Komponenter: Ljudkort

Ett ljudkort är egentligen inget krav för en fungerande PC, men det är nog inte många användare som idag inte har användning för ett ljudkort. Kort och gott behövs ett ljudkort för att överhuvudtaget frambringa några ljud från PCn, allt från ljudet av Windows uppstart till musik och ljudeffekter i spel eller program.

Precis som med en HiFi-förstärkare är det olika priser och ljudkvalité på olika ljudkort. Men vi kommer inte att gå in på några specifika ljudkortsrekommendationer här utan kan istället referera till våra ljudkortsrecensioner för detta ändamål. Något som är positivt med ljudkortsutvecklingen är att vi fått fler starka konkurrenter nu, efter att Creative varit ensam på en ganska skral marknad.


Realtek ALC650

Vi kommer att inrikta oss på att visa vilka lösningar det finns på marknaden idag och några små tips man ska tänka på vid köp av ljudkort.
Först och främst kan vi dock grusa era planer på att alla ljudkretsar sitter på egna kort (därav ljudkort) utan gå tillbaka till det vi nämnde under vår förklaring av moderkortets funktioner. De allra flesta av dagens nyproducerade moderkort har integrerade ljudkretsar vilket faktiskt tillintetgör behovet av ett extra ljudkort för många användare.

Annons

Själva ljudprocessorn sitter oftast integrerad i moderkortets chipset medan ett extra ljudchip omvandlar alla digitala signaler till analoga och hanterar distributionen av ljudet ut från PCn.

Kvalitén på dessa integrerade lösningar är precis som dess externa motsvarigheter väldigt skiftande. Även om de duger gott till en vanlig användare som lyssnar på musik genom sina vanliga datorhögtalare och inte är en seriös datorspelare finns det fortfarande en marknad för externa ljudkort.

Förutom högre ljudkvalité finns det precis som på DVD-marknaden flera olika ljudtekniker för surroundljud i PC-spel som inte alla ljudkretsar stödjer. Är man alltså en seriös musiklyssnare som kanske kopplar sin dator till en finare stereoutrustning eller om man är ute efter en multimediadator som har bra surroundljudstöd i både film och spel kan det vara värt att titta på ett separat ljudkort.

Annons


Creative Soundblaster Audigy2 ZS

Det finns ett par punkter man ska tänka på när man väljer ljudlösning, även för de integrerade på moderkortet. En av dessa är anslutningsmöjligheter. Satsar man på att koppla in ett 5.1/6.1 eller kanske t.o.m. 7.1-högtalarsystem måste man först och främst kontrollera att ljudkretsen stödjer denna uppsättning. Inte bara det integrerade stödet utan även att man har tillgång till alla behövliga ljudutgångar osv.

Det brukar inte vara några problem och 5.1-stöd är mer eller mindre standard i dagsläge, även då bland integrerade lösningar. Däremot, något som alla ljudlösningar inte erbjuder är digitala in/utgångar, vilket kan vara viktigt speciellt för de som kopplar datorn till en extern förstärkare då man med en enda kabel kan föra över alla ljudsignaler och vid mycket bra kvalité då det inte krävs någon digital-till-analog omvandling.


X-Fi Elite Pro

Ett ställe som man också kan köpa ljudkort på, men som man kanske inte tänker på är musikaffären, inte dit du går för att köpa skivor utan dit du går för att köpa en gitarr eller ett schysst trumset. Det kan ofta hitta ljudkort som använder komponenter av god kvalité, kort du inte kan hitta i vanliga datorbutiker. M-Audio är ett exempel på ett sådant märke som nästan främst riktar sig mot musiker och andra professionella.

Annons


M-Audio Revolution 7.1

Det finns också externa ljudkort som du kan koppla in i en PC genom en USB-port eller liknande. De kan erbjuda liknande stöd som integrerade lösningar, t.ex. 7.1-ljud, digitala och optiska utångar, fjärrkontroll, med mera. I vissa fall skickas det med ett enklare ljudkort med mer avancerade hörlurar för att köparen inte ska gå miste om funktioner, t.ex. surroundljud.

