AMD 2012; Trinity, Krishna och Wichita

Med Llano har AMD lagt sin sista pusselbit på APU-fronten och nu väntar bara Bulldozer framåt slutet av sommaren. Men AMD:s Velocity-strategi utlovar en ny CPU, GPU och APU årligen och 2012 ser i alla fall företagets APU:er ut att få sig ett redan efterlängtat lyft.

AMD_Llano_26Llano kommer att ersättas nästa år av Trinity som även den är byggd på 32nm. Vi har ännu inte många detaljer om APU:n men den kommer med 2-4 ”nästa generation” Bulldozer-kärnor, trots att vi inte vet hur Bulldozer presterar idag är det garanterat att Trinity bör prestera bättre på CPU-fronten än Llano, med en helt uppdaterad Bulldozer-kärna och en mera mogen 32nm SOI/HKMG-process från GlobalFoundries och AMD. På grafikfronten går det endast att spekulera i vad som kommer hända men det är prat om att AMD ska använda sig av en VLIW-4-arkitektur precis som i Cayman vi återfinner i HD 6950, HD6970 och HD6990 något som skulle öka prestandan i spel och göra det enklare att programmera för grafikkretsen utan att behöva öka storleken för APU:n.

Krishna ska ersätta dagens Ontario-APU och kommer med upp till 4 kärnor och ett okänt antal Radeon-kärnor men även här är det prat om det dubbla mot Ontario då Krishna är baserad på 28nm som praktiskt taget har dubbelt så hög transistordensitet som 40nm. TDP-värdet för Krishna väntas lägga sig på samma nivå om dagens C- och E-serie, medan Wichita blir AMD:s första storsatsning på den ultramobila marknaden. Wichita kommer med 1, gissningsvis upp till 2 kärnor och ska komma med ett TDP-värde på endsat 3W. Specifikationerna på Wichita är däremot ett stort frågatecken det är svårt att till och med spekulera i och det enda vi vet är att den har surfplattor i fokus, men ska även återfinnas i billiga netbooks. Med både Krishna och Wichita talats det om förbättrade Bobcat-kärnor men frågan är om det gäller prestanda, strömförbrukning eller båda delar?

AMD_Llano_27Deccan blir den plattform som efterträder Brazos och här ser vi Krishna, vi är lite konfunderade över var Wichita gömmer sig men det är möjligt att den ingår i en plattform för sig med extra strömsnåla sydbrygga och övrig infrastruktur.

     Trinity och Komodo socket-kompatibla med FMx infrastructure?

Här har vi även de nya plattformarna för 2012, Corona erfterträder Scorpius och kommer med nästa generation Bulldozer-processor under namnet Komodo, som enligt tidiga dokument från AMD kommer husera 10 kärnor och en trekanals minneskontroller något vi inte kan bekräfta med säkerhet gäller även konsumentmarknaden. Även nästa generation grafikkort från AMD ingår i den nya plattformen.

Virgo blir den plattform som efterträder Lynx där vi ser Llano, och här återfinner vi Trinity vi diskuterade lite kring ovan. Något intressant är att Zambezi använder sig av AM3+, Llano av FM1 medan både Komodo och Trinity använder sig av ”FMx infrastructure”. Det ser faktiskt ut som att Trinity och Komodo kommer vara socket-kompatibla med varandra. Som ett litet sidospår på artikeln ser det ut som att AM3+ blir rätt kortlivad som man först trodde, men med en gammal sockel som fortfarande är baserad på s939 känns det som att det är på tiden för ett byte.

8
Leave a Reply

Please Login to comment
8 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
6 Comment authors
-Boris-PsynoKhi0Jacob HugossonLaglordenSwedish Berserk Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Anton Karmehed
Admin

Mycket välskriven artikel Jacob, det känns mest som en lättnad att man nu äntligne börjar rulla ut de nya kretsarna. Svårt att säga för mycket utan att själva testat de mobila varianterna, men förhoppningsvis har vi en bättre bild av Llanos prestanda inom kort.

Svensken
Medlem
Svensken

Jättebra skriven artikel Jacob! Hoppas nu att AMD kan lyckas med Llano jag tycker det ser bra ut. Det jag finner mest intressant är socket kompabiliteten. Om nu Trinity och Komodo ska baseras kring socket FMx kanske Llano moderkorten blir pinkompatibla med dessa? Då känns det handen på hjärtat inte så spännande med Zambezi. Får se hur detta utvecklar sig.

PsynoKhi0
Medlem
PsynoKhi0

Jäklar, du måste ha lagt många timmar på det där 🙂

Tester av A8-3500M ute lite här och var. Sammanfattning: kanonbra batteritider, prestandan stämmer med AMDs overheadbilder, prisfrågan fortfarande oklar.

Laglorden
Medlem
Laglorden

Borde inte Intel kunna plocka bort en massa cache från Sandy Bridge för att matcha dessa processorer till ett lägre pris? (mindre yta). Då blir ju också den där bilden med att x86+cache tar upp 50% av chipytan helt annourlunda…

Ah, tack för intro. Det behövs lite verkliga tester känns det som bara…

PsynoKhi0
Medlem
PsynoKhi0

Heh… Llano har precis lanserats och redan demar de Trinity [url]http://www.pcper.com/news/Processors/AFDS11-AMD-Demonstrates-Trinity-Powered-Notebook[/url]

-Boris-
Medlem
-Boris-

När man såg frågeställningne om Llano var vad vi väntat oss visste jag direkt vem som skrivit artikeln. 😉 Tycker fortfarande att Llano lever upp till förväntningarna för jag tror få förväntade sig att allt skulle gå på GPGPU idag. Möjligheten måste finnas i flera år innan det börjar komma och i många år innan det blir standard.

Men trevlig artikel och kul läsning Jacob! 🙂