Summering och omdöme

En skärm utöver det vanliga

Ska vi till sist knyta ihop säcken får vi ändå säga att vi är imponerade av Philips BDM4065UC, både i relation till bildskärmsmarknaden och TV-marknaden. Används den på ett skrivbord får du en riktigt omslutande upplevelse som är häftig inte minst för spel som körs i full upplösning. Visst får man nöja sig med en uppdateringsfrekvens på 60 hertz, men vi kommer inte se några bildskärmar med högre uppdateringsfrekvens vid 4K-upplösning förrän tidigast inom ett år. Värt att nämna är dock att vi under nästa år får se många modeller med stöd för Freesync och Gsync – teknik som märkbart bör förbättra flyt och spelinlevelse även vid lägre bildfrekvens.

För en produktiv användare är det extra trevligt med den stora skivbordsytan, men det kan rekommenderas att justera operativsystemets skalningsfaktor så att den matchar den hos en 27-tums 1440p-skärm, annars kommer menyer och fönster se lite väl stora ut.

BDM4065UC_003

Designen är stilren och känns gedigen och stödet är riktigt stabilt, men det är synd att det helt saknas justeringsmöjligheter. Portarna sitter egendomligt placerade med bildingångarna på sidan och USB på baksidan, men utbudet kan vi å andra sidan inte klaga på. Ha dock i åtanke att skärmen är blank, vilket i sin tur innebär att skarpa ljuskällor i närheten kommer ge upphov till irriterande reflektioner.

BDM4065UC är en unik skärm för entusiasten och multitasking-galningen, eller för den som vill ha en vass och stilren 4K-TV till ett rimligt pris (och inte behöver fjärrkontroll eller TV-mottagare). Den är värd en varm rekommendation för den som prioriterar arbetsyta och vill ha en spelupplevelse utöver det vanliga.

BDM4065UC_award

”Med BDM4065UC har Philips verkligen tagit fram en unik skärm, inte minst i jämförelse med de vi testat hittills. Trots sin stora yta har den samma pixeltäthet som en 27-tums 1440p-skärm och kan därför med fördel användas för skrivbordsarbete och spel med riktigt häftig inlevelse. Den kan även ses som en riktigt prisvärd 4K-TV i och med att VA-panelen som används inte går av för hackor.

Det vi har att klaga på är främst att lägre upplöst video och bilder såklart kommer kännas pixligt när det körs i helskärm, att betraktningsvinklarna hade kunnat vara en liten aning bättre för optimal skrivbordsanvändning för en skärm som inte är välvd och att USB- och bildingångarna gärna hade fått byta plats för smidigare kabeldragning. Det finns inte heller några som helst justeringsmöjligheter hos foten, utan skärmen måste i så fall väggmonteras.

Med sitt trevliga portutbud, vassa bild utan ljusblödningar och riktigt imponerande omslutande känsla i spel har redaktören hittat sin favorit bland testdeltagarna. Och i och med att panelen sopar mattan med TN-varianterna i konkurrenterna får vi också konstatera att Philips monsterskärm är vår nya testvinnare.” – Svenska bildskärmsguiden – 2014-12-23

Lägstapris på Prisjakt.se:

Uppdateringar och utmärkelser i Svenska bildskärmsguiden

I samband med att Philips BDM4065UC dimper ner i testlabbet med sin trevliga VA-panel knycker den vår Bäst i test-utmärkelse från den tidigare vinnaren AOC U2868PQU och rör därför om lite i guiden. Den lägger sig i topp med våra prestigefyllda utmärkelser Bäst i test och Redaktörens val, men AOC U2868PQU är för den delen inte ute ur leken. I och med att AOC fortfarande erbjuder mest skärm och pixlar för pengarna med sitt riktigt attraktiva pris och sin trevliga funktionsuppsättning får den istället våra utmärkelser Rekommenderar och Mest för pengarna.

