TEST  Dags för chassitest! En väl så viktigt komponent i ditt datorbygge och till skillnad från processorn eller grafikkortet så ska den ju helst vara estetiskt tilltalande också, speciellt om man ska placera den i vardagsrummet och inte i sin vanlig datorhörna. En miljö SilverStone utan tvekan ställt in siktet på.

Allt sedan datorns intåg i vardagsrummet i form av HTPC’n (Home Theater PC, som vi bland annat kikade på i den här artikeln) så har tillverkarna i allt större utsträckning börjat förse oss med chassin avsedda för ändamålet. Främst i det liggande formatet med standardbredden för ljud och bildkomponenter på 430mm.

IMG_1027

En av huvudanledningarna till att vi kikar på det här chassit från Silverstone är att det särskiljer sig lite på en punkt jämfört med många andra chassin på marknaden, nämligen djupet. För många TV-bänkar, stereomöbler och andra mediamöbler kan djupet annars ställa till en del problem.  Dags att fiska fram kartongen, ladda med komponenter och komma igång med det väsentliga.


Den kommer förpackad som i stort sett alla andra lådor idag, inte mycket att orda om. 

IMG_1013IMG_1018

Vi tar en titt på specifikationerna:

Specifikationer
Lådtyp: HTPC
Moderkort:
Micro ATX, Mini-DTX, Mini-ITX
Material:  Aluminium över plast i fronten, övrigt i 0,8 mm stål
Mått:  440 mm (B) x 150 mm (H) x 325 mm (D)
Vikt:  4.7 kg
Nätaggregat: ATX, medföljer ej
Frontpanel: USB 2.0 x 2
Ljudutgång x 1
Mikrofon x 1
Kylning: 3 x 120 mm (medföljer)
2 x 80 mm (medföljer ej)
Interna enheter: 2 x 3,5″
Externa enheter: 1 x 5,25″
Kortplatser: 5 (maxlängd 280 mm)

Det är snålt med externa och interna platser, men man kan också fråga sig hur stort behov man har av dessa till en HTPC, de som finns räcker förmodligen mer än väl. Möjligen kunde man önskat sig en extra extern 5,25 tumsplats för montering av till exempel display. Man får också nöja sig med ett moderkort i m-ATX-format, men med dagens stora utbud  av dessa kort allt från billiga kort i OEM-anda till riktigt överklockarkort med extra allt känns det verkligen inte som ett problem. Att vi sparar in på utrymmet i en dator som med största sannolikhet kommer vara synlig i vardagsrummet är däremot positivt.

En liten kartong med skruvar och manual medföljer givetvis också

IMG_1047IMG_1050

Lådan kommer med tre stycken 120mm fläktar, och med plats för ytterligare två stycken 80mm fläktar, så temperaturer och kylprestanda är förhoppningsvis inget problem. Men huvudfrågan är kanske var vi har ljudnivån någonstans?


Silverstone har ofta levererat stilrena chassin och det här är inget undantag. En smakfull front (svart i det här fallet, men finns också i silvertförande) i borstad aluminium och resten vanlig lackerad plåt. Den tjocka fronten ger ett rejält intryck och en hifi-look med associationer till främst slutsteg.

IMG_1022

IMG_1021IMG_1024

Start och resetknapp är det inte mycket att orda om heller, kanske kunde man önskat sig lite gedignare känsla i ”klicket” när man stänger av/slår på för att det skall kännas lite mer kvalitativt. Detta får vi nog ändå räkna som petitesser, men det kan ändå vara värt att veta för den inbitne perfektionisten.

IMG_1031IMG_1033

De två största akilleshälarna, även om det här tillkommer en del subjektivitet i bedömningen är att man inte kostat på sig någon form av lucka över ljud, mikrofon och USB-anslutningar. I alla fall undertecknad tycker att det är en liten skönhetsmiss. Den andra rör den externa 5,25-tumsenheten.

Här monterar men helt sonika bort luckan som sitter där och stoppar in sin enhet, och även om det finns gott om svarta (eller för all del silver om man väljer chassit i aluminiumutförande) spelare på marknaden idag så är det definitivt ont om spelare med en front i borstad aluminium, vare sig det gäller svart eller silver.  En spelare med fel stil skär sig onekligen rejält.  Det enda alternativet om man vill behålla den stilrena looken blir i så fall att plocka fram sina moddningsfärdigheter och se till så att man kan montera den frontlucka  som sitter i lådan som front på sin CD-/DVD-/Bluray-enhet.


Det är trots lådans magra djup ganska gott om plats i chassit. Man har monterat 3 stycken 120mm fläktar som standard och samtliga av dessa är utrustade med dammfilter. Här har man dock löst det hela på ett långt ifrån optimalt sätt. Dammfilterna sitter på insidan av fläkten så eventuellt damm (om man nu mot förmodan har något damm hemma) passerar först själva fläkten och fastnar sedan i dammfiltret inne i lådan.

