Creative lanserar sitt första PCMCIA-baserade ljudkort för bärbara datorer. Med den nya bussen når man nya prestandanivåer jämfört med USB-lösningar. Frågan är om Audigy 2 ZS Notebook klarar av att axla manteln från sin stationära föregångare.

Bärbara datorer kommer alltid att vara ett steg eller två efter stationära rent prestandamässigt. Dock har desktop replacements blivit väldigt populära på senare tid. Med dessa, något större, bärbara maskiner har skillnaderna mellan stationärt och bärbart börjat suddas ut.
Grafikkretsarna har börjat följa sina stationära storebröder snabbare än tidigare. Processorer och minnesmängd är inte längre något större hinder. DVD-brännare är mer eller mindre standard och så vidare.
En sak som länge fått stryka på foten är dock ljudet. Visserligen finns det en hel del kompetenta USB-lösningar, men vill man upp i de lite mer intressanta klasserna av prestanda och funktionalitet har det varit ganska svårt med tillgången bland bärbart.

Creative har bestämt sig för att vända på trenden genom att lansera Creative SoundBlaster Audigy 2 ZS Notebook. Det som gör kortet spännande (men faktiskt inte unikt) är att det bygger på teknik som utnyttjar PCMCIA-bussen som i princip alla bärbara datorer är utrustade med.
Med hjälp av PCMCIA når man bandbredd och åtkomsttider som hittills inte varit möjliga med USB vilket gör att värstingmodellen bland Creatives ljudkort nu kan erbjudas för notebooks.
Detta innebär inspelning och uppspelning av ljud i 24 bits / 96 KHz (till skillnad från de sedvanliga 16 bits / 44 KHz), stöd för EAX 3 och 4 och en rad andra trevliga funktioner och prestandarelaterade finesser.

Först tänkte vi börja genom att introducera själva produktens specifikationer och de medföljande attiraljerna.


I grund och botten levererar Audigy 2 ZS Notebook samma funktioner som Audigy 2 ZS. Vi tittade på värstingmodellen av Audigy 2 ZS i PCI-format här.
Som ni ser där var vi imponerade av kortet, så då är frågan om detta PCMCIA-kort klarar av att ge oss en liknande upplevelse.

  Audigy 2 ZS Notebook
Interface: PCMCIA/CardBus (32 bit/33 Mhz)
Uppspelning: 24 bit/192 KHz
Inspelning: 24 bit/96 KHz
Högtalarstöd: Upp till 7.1 (inkl. Stereo, 5.1 och 6.1)
DVD-ljud: DTS ES, DD EX, MLP (DVD Audio)
Spelstöd: DS3D, OpenAL, EAX4.0, 64 hårdvaruröster
ASIO: Ja, 2.0
SNR: 104 db
Utgångar: Kombinerad 3.5mm Optisk/Analog
Lågnivåutgång för högtalare upp till 7.1
Ingångar: Kombinerad 3.5mm Optisk/Analog
Tillbehör: DVD Audio Sampler, Installationsskiva med drivrutiner och mjukvara, breakoutkabel för högtalaranslutning
Ca. Pris: 1100 SEK

Själva kortet ser ut som i princip alla andra PCMCIA-kort såklart, det som skiljer är den utstickande delen med ut- och ingångar.

Här finner vi två ut och ingångar som båda servar som både analogt och digitalt beroende på vad man kopplar in. För att maximera nyttan av dessa två kontakter fungerar de också som micingång och hörlursutgång.
Kontakten i mitten ansluts till breakoutkabeln som erbjuder anslutning till högtalare.
Kort sagt har man lyckats få plats med allt det som fullstorleks PCI-korten erbjuder och lite därtill.

 

En fråga som kan komma upp på tapeten är om man verkligen kan avvara en kortplats. Traditionellt sett finns det bara en eller två kortplatser på dagens bärbara. Men med tanke på hur nätverk, modem, USB, Firewire, och vad man nu kan tänka sig, integreras i datorerna bör det inte vara svårt att finna kortplatsen ledig såvida man inte har en något äldre maskin.
En sak man bör undersökta är huruvida en PCMCIA-styrkrets har fullgott stöd för Audigy 2 ZS Notebook. Visserligen fungerar kortet även med något sämre styrkretsar men då i sitt begränsade kompabilitetsläge där vissa avancerade funktioner stängs av.


Vad gör då den här produkten unik?

