Testmontering

För att få en känsla över chassit och dess funktioner så satte vi oss ner i dryga timmen och byggde ett system i H400i.

Lite trång moderkortsmontering

NZXT har förmonterat distanser för ITX moderkort vilket känns lite konstigt då H400i är riktat mot m-ATX, så ska du använda ett m-ATX så behöver du installera 4 extra distanser, som finns i tillbehörslådan. Dessa distanser skruvar lätt dit med en stjärnmejsel och den inkluderade hylsan.

Det som gör moderkorts installationen något knepig är den bockade plåten som ska gömma kablarna. Denna går att plocka bort genom att skruva loss 4 stycken skruvar, två på framsidan och två på baksidan. Plockas denna inte bort så blir det trångt att få dit moderkortet och alla kablar.

CPU-kylare – vatten eller luft

Tack vare ett stort och tilltaget hål i moderkortsplåten så går det alldeles utmärkt att montera kylaren efter att du skruvat fast moderkortet i chassit.

Vi valde att köra på luft i vårt system och monterade en Noctua NH-D15S, vilket är en stor luftkylare med en höjd på 160 mm, och denna fick plats utan problem. Dock monterade vi kylaren efter att moderkortet va på plats och hade lite problem med att fästa fläkten. Så när du monterar kylaren kan vara värt att tänka på då och i vårt fall hade det varit lättare att montera den innan vi monterade moderkortet i chassit. Vill du använda en AiO-vattenkylare eller mer avancerad vattenkylning så går det att placera antingen en 240 eller 280 mm radiator i fronten, se bara till att slangarna räcker.

Lagring – Kan innebära mycket kablar

När det kommer till att montera lagringsenheterna så märkte vi snabbt att tackla deras utspridda placeringar kommer innebära användandet av ett gäng med SATA-strömkablar. I vårat bygge så blev det totalt tre stycken kablar, en per enhet, dock kunde vi använda en av kablarna till att även ge ström till den inkluderade fläkt- och belysningshubben.

Tack vare att det inte finns någon hårddiskbur framför nätaggregatet så är inte detta ett så stort problem då överblivna kablar kan stoppas undan lätt.

Att H400i har få lagringsplatser ser vi som både positivt och negativt, det öppnar upp för bättre kylningslösningar men gör också att chassit inte passar alla, vi hade gärna sett just en hårddiskbur i botten så att det hade funnits möjlighet till två stycken 3,5 tums hårddiskar.

Nätaggregat

Nätaggregatet va det inga större problem att få in. NZXT har valt att designa nätaggregatsmonteringen med att du skruvar fast en platta direkt på nätaggregatet och sedan skjuts det in bakifrån och plattan fästs i chassits bakkant med fyra tumskruvar. Förslagsvis så monteras nätaggregatet med fläkten pekandes nedåt för att lätt kunna dra in friskluft genom filtret i botten av chassit.

Som vi tidigare skrev så finns det inte direkt någon begränsning på vilket nätaggregat du kan använda. Vi fick utan problem in ett Corsair RM1000x som är hela 180 mm långt. Värt att tänka på är att montera kablarna innan du placerar nätaggregatet i chassit, då det trots relativt mycket utrymme kan va lite trångt att eftermontera dessa.

Smidig kabeldragning

Genom att lägga lite betänketid på kabeldragningen innan du installerar nätaggregatet och till exempel grafikkort så går det att få riktigt snyggt och städat både på baksidan och framsidan.

Som vi nämnde på föregående sida så finns det bra möjligheter till att fästa kablar med förmonterade rännor och kardborreband. Alla hål för kabeldragningen sitter där du kan förvänta dig att dem skall vara för att slippa ha onödigt långa kablar bland komponenterna.

Kablarna till frontpanelen är tillräckligt långa och NZXT har även gjort en större kontakt för start-knappen och ström-LED istället för dem små pilliga som annars är vanliga i andra chassin.

Användarvänligt

Som vanligt lade vi inte mer än dryga timmen på att bygga en dator i chassit och det var gott om tid för att få till ett snyggt bygge. Man skulle kunna argumentera att vi har gjort detta många gånger och fått in en rutin, vilket säkert stämmer. Men vi känner oss säkra på att även en som inte byggt lika många datorer skulle kunna lyckas bra, på kort tid med lite planering.

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid