Bättre batteritid, trots fyra kärnor

Nu när NVIDIA återigen höjt ribban på marknaden (första gången var med Tegra 2) så är den stora frågan hur det blir med batteritiden? Enligt NVIDIA har man löst det bra, och med hjälp av deras vSMP-teknik ska Tegra 3 dra ned strömförbrukningen under den nivå Tegra 2 ligger på.

Tegra3_5Så här ser det i många fall ut med dagens smartphones. När de ligger i fickan med avstängd skärm och inte används är det oftast mycket som pågår i bakgrunden. Här är ett väldigt bra exempel på där NVIDIA:s vSMP-teknik gör som mest nytta då kompanjonkärnan på 500 MHz kan arbeta i bakgrunden för att hålla appar och operativsystemet igång, istället för en strömhungrig processorkärna på 1 GHz+.

Tegra3_4

Beroende på uppgift så ska Tegra 3 dra mindre än Tegra 2. Enligt NVIDIA finns det egentligen inget tillfälle då Tegra 3 kommer att dra mer ström än Tegra 2. Besparingarna varierar allt från 14 till 61 procentenheter, och detta är tack vare vSMP. Det faktum att Tegra 3 är markant mycket snabbare än Tegra 2 hjälper också, då även om den kan dra mer ström under full belastning så behöver den inte belastas till fullo lika länge som Tegra 2 när man öppnar ett program, spel eller dylikt. Kortare laddningstider innebär att processorkärnorna kan gå ned i viloläge, eller arbeta i lägre klockfrekvenser och lägre spänning.

Tegra3_6Här har man direkt jämfört Tegra 3, mot Texas Instruments OMAP4 och Qualcomm 8660. I programmet Coremark som vi pratade om tidigare så ligger Tegra 3 på en strömförbrukning på 579 mW, medan konkurrenterna lägger sig 1 501 respektive 1 453 mW. OMAP4 får slutpoängen 5 673, Qualcomm 8660 får 5 690, medan Tegra 3 som i det här fallet kör sina fyra kärnor i endast 480 MHz får 5 589.

Tegra3_7Konkurrenternas lösningar hade redan nått sin potential tidigare, i det normaliserade Coremark-testet. Med fria tyglar drar Tegra 3 iväg och får 11 667 Coremark-poäng, med sina fyra kärnor på 1,3 GHz. Strömförbrukning ligger på 1 261 mW, och inte runt 1 500 mW som konkurrerande lösningar. Med tanke på att detta är NVIDIA:s egna mötningar kan ni ta diagrammet ovan med en nypa salt.

Den första designvinsten för Tegra 3 är inte helt otippat är ASUS Transformer Prime. Medan vi inte ska gå in allt för mycket på detalj om just denna surfplatta nu så ska den enligt NVIDIA ha en batteritid på hela 12 timmar vid uppspelning av 720p med skärmen dämpad till 60 nits. Det här är en ökning på 2,5 timma mot vad ASUS Transformer har att erbjuda.

2
Leave a Reply

Please Login to comment
2 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
Anton KarmehedSwedish Berserk Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Svensken
Medlem
Svensken

Riktigt imponerad av Nvidia. Och tack Jacob för en riktigt bra artikel! 🙂

”och enligt detta så ska Tegra 3 vara i nivå med Core 2 Duo T7200”

Om detta stämmer får man kanske fundera på att byta ut sin Athlon II X2 bärbara mot något Tegra 3 baserat.

Anton Karmehed
Admin

Ja detta kan vara en riktigt vändpunkt för surfplattor som produktgrupp känner jag. När vi får PC-lik prestanda i ett redan lättdrivet OS är det egentligen bara mjukvaran som hindrar oss från att ha fullfjädrade ersättare till PC och bärbara datorer.
Just ASUS Transformer Prime känns som den perfekta produkten att testa Tegra 3 i, lika mycket dator som surfplatta.

Sen ser jag med spänning fram emot att se hur bra stöd Nvidia får från spelutvecklare när det gäller handkontroller osv. Där har man också något häftigt på gång.