philips_BDM4065UC_banner

I vår första version av Bildskärmsguiden hade vi med sex skärmar som alla var oerhört lika varandra, så det är inte mer än rätt att vår första uppdatering blir med en skärm som egentligen saknar like på marknaden idag – vi har testat Philips nya 4K-upplösta 40-tumsmonster BDM4065UC.

Bildskärmar med 4K-upplösning har väldigt snabbt gått från en riktigt påkostad lyx med minimalt mjukvarustöd till att faktiskt ha blivit en standard som även vanliga dödliga har råd med, även om mjukvarustödet trots allt fortfarande kan behöva finslipas lite mer. Skillnaden gentemot hur marknaden såg ut förra året är dock som dag och natt och kanske allra tydligast är det med Philips BDM4065UC.

Det är en skärm som Philips närmast smög ut på marknaden utan att göra mycket väsen av sig, detta trots att till skillnad från så många andra på marknaden inte bygger på en OEM-mall. Här rör det sig inte inte om en billig TN-panel, utan om den lite mer påkostade VA-tekniken. Det rör sig inte heller om ynka 28 tum – utan om hela 40 tum.

Det hela är särskilt intressant med tanke på att det fortfarande är svårt att hitta rimligt prissatta TV-apparater med 4K-upplösning som samtigt ger en bra bildupplevelse, medan Philips prissatt sin skärm, vars enda egentliga skillnad mot en 40-tums TV är att den saknar TV-mottagare och fjärrkontroll, omkring 7 000 kronor – riktigt aggressivt med andra ord.

Så hur mycket skärm (eller TV?) får man egentligen för dessa 7 000 kronor? Vi sätter tänderna i Philips bjässe i testlabbet!BDM4065UC_004

10
Leave a Reply

Please Login to comment
10 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
8 Comment authors
TripptrapptrullImlalCarl HolmbergTobberianT Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Gambit_2K
Medlem
Gambit_2K

Intressant skärm, missade jag ngt men inga inputlag tester? (erkänner att jag skummade igenom artikeln).

Zhu
Gäst
Zhu

Intresserad av denna skärm men skulle gärna vija ha en mer utförlig recension! En mer direkt mätning av inputlag än ”vi kände inte av något” vore att välkomna. En annan sak är färgåtergivningen och svärtan. Ni skriver att det är en markant skillnad men eran egen graf säger 97% för TN-skärmarna mot denna skärms 99%. Kanske inte en enorm skillnad? Eller är det fel graf? För det var den enda som jag såg som behandlade färger.

Kul att ni recenserar denna skärm men känner ändå att denna recension hade mått bra av lite mer djupgång och bredd.

Zhu
Gäst
Zhu

Tänkte lägga till lite… Vi kommer se en parad av Seiko-skärmar från 28-40″, alla 4K och med Displayport 1.3 nästa år(Q1 2015). Tänker på modellen 40U4SEP-G02. Även om den har 60 Hz så är det möjligt att komma över 100 Hz på en 4K skärm med DP 1.3, och den skärmen kommer som sagt ut om bara några månader så jag tror inte vi måste vänta upp till 2 år för en 100+ Hz 4K skärm. Däremot så tror jag inte att vi kommer behöva 100 Hz 4K skärmar förrän tidigast senhösten 2016 när Pascal och R400 serierna har släppts… Läs hela »

Tobberian
Medlem
Tobberian

4k och 4k… Egentligen är det väl bara oklippta 1080p 20″are. Mer 24″ istället.

volcano
Gäst
volcano

Tak for testen
har i testet PWM Monitor Flicker
https://www.youtube.com/watch?v=RlUHBQDlYgA

T
Gäst
T

[quote name=”Tobberian”]4k och 4k… Egentligen är det väl bara oklippta 1080p 20″are. Mer 24″ istället.[/quote]

Öh, nej.

Tobberian
Medlem
Tobberian

[quote name=”T”]Öh, nej.[/quote]Syftade på att de är samma PPI.. så tänker man inte behövt innovera det gamla va-substratet speciellt mycket och tjänar mer pengar på stora skärmar istället för att gå upp i PPI.. bara inte kapa upp dem lika mycket. tada.. 4K Ka-shing! ^^
(men kanske helt omgjort hmm.. hur som helst är det ju svårare med felfritt ju större panel).
Sen handlar 4K mest bara om hög PPI för mig men fler pixlar är ju bra också, men 40″ är inte tokbra på desktop.

Carl Holmberg
Gäst
Carl Holmberg

[quote name=”Gambit_2K”]Intressant skärm, missade jag ngt men inga inputlag tester? (erkänner att jag skummade igenom artikeln).[/quote] Vi hade gärna tagit fram exakta siffror för input lag för alla våra testade 4K-skärmar, men av flera anledningar är det svårt att göra pålitligt idag. De tester som finns tillgängliga är helt enkelt inte tillförlitliga för 4K. Det finns flera helt mjukvarubaserade tester som duger för 1080p och andra lägre upplösningar, och dessa bygger på att man klonar bilden till två skärmar, kör testet och mäter skillnaden mellan de två med hjälp av en kamera med kort slutartid. Problemet här är att man… Läs hela »

Imlal
Gäst
Imlal

Skärmen är beställd iaf. Får hoppas att jag blir lika imponerad som Anton 😀

Tripptrapptrull
Gäst
Tripptrapptrull

”BDM4065UC” vilket sexigt produktnamn! Tror det kommer att dröja ett tag innan vi får höra någon komma och berätta om sin nya bil Toyota KRS8753UF.