Design och konstruktion

Saftig prislapp innebär förstklassig byggkvalité, eller? Samtliga kandidater levererar en design som vi tycker passar målgruppen de riktar in sig i, nämligen datorspelare – men vilket av K2-RGB, BlackWidow Chroma V2 och G513 utmärker sig design- och konstruktionsmässigt?

Design och konstruktion

Vi börjar från dyrast och jobbar oss neråt för att se om priset återspeglar byggkvalitén. Först ut är Xtrfy som tillsammans med E-sportlaget Ninjas in Pyjamas utvecklat K2-RGB.

Xtrfy K2-RGB

Xtrfy K2-RGB ligger i mitten av de tre tangentborden vad gäller avskalad design, och vi räknar Xtrfy-loggan inte mindre än fem gånger bara på tangentbordets ansiktsyta. Vi kan inte känna tillverkarens logotyp på chassit fysiskt, varken vid indikationslamporna eller ovanför piltangenterna – vilket vi inte har något emot. Det märks att Xtrfy riktar in sig på målgruppen datorspelare från första anblick, då texten på förpackningens kortsida läser ”GLHF”, samt så hittar vi ett ”AFK?”-meddelande på tangentbordets baksida. Vi gillar tillverkarens sinne för humor och ögat för de små detaljerna som ökar helhetsintrycket.

Annons

På baksidan hittar vi en femdelad kabelväg så att vi kan välja vår egna rutt, samt fem stycken gummifötter fördelade över baksidan.Det finns två utfällbara spakar som även de har en gummiyta, men sitter i vårt tycke fast onödigt hårt till chassit. Spakarna är svåra att få grepp om då de är infällda, vilket gör dem olämpliga att fälla ut i hast om vi exempelvis har en strid på gång i ett spel. Det positiva med spakarna är att de fälls ut i position med ett klick och sitter väldigt stadigt i position – vi kan inte med kraft från ovansidan av tangentbordet fälla ned dem.

Tangentbordet är byggt av plast och den enda metall vi hittar är i brytarnas monteringsplatta, något vi tycker är väldigt tråkigt med tanke på prislappen. Det känns inte lika robust som en prislapp på ca 1900 kr rättfärdigar, men vi känner att byggkvalitén ligger i linje med andra speltangentbord på marknaden – tråkigt nog. Det kan låta bisarrt, men K2-RGB får pluspoäng från vår sida för att det är det enda av de 3 tangentborden som endast har en anslutningskabel. Kabeln känns robust, är lagom böjbar och kommer flätad.

Razer BlackWidow Chroma V2

Om vi kilar över till nästa tangentbord så har vi Razer BlackWidow Chroma V2, det största av de tre. Likt K2-RGB så är hela konstruktionen av plast med en lite unik textur på chassits ovansida. Texturen känns som en blandning av gummi och plast; ett märkligt val, eftersom att vi inte direkt känner att det höjer kvalitetskänslan – tvärtom så fångar ytan upp fler fingeravtryck.

Annons

Designen i sig är i linje med annan kringutrustning från tillverkaren, och likt deras möss så är även Razers tangentbord enkla att urskilja från mängden. Det är även det enda tangentbordet i dagens test som har dedikerade makrotangenter.

På den högra kortsidan så finns en 3.5mm-utgång samt en USB-port, vilket dessvärre har resulterat i tre(!) stycken kabelanslutningar. Vi hittar inga specifikationer från Razer som rättfärdigar separata kablar för de extra portarna, då vi vet med oss att andra tillverkare kan ha inte bara en, utan flera USB-portar via endast en kabelanslutning. Om vi jämför med exempelvis Func KB460 som kostade en tredjedel av BlackWidow Chroma V2, så märkte vi inte av någon märkvärdig hastighetssänkning från de två USB-portarna som tangentbordet hade. Själva kabeln i sig är är tjockare än kabeln som K2-RGB använder, men är också mer styv.

På undersidan finns sju stycken gummifötter, samt två utfällbara spakar med en tunn gummilegering. Spakarna är enkla att fälla ut till skillnad från de i K2-RGB, men känns tunna och bräckliga. När vi testade att fälla spakarna ut och in flera gånger i en sekvens så föll den ena spaken ut ur sin position.

Annons

Logitech G513

Billigast av de tre, men G513 är det enda tangentbordet som faktiskt visar upp lite metall i chassit. Ovansidan av chassit är bestyckat med en platta i aluminiumlegering och är cirka 1.2mm tjock, plattan dubblar upp som monteringsplatta för brytarna. Det kanske inte låter så imponerande, speciellt med tanke på att tjockleken av bra brytarlock mäter cirka 1.5mm. Sett till hur K2-RGB och BlackWidow Chroma V2 inte hade någon metall alls i chassit så är det ändå ett steg i rätt riktning.


I och med att brytarna monteras direkt på plattan så får G513 en ”flytande” tangent design, något vi tycker är väldigt snyggt och stilrent. På tal om stilrent, så är G513s design väldigt stilren och kompakt, och G513 har minst dö-yta runtom tangenterna av de tre tangentborden. Bredvid anslutningskabelns fäste så finns en USB-port, och likt i Razer BlackWidow Chroma V2s fall så har det även för Logitech inneburit en extra anslutningskabel. Till skillnad från Razer så har Logitech specificerat att den extra USB-porten inte har några kompromisser vad gäller hastigheter, men som nämnt så har andra tillverkare kunnat lösa samma funktion utan märkbara förluster i funktionalitet med endast en kabel.

