Asus kommer nu med sin andra generations hybridtelefon som förenar smartphone med surfplatta. Trots att det inte är långt efter släppet av den första versionen är det mycket som har uppgraderats. Kan Asus Padfone 2 vara det bästa av två världar – smartphone tillika surfplatta?

– Ta mig direkt till testets sammanfattning –

Efter att ha spenderat en lång tid i vårt testlabb är vi slutligen klara med vår recension på Asus Padfone 2. Medan den första versionen som presenterades verkade mer som en vision så är den nya en riktig produkt som är redo att ta sig an den svenska marknaden. Det mesta har blivit uppgraderat och vi får även se en ny, lättare design.

Specifikationer Asus Padfone 2
Mått (H x B x D) 137,9 x 68,9 x 9 mm
Vikt 135 gram
Skärmpanel Super IPS+LCD
Storlek och upplösning 4,7 tum, 720 x 1280 pixlar (312 ppi)
CPU Qualcomm APQ8064 (fyrkärnig Snapdragon S4)
Tillverkningsteknik 28nm
CPU-frekvens 1,5 GHz
GPU Adreno 320
RAM 2 GB
Internimnne 16/32/64 GB
MicroSD-plats Nej
Batteri 2 140 mAh
Anslutningar MHL 13 pin, 3,5mm hörlurskontakt
Trådlös kommunikation HSDPA+, 21 Mbps
LTE
WiFi 802.11n
Bluetooth 4.0
GPS, A-GPS, GLONASS
NFC
Kamera Baksidan: 13MP med autofokus och LED-blixt, spelar in video i 1080p
Framsidan: 1,2 MP för videosamtal
Sensorer Accelerometer
Gyroskopsensor
Närhetssensor
Operativsystem Android 4.0
Pris

5 999 kronor (64GB telefon)
6 995 kronor (32GB telefon + Pad)
7 995 kronor (64GB telefon + Pad)

Det är inte mycket som saknas när vi tittar på specifikationerna. Asus är själva stolta över formen som mäter 9 millimeter på den tjockaste punkten och 3 millimeter där den är som smalast. Men om man bortser från kilformen så är storlek och vikt i samma klass som vi sett från övriga tillverkare under vår och höst. Det som får Padfone 2 att stå ut är framförallt den nya systemprocessorn från Qualcomm som bör ge en markant ökning i prestanda både vid vanlig användning och i 3d-grafik. Qualcomm har fördubblat antalet kärnor sen tidigare och introducerat en ny grafikdel, Adreno 320, som ska vara mellan två och tre gånger kraftfullare än den äldre Adreno 225. Det saknas plats för microSD-lagringskort men det väger Asus upp genom att erbjuda upp till 64 gigabyte internt lagringsminne och ytterliggare 50 gigabyte i Asus Webstorage.

Trots att vi både hittar LTE/4G och en kraftfull processor så har Asus lovat oss god batteritid, vilket vi självklart ska undersöka, och med ett batteri på 2 140 milliamperetimmare finns det åtminstone goda potential. För att erbjuda en så pass bra GPS-upplevelse som möjligt har Asus även utrustat Padfone 2 med stöd för GLONASS. Detta gynnar framförallt oss som bor nordligt då GLONASS är de ryska satelliterna och täcker därmed bättre då de är placerade för att täcka hela Rysslands yta och därmed även sträcker sig till närliggande länder som Sverige.

Den enda nackdelen vi kan se är mjukvaran som ännu är kvar på 4.0 men som ska bli uppdaterad till 4.1 eller 4.2 innan årskiftet.

Från våra första tester ser det bra ut för Padfone 2 som ger en bra överföringshastighet och gott om minne till användaren. Detta tar oss något osökt vidare till vår första testpunkt, design och byggkvalitet där det ska ha skett mycket ändringar jämfört med den äldre versionen av Padfone.

6
Leave a Reply

Please Login to comment
6 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
5 Comment authors
FredrikdFelix ByströmFortalezaAnton KarmehedMSIOCGenie Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
MSIOCGenie
Gäst
MSIOCGenie

Hejsan, tänkte informera om att Jelly Bean släpptes till PadFone 2 globalt tidigare i veckan, laddade själv ner den till min PadFone då.Förutom alla förbättringar som JB för med sig, har Asus gjort lite egna ändringar. Förbättrad USD Internetdelning så att ni slipper att kopplingen brytsFörbättrad ljudkvalitetFörbättrat kamerafokus och fotokvalitetsegenskaperOptimerad GPS funktionASUS Studio fotoediteringPinPal-, BuddyBuzz- och Floating WidgetapplikationerOptimerad streamingkvalitet för flytande uppspelningarASUS Quick Settings-funktion Källa: Asus skrev det på sin Facebook. Ni måste dessutom fått ett måndagsexemplar, då jag haft min sen början av december, så jag fick den levererad med 4.0.4, och GPS’en t.ex var redan då utmärkt, minst… Läs hela »

Anton Karmehed
Admin

Jag ska låta Felix svara på detaljerna. Men vi var tyvärr tvugna att skicka tillbaka telefonen innan testet var färdigskrivet (innan uppdateringen släpptes) och har inte fått någon information om att uppdateringen var släppt, kan bara beklaga att vi inte noterat detta.

Angående problemen med vårt testexemplar är det något vi pratat med Asus om och de gav oss inga indikationer på att det var ett måndagsexemplar utan relaterat till mjukvara.

Fortaleza
Gäst
Fortaleza

Om jag fattat det hela rätt så kan man inte enbart ta med sig plattan på resan, den har ingen cpu och wifi kort i sig.
?? 😐

Fredrikd
Gäst
Fredrikd

Ni kanske inte borde ha den gamla verisonen som prisjaktlänk?