Prestanda: Snapdragon 800 mot klabbet

Snapdragon800_MDP_05

Förutom att presentera och demonstrera vad deras nya Snapdragon 800-krets är kapabel till ville Qualcomm även ge oss en möjlighet att sätta kretsuppsättningen på prov. Vi fick närmast fria händer att testa och utvärdera prestandan i den nya kretsen och passade givetvis på att köra igenom en hel flock olika prestandatester.

Vi började med att fokusera på CPU-beräkningar för att se hur stora förbättringar vi skulle kunna se inom detta område, inte minst i jämförelse med syskonet Snapdragon 600.

Prestandatester Android och Ios

benchmarkpi

systembenchmark

Snapdragon 800 är otvivelaktigt den kraftfullaste kretsuppsättningen för smartphones och surfplattor när det kommer till ren CPU-prestanda. De fyra Krait-kärnorna med klockfrekvenser på upp till 2,3 gigahertz lämnar alla konkurrenter bakom sig. 

basemarkx

Även grafikprestandan imponerar där Adreno 330 fördubblar prestandan i Basemark X mot syskonet Adreno 320 i Snapdragon 600. Inte ens Apples kraftfulla A6X-kretsuppsättning kan hävda sig.

Det står klart att Ingen ARM-baserad processor kan mäta sig med Qualcomms nya flaggskepp och vi beslutade därför att vidga våra vyer något.

Innehåll

7
Leave a Reply

Please Login to comment
7 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
6 Comment authors
MorkulAnton Karmehedvirtual voidKenneth AaltonenDesplow Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
ddaniel
Gäst
ddaniel

Anandtech har fått göra samma förhandstitt och har med en ganska intressant graf där även prestanda från äldre desktop-GPUer finns med (8500GT, 7900GTX). http://www.anandtech.com/show/7082/snapdragon-800-msm8974-performance-preview-qualcomm-mobile-development-tablet/6

Snapdragon 800 verkar verkligen ha riktigt ordentligt med potential, och jag hoppas verkligen att Microsoft tar med den i nästa Surface (och jag hoppas innerligt att Nokia presenterar PureView-telefonen med samma chip; man kan väl få drömma?).

Desplow
Medlem
Desplow

En väldigt intressant artikel, särskilt att den strypta versionen av Snapdragon 800 för mobiler har en TDP på 2,5 W. Vet ni hur det ser ut för Snapdragon 600 för mobiler ?

För inte länge sedan var det väll tal om att 800 antagligen skulle dra för mycket energi för att kunna monteras i smartphone, men tydligen inte.

Kenneth Aaltonen
Gäst
Kenneth Aaltonen

Tycker precis som Desplow att detta var en mycket intressant artikel. TDP’n kontra prestandan är ju oerhört imponerande och givetvis den väg man måste gå idag. Behöver Intel oroa sig tro? Rätt som det är har Qualcomm och de övriga ätit upp allt försprång de har/hade. Intel om någon borde väl ha kapital/resurser för att kunna spotta ut något vettigt från sin R&D-avdelning om de vill.

Vidare tycker jag videon komletterar artikel riktigt bra, bra jobbat Anton!

virtual void
Gäst
virtual void

Man kan inte säga hur bra Snapdragon 800 kommer prestera innan den sitter i verkliga produkter då prestanda i dagens mobila processorer verkar extremt begränsad av ”thermal throttling”. Titta bara hur mycket bättre Nexus 4 och Galaxy S4 presterar när folk kört benchmarks samtidigt som de kraftigt kyler enheten. Ett VÄLDIGT talande exempel på hur enorm påverkar kylning kan ha är Samsung Chromebook XE303 och Nexus 10 som båda är baserad på samma SoC, Samsung’s Exynos 5 Dual, och båda kör på samma frekvens, 1.7GHz.Trots det presterar XE303 upp till dubbelt så bra då man har plats för en betydligt… Läs hela »

Morkul
Medlem
Morkul

Har jag fått solsting totalt eller går det inte att skicka PM?

Edit: Glöm det, hittade PM funktionen tillslut.