Slutledning - Var Llano vad vi hoppats på?

AMD_Llano_29Nu har vi gått igenom det mest om Llano och om vad AMD:s hela Fusion-koncept går ut på och vad är vårt intryck om Llano? 2006 gick uppköpet av ATI igenom och sedan dess har man pratat om Fusion. Precis som mycket annat hos AMD har resan varit en berg-och-dalbana och efter ett nedlagt Fusion-projekt och introduktionen av deras budget-plattform Brazos som fick lanseras tidigare än planerat medan Llano vart försenad ännu en gång så är den här.

Det AMD lovade var orivaliserad prestanda i en bärbar tack vare sin heterogena arkitektur där man kombinerade den traditionella x86-processorn tillsammans med en grafikkrets på samma bit kisel. AMD har inte riktigt lyckats här, då det de sa hade varit sant med rätt mjukvarustöd men det är ingenting som existerar idag och det kommer troligtvis ta lång tid innan APU:erna regerar.

Det vi har fått istället är något annat, fyra processorkärnor och 400 Radeon-kärnor är ingenting att vifta bort speciellt med tanke på att Llano skeppas med 35W och 45W TDP. Processor-arkitekturen som används må vara förlegad och utan några exakt prestandasiffror på bordet uppfyller de säkerligen kraven dem flesta har på en bärbar, dessutom är den mer än kapabel att spela även de senaste spelen med någorlunda bra inställningar på de upplösningar som bärbara datorer skeppas med. Dessutom ser det ut som att vi får allt detta till ett konkurrenskraftigt pris och bra batteritid med tanke på förutsättningarna.

AMD_Llano_28Llano uppfyllde inte alla våra förväntningar men detta på grund av dåligt mjukvarustöd, men vad vi fick var en strömsnål fyrkärnig-processor med en relativt kraftfull GPU tillsammans med helt acceptabel strömförbrukning vilket vi vet att många har väntat ivrigt på. Vi väntar nu ivrigt på Llano för stationärt bruk för att se vad arkitekturen har att erbjuda!

8
Leave a Reply

Please Login to comment
8 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
6 Comment authors
-Boris-PsynoKhi0Jacob HugossonLaglordenSwedish Berserk Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Anton Karmehed
Admin

Mycket välskriven artikel Jacob, det känns mest som en lättnad att man nu äntligne börjar rulla ut de nya kretsarna. Svårt att säga för mycket utan att själva testat de mobila varianterna, men förhoppningsvis har vi en bättre bild av Llanos prestanda inom kort.

Svensken
Medlem
Svensken

Jättebra skriven artikel Jacob! Hoppas nu att AMD kan lyckas med Llano jag tycker det ser bra ut. Det jag finner mest intressant är socket kompabiliteten. Om nu Trinity och Komodo ska baseras kring socket FMx kanske Llano moderkorten blir pinkompatibla med dessa? Då känns det handen på hjärtat inte så spännande med Zambezi. Får se hur detta utvecklar sig.

PsynoKhi0
Medlem
PsynoKhi0

Jäklar, du måste ha lagt många timmar på det där 🙂

Tester av A8-3500M ute lite här och var. Sammanfattning: kanonbra batteritider, prestandan stämmer med AMDs overheadbilder, prisfrågan fortfarande oklar.

Laglorden
Medlem
Laglorden

Borde inte Intel kunna plocka bort en massa cache från Sandy Bridge för att matcha dessa processorer till ett lägre pris? (mindre yta). Då blir ju också den där bilden med att x86+cache tar upp 50% av chipytan helt annourlunda…

Ah, tack för intro. Det behövs lite verkliga tester känns det som bara…

PsynoKhi0
Medlem
PsynoKhi0

Heh… Llano har precis lanserats och redan demar de Trinity [url]http://www.pcper.com/news/Processors/AFDS11-AMD-Demonstrates-Trinity-Powered-Notebook[/url]

-Boris-
Medlem
-Boris-

När man såg frågeställningne om Llano var vad vi väntat oss visste jag direkt vem som skrivit artikeln. 😉 Tycker fortfarande att Llano lever upp till förväntningarna för jag tror få förväntade sig att allt skulle gå på GPGPU idag. Möjligheten måste finnas i flera år innan det börjar komma och i många år innan det blir standard.

Men trevlig artikel och kul läsning Jacob! 🙂