Testsystem och metod

testriggRAM2

Testsystem
Processor: Intel Core i7-3770k @ 4,4 GHz
Moderkort: ASUS P8Z77-V PRO (LGA1155)
Grafikkort: Nvidia GTX 680
Minne: 2×4 GB Corsair Vengeance DDR3-1600C9
(1 600 MHz med 9-9-9-24 2T latenser)
Nätaggregat: In-Win Commander 1500W
Lagring: 160GB HDD
Operativsystem: Windows 7 Home Premium 64-bit
Testprogram: Futuremark 3DMark 11

Testprogram

3d11_xtreme

För att sätta ordentligt med press på grafikkortet loopas grafiktest 2 av 3DMark 11, inställd på Xtreme level. Xtreme level innebär full hd-upplösning med högt uppskruvad kantutjämning och texturefiltrering, tillsammans med renderingstekniken tesselation som är den stora nyehten med 3DMark 11. På grund av de mycket höga kraven Xtreme level sätter klarar ett ensamt GTX 680 bara av att leverera bildfrekvenser upppåt 20 bilder per sekund. Därmed blir fenomenet coil whine, som uppstår vid höga bildfrekvenser, inget problem vid ljudmätningen.

Mätning av temperatur

Efter 15 minuter konstant belastning har temperaturen stabiliserat sig och högsta temperatur på GPU avläses ur GPU-Z logg. Denna temperatur motsvarar ”Load” i diagram. Systemet tllåts sedan vila i ytterligare 15 minuter innan temperaturen avläses, som motsvarar ”Idle” i diagram. Innan temperaturerna presenteras som resultat dras aktuell rumstemperatur ifrån och 23 grader läggs till för att ge en normaliserad temperatur, oberoende av rumstemperatur vid testtillfället.

Mätning av ljudnivå

En decibelmätare placeras cirka 20 centimeter från gafikkortets bakkant, ej ivägen för luftlöde från någon fläkt. Högst noterade dB under 15 minuters konstant belastning används som ”Load”. Efter 15 minuter vila avläses ljudnivå ”Idle”. Processorn kyls av två mycket tysta fläktar, Noctua NF-P12, undervoltade till 6 Volt med motstånd på kylaren Corsair H70. 

Innehåll

8
Leave a Reply

Please Login to comment
8 Comment threads
0 Thread replies
1 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
6 Comment authors
CalatheaAlex KappelfackamatoJacob Hugossonxemacs Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
-Tjalve-
Gäst
-Tjalve-

Kanonbra recention på något som verkar vara en mycket intressant prdukt. Det största nackdelen, är som vanligt, priset. 1000kr för en kylare är aningen saftigt kan jag tycka.

Fredrik
Medlem
Fredrik

Hur lång är egentligen livslängden på en sån här?

Visst håller jag med om att ska man köpa en ny för varje grafikkort så blir det dyrt, men håller den säg 5 – 10 år så blir väl merkostnaden i längden inte mer än det premium man betalar för vanliga tredjepartskylare.

Jacob Hugosson
Medlem

[quote name=”xemacs”]
Visst håller jag med om att ska man köpa en ny för varje grafikkort så blir det dyrt, men håller den säg 5 – 10 år så blir väl merkostnaden i längden inte mer än det premium man betalar för vanliga tredjepartskylare.[/quote]
Problemet ligger i att montera om kylaren om man använder det medföljande limmet som de flesta kommer göra. Jag tror varken våld och värmepistol är någonting som någon tycker är bra.

fackamato
Medlem

PA den har bilden:comment image

Ar plastmojangen/flakten monterad? Jag vill byta kylning pa mitt 580, men jag har typ 5mm plats ovanfor kortet (rakt upp fran PCI-E-platsen sa att saga), sen kommer PSU. Alla vattenkylningslosningar har ju slangarna/nipplarna pa sidan = funkar inte for mig 🙁

fackamato
Medlem

Om jag har radden i fronten (ej optimalt men battre an inget) sa kan slangarna dras langs med grafikkortet, fram i chassit, da ar det inga problem. Eller om man kan dra dom runt graffet, mot front av chassi, u-svang runt grafikkort, till baksidan av chassit.

Hur langa ar slangarna_

Alex Kappel
Gäst
Alex Kappel

Grym recension Marcus! Det var länge sen man höll på med detta men man blir ju inte annat än nyfiken när man börjar läsa om detta. Härligt!