Prestandatester - Android, Ios och Windows 8

Det pratas ofta om hur inte minst surfplattor börjar plocka marknadsandelar från den traditionella PC:n och särskilt då de bärbara modellerna. Vi valde därför att även plocka med ett par PC-referenser för att se hur Qualcomms nya kretsuppsättning står sig mot mer traditionella PC-processorer i ren prestanda. 

Det mobila segmentet representeras av en Samsung NP900X3C ultrabook med Intels tvåkärniga Core i5-3317U processor som är en mobil och strömsnål variant med ett specificerat TDP-värde av 17 watt samt Intels HD Graphics 4000 GPU. Det stationära segmentet representeras av Intels klassiska Core i7-2700K processor som med fyra CPU-kärnor och en Intel HD Graphics 3000 GPU specificeras med ett TDP-värde av 95 watt.

Notera att TDP är ett eget mätvärde Intel sätter på sina processorkretsar och inte kan direkt jämföras med faktisk energiförbrukning eller maximal energiförbrukning i en mobil kretsuppsättning som Snapdragon 800. Men det visar tydligt vilka olika plattformar kretsarna utvecklats för.

Samsung NP900X3C får agera referensmaskin i våra tester.

Innan vi går vidare med våra prestandatester ska det nämnas att jämförelsen mellan ARM och x86 samt olika operativsystem aldrig går att få riktigt jämnbördig. Men det finns flera tester som åtminstone kan ge en indikation på hur de olika plattformarna står sig mot varandra. Vi börjar med javascript i webbläsartesterna Sunspider och Mozilla Kraken.

CPU-prestanda

sunspider

kraken

Vi kan konstatera två saker, skillnaderna mellan ARM-processorer och mer traditionella x86-processorer har krympt rejält de senaste åren. Samtidigt ser vi också att dessa tester är högst beroende på mjukvara och inte minst vilken webbläsare man använder, något som illustreras väl av Samsungs ultrabook där vi testar med både Internet Explorer 10 och Chrome.

Snapdragon 800 fortsätter att piska konkurrenterna på ARM-marknaden men kan inte riktigt mäta sig med de två Intel Core-processorerna. Man är samtidigt inte helt avhängd, anmärkningsvärt med tanke på att energiförbrukningen i Snapdragon 800 ligger på en bråkdel av de två konkurrenterna.

GPU-prestanda

3dmarkicestorm

EgpytHD

TrexHD

Qualcomm lovade en rejäl prestandaökning i grafiska applikationer när man introducerade Snapdragon 800 och Adreno 330. Vi kan konstatera att kretsuppsättningen levererar och förutom att man med marginal piskar övriga mobila kretsuppsättningar, Apple A6X inkluderat, börjar man även ta upp kampen med x86-processorerna.

Återigen får man nöja sig med att ta rygg på Intels Core-processorer och deras integrerade grafikdelar. Även om Intel knappast lagt mest vikt vid sina grafikdelar tidigare, deras nya Haswell-kretsar höjer ribban märkbart, så är det intressant att se hur ARM och Qualcomm kommit upp sig. Det ska också tas med i beräkningarna att CPU-kraft spelar viss roll i dessa GPU-tester, inte minst det mer lättdrivna Egypt HD. Men här har vi två av Intels tre senaste processorgenerationer som drar upp till 3,5 respektive 19 gånger mer ström än Snapdragon 800 och det är långt ifrån motsvarande prestandaskillnader vi uppmäter i våra tester.

Snapdragon 800 kan bli ett lyft för hybrider

Om vi jämför PC-processorer med många gånger högre energiförbrukning är det ganska uppenbart att ARM och Qualcomm aldrig kommer att hinna ifatt Intel och AMD när det gäller ren CPU och GPU-prestanda. Men det står utom tvivel att inte minst Snapdragon 800 är en kretsuppsättning som på ett effektivare sätt kan använda sina beräkningsenheter och når betydligt högre prestanda per watt än konkurrenterna i x86-segmentet.

qualcommcpu

Än viktigare är att vi med Snapdragon 800 ser hur de mobila ARM-kretsarna nu på allvar börjar leverera prestanda som kan mätas med den i bärbara datorer. Vi har sett ett allt större fokus på multifunktionella hybridlösningar de senaste månaderna där Intels Haswell-processorer verkar höja ribban rejält sett till energieffektivitet och batteritid. Men de i dagsläget energisnålaste Haswell-processorerna har fortfarande en specificerad energiförbrukning på upp till 15 watt, i runda slängar tre gånger högre än Snapdragon 800. 

