LG riktar in sig på gamers som är sugna på en ultrabred formfaktor men som inte vill gå ifrån flytet som mindre skärmar erbjuder – vi testar LG 34UM67, en av marknadens första ultrabreda gamingskärmar med stöd för AMD Freesync!

Freesync har kommit och rört om i grytan för den som vill ha en skärm med adaptiv uppdateringsfrekvens. För bara några månader sedan var man låst till Nvidia:s G-syncteknik, vilket innebar att man även var tvungen att använda ett deras grafikkort. För den som hellre ligger på den röda sidan av saker och ting finns där alltså nu ett alternativ som levererar i stort sett samma resultat.

LG_34UM67_007

LG 34UM67
Storlek 34 tum
Paneltyp IPS
Upplösning 2560 x 1080
Maximal uppdateringsfrekvens 75 Hz
Kontrastförhållande 5ms GTG
Responstid 14 ms
Bildanslutningar 1 x Displayport 1.2
2 x HDMI
1 x DVI-D
Ljud Inbyggda högtalare
Line-in
Hörlursutgång
USB Nej
Justeringsmöjligheter Höjning/sänkning
Lutning
Medföljande kablar 1 x Displayport
1 x HDMI
1 x 3,5mm ljudkabel
Strömförsörjning Externt nätaggregat
VESA-fäste Ja
Lägstapris på Prisjakt.se Ej listad

Ultrabred gaming

Med 34UM67 har LG lanserat den första ultrabreda datorskärmen med ett fokus på spelande. Med sina 34 tum, 21:9-bildförhållande, IPS-panel och Freesync är 34UM67 en lite udda skärm i gaming-segmentet.

LG_34UM67_001
LG har valt en upplösning på 2560 x 1080, något som gör att skärmen stundvis kan kännas pixlig på grund av sin fysiska storlek men som samtidigt gör skärmen mer lättdriven för spelande, vilket vi antar LG har strävat efter. Den ultrabreda formfaktorn och bildförhållandet på 21:9 gör sig särskilt bra i spel där man kan utöka synfältet.Freesync imponerar som teknik och erbjuder väldigt skönt flyt i snabbare spel, men spannet där uppdateringstekniken fungerar är begränsat och hamnar man under eller över så finns där risk för stuttering och tearing.

LG_34UM67_008
Byggkvalitén på 34UM67 är väldigt god trots att man har valt att konstruera den nästan uteslutande av plast. Den tillhörande foten ger skärmen en godkänd stabilitet men erbjuder tyvärr endast väldigt grundläggande justeringsmöjligheter i form av två höjdlägen som man kan fästa foten vid och lutning.

LG_34UM67_002

Bild och färgåtergivning

Vi mäter skärmarnas färgåtergivning med hjälp av en kolorimeter och mjukvara från Spectracal, där vi får ut resultat som deltaE, ett mått på färgavvikelse där deltaE på 1 är den minsta skillnaden det mänskliga ögat kan uppfatta.

Vid en mätning av LG 34UM67:s färgåtergivning kunde vi uppmäta deltaE-medelvärde på 2,3 och ett maximalt värde på 4,3 i okalibrerat tillstånd. Efter kalibrering uppmättes ett deltaE-medelvärde på 1 och ett maximalt värde på 3. Med andra ord är LG 34UM67 kapabel till mer än godkänd färgåtergivning. Du hittar motsvarande värden för andra skärmar i fler storlekar och upplösningar i Svenska bildskärmsguiden.

Vid filmtittande och skrivbordsanvändande drar LG 34UM67 40 watt, vilket är ungefär där vi förväntar oss att en modern skärm av den här storleken ska ligga i strömförbrukning. I standby-läge kunde vi uppmäta en förbrukning på 0,1 watt.

LG 34UM67 säljs för närvarande inte i Sverige och vi har inte några uppgifter på om eller när den kommer lanseras här. Internationellt riktpris ligger på omkring 5500 kronor exklusive frakt.

Summering

Sommaren är nästan här och för de flesta innebär det en period av lugnare tempo och varmare dagar. På skärmfronten slappnas det dock inte av och fler och fler tillverkare börjar komma ut med egna versioner av skärmar med både Freesync och G-sync. Bland annat har Acer och ASUS avslöjat nya modeller på Computex-mässan i Taiwan. För att se hur just LG 34UM67 står sig mot konkurrentenerna kan du ta en titt i Svenska bilskärmsguiden, men ett sammanfattat omdöme följer här nedanför.

”Med 34UM67 beträder LG ett nytt område inom skärmvärlden. Den ultrabreda formfaktorn är något som länge lockat spelare som en ersättning för flerskärmslösningar, men de har fram tills nu blivit avskräckta på grund av de mindre optimala specifikationerna, låga uppdateringsfrekvenser och det relativt svårdrivna bildförhållandet 21:9.