Om vi börjar med det som gör den ovanlig så är det dess PCMCIA-interface. Inte för att PCMCIA-gränssnittet i sig är något ovanligt, i ljudkortssammanhang är det dock det.
PCMCIA-standarden erbjuder hastigheter som närmar sig 1 Gbit/s medan USB2.0, som konkurrerande ljudkort använder sig av, knappt erbjuder hälften. Vidare medför gränssnittet betydligt lägre åtkomsttider/fördröjningar. En annan teknisk fördel är bussens förmåga att hantera asynkrona överföringar.
Utan att gå in allt för djupt på detaljerna kan vi lugnt konstatera att PCMCIA utan tvekan är ett trevligare gränssnitt för ett ljudkort än vad USB-bussen någonsin kommer att bli.

Vad det gäller PCMCIA-ljudkort så är Creative inte först ut på marknaden då det redan finns minst tre tillverkare med sådana produkter på marknaden. (Dock kan vi väl ge stjärna i kanten åt Creative då de är först ut med att producera ett THX-certifierat PCMCIA-kort.)
Vad som separerar Audigy 2 ZS Notebook från mängden är dess utbud av funktioner, finesser och prestanda och framförallt målgruppen.
Tidigare PCMCIA-lösningar har varit mer för studiotekniker på resande fot än användaren suger på multimedial underhållning. Audigy 2 ZS Notebook är en produkt med privatpersonen i fokus.

Där konkurrerande produkter skryter med balanserade ingångar, multipla kanaler osv. erbjuder ZS Notebook istället EAX3, DTS-ES, 7.1, DVD Audio mm.
För den sakens skull ska man inte räkna bort ZS Notebooks egenskaper som musikerredskap då det erbjuder högkvalitativa AD-omvandlare, hög inspelningsprecision, optisk (digital) och analog ingång och dessutom ett lättanvänt mjukvarupaket för inspelningssyften. Den separata hörlursutgången gör också kortet intressant för DJ’s då det innebär medlyssning på lurar.
Vidare bjuder ZS Notebook, precis som sina stationära bröder, på ASIO 2.0-drivrutiner.
I den här recensionen kommer vi dock koncentrera oss på det som gör kortet intressant för dem vi vanligtvis brukar kalla hemanvändare (vilket i det här fallet dock blir lite fel då de lika gärna kan vara "bortaanvändare").

Om vi då jämför Audigy 2 ZS Notebook med närmsta egna konkurrenten, Audigy 2 NX (USB2.0) får vi en ganska snabb bild över vad Creative kunnat göra som tidigare inte var möjligt pga det interface som användes.
Nytt i ZS Notebook är AISO2-stöd, stödet för uppspelning i 192 KHz, THX-certifiering, EAX4.0, ETS-ES samt att Creative i vanlig ordning höjd den allmänna ljudkvalitén. (Från 102 till 104 db SNR, vilket kanske inte direkt får någon att höja ögonbrynen.)
Skillnaderna ligger också i rå datorprestanda då ZS Notebook kräver mindre av sin värd än vad tidigare USB2-lösningar gjort.
Sammanfattningsvis finns här något nytt för musikskaparen, audiofilen, gamern och DVD-fantasten. Var för sig inga häpnadsväckande nyheter men sammantaget ett gediget paket av funktioner som gör ZS Notebook till något utöver det vanliga.

Vi räknar med att ni inte bara tar vårt ord för det och har därför valt att slänga upp några syntetiska tester på kortet för att komplettera de subjektiva intrycken.


Testsystem
DELL Inspiron 5100
Processor:
Intel Pentium 4 2.4 GHz
Moderkort:

Intel 845PE

Minne:

512 MB PC2100

Grafikkort:

ATi Mobility Radeon 7500

Hårddisk:
40GB IDE IBM Travelstar 40GNX
Nätaggregat:
Enermax EG365AX-VE (350W)
Mjukvara
Operativsystem:
Windows XP Professional SP2
Drivrutiner:
Audigy 2 ZS Notebook Driver 2.02.0002
Testprogram:

RMAA 5.4
RM 3DS 1.2.4

Vad det gäller testsystemet har vi använt en DELL Inspiron 5100 i originalutförande. Då vissa PCMCIA-kontrollers har problem med de höga krav ZS Notebook ställer på bussen såg vi till att den dator vi testade med hade en kontroller som fungerade felfritt.


DELL Inspiron 5100

För att ge referenser till våra testresultat har vi jämfört resultaten vi fått med Gainwars Hollywood@Home 7.1 och Audigy 2 ZS Platinum Pro på en stationär dator.


