xtrfy-möss har historiskt börjat gnissla sporadiskt efter lång tids användning. Efter flera veckor av användning har MZ1 inte gnisslat, vilket får oss att tro att Xtrfy skärpt till sin kvalitetskontroll på denna punkt.
Skrollhjulet har mjuka steg av en svagare karaktär och lämpar sig inte för de användare som gillar tydligt definierade och distinkta steg i skrollhjulet. Vi hittar även Xtrfys sedvanliga mönster i gummit på skrollhjulet och klick med skrollhjulet är distinkt taktila med en kort slaglängd.
Sidoknapparna är något av ett mellanting mellan de olika trender vi sett florera på marknaden. Xtrfy har varit inne på ett spår i tidigare möss via platta och breda sidoknappar medan andra tillverkare haft spetsiga och smala sidoknappar. Knapparna i MZ1 är av platt karaktär men betydligt kortare än i Xtrfys tidigare möss. Sidoknapparna är distinkt taktila och känns inte tomma, vilket sidoknappar ibland har en tendens att göra.
Dagens högpresterande sensorer är allt som oftast identiska. Prestandan skiljer sällan i faktiska användarscenarion. Det som kan särskilja högpresterande sensorer är ofta relaterat till små inlägg på specifikationsblad. Ibland finns det tillverkaranpassningar av marknadsledande sensorer som är värda att hålla koll på. Det intressanta för oss är om det finns några avvikelser. I det här segmentet faller nämligen fokus mindre på sensorer. Du bör snarare välja mus efter musform.
Sensorprestanda
PixArt 3389-sensorn i MZ1 presterar helt utan anmärkning, som väntat. Det är en toppsensor och vi har hittills inte stött på ett enda utförande där denna sensor betett sig oväntat i något av våra scenarion. Sensorn är implementerad kring musens centrum om än något mot den bakre delen. Den sitter ungefär där vår tumme vilar, vilket fungerar bra enligt vår preferens.
Vi använder oss av MouseTester 1.5 för att samla sensordata. Därefter granskar vi resultaten för eventuella avvikelser. I dagens möss hittar vi inga spår av de vanliga bovarna, som sämre sensorer har svårigheter med. Nämligen Angle snapping, jitter och andra kompensationer.
Mer information om vårt test i MouseTesterCPI – counts per inch
Tillverkare har alltid egenspecificerade toleranser att förhålla sig till. Det innebär att angiven CPI inte alltid stämmer överens med vad konsumenten väntar sig. I Mouse tester finns en inbyggd kalibrering för CPI där vi för musen en specifik längd och får tillbaka en siffra. Den returnerade siffran bör motsvara inställd CPI på musen.
Jitter-test
Jitter innebär att rörelsespårningen är inkonsekvent. Vi testar det genom att föra musen diagonalt och långsamt, för att se om det bildas trappsteg istället för en mjuk linje.
Spårningshastighet
Vissa möss kan ha svårigheter med att spåra snabba rörelser korrekt. Resultatet kan bli slumpmässiga input-signaler, eller att musen helt tappar spårning. Vi för musen snabbt över en yta och noterar hastighetskurvan på resultatet. Resultatet ska inte vara noll eller ha oväntade resultat.
Angle snapping
Genom att dra snabba cirklar med musen kan vi se om den hänger med eller faller tillbaka och börjar kompensera genom att rita raka linjer.
Lyftlängd
Spelare med låg muskänslighet kan behöva lyfta och ompositionera musen under aktivt spelande. Det är därför viktigt att musen har en kort lyftlängd och slutar avläsa rörelser nästintill direkt. Vi använder faktiska användarscenarion när vi testar lyftlängd eftersom det är svårt att få exakta siffror.
Vi måste alltid beakta den mänskliga faktorn i den här typen av test. MouseTester kan ge data att gå på om vi känner att något inte riktigt är som det ska. De är dock inte absoluta. Det som räknas i slutänden är hur sensorn presterar och hur den upplevs vid faktisk användning.
Stäng
Inställningar och mjukvara
Xtrfy har gjort sig kända för att inte behöva mjukvara till sin kringutrustning och MZ1 är inget undantag. De inställningar som finns görs fysiskt på musen. CPI regleras från 400 till 16 000 i musens botten och lysdioderna regleras med extraknappen ovanför skrollhjulet, i kombination med vänster- och höger knapp samt sidoknapparna. Det behöver inte vara svårare än så. Inga molntjänster i bakgrunden, inget slösat hårddiskutrymme, RAM eller processorstyrka.