Summerat omdöme

Dagens test börjar nå mot sitt slut och det har blivit dags att summera. Vi har kikat på de dyraste flaggskeppen från tre av de största kringutrustningstillverkarna. Gemensam nämnare för tangentborden är att de riktar in sig på datorspelare, och det är inte omöjligt att du har sett din favoritspelare inom E-sport använda just ett av de borden vi djupdykt i.


När vi testar tangentbord från premiumsegmentet så letar vi efter det lilla extra, det lilla som utmärker ett specifikt tangentbord från mängden. Vi letar efter förstklassig byggkvalité, en exklusiv upplevelse och användarkänsla som är något utöver det vanliga.

Vi såg inte skymten av något av ovanstående i dagens test av Xtrfy K2-RGB, Razer BlackWidow Chroma eller Logitech G513. Vad vi istället hittade var snål konstruktion, billiga komponentalternativ och märkliga designval; för att inte nämna en viktig detalj – den saftiga prislappen. Den genomgående känslan vi lämnas med är att konsumenter idag betalar för ett varumärke, snarare än konstruktion, funktionalitet och känsla som rättfärdigar prislappen.

Omdöme: Xtrfy K2-RGB

E-sportlaget Ninjas in Pyjamas stolthet K2-RGB utmärker sig i dagens test ur den aspekt att det helt och hållet är plug-and-play. Vi kan programmera in belysning, makron och andra anpassningar för att sedan spara dem till profiler. Det är därefter fritt fram för oss att ansluta tangentbordet till valfri dator, och det fungerar precis så som vi vill ha det utan krångel med mjukvara.

Tangentbordet är dock byggt helt i plast, och inger inte en kvalitetskänsla som skriker premium som vi väntar oss av ett tangentbord som kostar närmre 2000 kr. Tillverkaren har valt att använda lågkvalitativ ABS-plast och redan där är det nästan kalkonvarning för vår del – det borde vara förbjudet att bestycka ett så dyrt tangentbord med ett så billigt val av plast.

Summa summarum så levererar inte K2-RGB något unikt varken i känsla eller funktionalitet. Programmerbarhet av motsvarande eller bättre funktionalitet finns till billigare pris, belysningen som är en viktig faktor sett till målgruppen man riktar in sig på är inte märkvärdig och det finns bättre byggda tangentbord för halva prislappen. Vi känner att det är lite synd, för hade Xtrfy lagt mer åtanke till byggkvaliteten så hade vi förlåtit det mesta – även valet av en billigare Cherry MX-klon över det genuina alternativet. Med det i åtanke så delar vi inte ut en rekommendation till Xtrfy K2-RGB i dagens test.

Xtrfy K2-RGB
7.6 Expertomdöme
0 Läsaromdöme (0 röster)
BrytareKailh Red RGB
BelysningRGB per tangent
Fördelar
Hög programmerbarhet
Inbyggt minne
Nackdelar
Plastchassi
Brytarlock i ABS
Priset
Bra att veta
Tangentbordet är högst anpassningsbart och är helt plug-and-play
Funktionalitet8.5
Kvalitetskänsla7
Komfort7.2
Pris
Lämna/Läs läsaromdöme
Vad läsare tycker... Logga in för att lämna omdöme
Sortera:

Bli först att lämna ett omdöme.

User Avatar
Verifierad
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Visa mer
{{ pageNumber+1 }}

Omdöme: Razer BlackWidow Chroma V2

Razer levererar smidig mjukvara och en design som står ut från mängden i BlackWidow Chroma V2. Razer är en storspelare på kringutrustningsmarknaden och det är inte omöjligt att BlackWidow-serien sålt bäst av alla gamingtangentbord genom tiderna; efter dagens test har vi svårt att se varför.

BlackWidow Chroma V2 levererar i särklass sämst byggkvalité i dagens test, från tangentbord och tangenter, ända till handlovsstöd. Tangentbordets chassi känns ihåligt och knakar, och det är helt byggt av plast. Det medföljande handlovsstödet känns väldigt bräckligt och knakar även det vid minsta flex från vår sida, men är trots det komfortabelt och fäster med en smart lösning.

Tangenterna är likt de andra tangentborden i dagens test av ABS-plast, och som om det inte vore anledning nog att hålla sig undan från ett tangentbord som kostar cirka 1800 kr, så är även brytarlocken mycket mer tunna än de i K2-RGB och G513. Brytarlocken slog rekord i vårt testlabb, och slets ut och började skina redan inom 5 minuter av användning.

BlackWidow Chroma V2 är ingen katastrof, Razer Synapse drar ett stort lass för att rädda upp användarupplevelsen – men det är inte långt ifrån. Tyvärr räcker inte bra mjukvara till för att rättfärdiga en rekommendation av Razer BlackWidow Chroma V2.

