Intel P67 och H67 styrkretsarna

Intel har förutom en ny mikroarkitektur introducerat en ny processorplattform. Deras LGA1155-sockel är inte kompatibel med förra generationens processorer och för att utnyttja de nya funktionerna i Sandy Bridge krävs det även nya styrkretsar. Intel har faktiskt lanserat fyra olika styrkretsar (Intel P67, H67, B67 samt Q67) för Sandy Bridge-plattformen, även om man på konsumentmarknaden i regel fokuserar mest på två av dem.

Intel P67 låter Intel HD Graphics sova ostört

Intel P67 är prestanda-plattformen som inte har något stöd för Sandy Bridge inbyggda grafikkrets. Den stora skillnaden är här att Intel ger fullt stöd för sina upplåsta K-processorer och överklockning med multipliers är enklare än man kan tänka sig. Intel P67 paras med fyra stycken DDR3-minnesplatser för att nyttja Sandy Bridge 2-kanaliga minneskontroller, samtidigt som styrkretsen stödjer totalt 14 st. USB 2.0 porta roch 6 st. SATA 6,0 Gbps utgångar. Vi hittar inget stöd för PCI-gränssnittet men med 8 st. PCIe 2.0 kanaler finns här bandbredd för att driva ett eller flera externa grafikkort.

P67-blockdiagram

 

Intel H67 nyttjar inbyggd grafik men tillåter inte överklockning

Intel H67-styrkretsen är i grund och botten väldigt lik P67 och bjuder på samma funktionalitet sett till anslutningar och gränssnitt som SATA och USB. Men med fokus på små formfaktorer och mindre kraftfulla datorer har Intel helt sonika kapat stödet för ”Performance Tuning”. Detta betyder i klartext att man inte kan ändra multipliers på moderkort med Intel H67-styrkretsen. För att gottgöra detta har Intel istället lagt in stöd för Sandy Bridge inbyggda grafikdelar vilket gör det möjligt att driva en hel dator utan ett externt grafikkort. Intel H67 gör detta möjligt genom bland annat HDMI 1.4 och DVI-utgångar. Ironiskt nog sitter de kraftfullaste grafikkretsarna i Intels upplåsta K-modeller, två processorer som alltså inte går att överklocka på Intel H67-plattformen.

H67-blockdiagram

Vi kan förstå att Intels P67-styrkrets behövde någon form av övertag på H67-motsvarigheten för att inte tappa sin plats på marknaden. Men i detta fallet tycker vi i all ärlighet att Intel gjort bort sig något, att nästan helt utesluta överklockning med Intel H67-styrkretsen är något som kommer förarga många konsumenter, inte minst då det inte alltid är så klart att styrkretsen är begränsad på detta sätt.

Intel Z68 räddar dagen – i andra kvartalet 2011

Intel har – tro det eller ej – insett sina brister på plattformsmarknaden där man kort och gott tvingar entusiaster och överklockare att köpa ett externt grafikkort. Det är ett upplägg som varken gynnar konsumenter eller för den delen Intel själva då konkurrenterna AMD och NVIDIA lär sälja gott om nya grafikkort att para med Intels P67-moderkort. För att minimera detta scenario har Intel även börjat arbeta på en tredje styrkrets för konsumentmarknaden, Intel X68. 

Intel Z68 är kort och gott Intels P67-styrkrets med stöd för inbyggd grafik. Man har full överklockningsfunktionalitet samtidigt som styrkretsen kan dra nytta av processorernas inbyggda grafikdel. Intel har även lagt in en teknik kallad SSD Caching i sin Z68-styrkrets och även om man inte gett några tydliga detaljer kring detta ser det ut som att vi här talar om en teknik som låter en SSD och HDD arbeta under samma partionsvolym. Att frekvent använd data läggs på SSD-enheten medan annan data lagras på hårddisken, trots att man i Windows ser det som en ensam lagringspartition.

Intel Z68 väntas lanseras under andra kvartalet 2011, tyvärr har vi inga mer specificerade datum än så.

