NHOC  Såhär precis hemkommen efter en överklockningsresa till Taipei känns förstås lite mer överklockning bara helt rätt. Fast egentligen inte, eftersom det ska sägas att jag är rejält trött efter thailändsk byråkrati i Bangkok och 14 timmar på flyg. Trots detta ska jag ge er en uppdatering på lite nya godsaker från AMD som lanseras idag.

Processorn i fråga är en Phenom II X4 970 Black Edition – en spirituell efterträdare till X4 965, en CPU jag har rätt glada minnen av, då det exemplaret jag har i min ägo närmade sig 6.7GHz någorlunda stabilt. Förväntningarna är således allt annat än låga på X4 970, men tyvärr är processorn inte baserad på Thuban som först ryktades utan den vanliga fyrkärniga Deneb-kärnan.

Vi och framförallt jag är dock inte speciellt intresserade av att gå samma väg som alla andra, så vad vi har idag är en överklockningsrapport med AMD Phenom II X4 970 under flytande kväve på lanseringsdatumet. ASUS står med sitt Crosshair IV Formula för moderkort och Corsair med sina utmärkta GTX2-minnen för bandbredden.

Testriggen som användes för denna session:

  • AMD Phenom II X4 970 Black Edition (3,5 GHz original)
  • ASUS Crosshair IV Formula
  • Corsair CMGTX2 (2x2GB)
  • HIS Radeon HD 5850
  • Enermax Revolution 85+ 1050W
  • Western Digital Velociraptor 300GB
  • SF3D Inflection Point CPU-pot

AMD Phenom II X4 970 – inte reklam för ris

Testsystemet i sin fulla prakt

För att ta reda på ungefär vad processorn klarar av med belastning på samtliga kärnor bestämde vi oss för att sparka igång wPrime, med SF3D Inflection Point-potten fylld med flytande kväve och temperaturer på runt -185c. Isoleringen bestod av knådgummi (Faber-Castell art eraser) och Uncle Ben’s snabbris, då denna benchsession sammanföll med en annan session där jag testade det med hyfsat resultat. Processorn hade inga som helst bekymmer med att starta i 6GHz på första försöket med 1.87V, härifrån skulle saker bara förbättras.


wPrime 32M – maximal frekvens


wPrime 1024M – maximal frekvens

wPrime 32M på alla fyra kärnor gick igenom i drygt 6200MHz, medan det betydligt tyngre testet 1024M ”bara” gick i 6115MHz som ni kan se på screenshotsen ovan. För att uppnå detta fick vi dock sänka nordbryggefrekvensen ett snäpp till knappa 4400MHz från 32M-rundans dryga 4.6GHz, över detta ville sig inte speciellt mycket alls. Övriga snabba tester visade även att 6115MHz var den ungefärliga maxgränsen för CPU-testet i 3DMark Vantage, något som resulterade i 20870 poäng – se nedan.


3DMark Vantage CPU Test – Maximal frekvens

Efter dessa tester valde vi att kika närmare på hur pass långt vi kunde pressa minnesbandbredden (och Corsairs minnen). Detta involverar att pressa CPU:ns nordbrygga till max och att hålla minnestimings så låga som möjligt, i detta fall närmare 4.7GHz på nordbryggan, CPU-frekvensen låg på 6339MHz samtidigt som minnena gjorde 940MHz med 6-6-6-18-timings. Detta gav närmare 15GB/s i läshastighet på minnena och intressant nog ännu högre skrivhastighet, dryga 15.5GB/s. Inte riktigt Intel-hastigheter, men samtidigt ändå klart respektabla siffror, omän inte allt för exotiska.


Everest Ultimate, Minnesläshastighet i MB/s

Everest Ultimate, Minnesskrivhastighet i MB/s

I brist på tid begränsade vi vår testsvit till dessa tester, samtidigt ska det sägas att jag var lite bitter över att maximal benchbar frekvens var under 6.4GHz, då jag hade hoppats på mycket mer. Däremot gav jag mig på en runda SuperPI 1M med samma inställningar som bandbreddstesterna ovan, vilket resulterade i ett resultat på 10.795s. Sisådär 0.6s ifrån mitt personbästa med AMD-CPU (den där ursprungliga Phenom II 965:an med C3-stepping som tyckte att den skulle självdö efter ett tag), men ett klart respektabelt resultat för frekvensen som uppnåddes.


SuperPI 1M – lägsta uppnåeliga tid

Fartblindhet är farligt, 6.3GHz för SuperPI 1M och 6.1GHz för 3DMark Vantage är inte dåligt, men jag är alldeles för härdad för att orka höja på ögonbrynen åt det, dessvärre.

