Testresultat: Sekventiell och slumpmässig prestanda

Sekventiell och slumpmässig prestanda

Som vanligt tittar vi också på hur enheterna beter sig när vi testar den vid olika QD. QD betyder ”Queue Depth” och i praktiken skickar man flera förfrågningar till enheten, parallellt. Vi tog därför och körde ett antal test i IOMeter för att se hur prestandan utvecklade sig när vi ställde in en högre QD. De allra flesta SSD-enheter presterar som bäst vid QD32 (ibland högre) men belastning hos vanliga datoranvändare överstiger sällan QD4 och de allra flesta stannar vid QD1. Vi tog därför vårt 4K Random Write-test och körde det i olika QD för att se hur enheten reagerar.

Vi har också testat att köra sekventiell skriv och lästest vid olika IO storlekar. Titta lite extra noga på 128KB då det är oftast det man använder för att mäta sekventiell skriv- och läsprestada.

Vi valde att jämföra MX300 med MX200 och BX100. Vi har tyvärr inte hunnit testa MX100 512GB ännu. Vi slängde också in 850 Evo, BX200 och SP550. Om vi tittar på skrivprestanda så hänger MX300 med ganska bra och skrivprestandan är betydligt mer konsekvent än BX200 och SP550 (som representerar den nyare generationen TLC-enheter). De MLC-baserade enheterna är dock märkbart snabbare. 850 Evo är fortfarande kungen av TLC och presterar märkbart bättre. Tittar vi istället på läs prestanda ser vi att MX300 hamnar lite på efterkälken i vårt sekventiella test och endast MX200 är sämre. Vid slumpmässig läsning presterar enheten klart godkänt och lägger sig i mitten.

ssd_crucial_mx300_750_mixedHär tittar vi istället på hur enheten presterar när vi blandar läs och skrivprestanda. Här ser vi att MX300 är riktigt bra och är snabbast av de testade enheterna. Särskilt på skrivsidan har MX300 fått rejält med fart och det beror nog främst på SLC-cachen.

Annons

5
Leave a Reply

Please Login to comment
3 Comment threads
2 Thread replies
3 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
4 Comment authors
Gustav GagerGlaring_MistakeStormensebroken Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
broken
Gäst
broken

Ja den låter bra på pappret, men håller med recensenten om att ssd:n borde vara i budget segmentet.

Sen synd att ni inte har syntetiskt test, så man kan mer jämföra olika modeller mot min egen ssd.

Stormense
Medlem
Stormense

Har SSD som lagringsdiskar för spel och Virtuella datorer så där är inte hastigheten prio ett. Att de är tysta är det viktigaste då jag störs av mekaniska diskars ljud. I dagsläget gör det denna SSD ganska ointressant för mig och OCZ Trion 150 480 GB mycket intressantare att utöka min ”striped volume” av mina gamla SSD: er-

Glaring_Mistake
Medlem
Glaring_Mistake

Ni säger att 850 EVO troligen använder sig av BCH ECC.
Jag frågade tidigare om 750 EVO använde sig av LDPC ECC eftersom jag läst att den inte bara använde sig av det utan också ärvt det från 850 EVO.
Vad får er att tro att 750 EVO använder sig av LDPC och 850 EVO av BCH?

Ni säger att bara BX200 presterar sämre i sekventiell läsprestanda än MX300 men det ser ut att vara MX200 och inte BX200.

Och jag undrar om ni vet säkert att ADATA gått över till Micron 16nm TLC NAND i SP550?