Vänder vi på tangentbordet så hittar vi ytan täckt av en grill-liknande textur, kabeltunnlar och sex stycken gummifötter  – även de med ett tunt lager gummi i ändarna. Spakarna är lite av ett mellanting om vi jämför med K2-RGB och BlackWidow-tangentbordet, då de är enklare att fälla ut än K2 – och mer robusta än de i BlackWidow Chroma V2. De utskurna kabeltunnlarna kan användas för tunna kablar, exempelvis hörlurar eller vår Razer Deathadder mus – men tunnlarna är inte djupa så vi får inte plats med en vanlig USB-kabel.

Annons

Tillbehör

Med tillbehören så börjar vi i den andra änden, och jobbar oss från billigast till dyrast.

Logitech G513
I förpackningen som G513 kommer i så får vi med ett handlovsstöd med en mjuk läderyta fylld av minnesskum. På baksidan så finns sex stycken gummifötter, samt en kabeltunnel positionerad så att vi kan dra kabel under tangentbordet och handlovsstödet samtidigt. Undersidan av handlovsstödet är av plast, och vårt exemplar var något böjt så vi fick flexa det för att få det rakt. Det fäster inte till tangentbordet på något sätt, vi får själva stationera handlovsstödet i den position vi önskar ha det i.

Vi får även med extra brytarlock för QWER, ASD och en brytarlocksdragare. Locken är i ABS-plast likt övriga tangenter på tangentborden, men har en annan ytform. De är trapetsformade, vilket passar bra i populära spel som CS:GO och League of Legends då fingertopparna kan vila i locket utan att glida av. Brytarlocksdragaren är av plast och skrapar emot sidorna av locken, och vi känner att vi löper större risk att skada brytarlock med den än med en mer traditionell dragare som använder en metallvajer-design.

Razer BlackWidow Chroma V2
Vi får endast med ett handlovsstöd till BlackWidow Chroma V2, men till skillnad från det som följer med G513 från Logitech så fästs handlovsstödet till tangentbordet med hjälp av magneter. Det har en liknande mjuk läderyta som handlovsstödet från G513, men materialet inuti är inta lika fast. Det känns plastigare än det från Logitech, och ger ifrån sig ett knakande ljud vid lite flex från vår sida. Det känns väldigt billigt ihopsatt och vi skulle inte lita på att det håller för flera år av användning. Likt G513 så hittar vi sex stycken gummifötter på undersidan.

Annons

Xtrfy K2-RGB – Det dyraste alternativet

Komfort

Xtrfy K2-RGB
K2-RGB har som nämnt inget medföljande tillbehör, men har en lägre tangentprofil än de andra borden vilket gör det bekvämt att använda även utan ett handlovsstöd. Vi föredrar att inte ha spakarna på undersidan utfällda av just den anledningen. Vi känner inte direkt att tangentbordet är svårrubbat, speciellt med spakarna utfällda, men K2-RGB får helt klart godkänt i jämförelse med andra gamingbord.

Razer BlackWidow Chroma V2
Det medföljande tillbehöret känns väldigt plastigt och bräckligt, men är förvånansvärt komfortabelt. Magnetlösningen fungerar bra och det separeras inte från tangentbordet i första taget.

Det rubbas enklare än G513 och K2-RGB, och att ha spakarna utfällda är bara för oss att glömma då de fälls ihop vid minsta putt bakåt. Som vi nämnde tidigare så fällde vi spakarna in och ur position flertalet gånger, vilket ledde till att den ena spaken lossnade från sin position; något som kan vara anledningen till att det fälls ihop så enkelt. Vi känner dock att ett tangentbord, speciellt vid en prispunkt på 1700 kr, ska klara av att fälla spakarna cirka 10 gånger utan att gå i spillror.

Annons

Logitech G513
G513 har det mest bekväma handlovsstödet i dagens test, något som nästan är ett måste med tanke på metallytan på chassits ovansida. metallplattan sticker ut en liten bit från chassits sida, och om vi använder tangentbordet utan handlovsstödet så kan metallen skava emot handleden om vi sträcker oss efter den översta raden. Handlovsstödet måste positioneras och fästs inte till tangentbordet, men rubbas inte vid användning då vi alltid vilar över det.

De utfällbara spakarna på baksidan fälls inte ut bakåt likt BlackWidow Chroma V2 och K2-RGB, utan fälls istället ut från sidorna – och löper mindre risk för att fällas ihop vid användning. Tangentbordet i sig är ungefär lika lätt att rubba som K2-RGB, G513 rubbas inte ur position i första taget – men sitter inte som limmat till skrivbordet som exempelvis Varmilo MA105C från vårt förra test.

Innehåll

Annons

13
Leave a Reply

Please Login to comment
1 Comment threads
12 Thread replies
3 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
4 Comment authors
Emir MulahalilovicFelionJBFalistar Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
JB
Medlem
JB

Jag vill verkligen uppmana alla att testa: https://new.webhallen.com/se/product/269414-Tesoro-Excalibur-V2-Kailh-Red. Jag spelar inte själv, men köpte det till sonen som har stor erfarenhet av spelande sen barnsben, han gillade det skarpt, och till det priset så…:)

Kommentar Emir?

Falistar
Gäst
Falistar

Kan även utan minsta tvekan rekommendera https://www.clasohlson.com/se/Mekaniskt-gaming-tangentbord-Exibel-GKX-C/38-7975
Makalöst prisvärt!