Speltest: Inbyggd grafikprestanda

Vi ska nu ta oss en närmare titt på en av Ivy Bridge huvudnummer, dess nya Gen 7-arkitektur och grafikdel HD 4000. I jämförelsen har vi även med deras grafikkrets HD 3000, som återfanns i flera modeller för stationära datorer och samtliga bärbara. Självklart har vi även med AMD A6-3650 och AMD A8-3850 för att se var Intel numera står sig i förhållande till sin huvudkonkurrent. Vi har även slängt in ett Radeon HD 6450 som körs ihop med Core i7-3770K, som ett referensvärde.

3dmarkvantageigp

Intel får en rivstart i 3DMark Vantage och går om samtliga kombatanter utan några som helst svårigheter. Vi kan genast konstatera att Intel har någonting som bör kunna konkurrera mot AMD:s inbyggda grafikkretsar.

3dmark11igp

I det nyare 3DMark 11 ser läget inte lika bra ut för Intel, och det hamnar en bra bit efter AMD A8-3850. Dock lägger det sig i ungefär samma nivå som A6-3650 med inbyggd HD 6530D-grafik, så vi slipper skicka Intel till skamvrån.

borderlandsigp

I Borderlands ser vi en blandad kompott. Tittar vi på bildfrekvensernas genomsnitt ligger AMD A8-3850 på toppen, medan Intel får delad tredjeplacering med AMD A6-3650. När vi tittar på minimum FPS, finns det dock inget tvivel om vem som är vinnaren och detta har Intel att tacka sin kraftfulla processorarkitektur för.

civ5igp

I Civilization V lyckas Intel ännu en gång rycka åt sig en seger från AMD, som slår hårt på marknadsföringstrumman för deras inbyggda grafikkretsar.

dirt3igp

I DiRT3 lägger sig Intel HD 4000 någonstans mellan AMD A6 och A8, och lyckas leverera fullt godkända bildfrekvenser.

metroigp

Intel HD 4000 lägger sig på toppen, med AMD A8-3850 hack-i-häl.

skyrimigp

I det populära rollspelet Skyrim ser vi att Intel återigen lägger sig någonstans mellan AMD A6 och A8, och dess kraftfulla processor hjälper den inte att ta hem en vinst när vi tittar på testets minimum FPS.

bf3igp

I Battlefield 3 ligger Intel HD 4000 och nosar på AMD A8-3850, men når inte riktigt hela vägen fram. Skillnaden är dock inte stor.

Diskreta grafikkort i det lägre segmentet får se upp

Intel har ryckt upp sig ordentligt, och det går inte att förneka att deras nya grafikdel är i en helt annan klass än tidigare. Vi ser hur deras HD 4000 ofta presterar bättre än AMD:s toppmodell i APU-segmentet: A8-3850, även den oftast lägger sig någonstans mellan denna modell och AMD A6-3650. AMD har dock sin Trinity-arkitektur runt hörnet, så det Intel tagit igen kommer de tappa inom de kommande veckorna.

Marknadens allra billigaste grafikkort kommer få det svårt framöver

Även om vi räknar med att Intels nya grafikarkitektur inte kommer kunna mäta sig med AMD:s kommande Trinity, så har Ivy Bridge officiellt vänt upp-och-ned på marknaden för diskreta grafikkort. Nu har både AMD och Intel inbyggd grafik som kan konkurrera med grafikkorten i instegssegmentet!

Vi ser helt enkelt ingen anledning att utveckla och tillverka denna typ av grafikkort, nu när större delen processorer på marknaden kommer med den här typen av prestanda. Vi antar att det är även därför AMD och NVIDIA helt enkelt struntat i att ta fram sådana grafikkort, utan istället döpt om deras äldre grafikkort för att täcka ett nu döende marknadssegment.

16
Leave a Reply

Please Login to comment
16 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
13 Comment authors
Anton Karmeheddj christianSnorchxemacsLagl0rden Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
flopper
Medlem
flopper

trist med värmebekymret.
men 4.7ghz med bättre ipc är ok även om inte optimalt.

Anton Karmehed
Admin

Nä det är lite tråkigt som sagt, MEN det är ju något som en ganska liten del av konsumenterna kommer lida av. Håller man sig bara ett par 100 MHz från maxklock så är tempsen klart överkomliga och energiförbrukningen är fortfarande låg.
Men ska bli intressant att se om Intel kan förbättra detta framöver.

zingo
Gäst
zingo

I testet borderlands så stämmer inte rangordningen tycker jag. Högsta FPS resulterar inte i högsta placering 😉

Anton Karmehed
Admin

Ah ja där har det blivit något knas. Vi löser det i morgon! 🙂

Svensken
Medlem
Svensken

IPC är bättre och strömförbrukningen i stock klock är bra. Men så fort man överklockar går den upp i vad Sandy Bridge klarar bara det att denna blir väldigt varm. Visserligen presterar denna bättre ändå tack vare IPC men hade nog trott på en liten ökning i max klock.

