Damm- och vattentålighet

Om man letar sig in till landningssidan för produkten på Corsairs hemsida så hittar man en video med haglande vatten över produkten. Frågan är då, vad innebär IP32?

För den som kanske inte är alltför insatt så står IP för Ingress Protection, och är en internationell standard för att mäta en enhets nivåer för tålighet mot damm och vatten. Första siffran står för resistens mot fasta föremål och damm, medan den andra står för resistens mot vatten. Siffran 3 i K68 RGBs IP32 innebär att produkten är skyddad mot fasta föremål som är större än 2.5mm i diameter – redan där kommer första frågetecknet. 2.5mm i diameter, dammkorn är väl betydligt mindre än så? Vidare så står 2 i IP32 för att produkten är skyddad mot droppande vatten när produkten är lutad i upp till 15 grader från sin normala position. Det låter inte särskilt imponerande på papper, med de specifikationerna känner vi att nästan samtliga tangentbord borde klara av att vara specificerade enligt IP32. Vi tror att anledningen att många tillverkare väljer att inte IP-klassificera sina produkter är då samtliga enheter måste testas i labbmiljö efter produktion för att säkerställa klassificeringen, vilket kostar pengar.

IP-klassifikationen åt sidan, Corsair har faktiskt konstruerat K68 RGB specifikt för att vara extra tåligt med hjälp av flera smarta lösningar. Tanken är att brytaren och brytarhylsan skyddas av ett hölje gjort av ett silikonliknande material, medan brytarlocket agerar paraply. Vattnet ska sedan forsa mellan PCB och tangentbordets ytterchassi ned till dräneringshål placerade i botten av tangentbordet.

Annons

För att testa spilltåligheten som Corsair skyltar med så har vi radat upp ett glas vatten, samt nattgibb-motsvarigheten i en burk Cola och en burk Red Bull. Innan vi började hälla ut dessa över tangentbordet, ville vi gå rakt på sak och försöka återskapa ett liknande scenario som man visar upp på Corsairs K68 RGB-landningssida med haglande vatten. Det närmsta vi kan komma att återskapa detta i ett vanligt hem var med hjälp av ett duschmunstycke inställt på den lägsta nivån – vilket inte alls är var Corsair lovar att tangentbordet ska klara av. Vi märker snabbt varför, då tangentbordet efter 5 sekunder under sprutande vatten tillfälligt slocknar och dör, och därmed sätter stopp för vårt test.

Tangentbordet var placerat i ett badkar och var förhöjt från badkarets botten för att undvika vattensamling, och i över ett dygn så registrerades flera tangenter slumpvis och konstant, vilket tyder på att vatten letade sig in i brytarna.

Vi vill vara tydliga med att vårt test inte på något sätt motsvarar varken Corsairs marknadsföring, eller vad IP-klassifikationen specificerar – men det visar på hur oförutsägbart vatten kan vara. Vi kan inte undvika att tänka på att om man nu skulle spilla ett helt glas vatten över tangentbordet, så är det ändå ett värre scenario än vad vi utsatte K68 RGB för. Skulle man exempelvis spilla en burk Cola över tangentbordet så är det inte att rekommendera att bara skölja av tangentbordet.

Annons

För att sammanfatta spilltestet så rekommenderar vi att man inte stirrar sig blind på IP32-klassificeringen eller frasen från Corsairs hemsida som menar på att spelandet fortsätter  oavsett vad som händer. Vatten är oförutsägbart, och har man otur så letar sig någon vattendroppe in i brytaren vid eventuella spill. Corsairs lösning kommer att hjälpa skydda tangentbordet mot en mindre mängd spill, men köp inte K68 RGB i tron om att du kommer att kunna diska rent tangentbordet efter att lite Cola klibbat sig fast under någon tangent.

Annons

2
Leave a Reply

Please Login to comment
1 Comment threads
1 Thread replies
2 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
Emir Mulahalilovic Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Medlem
Olle P

”För att sammanfatta spilltestet så rekommenderar vi att man inte stirrar sig blind på IP32-klassificeringen…”
Det är väl snarare så att man *ska* titta på klassificeringen för att inse att det inte uppfyller IP55, som marknadsföringen antyder.
Det finns ju tangentbord som klarar IP68 och kan rengöras med desinfektionsmedel eller är allmänt kemikaliebeständiga. Perfekt om man vill sitta i badkaret och skriva på en roman eller så…