Dessa är främst ämnade för portabla datorer som har uppenbara platsbegränsningar and därför kommer vi inte att gå djupare in på det. De fungerar dock alldeles utmärkt tillsammans med en stationär dator också.


Creative Sound Blaster Extigy

Kort och gott gäller det att tänka efter vad man tänker använda sin dator till innan man köper ett ljudkort och om valet faller på ett extra ljudkort kan man hitta tips och information om dessa i vårt recensionsarkiv.

Annons
Annons

17
Leave a Reply

Please Login to comment
17 Comment threads
0 Thread replies
3 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
14 Comment authors
Per-Ola ErikssonDavid tahlinmatskNooben2k+13tobies Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Sille
Gäst
Sille

Hej! 😀 Vad kostade och bygga den datorn ni byggde?

olleball
Gäst
olleball

Hej! Tack för en bra sida. Just denna datorbyggarguide är i synnerhet mkt intressant läsning. Kan jag tanka hem den som en pdf och skriva ut? Mvh 🙂

Andreas G
Medlem

Hej!
Inte i nuläget, men det är något som kan komma.

Valentin Nielsen
Medlem
Valentin Nielsen

Jag skulle kunna ta min tid och göra det fint och göra det som pdf fil..

PM mig

Andreas G
Medlem

[quote name=”Valentin N”]Jag skulle kunna ta min tid och göra det fint och göra det som pdf fil..

PM mig[/quote]

Kan vara bra att veta att materialet på hemsidan är skyddat och inte får kopieras eller spridas utan vår tillåtelse. Att göra en kopia för eget bruk är dock inget vi kommer att hänga upp oss på.

Vi har en plan för allt på sidan och tyvärr ligger inte PDF så högt upp på priolistan.

Valentin Nielsen
Medlem
Valentin Nielsen

[quote name=”Andreas G”][quote name=”Valentin N”]Jag skulle kunna ta min tid och göra det fint och göra det som pdf fil..

PM mig[/quote]

Kan vara bra att veta att materialet på hemsidan är skyddat och inte får kopieras eller spridas utan vår tillåtelse. Att göra en kopia för eget bruk är dock inget vi kommer att hänga upp oss på.

Vi har en plan för allt på sidan och tyvärr ligger inte PDF så högt upp på priolistan.[/quote]

Det är därför jag gärna vill hjälpa er. Det är inte för eget bruk utan för nordicharware.

Daniel Bengtsson
Gäst
Daniel Bengtsson

Hej!

Jag har länge velat bygga min egna dator och nu när jag hittade denna guiden så blev jag väldigt glad, men era videoklipp kommer inte upp.

Är det rätt uppfattat eller är det bara en bugg för mig?

Dunya Sharad
Gäst
Dunya Sharad

hej!
Kan man veta vad komponenterna är gjorda av d.v.s vilka material?

Tiina
Gäst
Tiina

Jättebra guide…..MEN, säger samma som Daniel: Videoklippen kommer inte upp. Vad för fel??

jacub
Gäst
jacub

deta er jäte svårt 😥 😥 😥 😥 😥 😥 😥 😥 😥 😥 😥 😉

tobies
Gäst
tobies

jeg håler me, deta er jäte svårtt!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! :sigh: :sigh:

Nooben2k+13
Gäst
Nooben2k+13

[quote name=”jacub”]deta er jäte svårt 😥 😥 😥 😥 😥 😥 😥 😥 😥 😥 😥 ;-)[/quote]

Soppa, jobba hårdare :L

Mats Karlsson
Medlem
Mats Karlsson

Jag har gjort en PDF, funkar bättre i läsplattan än websidan.

Ska jag skicka den till er ?

/M

David tahlin
Gäst
David tahlin

Mm

Per-Ola Eriksson
Gäst

Jag söker monteringsskenor till CD/DVD för en Antec p180. Någon som kan tipsa om var jag kan få tag i sådana?

Per-Ola Eriksson
Gäst

Jag söker monteringsskenor till en Antec P180. Någon som vet var man kan skaffa sådana?