AMD Dual Graphics, Vision Engine och ett stort fokus på GPU:n

Med Llano kommer AMD att ha väldigt svårt att hävda sig i processorkraft och planerar därför att marknadsföra Llano med ett konkurrenskraftigt pris, men även att lägga ett extra stort fokus på den mycket kapabla grafikkrets som kommer integrerade med den.

Grafiken på upp till 400 Radeon-kärnor är den stora nyheten med Llano, speciellt när man ser till den mobila marknaden där man oftast fått nöja sig med en integrerad grafikkrets eller en budgetkrets från AMD eller NVIDIA. Men där man nu ska få tillräckligt med prestanda för att klara av främst spel men även vissa andra aktiviteter på den upplösning datorn skeppas med. AMD har även valt att introducera ett nygammalt koncept som går ut på att kombinera en integrerad grafikkrets med ett diskret grafikkort för högre prestanda men det som tidigare var känt som AMD Hybrid CrossFire heter nu AMD Dual-Graphics.

AMD_Llano_13AMD Dual-Graphics kombinerar grafikkretsen i Llano APU:n med en diskret grafikkrets från AMD:s Vancouver-familj, som är den mobila motsvarigheten till Northern Islands vi ser i HD 6000-serien till stationära datorer. Det ska även finnas någon typ av teknik från AMD som kan stänga av det diskreta grafikkortet när det inte behövs, precis som NVIDIA Optimus men även denna teknik har vi inga djupare detaljer om.

AMD_Llano_17

AMD_Llano_15AMD har valt att presentera sin arkitektur mot Intel där AMD får ”upp till 175% Dual Graphics-prestanda” medan en Intel Sandy Bridge endast når upp till 100% med ett diskret grafikkort. Detta för att förtydliga det faktum att den integrerade grafikkretsen i Sandy Bridge inte kan arbeta tillsammans med ett diskret grafikkort för en högre totalprestanda. Medan AMD:s beräkningar rent teoretiskt inte låter helt osannolika ska vi ta dem med en nypa salt, men det står klart att man har en stor fördel på grafik-fronten.

AMD_Llano_11

AMD_Llano_12Brilliant HD och den visuella upplevelsen AMD pratat om har ett gemensamt namt, AMD Vision Engine. Man beskriver deras ”motor” som den integrerade GPU:n som med hjälp av sina 400 Radeon-kärnor kan accelerera flera olika typer av applikationer och det är just det här Fusion handlar om. Förutom att kunna spela upp film i 1080p, skala upp DVD-film till HD-upplösning och låta GPU:n accelerera Adobe Flash 10.2 och HTML5 i din webbläsare utlovas även ett brett stöd av annan mjukvara som ska stödja så kallad hårdvaruacceleration/GPGPU-beräkningar.

8
Leave a Reply

Please Login to comment
8 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
6 Comment authors
-Boris-PsynoKhi0Jacob HugossonLaglordenSwedish Berserk Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Anton Karmehed
Admin

Mycket välskriven artikel Jacob, det känns mest som en lättnad att man nu äntligne börjar rulla ut de nya kretsarna. Svårt att säga för mycket utan att själva testat de mobila varianterna, men förhoppningsvis har vi en bättre bild av Llanos prestanda inom kort.

Svensken
Medlem
Svensken

Jättebra skriven artikel Jacob! Hoppas nu att AMD kan lyckas med Llano jag tycker det ser bra ut. Det jag finner mest intressant är socket kompabiliteten. Om nu Trinity och Komodo ska baseras kring socket FMx kanske Llano moderkorten blir pinkompatibla med dessa? Då känns det handen på hjärtat inte så spännande med Zambezi. Får se hur detta utvecklar sig.

PsynoKhi0
Medlem
PsynoKhi0

Jäklar, du måste ha lagt många timmar på det där 🙂

Tester av A8-3500M ute lite här och var. Sammanfattning: kanonbra batteritider, prestandan stämmer med AMDs overheadbilder, prisfrågan fortfarande oklar.

Laglorden
Medlem
Laglorden

Borde inte Intel kunna plocka bort en massa cache från Sandy Bridge för att matcha dessa processorer till ett lägre pris? (mindre yta). Då blir ju också den där bilden med att x86+cache tar upp 50% av chipytan helt annourlunda…

Ah, tack för intro. Det behövs lite verkliga tester känns det som bara…

PsynoKhi0
Medlem
PsynoKhi0

Heh… Llano har precis lanserats och redan demar de Trinity [url]http://www.pcper.com/news/Processors/AFDS11-AMD-Demonstrates-Trinity-Powered-Notebook[/url]

-Boris-
Medlem
-Boris-

När man såg frågeställningne om Llano var vad vi väntat oss visste jag direkt vem som skrivit artikeln. 😉 Tycker fortfarande att Llano lever upp till förväntningarna för jag tror få förväntade sig att allt skulle gå på GPGPU idag. Möjligheten måste finnas i flera år innan det börjar komma och i många år innan det blir standard.

Men trevlig artikel och kul läsning Jacob! 🙂