Intels fullständiga uppsättning av styrkretsar för desktopplattformen kan hittas här nedan, vi har även lagt med ett diagram över de mobila styrkretsarna för sakens skull även om dessa inte gås igenom i detalj i denna artikel.

styr.desk

styr.mobil

intel.6-serien

20
Leave a Reply

Please Login to comment
20 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
14 Comment authors
Anton KarmehedSkamarmar3ldLaglorden Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Emil Wadell
Medlem

Intel har lyckats bra med nya Sandy bridge. Synd bara att det bara är K-modellerna som går att klocka, Amd kommer nog få det tufft i höst med Bulldozer ifall intel fortsätter såhär 🙂

Birks
Medlem
Birks

Tack för en bra recension, bra jobbat!

nussse
Gäst
nussse

Mycket trevligt. Nu får vi hoppas på att Bulldozer spelar i samma liga om inte bättre så det blir lite fart på priskriget till sommaren 🙂

Hannes
Medlem

Riktigt najs recension. 4.9GHz. :O

flopper
Medlem
flopper

msi gd55 och en 2500k på G här.
Känns kul med nya prylar igen.
2 år sen sist. 😆

Henrik Berntsson
Admin

Då var de här efter många nyheter och rykten. ska bli riktigt kul att få klämma på en sb 🙂 lite vattenkylning så borde 5 GHz vara hemma 🙂

Mean Machine
Gäst
Mean Machine

Problemet är väl mest att det inte gör någon större skillnad med mer kylning. Åtminstone det jag testade, jag körde lite hos Intel, testade allt mellan -10 och -100c, kom inte över 4.8GHz för det, med den CPU:n. Har sett folk köra över 5.5GHz med SS däremot, så jag måste ha gjort något galet.

UT_lol
Medlem
UT_lol

Lite småfel som jag lade märke till: I tabellen på sida 2 står det att Phenom II X6 (Thuban) har 751 milj transistorer och är 346 mm2. Enligt följande källor stämmer ytarean men antal transistorer sägs snarare vara nära 904 milj. [1] http://www.lostcircuits.com/mambo//index.php?option=com_content&task=view&id=81&Itemid=42[2] http://pcwizkidstechtalk.com/index.php/phenom-1075t.html[3] http://www.anandtech.com/show/3674[4] http://techreport.com/articles.x/18799 Crysis testet på sidan 19 är också ganska suspekt. Särskilt om man jämför Phenom-processorerna. Att ett spel inte stödjer fler trådar är väl inte så ovanligt, men att en ökning från 3300 MHz till 3500 MHz (6 % ökning) ger en ökning i FPS från 32,14 till 39,5 (23 %) är lite väl ovanligt… Läs hela »

flopper
Medlem
flopper

[quote name=”Mean Machine”]Problemet är väl mest att det inte gör någon större skillnad med mer kylning. Åtminstone det jag testade, jag körde lite hos Intel, testade allt mellan -10 och -100c, kom inte över 4.8GHz för det, med den CPU:n. Har sett folk köra över 5.5GHz med SS däremot, så jag måste ha gjort något galet.[/quote]

upplåst pll setting i bios?
http://hwbot.org/forum/showthread.php?t=15952

Kinc
Medlem

Vilken variant av automatisk överklockning körde ni? Via AI Suite II eller EFI? Om AI Suite II normal eller extreme?

Mean Machine
Gäst
Mean Machine

[quote name=”Kinc”]Vilken variant av automatisk överklockning körde ni? Via AI Suite II eller EFI? Om AI Suite II normal eller extreme?[/quote]
Körde via EFI, då det inte kräver några extraprogram installerade och alla kan komma åt det utan några som helst krusiduller.

Laglorden
Medlem
Laglorden

Tack för en bra recension. ”Worth waiting for”.

Men ah, dumt man inte kan överklocka och köra integrerad grafik än på samma moderkort :/

Marcel Risberg
Medlem
Marcel Risberg

Tack för den recensionen.

Rasmus Lidholm
Medlem
Rasmus Lidholm

Bra recension som ger mer än bara olika number att kolla på.

Dock ser jag att på vissa ställen i era diagram står det i5 – 2600k (alla innan tester innan spelen) är det i7 ni menar eller?

Medlem
Calle2003

En klock för klock jämförelse skulle vara jätteintressant för att se hur arkitekturerna står mot varandra, gärna i 3,4 GHz! 8)