Detta medför en rengöring av själva fläkten och framförallt fläktbladen som har en tendens att samla på sig en del damm samtidigt som man gör rent dammfiltret. Som om det inte är nog måste man dessutom skruva loss dammfiltret som sitter med 4 skruva från insidan, och det går väl för all del bra när lådan är tom, men med komponenterna i lådan måste man först skruva loss fläkten och sedan dammfiltret. Det sitter även ett dammfilter på undersidan vid utblåset för fläkten i nätaggregat, även detta skruvat.

För att göra rent filterna måste man alltså lossa 28 skruvar totalt, skruvarna för att ta sig in i chassit exkluderat. Undertecknad HAR sett smidigare lösningar bland annat i andra chassin från Silverstone själva så varför man krånglat till det på detta sätt kan man faktiskt undra. Lådan har ett tämligen humant pris, men frågan är om det inte hade varit värt ett par kronor extra för att få dammfilter som inte kräver verktyg att rengöra.

IMG_1042IMG_1040

Med det var nog det mest negativa med interiören avklarat. De två interna hårddiskplatserna och den externa 5,25-tumsplatsen sitter i varsin separat vagga och känns vettigt placerade i det begränsde utrymme som lådan ändå har. Det enda kruxet är att man måste använda en kylare med väldigt låg profil om man samtidigt vill kunna använda sin 5,25-tumsplats. Nu är det väl i de flesta fall inga skyhöga prestandakrav med processorer som pumpar ut stora mängder värme i en HTPC så man klarar sig förmodligen galant med en lågprofilkylare. MEN utbudet är ganska skralt och det finns inte alltför många modeller att välja mellan på marknaden.  Kylaren får som mest ha en total höjd på 70 mm för att man samtidigt ska kunna använda 5,25-tumsplatsen. Utan 5,25-tumsenhet så kan man ha kylare med en höjd på upp till 120 mm.


När man ska börja stoppa i komponenterna får vi börja med att lossa de två vaggorna som sitter över lådan avsedda för montering av 5,25-tumsenhetn samt de två 3,5-tums hårddiskplatser. Detta görs genom att man tar lossa fyra stycken skruvar för respektive hållare, åtta totalt. Inte världens mest smidiga lösning, men heller inget att direkt haka upp sig på. Men tillsammans med lösningen för dammfilterna börjar det bli väldigt mycket skruvande när man jobbar med lådan och det känns lite anno 1998.

Komponenterna vi monterar i lådan
Moderkort: Asus P5QPL-AM
Processor: Intel Q6600
RAM: Corsair PC8500
Grafikkort: Radeon 5450
Nätaggregat: Be-Quiet Straight Power 580W
Processorkylare: Cooler Master Vortex 752

Väl öppnad känns lådan ganska rymlig trots sina små mått och det är inga problem att montera varken moderkort eller nätaggregat. Det blir i vanlig ordning en del kablar att hålla ordningar på. Men det finns ett antal strategiskt placerade öglor i botten på lådan för buntband och det går med lite vilja att få till en tämligen organiserad kabeldragning i lådan.

IMG_1056IMG_1064

IMG_1068IMG_1070

Eftersom det finns två platser för hårddisken blev de en liten funderarare över vilken vilken vi skulle använda när vi bara ha en hårddisk i maskinen.  Hur man än beter sig måste man lossa hela hårddiskhållaren om man vill byta hårddisk så valde platsen över nätaggregatet då det där i alla fall blir lite lättare att koppla i och ur kablarna till själva hårddisken.

IMG_1045IMG_1053

Man har här även lagt till en liten gummiflik vid anslutningar till den hårddisk som hamnar ovanför nätaggregatet. Detta för att styra luftflödet förbi eventuellt grafikkort och ut istället för upp över nätaggregatet.

IMG_1046

Vi har tidigare berört det begränsade utrymmet för kylaren i kombination med att man vill använda den externa 5,25-tumsenheten, men det finns lite mer att nämna om just detta. Utrymmet är ganska begränsat i höjdled även om man slopar 5,25-tumsenheten. Även i sidled mot den 120 millimetersfläkt som annars sitter bra till, och tar in luft direkt till processorn kan det blir tajt. Väljer man att montera de bägge 80mm fläktar som det finns plats för så kan det bli knapert med utrymme även på denna ledd.  Men de fläktplatser som finns runt själva processor öppnar också möjligheten att utan större problem köra med en passiv kylare till processorn. Slipper man fläkten på själva processorkylaren så kan det öppna för lite fler kylaralternativ, framförallt på höjden. Den kylare vi valde att prova med passade med nöd och näppe.


