NHTV Chassin är rätt poppis på NHTV och något vi rätt ofta tittar på. Idag är inget undantag, utan vi har två stora chassin som båda sväljer E-ATX-moderkort vid behov och formfaktorn är väl i det närmaste fulltower, även om gränserna över tid har suddats ut. Vi har hur som helst det gamer-anpassade In-Win Dragon Rider och det mer ”gubbe i hatt”-anpassade Fractal Design Define XL, båda har gått en rond framför vår oförlåtande kamera.

Fractal Design är ett företag som i princip gör ett chassi i två olika storleksklasser, drar vi paralleller till bilvärden tänker undertecknad lite på Aston Martin. Eller Lada på 90-talet. Define XL är i princip identisk med R3 på utsidan, fast 25% större, det är en kylskåpsliknande design som må vara funktionell, men inte upphetsande på långa vägar. Det som sticker ut mest med Define XL är vikten, dryga 18kg, tack vare att chassit verkar vara byggt i granit och innehåller en massa ljuddämpningsmaterial.

Plats för tio hårddiskar, alternativt 48cm långa expansionskort imponerar på oss hur som helst, frontpanelen är dock smått funktionsfattig utan vare sig Firewire eller USB 3.0. Fractal Design har dock meddelat oss att en uppdaterad version av Define XL är på väg ut med just USB 3.0-stöd.

In Win å sin sida, saknar ljuddämpning totalt, då man kör på det motsatta spåret – ventilation, och massor av det. Det mesta är perforerat, inklusive ett ventilationshål bakom CPU-sockeln komplett med 120mm-fläkt, kronan på verket är en 220mm stor LED-fläkt i sidan av chassit. Hela alltet formligen skriker gaming, och designen är något som förmodligen främst går hem hos fjuniga gamers; fronten är uppsvälld, perforerad och påminner mest om en drake med en drös vårtor i ansiktet.

Chassit vinner dock vår fulla respekt med sin front-panel som inkluderar samtliga kontakter du kan tänkas vilja ha, och en insida med en enda egentlig miss, att man inte stödjer 2.5″-diskar i hårddiskplatserna nativt.

chassin

Egenskaper In Win Dragon Rider Fractal Design Define XL
Typ Fulltower Fulltower
Material
Stål, Plast Stål, Plast
Dimensioner (HxLxB)
556 x 239 x 578mm 232 x 560 x 561,3 mm
Vikt 12kg 17,95kg
Expansionsplatser
Externa: 5x 5.25″
Interna: 6x 2.5/3.5″
Externa: 4x 5.25″
Interna: 10x 2.5/3.5″
Installerade fläktar
(Tomma fläktplatser)
1x 120mm fläkt (front)
1x 120mm fläkt (topp)
1x 120mm fläkt (bak)

1x 220mm LED fläkt (sidan)
(Totalt 11 st 120mm fläktplatser)
1x 180mm fläkt (topp)
1x 140mm fläkt (front)
1x 140mm fläkt (bak)
(1x 140mm (front))
(1x 120mm (front))
(1x 120/140mm (bak))
Frontpanel I/O
2x eSATA
2x USB 2.0
2x USB 3.0
1x Firewire
1x Hörlursutgång 3.5mm
1x Mikrofoningång 3.5mm
4x USB 2.0
1x eSATA
1x Hörlursutgång 3.5mm
1x Mikrofoningång 3.5mm
Moderkortstyp E-ATX ATX, mATX E-ATX ATX, mATX

Fractal Design Define XL:

Define XL må på ytan vara ett relativt tråkigt chassi, men är du på jakt efter någonting att bygga filserver i kan du inte hitta mer rätt för pengarna. Ventilationen är fullt tillräcklig, satsningen på ljuddämpning är välkomnad av oss och bäst är ändå att det finns plats för 10 diskar. Väljer du att ta ut den övre hårddiskvaggan (fyra hårddiskplatser) finns plats för extremt långa expansionskort, och ventilationen i den övre kammaren blir riktigt bra. De mindre bra intrycken gäller front-panel, med sina USB 2.0 och eSATA (ingen Firewire, men USB 3.0 kommer snart), och att man bara stödjer 7 expansionsplatser för moderkort.