Detta öppnar dörrar för hybridlösningar med ytterligare fokus på energieffektivitet och tunna formfaktorer. Exempelvis har vi nyligen hört rykten om att bland annat Microsoft intresserat sig för Qualcomms nya Snapdragon-processor. Surfplattan Surface RT hade svårt att hävda sig med sin något begränsade Tegra 3-krets men med Snapdragon 800 bör det finnas betydligt bättre möjligheter för Microsoft att få fart på Windows RT och erbjuda en förhållandevis produktiv hybridlösning i slimmat format.

Qualcomm visar med Snapdragon 800 att man går i bräschen för ARM-marknadens satsning på multifunktionella enheter och kretsuppsättningen är den i särklass kraftfullaste vi testat i segmentet. Att Snapdragon 800 även kommer användas i smartphones, med energiförbrukningen strypt till runt 2,5 watt, och i vanliga surfplattor är häftigt i sig.

Konkurrenterna rullar samtidigt inte tummarna och just kommer under fjärde kvartalet lansera sin Y-serie av Haswell-processorer med ett TDP-värde på mellan 11,5 till 6 watt, vilka kommer vara mer inriktade mot just strömsnåla hybrider och surfplattor. Samtidigt har man med sin nya Atom Silvermont-arkitektur lovat guld och gröna skogar vad gäller prestanda per watt och effektivitet. Silvermont ska dyka upp i fjärde kvartalet 2013 men som det ser ut idag är Qualcomm och Snapdragon 800 prestandakungar på den mobila marknaden.

Innehåll

7
Leave a Reply

Please Login to comment
7 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
6 Comment authors
MorkulAnton Karmehedvirtual voidKenneth AaltonenDesplow Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
ddaniel
Gäst
ddaniel

Anandtech har fått göra samma förhandstitt och har med en ganska intressant graf där även prestanda från äldre desktop-GPUer finns med (8500GT, 7900GTX). http://www.anandtech.com/show/7082/snapdragon-800-msm8974-performance-preview-qualcomm-mobile-development-tablet/6

Snapdragon 800 verkar verkligen ha riktigt ordentligt med potential, och jag hoppas verkligen att Microsoft tar med den i nästa Surface (och jag hoppas innerligt att Nokia presenterar PureView-telefonen med samma chip; man kan väl få drömma?).

Desplow
Medlem
Desplow

En väldigt intressant artikel, särskilt att den strypta versionen av Snapdragon 800 för mobiler har en TDP på 2,5 W. Vet ni hur det ser ut för Snapdragon 600 för mobiler ?

För inte länge sedan var det väll tal om att 800 antagligen skulle dra för mycket energi för att kunna monteras i smartphone, men tydligen inte.

Kenneth Aaltonen
Gäst
Kenneth Aaltonen

Tycker precis som Desplow att detta var en mycket intressant artikel. TDP’n kontra prestandan är ju oerhört imponerande och givetvis den väg man måste gå idag. Behöver Intel oroa sig tro? Rätt som det är har Qualcomm och de övriga ätit upp allt försprång de har/hade. Intel om någon borde väl ha kapital/resurser för att kunna spotta ut något vettigt från sin R&D-avdelning om de vill.

Vidare tycker jag videon komletterar artikel riktigt bra, bra jobbat Anton!

virtual void
Gäst
virtual void

Man kan inte säga hur bra Snapdragon 800 kommer prestera innan den sitter i verkliga produkter då prestanda i dagens mobila processorer verkar extremt begränsad av ”thermal throttling”. Titta bara hur mycket bättre Nexus 4 och Galaxy S4 presterar när folk kört benchmarks samtidigt som de kraftigt kyler enheten. Ett VÄLDIGT talande exempel på hur enorm påverkar kylning kan ha är Samsung Chromebook XE303 och Nexus 10 som båda är baserad på samma SoC, Samsung’s Exynos 5 Dual, och båda kör på samma frekvens, 1.7GHz.Trots det presterar XE303 upp till dubbelt så bra då man har plats för en betydligt… Läs hela »

Morkul
Medlem
Morkul

Har jag fått solsting totalt eller går det inte att skicka PM?

Edit: Glöm det, hittade PM funktionen tillslut.