Kan det vara tri-gate transistorerna som inte kan leda bort all värme eller?

-Tjalve-
Gäst
-Tjalve-

Hmm. Det kan inte vara så att det är dålig överföring mellan själva chippet och heatspreadern? Med tanke på att Kylaren inte blir särskilt varm även vid hög belastning?

Robert Esping
Medlem
Robert Esping

På sidan 7 nämns att det saknas virtualisering VT-d, SIPP, vPro och TXT på vissa modeller. Modellerna ”K” som är upplåsta för överklockning saknar tydligen dom.
Endera en som är full med funktioner eller en avskalad och olåst, för man kan inte få hela kakan.
Varför jag reagerade på det här, är för att jag tycker virtualisering verkar intressant och har många möjligheter 🙂

Marquzz
Medlem
Marquzz

Känns ju rätt bra att jag inte satt och väntade på detta utan köpte en 2500K istället. Den lär ju utan problem överleva till nästa generation. Tror att Intel tänkt att IB ska vara till de med äldre grejer.

Anton Karmehed
Admin

[quote name=”-Tjalve-”]Hmm. Det kan inte vara så att det är dålig överföring mellan själva chippet och heatspreadern? Med tanke på att Kylaren inte blir särskilt varm även vid hög belastning?[/quote]Det skulle mycket väl kunna vara en anledning. Men jag tror samtidigt inte det, problemet verkar vara konsekvent och en tillverkningsmiss med heatspreadern tror jag inte Intel hade släppt igenom. [quote name=”Marquzz”]Känns ju rätt bra att jag inte satt och väntade på detta utan köpte en 2500K istället. Den lär ju utan problem överleva till nästa generation. Tror att Intel tänkt att IB ska vara till de med äldre grejer.[/quote]Ja för… Läs hela »

bran
Medlem
bran

Vad är anledningen till att byta ut WinRaR testet? Jag menar, det är ju ett reellt test och inget syntetiskt benchmark?

Lagl0rden
Gäst
Lagl0rden

Tack för en bra recension! och nytt rekord i antalet sidor eller? 🙂 får läsa noggrannare sen hemma.

men det låter bra allt det där… Undras om jag kan köra civ i 2560×1600, med inte alltför mycket lull-lull, får prova och om det inte funkar köpa graffe-kort (eller fortsätta köra civ IV)

Fredrik
Medlem
Fredrik

Riktigt bra recension.

Men… måste det verkligen testas 3 olika renderingstester? Cinebench räcker om ni frågar mig. Jag skulle hellre se att de två andra testerna byttes ut mot annat CPU-intensivt.

Ett förslag istället skulle kunna vara ett kompileringstest, säg Linuxkärnan, Chromium, Firefox eller något sådant.

Vad det andra skulle vara vet jag inte, men det måste finnas något annat än mer renderingstester. 😛

Snorch
Medlem
Snorch

Hade först planer på att skaffa lite nya saker, 2500k såg bra ut eller nya 3570k. När den nya inte var så mycket bättre struntade jag i den och tänkte köra på 2500k istället. Men då såg jag priset på 2700k, dryga 2000kr, så då blev det en sån. Det får man nog anse vara ett bra pris. 🙂

Angående VT-d kan jag bara instämma, idiotisk att det inte finns på k processorerna.

dj christian
Gäst
dj christian

Vilket nätagg använde ni?

Anton Karmehed
Admin

[quote name=”xemacs”]Riktigt bra recension. Men… måste det verkligen testas 3 olika renderingstester? Cinebench räcker om ni frågar mig. Jag skulle hellre se att de två andra testerna byttes ut mot annat CPU-intensivt. Ett förslag istället skulle kunna vara ett kompileringstest, säg Linuxkärnan, Chromium, Firefox eller något sådant. Vad det andra skulle vara vet jag inte, men det måste finnas något annat än mer renderingstester. :P[/quote] Du har helt klart en poäng Xemacs. Våra CPU-prestandatester har ändrats en del under året som gott och tyvärr är inte heller vi helt nöjda med upplägget och spridningen på de olika testerna. Vi arbetar… Läs hela »