Det udda PCI Express-stödet

Sandy Bridge-E kommer med nordbryggan inbyggd i processorn, och hela 40 PCI Express-kanaler. Sandy Bridge-E skulle ha blivit den första processorn med den nya standarden PCI Express 3.0 som ökar den teoretiska bandbredden med det dubbla mot PCI Express 2.0. Med detta i åtanke hade 40 PCI Express 3.0, kunnat erbjuda samma bandbredd som 80 PCI Express 2.0. Men hur ligger det egentligen till med Sandy Bridge-E?

PCI Express 2.0 eller 3.0?

Sandy Bridge-E och Waimea Bay skulle ha blivit världens första processor och plattform med stöd för PCI Express 3.0, men en väldigt kritisk detalj satte käppar i hjulet för detta. PCI Express 3.0-standarden blev uppskjuten gång, på gång då organisationen PCI-SIG (Peripheral Component Interconnect Special Interest Group) fick problem med att göra den bakåtkompatibel med instickskort som använder sig av tidigare PCI Express-standarder. Det var inte förrän den 18:e november 2010 som man kunde gå ut med specifikationer för standarden.

Intel som hade haft tillgång till standarden längre än de flesta andra hade tänkt ha den i integrerad i Sandy Bridge-E, vilket faktiskt är gjort. Men PCI Express 3.0 är en så pass ung standard, att det saknas instickskort med standarden. Det ska till och med fattas ett korrekt sätt att testa och verifiera PCI Express 3.0-produkter. Vad Intel har fått göra med Sandy Bridge-E är att ta ett steg tillbaka och strypa PCI Express-stödet till 2.0, då det helt enkelt saknas ett sätt att testa PCI Express 3.0 på.

Sandy_Bridge-E3Men PCI Express 3.0 kan trotsallt stödjas

Medan Sandy Bridge-E officiellt inte stödjer PCI Express 3.0, så är det en annan fråga inofficiellt. I dokumentation vi fått av Intel står det att vissa PCI Express-enheter kan nå överföringshastigheter på 8 GT/s (Gigatransfers per sekund) vilket är detsamma som PCI Express 3.0. Sandy Bridge-E stödjer alltså PCI Express 3.0 men det är ingenting som marknadsförs då man fortfarande är osäker på om det kommer fungera eller ej.

pcie3

Moderkortstillverkarna har dock något helt annat att säga om saken. Många av dem har valt att skriva PCI Express 3.0 på sina moderkort. Hur det egentligen ligger till med PCI Express-stödet är ett mysterium, men vi utgår helt enkelt ifrån att Sandy Bridge-E har stöd för 40 PCI Express 2.0-kanaler. När de första instickskorten med PCI Express 3.0 anländer borde vi dock få ett slutgiltigt svar på frågan.

Styrkretsen stryps av PCI Express-stödet

Intel använder sin proprietära DMI-standard (Direct Media Interface) för att kommunicera med styrkretsar. Även om den är proprietär har den väldigt mycket gemensamt med PCI Express. Första generationen DMI hade stöd för överföringshastigheter på 10 Gb/s (PCI Express x4), medan DMI 2.0 som används idag till LGA1155 och Sandy Bridge stödjer 20 Gb/s (PCI Express 2.0 x4).

Sandy Bridge-E skulle alltså kunna erbjuda dubbelt så höga överföringshastigheter mellan processor och styrkrets om man kunde verifiera PCI Express 3.0. Men Intel får nöja sig med PCI Express 2.0 och därmed DMI 2.0, vilket har gjort att man behövt strypa styrkretsen då den inte får all bandbredd som skulle behövas för saker som 10 SATA 6.0 Gb/s-portar.

Sandy Bridge-E har blivit försenad för deras serverklienter av just detta skäl då de vill kunna erbjuda den fullskaliga plattformen där. Om konsumentmarknaden kommer att få samma behandling med en ny revision framöver är tyvärr ingenting vi kan svara på.

13
Leave a Reply

Please Login to comment
13 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
10 Comment authors
Henrik AnderssonAnton KarmehedHenrik BerntssonBirksaov Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
fackamato
Medlem

Trevlig morgonläsning! Den här recensionen får mig att undra vad AMD tänker just nu. Skall de ge upp helt på prestandafronten och göra netbook-CPU:er? Nu när ARM växer så det knakar så kanske det inte räcker häller, i längden.

