Högupplöst IPS-skärm och videouppspelning

Det som utan tvivel sticker ut mest i Nexus 7 specifikationsblad är skärmen. Surfplattan är enligt Google ämnad för mediakonsumption och för dem krävdes en skärm med minst HD-upplösning (720 x 1 280 pixel) men här har de valt att gå på en skärm med en något högre upplösning på 800 x 1 280 pixlar. Därefter var det frågan om bildkvalite vilket också skulle prioriteras, så valet föll på IPS (In-Plane Switching). För en surfplatta med ingångspriset 199 dollar (USA) är det här en väldigt högkvalitativ skärm. Enligt IHS iSupplis uträkningar kostar skärmen inklusive pekpanel hela 62 dollar.

Vi tycker definitivt att det här är rätt prioritering, förutom ett bra flyt i mjukvaran är skärmen det viktigaste i en surfplatta – eller för den delen samtliga konsumentprodukter som smartphones och bärbara datorer. Skärmen kommer dessutom med ett rep-resistent glas från Corning, vilke oftast används av smartphones och surfplattor i de övre prissegmenten.

Modell Nexus 7 Galaxy Tab 7 2.0 Galaxy Tab 7.7 Nya iPad
Skärmstorlek 7 tum 7 tum 7,7 tum 9,7 tum
Upplösning 800 x 1 280 px 600 x 1 024 800 x 1 280 px 1 536 x 2 048 px
Pixeltäthet 216 ppi 170 ppi 196 ppi 264 ppi
Screen_1 Screen_2

Med en pixeltäthet på 216 ppi kunde vi inte urskilja varje pixel vid användning. Det krävdes att handhavande koncentrerade sig och satt med skärmen närmare ansiktet än normalt för att kunna urskilja varje pixel. Det krävs alltså en skarp syn och att man tittar överdrivet nära skärmen för att kunna uppfatta de små krabaterna. Vi lägger inte märke till pixlarna på skärmen förrän vi ska läsa en e-bok, där de blir synliga även vid normalt läsavstånd.

Nedan har vi en bildjämförelse med Nexus 7 och Samsung Galaxy Tab 2 7.0 med företagets egna version av IPS, så kallad PLS (Plane to Line Switching). Varför vi valt att jämföra mot Galaxy Tab 2 7.0 är för att den finns att köpa för cirka 2 200 kronor (3 200 kronor med 3G för det exemplaret vi har i testlabbet) och får alltså ses som en av de få riktiga konkurrenterna till Nexus 7 på den svenska marknaden.

Screen_sun1
Screen_sun2 Screen_sun3

Skärmens ljusstyrka är relativt svag, när vi justerar den märker vi av en tydlig skillnad upp till cirka 50 procent. Därefter syns det knappt att skärmen blir ljusare. Skillnaden på 50 och 100 procent är ytterst marginell, i ett blindtest kan vi inte säga om den är inställd på 50 eller 100 procent. Den låga ljusstyrkan kan bli ett problem om man har för avsikt att använda surfplattan mycket utomhus, speciellt soliga dagar.

Screen_3 Screen_4
Screen_5 Screen_7
Screen_8
Screen_9

Sett till färgåtervinningen är resultatet överlag bra, vilket är tack vare valet av IPS-panel. Vi upplever dock att färgerna är ganska varma, vilket ni kan se på bilden ovan där den vita färgen har en mörkare ton. Det här märkte vi egentligen bara av på våra testbilder och i enstaka fall när vi surfade.

Screen_10

Efter att ha undersökt problemet tycks det inte vara någonting som är fel på skärmpanelerna och hårdvaran i surfplattan, utan att skärmkalibreringen från fabrik inte är helt korrekt. Det bör alltså vara någonting Asus skulle kunna rätta till framöver, vi vet dock inte om det är någonting som ligger i deras pipeline.

Vi ser en mindre kontrastförlust när vi vinklar surfplattan och i riktigt snäva betraktningsvinklar. Under vår tids användning har vi aldrig stört oss, eller lagt märke till detta.

Asus och Google har valt att lägga större delen av budget på skärmen vilket märks. Med en bra skärm är redan halv segern vunnen med en surfplatta och den komponenten borde definitivt prioriteras högre än mer kraftfull hårdvara. Vi hoppas att det här är någonting övriga tillverkare följer efter på framöver. Skärmen är tveklöst bättre än de flesta på marknaden och gör jobbet bättre än referensplattan Galaxy Tab 2 7.0 vi jämfört med. Vad vi vill se bättring på i en kommande surfplatta är utan tvivel ljusstyrkan, men även skärmen kalibreras korrekt(!) från fabrik.

Videouppspelning och mediastöd

Tegra 3 har bra stöd för olika videoformat till skillnad från föregångaren Tegra 2 och just videouppspelning känns relevant med en surfplatta som denna. Att spela upp film med hög bitrate i olika format är inga problem för Nexus 7.