Razer BlackWidow Chroma V2
6.8 Expertomdöme
0 Läsaromdöme (0 röster)
BrytareRazer Switch Orange
BelysningRGB
Fördelar
Bra mjukvara
Makrotangenter
Nackdelar
Väldigt lågkvalitativt
Tunna ABS-brytarlock
Priset
Bra att veta
Har ett medföljande handlovsstöd
Funktionalitet8
Kvalitetskänsla4.9
Komfort7.5
Pris
Lämna/Läs läsaromdöme
Vad läsare tycker... Logga in för att lämna omdöme
Sortera:

Bli först att lämna ett omdöme.

User Avatar
Verifierad
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Visa mer
{{ pageNumber+1 }}

Omdöme: Logitech G513

Vi ger pluspoäng till Logitech för att de har valt att använda sig av metall i chassit, även om det endast är på ovansidan. G513 känns som det bäst byggda tangentbordet i dagens test, samtidigt som det är det billigaste. Brytarlocken är av ABS, men förslits förvånansvärt mer långsamt än brytarlocken i K2-RGB och BlackWidow Chroma V2. Det medföljande handlovsstödet är även det bättre byggt än motsvarande tillbehör från Razer.

Logitech Gaming Software erbjuder något nytt och unikt, samtidigt som användargränssnittet och övrig funktionalitet är medioker – mjukvaran är något av en oslipad diamant. Belysningen vi ställer in i Logitech Gaming Software ser unik ut, eftersom att Logitech har bestyckat tangentbordet med sin egenutvecklade Romer-G-brytare som nu även finns i en linjär variant. Romer-G-brytare har sitt ljusrör i mitten av brytaren, vilket minimerar läckage och belysningen syns endast i brytarlocken.

Sammanfattningsvis så räcker Logitech G513 inte hela vägen till en rekommendation i dagens test, bland annat av den simpla anledningen att exakt samma tangentbord finns till ett cirka 800 kr billigare pris. Logitech G413 är samma tangentbord, med samma design och material; skillnaden är ett medföljande handlovsstöd och RGB-belysning. Hade Logitech valt att bestycka G513 med brytarlock av PBT- eller POM-plast så hade det nått hela vägen till en utmärkelse.

Logitech G513
7.7 Expertomdöme
0 Läsaromdöme (0 röster)
BrytareRomer-G Linear
BelysningRGB
Fördelar
Unik belysningsval
Hållbar byggkvalitet
Bra handlovsstöd
Nackdelar
Brytarlock i ABS
Onödig anslutning
Priset
Bra att veta
Unika belysningsmöjligheter med Romer-G-brytare och Logitech Gaming Software
Funktionalitet8.2
Kvalitetskänsla7.5
Komfort7.5
Pris
Lämna/Läs läsaromdöme
Vad läsare tycker... Logga in för att lämna omdöme
Sortera:

Bli först att lämna ett omdöme.

User Avatar
Verifierad
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Visa mer
{{ pageNumber+1 }}

Marknadsanalys 2018-04-11

Det händer mycket på brytarmarknaden nu. Tillverkaren Ducky ryktas inom kort släppa ett tangentbord med lågprofilbrytare, något som på dagens marknad är sällsynt i premiumsegmentet. Det släpps även redan nu i Maj en ny typ av brytare från Kailh, Box Royal. Vi ser inte mycket av Kailh Box-brytare på den Nordiska marknaden, men de är väldigt efterfrågade av tangentbordskonnäsörer.

Närmast i testlabbet så släpper vi blicken från gamingtillverkare och fullstora tangentbord, och ställer in siktet på mer avskalade och kompakta storlekar. Filco som är en gigant och måttstock för kvalité i tangentbordsvärlden väntar att gå upp mot Varmilo i ett TKL-test.

Inom den närmsta tiden kommer vi försöka att visa upp tangentbord som fått fäste i entusiastcirklar för sina högkvalitativa egenskaper. Det ska bli intressant att dra jämförelser med tillverkarjättarna och de tangentbord som idag regerar konsumentmarknaden i Norden.

13
Leave a Reply

Please Login to comment
1 Comment threads
12 Thread replies
3 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
4 Comment authors
Emir MulahalilovicFelionJBFalistar Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
JB
Medlem
JB

Jag vill verkligen uppmana alla att testa: https://new.webhallen.com/se/product/269414-Tesoro-Excalibur-V2-Kailh-Red. Jag spelar inte själv, men köpte det till sonen som har stor erfarenhet av spelande sen barnsben, han gillade det skarpt, och till det priset så…:)

Kommentar Emir?

Falistar
Gäst
Falistar

Kan även utan minsta tvekan rekommendera https://www.clasohlson.com/se/Mekaniskt-gaming-tangentbord-Exibel-GKX-C/38-7975
Makalöst prisvärt!