Det kommer hända mycket spännande på skärmmarknaden redan nu i vinter. De första skärmarna med AMD Freesync ligger runt hörnet och i samband med att det röda laget på allvar ger sig på frekvenssynkronisering kan vi räkna med att konkurrenten Nvidia kommer satsa ännu hårdare på sin egen G-Sync-teknik. Räkna därför med gott om häftiga nya spelskärmar och allmänt mer fokus på gaming under första kvartalet av 2015. Även CES-mässan ligger nära till hands och där kommer vi med stor sannolikhet få se flera nya skärmar med lansering under nästa års första hälft.

Innehåll

10
Leave a Reply

Please Login to comment
10 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
8 Comment authors
TripptrapptrullImlalCarl HolmbergTobberianT Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Gambit_2K
Medlem
Gambit_2K

Intressant skärm, missade jag ngt men inga inputlag tester? (erkänner att jag skummade igenom artikeln).

Zhu
Gäst
Zhu

Intresserad av denna skärm men skulle gärna vija ha en mer utförlig recension! En mer direkt mätning av inputlag än ”vi kände inte av något” vore att välkomna. En annan sak är färgåtergivningen och svärtan. Ni skriver att det är en markant skillnad men eran egen graf säger 97% för TN-skärmarna mot denna skärms 99%. Kanske inte en enorm skillnad? Eller är det fel graf? För det var den enda som jag såg som behandlade färger.

Kul att ni recenserar denna skärm men känner ändå att denna recension hade mått bra av lite mer djupgång och bredd.

Zhu
Gäst
Zhu

Tänkte lägga till lite… Vi kommer se en parad av Seiko-skärmar från 28-40″, alla 4K och med Displayport 1.3 nästa år(Q1 2015). Tänker på modellen 40U4SEP-G02. Även om den har 60 Hz så är det möjligt att komma över 100 Hz på en 4K skärm med DP 1.3, och den skärmen kommer som sagt ut om bara några månader så jag tror inte vi måste vänta upp till 2 år för en 100+ Hz 4K skärm. Däremot så tror jag inte att vi kommer behöva 100 Hz 4K skärmar förrän tidigast senhösten 2016 när Pascal och R400 serierna har släppts… Läs hela »

Tobberian
Medlem
Tobberian

4k och 4k… Egentligen är det väl bara oklippta 1080p 20″are. Mer 24″ istället.

volcano
Gäst
volcano

Tak for testen
har i testet PWM Monitor Flicker
https://www.youtube.com/watch?v=RlUHBQDlYgA

T
Gäst
T

[quote name=”Tobberian”]4k och 4k… Egentligen är det väl bara oklippta 1080p 20″are. Mer 24″ istället.[/quote]

Öh, nej.

Tobberian
Medlem
Tobberian

[quote name=”T”]Öh, nej.[/quote]Syftade på att de är samma PPI.. så tänker man inte behövt innovera det gamla va-substratet speciellt mycket och tjänar mer pengar på stora skärmar istället för att gå upp i PPI.. bara inte kapa upp dem lika mycket. tada.. 4K Ka-shing! ^^
(men kanske helt omgjort hmm.. hur som helst är det ju svårare med felfritt ju större panel).
Sen handlar 4K mest bara om hög PPI för mig men fler pixlar är ju bra också, men 40″ är inte tokbra på desktop.

Carl Holmberg
Gäst
Carl Holmberg

[quote name=”Gambit_2K”]Intressant skärm, missade jag ngt men inga inputlag tester? (erkänner att jag skummade igenom artikeln).[/quote] Vi hade gärna tagit fram exakta siffror för input lag för alla våra testade 4K-skärmar, men av flera anledningar är det svårt att göra pålitligt idag. De tester som finns tillgängliga är helt enkelt inte tillförlitliga för 4K. Det finns flera helt mjukvarubaserade tester som duger för 1080p och andra lägre upplösningar, och dessa bygger på att man klonar bilden till två skärmar, kör testet och mäter skillnaden mellan de två med hjälp av en kamera med kort slutartid. Problemet här är att man… Läs hela »

Imlal
Gäst
Imlal

Skärmen är beställd iaf. Får hoppas att jag blir lika imponerad som Anton 😀

Tripptrapptrull
Gäst
Tripptrapptrull

”BDM4065UC” vilket sexigt produktnamn! Tror det kommer att dröja ett tag innan vi får höra någon komma och berätta om sin nya bil Toyota KRS8753UF.