Initialt känns ljudnivån ganska hög. Men vi har laddat med dB-mätare och ska se om vi kan komma fram till något mer än subjektiva bedömningar. Men hur man än vrider och vänder på det så är det ändå tre stycken 120mm fläktar som går på fullvarv (även om det i  grund och botten är tysta och lågvarviga fläktar) och vi ges inte någon möjlighet att justera varvtalet från Silverstone. Detta är ju väldigt enkelt att råda bot på själv, men att se någon form av fläktkontroll med chassit som standard hade varit en trevlig bonus. Det är ju trots allt oftast ljudnivån som är det viktiga i en htpc, och processorerna är kanske inte heller alltid de allra värsta sett till värmeutveckling.

Vi mäter ljudnivån 1 meter ifrån chassit, ljudmätaren monterad på stativ för att inga avvikelser i avstånd eller liknande skall uppkomma. Med de tre 120 mm fläktarna inkopplade stannar ljudnivån på 43,5dB. Inte så mycket kan tyckas, men rent subjekivt så känns datorn högljudd, och det är ingen nivå jag själv skulle stå ut med i vardagsrummet när man till exempel skall avnjuta en film.

Testprogram 3 fläktar aktiva  Ingen fläkt aktiv
Ljudnivå 43,5dB 38dB

Kopplar vi ur dessa tre fläktar sjunker ljudnivån till 38dB, i siffror låter det inte mycket alls, en skillnad på 5,5dB. Det är dock betydligt mer än man tror då 6dB motsvarar en fördubbling i ljudvolym. Subjektivt så upplevs datorn nu som väldigt tyst och det är knappt man faktiskt uppfattar att datorn ens är igång. Ställer jag mig en bit bort, på ett avstånd som kanske är troligt att man har till datorn i dess riktiga miljö kan jag inte uppfatta den alls.

Men hur påverkar det här temperaturerna då? Går det ens att köra helt utan dessa fläktar? Vi tar en titt på temperaturerna.


Vi testar temperaturerna med fläktarna av respektive på. För att få en stabil idletemperatur så låter vi datorn köra respektive test i 20 minuter före avläsning. Vi använder oss av 3DMark 06 samt Prime95. 3Dmark för att kanske återspegla en lite mer normal belastning samt Prime 95 för att se temperaturer under maxbelastning på processorn. Under 3DMark kollar vi även temperaturen på grafikkortet, då ett passivt grafikkort kanske kan bli för varmt i en låda utan chassifläktar.

Testprogram Fläktar på
Fläktar av
3DMark CPU 52 °C 67 °C
3DMark GPU 52 °C 80 °C
Prime95 70 °C 80 °C

Vad kan man dra för slutsats av detta? Temperaturerna utan någon av chassifläktarna drar onekligen iväg en bit och kan nog kännas lite väl höga, men inte FÖR höga, det går onekligen att köra datorn med vår konfiguration helt utan chassifläktar. Det kanske inte är optimalt sett från ett kylningsperspektiv, men det är det utan tvekan från ett ljudperspektiv. Vi provade i efterhand under en andra montering att med motstånd få ner spänningen på fläktarna till ca 6-7V, ett läge där fläktarna upplevs som nästintill ljudlösa. Vi har tyvärr inga exakta temperaturmätningar från denna installation men dom var nästan i paritet med chassifläktarna på full hastighet.

För att summera detta så kan man väl säga att den som är känslig eller kräsen kring ljudvolymen, och spekulant på detta chassi, bör nog kika efter någon formm av fläktstyrning. Den är lite väl högljudd utan, samtidigt som man kan få väldigt godtagbara temperaturer trots att man sänker fläktarnas kapacitet. Det är givetvis också beroende av hårdvaran som sitter i, de produkter vi har är inga direkta värmemonster. Om vi istället kört med till exempel ett Radeon 5850 och en Intel i7 proceossor i de högre hastigheterna är det inte omöjligt att vi hade behövt alla vad vi kunde i kylningsväg. Fast så pass kraftiga komponenter här inte heller direkt till vanligheten i HTPC-maskiner.


Hur ska vi då sammanfatta Silverstones senaste alster på htpc-marknaden?  Jämför man med andra lådor så sticker den kanske inte ut så nämnvärt, det finns idag ett antal låder med liknande stilrena finish. Men då tog vi inte hänsyn till GD05’ans djup på minimala 32,5 cm, här har vi den enskilt absolut största anledningen att införskaffa detta chassi.  Det är verkligen rejält man har lyckats korta ner det här chassit, och det märks ordentligt när man ska försöka placera det som undertecknad, i en hifi-möbel. Där det tidigare var någon centimeter för tajt, och det är i ett hifi-rack som kan svälja relativt djupa komponenter, är det helt plötsligt gott om plats. För många tv-bänkar kan det här måttet vara avgörande om den går att placera htpc’n där man vill ha den överhuvudtaget, då många mediamöbler idag oftast tillverkas med hänsyn till platt-tv, digitalboxar, dvd-/bluray-spelare, spelkonsoler och så vidare som överlag är ganska grunda.

