Intel satsar på grafik och media

Intel har haft ett tydligt mål med sin nya mellanklassarkitektur. Enligt företagets analyser av marknaden är det multimedia som gäller i år och inte bara konsumering av den på datorn utan även i andra enheter. Intel menar att onlinebaserad videokonsumtion är på framfart men även att användare skapar eget material och omkodar media för olika uppspelningsenheter, exempelvis smartphones och surfplattor.

Sandy Bridge – Snart en enkelchips lösning

Intel har under flera generationer gått mot att integrerade allt mer funktionalitet i sina mikroarkitekturer. Den största händelsen på senare är var när man tog efter AMD och lyfte in minneskontrollern direkt i processorkretsen, något man faktiskt gick ifrån med tidigare nämnda Clarkdale då PCI Express-kanalerna och minneskontrollern hittades i grafikkretsens kisel. Med Sandy Bridge tar Intel integreringen av komponenter till en ny nivå genom att återigen föra in minneskontrollern och PCI Express banorna i processorkretsen, medan man nu även gjort plats för sin GPU-krets.

Fördelningen av komponenter i kiselkretsen kan tydligt skönjas här nedan;

die

Rent logiskt kan man tycka att Sandy Bridge såldes borde vara en ganska svulstig krets med extra många transistorer och en större kretsyta för att få plats med all funktionalitet. Men så är inte riktigt fallet. Visst har Sandy Bridge fler transistorer än de flesta processorer på marknaden idag, bara Intels sexkärniga Gulftown CPU har fler, men med hjälp av effektiv 32-nanometerteknik och en smart design är kretsen förhållandevis liten.

Egenskap Sandy Bridge Gulftown Westmere Lynnfield Thuban
Produktnamn Core i5, i7 Core i3, i5 Core i7-980X Core i3, i5 Core i5, i7 Phenom X6
Kärnor/trådar 4/4 resp. 4/8 2/4 6/12 st. 2/4 4/8 6/6
L3-cache 6/8 MB 3 MB 12 MB 4 MB 8 MB 6 MN
Teknik 32nm 32nm 32nm + 45nm 45nm 45nm
Inbyggd GPU Ja Nej Ja
(GPU inte inräknad)
Nej Nej
Transistorer 995 milj. 624 milj. 1168 milj. 383 + 177 milj. 774 milj. 904 milj.
Kretsstorlek 216 mm² 149 mm² 248 mm² 81 mm² + 114 mm² 296 mm² 346 mm²
Lanseringsår 2011 2010 2010 2009 2010

Sandy Bridge använder sig av två olika kretsar för att täcka mellanklassmarknaden och vi ser tydligt att man valt två fysiskt olika kretsar där två kärnor och hälften av cacheminnet helt enkelt plockats bort. Med 2 kärnor och sin inbyggda grafikkrets mäter Sandy Bridge 149 mm² vilket ökar till 216 mm² när vi fördubblar mängden cache och antalet kärnor. Med en inbyggd GPU har Sandy Bridge som mest 995 miljoner transistorer, vilket kan jämföras med Lynnfields 774 miljoner transistorer (Lynnfield har ingen inbyggd GPU). Men tack vare sin 32nm-teknik är Sandy Bridge trots allt en mycket mindre krets. Noterbart är att Westmere trots samma antal processorkärnor och lika stor cache täcker en större kretsyta – totalt 195 mm² – på grund av sin 45nm GPU. Antalet transistorer är dock lägre i Westmere, vilket kommer av Sandy Bridge bredare funktionalitet.

Annons

20
Leave a Reply

Please Login to comment
20 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
14 Comment authors
Anton KarmehedSkamarmar3ldLaglorden Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Emil Wadell
Medlem

Intel har lyckats bra med nya Sandy bridge. Synd bara att det bara är K-modellerna som går att klocka, Amd kommer nog få det tufft i höst med Bulldozer ifall intel fortsätter såhär 🙂

Birks
Medlem
Birks

Tack för en bra recension, bra jobbat!

nussse
Gäst
nussse

Mycket trevligt. Nu får vi hoppas på att Bulldozer spelar i samma liga om inte bättre så det blir lite fart på priskriget till sommaren 🙂

Hannes
Medlem

Riktigt najs recension. 4.9GHz. :O

flopper
Medlem
flopper

msi gd55 och en 2500k på G här.
Känns kul med nya prylar igen.
2 år sen sist. 😆

Henrik Berntsson
Admin

Då var de här efter många nyheter och rykten. ska bli riktigt kul att få klämma på en sb 🙂 lite vattenkylning så borde 5 GHz vara hemma 🙂

Mean Machine
Gäst
Mean Machine

Problemet är väl mest att det inte gör någon större skillnad med mer kylning. Åtminstone det jag testade, jag körde lite hos Intel, testade allt mellan -10 och -100c, kom inte över 4.8GHz för det, med den CPU:n. Har sett folk köra över 5.5GHz med SS däremot, så jag måste ha gjort något galet.

UT_lol
Medlem
UT_lol

Lite småfel som jag lade märke till: I tabellen på sida 2 står det att Phenom II X6 (Thuban) har 751 milj transistorer och är 346 mm2. Enligt följande källor stämmer ytarean men antal transistorer sägs snarare vara nära 904 milj. [1] http://www.lostcircuits.com/mambo//index.php?option=com_content&task=view&id=81&Itemid=42[2] http://pcwizkidstechtalk.com/index.php/phenom-1075t.html[3] http://www.anandtech.com/show/3674[4] http://techreport.com/articles.x/18799 Crysis testet på sidan 19 är också ganska suspekt. Särskilt om man jämför Phenom-processorerna. Att ett spel inte stödjer fler trådar är väl inte så ovanligt, men att en ökning från 3300 MHz till 3500 MHz (6 % ökning) ger en ökning i FPS från 32,14 till 39,5 (23 %) är lite väl ovanligt… Läs hela »

flopper
Medlem
flopper

[quote name=”Mean Machine”]Problemet är väl mest att det inte gör någon större skillnad med mer kylning. Åtminstone det jag testade, jag körde lite hos Intel, testade allt mellan -10 och -100c, kom inte över 4.8GHz för det, med den CPU:n. Har sett folk köra över 5.5GHz med SS däremot, så jag måste ha gjort något galet.[/quote]

upplåst pll setting i bios?
http://hwbot.org/forum/showthread.php?t=15952

Kinc
Medlem

Vilken variant av automatisk överklockning körde ni? Via AI Suite II eller EFI? Om AI Suite II normal eller extreme?

Mean Machine
Gäst
Mean Machine

[quote name=”Kinc”]Vilken variant av automatisk överklockning körde ni? Via AI Suite II eller EFI? Om AI Suite II normal eller extreme?[/quote]
Körde via EFI, då det inte kräver några extraprogram installerade och alla kan komma åt det utan några som helst krusiduller.

Laglorden
Medlem
Laglorden

Tack för en bra recension. ”Worth waiting for”.

Men ah, dumt man inte kan överklocka och köra integrerad grafik än på samma moderkort :/

Marcel Risberg
Medlem
Marcel Risberg

Tack för den recensionen.

Rasmus Lidholm
Medlem
Rasmus Lidholm

Bra recension som ger mer än bara olika number att kolla på.

Dock ser jag att på vissa ställen i era diagram står det i5 – 2600k (alla innan tester innan spelen) är det i7 ni menar eller?

Medlem
Calle2003

En klock för klock jämförelse skulle vara jätteintressant för att se hur arkitekturerna står mot varandra, gärna i 3,4 GHz! 8)