Komponenter: Nätverkskort

Även om ett nätverkskort inte är en nödvändig komponent för att du ska få en fungerande PC är det precis som med ljudkort en väsentlig tillgång och något inte många kan leva utan. Det primära användningsområdet är utan tvekan för en bredbandsanslutning, men även ett hemmanätverk eller besök på ett LAN-party kräver ett nätverkskort.
I grund och botten är det ett redskap för att snabbt och enkelt föra information mellan olika datorer.

Den standard som på senare år dominerat marknaden är Ethernet som använder sig av ett interface med TP-kablar och RJ45-kontakter. TP-kablarna är kopparbaserade och hastigheten har stigit från 10Mbps upp till hela 1000Mbps över detta gränssnitt. 1000Mbps är i dagsläget den högsta överföringshastighet du kan nå på ett vanligt hemnätverk. Gigabit Ethernet som det även kallas blir allt vanligare både genom integrerade kretsar på moderkort och billigare Gigabit-switchar/hubbar.

Fast Ethernet (100Mbps) är den tidigare standarden och ger en maximal överföringshastighet på 12.5 MB/s vilket räcker långt i de flesta lägen. Det finns även 1000Mbps lösningar baserade på fiberkablar, men detta är en mycket dyrare teknik som inte används i en vanlig PC.

Trådlöst nätverk – Wi-Fi

En annan nätverksteknik som börjar dyka upp allt mer frekvent på PC-marknaden är Wi-Fi. Som namnet avslöjar är detta en trådlös teknik som med hjälp av radiovågor skickar information mellan datorerna i nätverket. Den standard vi ser breda ut sig på PC-marknaden är 802.11-standarden som finns i ett flertal utförande.


D-Link DGE-530T (10/100/1000Mbit)

Den stora skillnaden mellan dessa olika utförande är deras överföringskapacitet och vi har sammanställt de vanligaste 802.11-standarder som används i tabellen nedan.

Standard: Maximal överföringskapacitet:
802.11a 1 Mbps
802.11b 10 Mbps
802.11g 54 / 108 Mbps (dubbla kanaler)
802.11n 200 (20 MHz) / 300 (40 MHz) Mbps

D-Link DWL-520 802.11b (10Mbps)

Det är just överföringskapaciteten som varit det största hindret för 802.11-tekniken och dess framfart på PC-marknaden. Men som vi ser i tabellen ovan är det inte mycket som talar emot 802.11-standarden även i ett välanvänt hemnätverk i och med introduktionen av 802.11g och numera även 802.11n. 802.11g har en standardiserad överföringskapacitet på 54Mbps, men det finns även flera g-baserade system som dubblar denna bandbredd till 108Mbps (genom att öppna två WiFi-kanaler på 54Mbps och simulera dessa två kanaler som en enskild kanal), vilket är tillräckligt för de allra flesta nätverk i dagsläget. 802.11n klarar av mer än detta med en enda kanal. Man ska dock vara införstådd på att de maximala överföringshastigheterna kan vara mycket svåra att nå om man inte har helt optimala förhållanden.

Som vi nämnde under vår genomgång av moderkortet är nästan alla nya moderkort utrustade med en integrerad nätverkskrets. Detta betyder att man som vanlig konsument oftast inte behöver bry sig om att ens köpa ett externt nätverkskort då de integrerade lösningarna i dagsläget oftast håller mycket hög klass.

Även integrerade Wi-Fi-lösningar börjar dyka upp mer och mer på marknaden och det finns ingen anledning till att denna utveckling skulle trappas ner inom en snar framtid.


Realtek RTL8201BL (10/100Mbit)

Vilket system som passar dig bäst kan vi inte orda om då detta är helt beroende på dina egna krav och möjligheter. Men som riktmärke kan vi säga att man som ”vanlig konsument” klarar sig gott med dagens integrerade lösningar.
Hur olika nätverkstekniker och nätverkskort fungerar kan ni läsa i våra recensioner där man även kan få aktuella köptips.

17
Leave a Reply

Please Login to comment
17 Comment threads
0 Thread replies
3 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
14 Comment authors
Per-Ola ErikssonDavid tahlinmatskNooben2k+13tobies Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Sille
Gäst
Sille

Hej! 😀 Vad kostade och bygga den datorn ni byggde?

olleball
Gäst
olleball

Hej! Tack för en bra sida. Just denna datorbyggarguide är i synnerhet mkt intressant läsning. Kan jag tanka hem den som en pdf och skriva ut? Mvh 🙂

Andreas G
Medlem

Hej!
Inte i nuläget, men det är något som kan komma.

Valentin Nielsen
Medlem
Valentin Nielsen

Jag skulle kunna ta min tid och göra det fint och göra det som pdf fil..

PM mig

Andreas G
Medlem

[quote name=”Valentin N”]Jag skulle kunna ta min tid och göra det fint och göra det som pdf fil..

PM mig[/quote]

Kan vara bra att veta att materialet på hemsidan är skyddat och inte får kopieras eller spridas utan vår tillåtelse. Att göra en kopia för eget bruk är dock inget vi kommer att hänga upp oss på.

Vi har en plan för allt på sidan och tyvärr ligger inte PDF så högt upp på priolistan.

Valentin Nielsen
Medlem
Valentin Nielsen

[quote name=”Andreas G”][quote name=”Valentin N”]Jag skulle kunna ta min tid och göra det fint och göra det som pdf fil..

PM mig[/quote]

Kan vara bra att veta att materialet på hemsidan är skyddat och inte får kopieras eller spridas utan vår tillåtelse. Att göra en kopia för eget bruk är dock inget vi kommer att hänga upp oss på.

Vi har en plan för allt på sidan och tyvärr ligger inte PDF så högt upp på priolistan.[/quote]

Det är därför jag gärna vill hjälpa er. Det är inte för eget bruk utan för nordicharware.

Daniel Bengtsson
Gäst
Daniel Bengtsson

Hej!

Jag har länge velat bygga min egna dator och nu när jag hittade denna guiden så blev jag väldigt glad, men era videoklipp kommer inte upp.

Är det rätt uppfattat eller är det bara en bugg för mig?

Dunya Sharad
Gäst
Dunya Sharad

hej!
Kan man veta vad komponenterna är gjorda av d.v.s vilka material?

Tiina
Gäst
Tiina

Jättebra guide…..MEN, säger samma som Daniel: Videoklippen kommer inte upp. Vad för fel??

jacub
Gäst
jacub

deta er jäte svårt 😥 😥 😥 😥 😥 😥 😥 😥 😥 😥 😥 😉

tobies
Gäst
tobies

jeg håler me, deta er jäte svårtt!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! :sigh: :sigh:

Nooben2k+13
Gäst
Nooben2k+13

[quote name=”jacub”]deta er jäte svårt 😥 😥 😥 😥 😥 😥 😥 😥 😥 😥 😥 ;-)[/quote]

Soppa, jobba hårdare :L

Mats Karlsson
Medlem
Mats Karlsson

Jag har gjort en PDF, funkar bättre i läsplattan än websidan.

Ska jag skicka den till er ?

/M

David tahlin
Gäst
David tahlin

Mm

Per-Ola Eriksson
Gäst

Jag söker monteringsskenor till CD/DVD för en Antec p180. Någon som kan tipsa om var jag kan få tag i sådana?

Per-Ola Eriksson
Gäst

Jag söker monteringsskenor till en Antec P180. Någon som vet var man kan skaffa sådana?