Teoretisk ljudkvalitet och prestanda testar vi i RightMark Audio Analyzer 5.4. För att ge er någon form av referens har vi också testat ett billigt och ett litet dyrare PCI-kort för stationära datorer. Ha dock i åtanke att den stationära datorn i allmänhet är en mer ogästvänlig plats för att ljudkort med tanke på strömförbrukning, vämre och främst ljudnivå.
I testerna har vi kört 24 bits 96 KHz.

  Audigy 2 ZS Notebook Audigy 2 ZS Platinum Pro Gainward Hollywood@Home
Frekvensomfång:
+0.08, -0.11
+0.01, -0.09
+0.05, -0.31
Brusnivå:
-119.0
-99.4
-90.5
Dynamikomfång:
123.1
98.4
88.5
THD:
0.0001
0.0005
0.018
IMD:
0.0031
0.0047
0.0089
IMD@10KHz:
0.0020
0.0033
0.0076
Stereo crosstalk:
-111.9
-98.2
-81.2

Resultaten från RMAA 5.4 är extremt bra, bättre än väntat faktiskt och vårt Audigy 2 ZS Platinum Pro åker på pisk.Gainwards budgetljudkort har inte en chans heller då det i sin tur får stora problem med att hålla jämna steg med ZS Platinum Pro.

RMAA 5.4 noterar själv samtliga resultat som "Excellent" (högsta betyg i RMAA) utom vad det gäller frekvensomfång där kortet "bara" får "Very Good" (näst bäst).

Vi har även valt att testa CPU-användning vid spel på syntetiska vägar genom RightMark 3D Sound och även här fick vi bra resultat. I princip oavsett hur många buffrar/röster vi körde med steg CPU-användningen aldrig över 5-6 % och så ska man ha i åtanke att en körning utan ljud genererade en CPU-användning på strax under 4 %. Låg CPU-användning är inte allt dock. Creative är fortfarande ensamma om att ha stöd för de mer avancerade version 3 och 4 av EAX. Tillsammans med stödet för 7.1 borgar detta för spelupplevelser man knappast kan uppleva med konkurrerande produkter.

Vår subjektiva bedömning är också att ljudet låter enormt bra.
Dessutom förbättras ljudupplevelsen av funktioner såsom tex. EAX4 och DVD-Audio.

Är ni sugna på att veta lite mer om de oliak finesserna man finner i detta kort föreslår vi att ni tar en titt på vår recension av Audigy 2 ZS Platinum Pro. Där beskriver vi EAX4, DTS-stödet med mera.

Ska man sammanfatta upplevelsen så är det en replika av den man får med Audigy 2 ZS för stationära datorer, vilket inte säger så lite kommande från denna skribenten.

Det har då blivit dags att avrunda för den här gången.


Det är dags att sammanfatta vad vi hittills gått igenom och som ni säkert märkt är de intryck vi fått nästan uteslutande positiva. Creative har kommit över sina gamla spöken (tex. de tidigare drivrutinerna vilka var av något tveksam kvalitet) och på senare tid har deras ljudkort gång på gång levererat.
Audigy 2 ZS Notebook är inget undantag. Allt från hårdvara till drivrutiner och framförallt ljudet osar kvalitet här.

  Audigy 2 ZS Notebook
Fördelar: – Ljudkvalitet
– Prestanda
– Funktinalitet

– Priset
Nackdelar: – Problem med vissa styrkretsar

 

Oavsett om du bara lyssnar på musik, tittar på DVD, producerar dina egna låtar eller spelar spel så har du något att hämta i ZS Notebook. Den enda smutsfläcken på den annars solkklara fullpotten är det faktum att det finns en del PCMCIA-styrkretsar som har problem med att köra kortet i Performance-läget. En lista från Creative där de tar upp vilka kretsar som fungerar bra alternativt dåligt vore inte en dum idé.

En sak som kvarstår är att Creative tillverkar de enda korten värdiga en gamer idag. Ingen annan tillverkare kan erbjuda samma finesser eller prestanda vad det gäller spel. De är också ensamma om sitt fullständiga stöd för DVD-ljud med hårdvarudecoding av DD EX, DTS ES och DVD-Audio.

Audigy 2 ZS Notebook är i dagsläget det mest intressanta kortet för bärbara datorer i mina ögon. Är du sugen på att uppgradera ljudet i din bärbara dator är det alltså inget tvivel om vad du ska välja om du frågar mig.

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid