Tre olika modeller till LGA2011

Med styrkretsen och det udda PCI Express-stödet avklarat är det dags att gå in på själva hjärtat i systemet – processorn. Sandy Bridge-E lanseras idag i två konfigurationer, båda med totalt sex kärnor och Intels flertrådsteknik, Hyper-threading.

cpu4

Sandy Bridge-E Core i7-3820 Core i7-3930K Core i7-3960X
Kodnamn/Kärna Sandy Bridge-E Sandy Bridge-E Sandy Bridge-E
Kärnor/Trådar 4/8 6/12 6/12
Klockfrekvens 3,6 GHz 3,2 GHz 3,3 GHz
Turbo (1-2 kärnor) 3,9 GHz 3,8 GHz 3,9 GHz
Turbo (3-4 kärnor) 3,8 GHz 3,6 GHz 3,7 GHz
Turbo (5-6 kärnor) 3,5 GHz 3,6 GHz
L2 cache 4 x 256 KB 6 x 256 KB 6 x 256 KB
L3 cache 10 MB 12 MB 15 MB
Minnesstöd DDR3-1600 DDR3-1600 DDR3-1600
Minneskanaler 4 4 4
Upplåst multiplier Nej Ja Ja
Socket LGA2011 LGA2011 LGA2011
Pris $293

Core i7-3960X är den modell vi har på testbänken idag som kommer med sex kärnor, Hyper-threading, 15 MB L3 cache-minne, och stöd för DDR3-1600 i fyra minneskanaler. Basfrekvensen ligger på 3,3 GHz och kan gå upp till 3,9 GHz beronde på antalet kärnor som belastas. Priset kommer ligga på saftiga 999 dollar då det är en Intel Extreme-processor, alltså strax över 9 000 kr.

Core i7-3930K är kanske den mest intressanta processorn för LGA2011. Denna kommer med sex kärnor, Hyper-threading, DDR3-1600 i fyrkanalskonfiguration och ”bara” 12 MB L3 cache-minne. Basfrekvensen ligger på 3,2 GHz och kan gå upp till 3,8 GHz beroende på antalet kärnor som belastas. Priset lägger sig på 555 dollar, vilket är strax över 5 000 kr. Det enda som egentligen skiljer är mängden L3 cache-minne som inte bör påverka prestandan märkbart, och med tanke på priset bör det inte bli ett svårt val för konsumenter.

cpu cpu2

Core i7-3820 lanseras inte idag, utan under första kvartalet nästa år. Processorn kommer med fyra kärnor, Hyper-threading, stöd för DDR3-1600 i fyrkanalskonfiguration och nedskalade 10 MB L3 cache-minne. Den kompenserar med bristen av kärnor med klockfrekvenser, som är 3,6 GHz i bas och upp till 3,9 GHz – återigen beroende på hur många kärnor som används. Priset på den här modellen kommer ligga på 293 dollar, alltså exakt samma som på Core i7-2600K som idag kostar runt 2 600 kr.

Core i7-3820 en irrelevant processor?

Core i7-3820 blir även den enda processor som vi känner till, som kommer låst. I alla fall delvis, då CPU-multipliern trots detta ska gå upp till 45 vilket ger en klockfrekvens på 4,5 GHz vid överklockning. Men då Sandy Bridge-E stödjer överklockning via basfrekvenser BCLK så borde det inte vara ett bekymmer, förutom det faktum att processorn hamnar lite i kläm med den mycket billiga LGA1155-sockeln. Men mer om överklockning senare i recensionen!

Även om Core i7-3820 får samma pris som Core i7-2600K så finns det ett stort men. Man vinner inte så mycket på LGA2011 mot LGA1155 förutom fler PCI Express-kanaler (som kanske kan leverera PCI Express 3.0), och fyrkanalsminne. Minnesbandbredd är absolut ingen begränsning i dagens processorer, och LGA2011-moderkorten kommer kosta avsevärt mycket mer än LGA1155. Det känns nästan som att Core i7-3820 är en onödig processor i utbudet, och det enda som talar för den är de 40 PCI Express-kanalerna. Något som många LGA1155-moderkort redan erbjuder med extra kontrollerkretsar på sina mönsterkort.

Vi på redaktionen känner att det är just Core i7-3930K som är den kanske mest intressanta processorn om man vill gå på Intels senaste plattform. Vad samtliga Core i7-3xx0-processorer har gemensamt är som ni kan se 130W TDP, fyrkanals DDR3-1600 och 40 PCI Express-kanaler som kanske är kompatibla med PCI Express 3.0-standarden.

Ivy Bridge-E bekräftas av Intel

Tack vare Intels egna pressmaterial har vi idag även fått en insyn i tillverkarens framtidsplaner. Även om det kan handla om ett tryckfel kan vi inte låta bli att tala om det första spåret av nästa generations entusiastarkitektur, Ivy Bridge-E. Mellanklassarkitekturen Ivy Bridge släpps för LGA1155 under mars-april nästa år och är en krympning av Sandy Bridge med prestandaoptimeringar och lägre strömförbrukning. Ivy Bridge kommer att byggas på den då världsledande 22nm-tillverkningsprocessen.

Kompatibel med IVB-E. Den beryktade Ivy Bridge-E är äntligen officiell!

Detaljerna kring Ivy Bridge-E ligger i det gömda men vi kan vänta oss riktigt, och certifierat PCI Express 3.0-stöd. På 22nm borde Intel även kunna få in totalt åtta kärnor för konsumenter, möjligen tio beroende på klockfrekvenser och strömförbrukning. Officiellt stöd för högre minnesfrekvenser är också en möjlighet.

LGA2011-processorer skeppas helt utan kylare

Sandy_Bridge-E4

Sandy Bridge-E och troligen även Ivy Bridge-E kommer att skeppas helt utan kylare, det blir helt enkelt bara en kartong med processor man får vid köp. Intel ska däremot sälja ett antal kylare separat, någonting vi ska gå in på i nästa avsnitt.

13
Leave a Reply

Please Login to comment
13 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
10 Comment authors
Henrik AnderssonAnton KarmehedHenrik BerntssonBirksaov Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
fackamato
Medlem

Trevlig morgonläsning! Den här recensionen får mig att undra vad AMD tänker just nu. Skall de ge upp helt på prestandafronten och göra netbook-CPU:er? Nu när ARM växer så det knakar så kanske det inte räcker häller, i längden.

Svensken
Medlem
Svensken

Härligt med recension!

fackamato: APU?

Anton Karmehed
Admin

Egentligen så gör inte Sandy Bridge-E så stor skillnad för AMD. Man har inte haft något att konkurrera med i denna prisklass på många många år. Däremot är Sandy Bridge och inte minst Ivy Bridge något AMD kommer få det jäkligt tungt med, och redan har.

Tror som sagt att AMD får fokusera på budget och mellanklass med sina APU-kretsar i dagsläget, för att försöka hitta sin nisch eller arbeta sig ikapp Intel åtminstone på den under prestandamarknaden.

Tempel
Medlem
Tempel

Lite som en Ferrari, grym prestanda (om du kör på bana) och överprissatt.

Anton Karmehed
Admin

Ja det är mer eller mindre precis som väntat kan vi väl säga. Men det är ju lite hissnande hur mycket mer prestanda Intel kan få ut ur sin arkitektur på samma tillverkningsprocess som AMD.

Det kanske häftigaste med denna lanseringen i mina ögon är annars hur jäkla bra Sandy Bridge och inte minst 2600K faktiskt är. För spelgalningar är det löjligt mycket prestanda för pengarna, ingen nyhet men ännu tydligare när man ser jämförelsen med snuskdyra SB-E. 🙂

Birks
Medlem
Birks

Hoppas ni även tar med lite moderna grafikkort i det testet än de från dackes tid som var med i detta test.
Annars helt ok recension även om jag även velat se 3930K modellen som kommer vara ”het” för oss på en budget.

McKinley
Medlem
McKinley

Inget oväntat här precis. Jag behövde inte gå igenom sida efter sida, utan nöjde mig med slutledningen.

Intressant läsning av det lilla jag läste. 🙂

aov
Medlem
aov

Jag hade också önskat att recensionen innehöll sli 580 eller cfx 6970 konfiguration samt inkluderade överklockad i7 s1366 tex i 920@4ghz om byte för användarna är aktuellt.

Gillade artikeln i det stora hela, den var mer positiv än dem andra på nätet.

Birks
Medlem
Birks

[quote name=”smartidiot89″]
HD 6970 är ju fortfarande bland de nyare och bästa grafikkorten. Tänker du mer på att använda SLI/CFX?[/quote]
My bad jag läste på systemkraven på varje spel test och trodde det var kortet ni använt, såg på test system att det var ett 6970 2GB, så då har jag inget att klaga på angående moderna grafikkort, dock hade jag fortfarande velat se 3930K och sli/cfx eftersom grafikkorten oftast är flaskhalsen.

Henrik Berntsson
Admin

jag hade gärna sett lite större prestandaskillnad mot 980. Även om cpun är den högst presterande idag så hade man nog förväntat sig lite häftigare grejer. För dyr i förhållande till prestandaökningen, prestandaökning i bara flertrådade applikationer, för lite skillnad mot 2600k för de allra flesta, för hög strömförbrukning. en ivy bridge mellanklass cpu börjar kännas mer och mer intressant. frågan är om intel kommer använda sitt försprång till att vila på lagrarna när det inte finns något motstånd eller om de kommer att fortsätta utveckla i en hög takt.

Anton Karmehed
Admin

[quote name=”Birks”][quote name=”smartidiot89″]HD 6970 är ju fortfarande bland de nyare och bästa grafikkorten. Tänker du mer på att använda SLI/CFX?[/quote]My bad jag läste på systemkraven på varje spel test och trodde det var kortet ni använt, såg på test system att det var ett 6970 2GB, så då har jag inget att klaga på angående moderna grafikkort, dock hade jag fortfarande velat se 3930K och sli/cfx eftersom grafikkorten oftast är flaskhalsen.[/quote]Vi hade gärna också sett 3930K Birks, vi jagade den också men tyvärr han processorn inte komma fram i tid för att vi skulle kunna få med den i testet.… Läs hela »

Henrik Andersson
Medlem

Mycket rolig läsning. Dock så är det för dyrt för mig, kommer att hålla mig till AMD som jag gjort i princip hela mitt liv, förutom vissa snedsteg mot Intel :). AMD är för mig både lagom billiga och lagom kraftfulla :).