Måtten är alltså GD05’ans styrka, men det finns fler. Chassit är stilrent, även om det finns lite att anmärka på. Priset är också ganska attraktivt bland htpc-chassin, även om det på sina ställen märks att man sparat in lite. Främst är det här den mängd skruvande som krävs för att jobba i lådan, idag är det vanligt att man jobbar med tumskruvar i kombination med lösningar som inte kräver några skruvar alls. Det hade varit roligt att se lite av den varan i det här chassit också, gärna i kombination med någon möjlighet att styra fläktarna då datorn är aningens högljudd med alla chassifläktarna inkopplade. 

Man bör också nämna de begränsningar som dyker upp runt valet av processorkylare, här gäller det att ta ställning till om man behöver använda sig av en extern 5,25-tumsenhet eller inte. Med 5,25-tumsenheten monterad så är det väldigt få kylare att välja på, något som förmodligen skulle orsaka problem om man vill köra med prestandakomponenter som till exempel en Intel i7 som har ganska rejäl värmeutveckling. Bortsett från begränsningarna kring processorkylaren finns det dock väldigt stor potential att ordna med både bra och tyst kylning i chassit. 

Måtten är alltså GD05’ans starka kort, och här briljerar den, och det utan att direkt tumma alltför mycket på andra parametrar. Det är trots vissa brister fortfarande en trevlig låda med ett stilrent intryck till ett lagom pris.

silver

Fördelar
+ Måtten, endast 32,5 cm djup
+ Kylningsmöjligheter
+ Känns rymlig trots sina mått
+ Pris kontra finish/mått/funktion

Nackdelar
– Mycket skruvande
– Ingen fläktstyrning/lite väl ljudliga fläktar
– Begränsade valmöjligheter för processorkylaren
– Väldigt omständig rengöring av dammfilterna



6
Leave a Reply

Please Login to comment
6 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
4 Comment authors
Anton KarmehedHenrik Berntssonarowe17 Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Anton Karmehed
Admin

Just att hitta djupa TV-bänkar är ofta en ren pina så det är intressant att se HTPC-tillverkarna ge sig på problemet. Tyvärr är ju även de flesta receivers ganska djupa, men detta är ju utan tvekan ett steg i rätt riktning.

Håller annars med om att HTPC-chassi gärna ska vara ännu renare i fronten, i alla fall gömma den optiska enheten.

Andreas G
Medlem

Du har e-post!

Medlem
WIRN

Tvmöbel är så 90-tal. Grejen med dagens tunna tv-apparater är ju att man inte behöver en tvmöbel.

beda
Gäst
beda

Hej

Jag vore mycket tacksam om du kunde skicka den även till mig…. Saknaden är JÄTTE stor

Tusen tack på förhand

beda

arowe17
Medlem
arowe17

re:
[quote name=”WIRN”]Tvmöbel är så 90-tal. Grejen med dagens tunna tv-apparater är ju att man inte behöver en tvmöbel.[/quote]
Var ska man ha PS3 XBOX HTPC DigitalBox dvdsamling HiFi-anläggning stående då?

Henrik Berntsson
Admin

måste nog säga att jag gillar origens look bättre men det går väl i krigstid http://www.prisjakt.nu/produkt.php?p=267418
Dessvärre är origen inte de billigaste skapelserna men galet snygga

Andreas G
Medlem

Du har e-post! 🙂

Anton Karmehed
Admin

Ska kolla på det där med länkningen, funkar för mig här.

Jag håller med dig wirn, men burken ska stå någonstans. I något skåp/möbel, samt att många inte har möjlighet att köra grejerna i en garderob eller liknande.

arowe17
Medlem
arowe17

Kan länka till lite bilder ifrån mitt bygge. ([url]http://bit.ly/cbpGyq[/url])
Angående fläktarna så håller jag med om att dom var högljudda då de kopplades direkt på nätagget, men om man kopplade via varvtalsreglerade kontakter på moderkortet så är de inte hörbara. jag kör med 1 st 120mm fläkt och cpu fläkten (Big Shuriken, ca 0 dB;-) ) och har en full load i Linpack efter 1h på 39C med en AMD II X2 240e 2,8GHz. Jag har inget externt grafikkort utan använder mig av det interna Ati 4200 för HD avkodning.

Anton edit: Fixade länkningen med en kortad länk.