define.xl

Fördelar:
+ Ljuddämpat
+ Massvis med hårddiskplatser
+ Vridbar/borttagbar övre hårddiskvagga
+ Mycket rymligt

Nackdelar:
– Funktionsfattig frontpanel

 

Lägsta pris på prisjakt.se:

 

In-Win Dragon Rider:

Drakryttaren galopperar in i vårt testlabb med ett utseende som man sent glömmer, diskret är inte ett ord som beskriver chassit. Om Fractal Design är det mer vuxna av de två, är In-Win utan vidare lite av en huligan, med en front som ser ut som om den försöker smita iväg från resten av chassit med alla bulor och bucklor. Filosofin i övrigt är maximal ventilation, på bekostnad av ljudnivå, Dragon Rider är även anpassat för moderna system med åtta expansionsplatser för moderkort och har i övrigt allt man kan tänkas behöva. Inget för dig som bygger filserver, men ändå ett relativt sobert val om du kan stå ut med utseendet.

rider

Fördelar:
+ Stöd för åtta PCI-E-platser
+ Bra ventilation
+ Mycket funktionsrik frontpanel

Nackdelar:
– Ingen fläktkontroller
– Endast en 2.5″-plats för SSD/hårddisk
– Svåråtkomligt fläktfilter i botten

 

Lägsta pris på prisjakt.se:

6
Leave a Reply

Please Login to comment
6 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
6 Comment authors
Daniel bMean MachinermdAnton Karmehed-Tjalve- Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Tempel
Medlem
Tempel

Bra panel på inwin chassiet. Skulle vilja se panelen som en 5¼ enhet och sen ha en plats upp och en fram så man kan välja om man vill ha den ovansidan eller frammåt, Skulle oxå lösa problemen med nya standader som USB3 osv. Samt göra det enkelt för chassitillverkarna att kunna sälja en uppgradering där man har en basicpanel Start, resett, hörlur/mic 2 USB 2.0. Sen en mer avancerad. All above 2 USB 2.o till, USB 3, Firewire, esata. Kanske får plats med dockningsslot för 2½” disk oxå. En extra allt panel helt enkelt 😀

-Tjalve-
Gäst
-Tjalve-

Jag gillar FD chassit. Snyggt och rymligt. kan tänka mig att ersätta mitt gamla Antec P190 med denna kanske.

Hur är det med brädd? i P190 så går inte alla towekylare in utan att plocka bort fläkten i chassisidan.

Anton Karmehed
Admin

Får hoppas att In-Win kan börja rulla ut lite stilrenare chassin framöver också. Deras Allure som vi tidigare testade här på NH är ju en dröm när man bygger dator till sin respektive t.ex. Med blommor och swarovski kristaller är det ju ett formspråk som skiljer sig en del mot Dragon Rider ^^Man får väl ge dem credit för att de testar olika grepp i alla fall! Annars verkar det ju som sagt vara ett najs chassi, men både dessa herrar är helt för stora för mig. Skulle kanske funka på kontoret iofs. Även mitt P180 har sjungit på sista… Läs hela »

rmd
Medlem

En reflektion är att man borde vitbalansera lite och skaffa riktig belysning. Kanske även fundera lite över ”musiken” i vinjetten som om något, får tårar i ögonen. Inte riktigt vad man tänkt antar jag? 😉

Mean Machine
Gäst
Mean Machine

[quote name=”rmd”]En reflektion är att man borde vitbalansera lite och skaffa riktig belysning. Kanske även fundera lite över ”musiken” i vinjetten som om något, får tårar i ögonen. Inte riktigt vad man tänkt antar jag? ;)[/quote]Jag har fipplat en del med ljuset, tycker själv det var bättre än i tidigare videos (framförallt mycket mindre dist), men som du säger, inte direkt perfekt. Belysningen är dock ”riktig” i ordentlig bemärkelse, tänker inte specificera vad vi har, men ordentliga lampor är det. Den står dock anpassad efter bordet jag normalt står vid, inte för chassi-videos som görs lite annorlunda. Musiken i eftertexterna… Läs hela »

Daniel b
Gäst
Daniel b

Byt ut denna kille
en som ger recensioner till saker och ting skall inte tveka eller klanka ner på produkten
han får produkten att låta helt urusel
helt fel ute speciellt om det är något som är helt nytt.