Jag ska även nämna att AMD skickade med en Phenom II X2 560, en riktig Deneb om jag inte är ute och seglar. Denna har förmodligen större potential att vara rolig, men även här finns ett men – en Deneb är fyrkärnig i grunden. Även om dessa generellt klockar högre än Thuban-baserade CPU:er (vilket tyvärr inte 970 BE bevisade) är fyrkärniga CPU:er inte användbara till 3DMark 06 eller Vantage, då de båda nyttjar fler kärnor än de maximalt fyra Deneb har att erbjuda. Däremot har X2 560 potential att vara rolig i 2D-benchmarks såsom SuperPI och PiFast, något jag lovar att bencha så fort jag inte ska ut och resa i massor (läs: mitten på Oktober).

Subscribe
Notifiera vid
11 Comments
äldsta
senaste flest röster
Inline Feedbacks
View all comments
Anton Karmehed
Admin
13 Årtal sedan

Dubbelt trist att processorn inte är baserad på Thuban, samtidigt som överklockningspotentialen på åtminstone denna CPU inte var mer att skryta över. Hade varit intressant att se en fyrkärnig CPU med upplåsningsbara kärnor som också klockade friskt. Men med rätt exemplar borde åtminstone en 970 BE kunna nå fina klockfrekvenser.
Har de inte flytande helium på alla AGA-stationer btw? 🙂

Mean Machine
Mean Machine
13 Årtal sedan

Tvivlar på att alla AGA-depåer har flytande helium till hands, men det är nog inget man slösar på den här processorn hur som helst. Misstänker att vi bara fått ett dåligt exemplar (eller att jag är dålig), det finns en bunt 955 BE som gjort 7GHz+ exempelvis. Vet även att AMD plockar dessa direkt från fabrik utan någon som helst handplockning för rättvisans skull, vilket jag respekterar, men det vore kul att ha en till som gör 6.7GHz+. 🙂

gbglassen
13 Årtal sedan

Strongt att sätta sig och bencha efter mer än ett halvt dygn i flygplan Jonas. Alla cpuer kan inte vara vinnare såklart men det viktiga här är att du gett den en ärlig chans. Helium vore klart coolt att testa men för +100kr/l kanske man ska spara den tanken åt något med mer potential;)

hirsch
hirsch
13 Årtal sedan

Grattis till ett par helt klart acceptabla resultat!

Anton Karmehed
Admin
13 Årtal sedan

Hehe jo helium känns inte som något man bokstavligt talat bränner på en halvdan CPU. Men det skulle ju helt klart vara intressant om man hittade ett guldkorn. 🙂

Mean Machine
Mean Machine
13 Årtal sedan

[quote name=”gbglassen”]Strongt att sätta sig och bencha efter mer än ett halvt dygn i flygplan Jonas. Alla cpuer kan inte vara vinnare såklart men det viktiga här är att du gett den en ärlig chans. Helium vore klart coolt att testa men för +100kr/l kanske man ska spara den tanken åt något med mer potential;)[/quote]Benchandet var iofs gjort precis innan jag åkte, men jag lovar dig att texten var jobbigare att skriva ihop när man var mosig utav helskotta i skallen. 🙂 Resultaten är inget jag hurrar över, men jag ska ta och testa 560:n så fort jag har tid,… Läs hela »

hirsch
hirsch
13 Årtal sedan

[quote name=”Mean Machine”]Benchandet var iofs gjort precis innan jag åkte, men jag lovar dig att texten var jobbigare att skriva ihop när man var mosig utav helskotta i skallen. 🙂

Resultaten är inget jag hurrar över, men jag ska ta och testa 560:n så fort jag har tid, förhoppningsvis rör det sig om 6.8GHz+ och SuperPI 1M på under 10s.[/quote]

AMD+SuperPI 1M+under 10s=RESPEKT

😀

Anton Karmehed
Admin
13 Årtal sedan

[quote name=”hirsch”][quote name=”Mean Machine”]Benchandet var iofs gjort precis innan jag åkte, men jag lovar dig att texten var jobbigare att skriva ihop när man var mosig utav helskotta i skallen. 🙂

Resultaten är inget jag hurrar över, men jag ska ta och testa 560:n så fort jag har tid, förhoppningsvis rör det sig om 6.8GHz+ och SuperPI 1M på under 10s.[/quote]

AMD+SuperPI 1M+under 10s=RESPEKT

:D[/quote]
Det hade verkligen varit respekt.. Är det någon som lyckats med det ännu?

Imlal
Imlal
13 Årtal sedan
Anton Karmehed
Admin
13 Årtal sedan

[quote name=”Imlal”]Finns AMDs under 10s men de växer inte på träd direkt.

http://hwbot.org/community/submission/1048032_mad222_superpi_phenom_ii_x4_955_be_9sec_969ms%5B/quote%5D
Det var jag som lyckats dåligt med min hwbot sökning, men det är ju en hyfsad milstolpe utan tvekan…

Calathea
13 Årtal sedan

Jag ser ingen mening med nya 970BE ur en benchares perspektiv. Inte heller 965BE och knappt 955BE. En 555BE presterar ju lika bra i super pi/pifast/cpu-z. Vill man ha flera kärnor får man la satsa på thuban.