LG 34UM67 kommer och rör om lite i hur man uppfattar ultrabreda skärmar. Med AMD:s Freesyncteknik erbjuder skärmen adaptiv uppdateringsfrekvens för användare med AMD:s grafikkort. Skärmen har en upplösning på 2560 x 1080, något som gör den lättdriven för spel men som med storleken på skärmen i åtanke är en för låg upplösning. Byggkvalitén är gedigen trots dess plastiga yttre,och plasten är även den av en väldigt god kvalitet. Den tillhörande skärmfoten ger godkänd stabilitet men erbjuder enbart justering i höjdled via en jobbig process och lutning.

IPS-panelen ger suveräna betraktningsvinklar, vilket behövs med tanke på de begränsade justeringsmöjligheterna, och färgåtergivningen är där vi vill att en IPS-skärm av den här kalibern ska ligga. LG 34UM67 är en väldigt intressant skärm med än så länge unika drag.

För den som vill ha en ultrabred skärm kompetenta spelmöjligheter finns där idag inte många alternativ. Dock räcker skärmen inte riktigt fram till en utmärkelse. Den relativt låga upplösningen och det faktum att skärmen inte säljs i Sverige drar ner vårt omdöme något. Skärmen kan hittas internationellt för crika 5 500 kronor exklusive frakt.Svenska bilskärmsguiden-2015-06-03

 

Uppdateringar och utmärkelser i Svenska Bildskärmsguiden

https://www.nordichardware.se/images/sitegraphics/fullimages/fullimages/fullimages/fullimages/Bildskarmsguiden.pngFreesync har tagit plats på marknaden och börjar redan få en rejäl närvaro med en hel drös tillverkare som har eller planerar att släppa modeller. Samtidigt har Computex-mässan i Taiwan gått av stapeln ibörjan av Juni, där stora aktörer så som ASUS och Acer avslöjat nya G-syncmodeller till sina populära gaming-serier. Slaget om de dynamiska uppdateringsfrekvenserna ser ut att bli en riktig rysare med flera skärmmodeller av med respektive teknik, vilket allt som oftast är positivt för konsumenten.

8
Leave a Reply

Please Login to comment
8 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
6 Comment authors
mrmatte20SebbeodincoinxemacsTintin Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Tintin
Gäst

Hur är en 29-tums ultrabred skärm i 1080p? Sitter i funderingar på att byta upp mig från en 13 år gammal LG 17-tums 4:3-skärm 😛 så jag har inte så höga krav haha. Tänkt ha den till vanlig surf, titta på film och redigera foton. Blir den för liten för det eller räcker en 29-tums?

Tintin
Gäst

Tack för det utförliga och informativa svaret, Daniel.
Ja jag kanske skulle ta mig till en affär som har en sådan och titta på den på riktigt. Min dator är en laptop med en AMD A6-processor och 8Gbyte ram om det hjälper att veta. En dator, för övrigt, som jag vunnit här på NordicHardware för några år sedan 🙂 Kanske är den inte ny nog att klara av den upplösningen? Jag har ingen aning.

Fredrik
Medlem
Fredrik

[quote]som gör att skärmen stundvis kan kännas pixlig på grund av sin fysiska storlek[/quote]

Den beskrivningen, plus den lite utförligare som Daniel skrivit ovan, gör mig ändå inte riktigt klok på hur det ser ut.

Jag antar att denna skärm är något man måste se i egen person först för att kunna bedömma om man uppfattar det som störande eller ej.

odincoin
Gäst

enda fördelen med denna skärmen är att ma ints behöver lika bra grafikkor för att maxa den..

matte
Medlem
matte

Kan definitivt rekommendera 21:9 skärmar. Bästa inköpet jag gjort i skärmväg. Köpte en Asus MX299Q Ultrawide 21:9 och den extra bildyta man får ger klart mer inlevelse i spelen. Enda spelet jag kört som inte haft stöd för 21:9 var Assassins Creed black flag så man fick ha svarta kanter på vardera sida. Annars har samtliga funkar perfekt och jag spelar en hel del. Kräver lite extra av burken för att driva 2560×1080 på high settings men det är d värt. Kör ett överklockat GTX 680 kort o kör GTA V med bra flyt på den. Ska definitivt fortsätta med… Läs hela »

Sebbe
Medlem
Sebbe

Eh… 2560×1080? Är det ett skämt eller? Min NEC PA301W är 2560×1600 (30″/16:10) så jag klarar även 21:9 och 2400×1600 (3:2) vilket är vykort/bild + 160 bred redigering på den skärmen.

Dessutom klarar mitt 7970 av ultra settings på 2560×1600 så vad är lite extra av burken för något?

matte
Medlem
matte

[quote name=”Sebbe”]Eh… 2560×1080? Är det ett skämt eller? Min NEC PA301W är 2560×1600 (30″/16:10) så jag klarar även 21:9 och 2400×1600 (3:2) vilket är vykort/bild + 160 bred redigering på den skärmen. Dessutom klarar mitt 7970 av ultra settings på 2560×1600 så vad är lite extra av burken för något?[/quote] Sebbe är du inte begåvad att läsa kommentarerna ovan? Det skrevs: ”Min dator är en laptop med en AMD A6-processor och 8Gbyte ram”….. Då kräver det lite mer om man skall kunna spela på en skärm med 2560×1080 med high settings. Varför spelar du på en NEC PA301W? Har själv… Läs hela »