Svensken
Medlem
Svensken

Härligt med recension!

fackamato: APU?

Anton Karmehed
Admin

Egentligen så gör inte Sandy Bridge-E så stor skillnad för AMD. Man har inte haft något att konkurrera med i denna prisklass på många många år. Däremot är Sandy Bridge och inte minst Ivy Bridge något AMD kommer få det jäkligt tungt med, och redan har.

Tror som sagt att AMD får fokusera på budget och mellanklass med sina APU-kretsar i dagsläget, för att försöka hitta sin nisch eller arbeta sig ikapp Intel åtminstone på den under prestandamarknaden.

Tempel
Medlem
Tempel

Lite som en Ferrari, grym prestanda (om du kör på bana) och överprissatt.

Anton Karmehed
Admin

Ja det är mer eller mindre precis som väntat kan vi väl säga. Men det är ju lite hissnande hur mycket mer prestanda Intel kan få ut ur sin arkitektur på samma tillverkningsprocess som AMD.

Det kanske häftigaste med denna lanseringen i mina ögon är annars hur jäkla bra Sandy Bridge och inte minst 2600K faktiskt är. För spelgalningar är det löjligt mycket prestanda för pengarna, ingen nyhet men ännu tydligare när man ser jämförelsen med snuskdyra SB-E. 🙂

Birks
Medlem
Birks

Hoppas ni även tar med lite moderna grafikkort i det testet än de från dackes tid som var med i detta test.
Annars helt ok recension även om jag även velat se 3930K modellen som kommer vara ”het” för oss på en budget.

McKinley
Medlem
McKinley

Inget oväntat här precis. Jag behövde inte gå igenom sida efter sida, utan nöjde mig med slutledningen.

Intressant läsning av det lilla jag läste. 🙂

aov
Medlem
aov

Jag hade också önskat att recensionen innehöll sli 580 eller cfx 6970 konfiguration samt inkluderade överklockad i7 s1366 tex i 920@4ghz om byte för användarna är aktuellt.

Gillade artikeln i det stora hela, den var mer positiv än dem andra på nätet.

Birks
Medlem
Birks

[quote name=”smartidiot89″]
HD 6970 är ju fortfarande bland de nyare och bästa grafikkorten. Tänker du mer på att använda SLI/CFX?[/quote]
My bad jag läste på systemkraven på varje spel test och trodde det var kortet ni använt, såg på test system att det var ett 6970 2GB, så då har jag inget att klaga på angående moderna grafikkort, dock hade jag fortfarande velat se 3930K och sli/cfx eftersom grafikkorten oftast är flaskhalsen.

Henrik Berntsson
Admin

jag hade gärna sett lite större prestandaskillnad mot 980. Även om cpun är den högst presterande idag så hade man nog förväntat sig lite häftigare grejer. För dyr i förhållande till prestandaökningen, prestandaökning i bara flertrådade applikationer, för lite skillnad mot 2600k för de allra flesta, för hög strömförbrukning. en ivy bridge mellanklass cpu börjar kännas mer och mer intressant. frågan är om intel kommer använda sitt försprång till att vila på lagrarna när det inte finns något motstånd eller om de kommer att fortsätta utveckla i en hög takt.

Anton Karmehed
Admin

[quote name=”Birks”][quote name=”smartidiot89″]HD 6970 är ju fortfarande bland de nyare och bästa grafikkorten. Tänker du mer på att använda SLI/CFX?[/quote]My bad jag läste på systemkraven på varje spel test och trodde det var kortet ni använt, såg på test system att det var ett 6970 2GB, så då har jag inget att klaga på angående moderna grafikkort, dock hade jag fortfarande velat se 3930K och sli/cfx eftersom grafikkorten oftast är flaskhalsen.[/quote]Vi hade gärna också sett 3930K Birks, vi jagade den också men tyvärr han processorn inte komma fram i tid för att vi skulle kunna få med den i testet.… Läs hela »

Henrik Andersson
Medlem

Mycket rolig läsning. Dock så är det för dyrt för mig, kommer att hålla mig till AMD som jag gjort i princip hela mitt liv, förutom vissa snedsteg mot Intel :). AMD är för mig både lagom billiga och lagom kraftfulla :).