Form och codec Upplösning Bitrate Resultat
Avi, Xvid 640×352, 23,976 fps 987 Kbps Ok
MKV, AVC, 6ch-DTS 1080p, 23,976 fps, High@L4.1 7 445 Kbps Ok
MKV, AVC, 6ch-AC3 1080p, 23,976 fps, High@L4.1 13 000 Kbps Ok
MKV, AVC, 6ch-AC3 1080p, 23,976 fps, High@L5.1 16ref 18 900 Kbps OK
M2TS, AVC, DTS-MA 1080p, 29,970 fps, High@L4.1, 4ref 26 800 Kbps Ok
M2TS, AVC, DTS-TrueHD 1080p, 23,976 fps, High@L4.1, 4ref 30 000 Kbps Ok
MKV, AVC 1080p, 29,970 fps, High@L5.1, 16ref 39 766 Kbps Ok

Föga förvånande visar Nvidia att deras Tegra 3 tuggar igenom allt som kommer i dess väg, alla våra filmklipp flyter på perfekt. Videospelaren som följer med surfplattan har dock riktigt dåligt stöd för olika filmformat. Det här är dock lätt att lösa genom gratisalternativ som exempelvis mVideoPlayer eller MX Player.

23
Leave a Reply

Please Login to comment
23 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
15 Comment authors
Krister2012Josef74AdamaJockeLoke Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
ctrl
Gäst
ctrl

Jäkligt sugen på en sådan här. Funderar bara på om det är lagom storlek för min del, som tänk ha den som läsplatta för manga och enklare surf. Får se om man får testa lite sen när den dyker upp i handeln om storleken blir rätt.

Pärra
Gäst
Pärra

Jag har hört från flera håll att de tycker de inbyggda högtalrana är riktigt dåliga men på min fungerar de helt ok, jag kan dra upp volymen en hel del utan att det låter kasst. Kan det vara ett fabriksfel?

Medlem
peter andersson

Tack för en fin recension. Nexus är onekligen spännande och det är underbart att det äntligen är ett annat företag än Samsung som står för bygget. De må sälja många mobiler men plasten är densamma och loggan, ja loggan är som den är^^

Anton Karmehed
Admin

En riktigt intressant surfplatta och inte minst en intressant lansering för surfplattsmarknaden.Det råder inget tvivel om att Google och Asus gjort sitt bästa för att ge Android de bästa möjligheter att växa den närmaste framtiden. Därför ska det bli riktigt spännande att se försäljningssiffrorna för Nexus 7. Om man inte lyckas sälja en såhär pass bra surfplatta för det här priset så får man nog börja tänka om sin strategi och satsning på surfplattsmarknaden. Apple har ju hittat sin nisch med fokus på just surfning och mängder med Ipad-optimerade appar. Microsoft har potential att plocka över de konsumenter som är… Läs hela »

Dick Papazian
Medlem

Fin recension!!

Jag blir dock mer sugen på att skaffa en mobil med Jelly Bean. Även om den är extremt prisvärd så hade jag inte kunnat använda den som jag vill med så lite internt minne.

pippen1001
Medlem
pippen1001

[quote name=”ctrl”]Jäkligt sugen på en sådan här. Funderar bara på om det är lagom storlek för min del, som tänk ha den som läsplatta för manga och enklare surf. Får se om man får testa lite sen när den dyker upp i handeln om storleken blir rätt.[/quote]Har en Zte Light sedan maj 2011 och den är nästan exakt samma storlek som nexus 7, och jag kan säga att jag har läst minst 5000 kapitel manga på den. Det är perfekt storlek för att kunna hålla den i en hand och läsa. Jag kommer med 100% säkerhet köpa en nexus 7… Läs hela »

Anton Karmehed
Admin

[quote name=”pippen1001″][quote name=”ctrl”]Jäkligt sugen på en sådan här. Funderar bara på om det är lagom storlek för min del, som tänk ha den som läsplatta för manga och enklare surf. Får se om man får testa lite sen när den dyker upp i handeln om storleken blir rätt.[/quote]Har en Zte Light sedan maj 2011 och den är nästan exakt samma storlek som nexus 7, och jag kan säga att jag har läst minst 5000 kapitel manga på den. Det är perfekt storlek för att kunna hålla den i en hand och läsa. Jag kommer med 100% säkerhet köpa en nexus… Läs hela »

Medlem
WIRN

Bra recention och riktigt trevlig produkt.

Ska bli intressant i fall nu apple släpper en ipad mini som det ryktas om. Måste i så fall kännas rätt tungt för dom…

Anton Karmehed
Admin

[quote name=”WIRN”]Bra recention och riktigt trevlig produkt. Ska bli intressant i fall nu apple släpper en ipad mini som det ryktas om. Måste i så fall kännas rätt tungt för dom…[/quote]Ja det blir ju jäkligt intressant att följa, Apple har ju aldrig gillat att tumma på funktioner och kvalité i sina produkter, samtidigt som man vill åt rejäla marginaler. Så har svårt att se att man ska kunna kontra prismässigt. Men om man lägger sig på 299 USD eller kanske 349 USD har man nog goda möjligheter att sätta käppar i hjulet för Google trots allt. Apple är fortfarande i… Läs hela »

Tellus82
Medlem
Tellus82

Att ni klankar ner på färgtemp som om det vore ett fel finner jag lite smålustigt, Samsungs enheter har i det närmaste en bissart kall/hög färgtemp men den kallas inte för felaktig, hur kommer det sig?

Anders Nilsson
Medlem
Anders Nilsson

Nice try but….. Cool och prisvärd platta men tyvärr har bara Samsung och Apple fattat att en modern ”Platta” behöver både 2,4 och 5 GHz WiFi-stöd. 95% av alla som köper dessa produkter fattar tyvärr inte att utan 5 GHz stöd kommer du aldrig att kunna nyttja din WLAN uppkoppling fullt ut eftersom 2,4 GHz bandet sakta men säkert håller på att då den saknar kapacitet. Jag kommer ALDRIG att köpa en platta som inte stödjer 5 GHz bandet punkt slut. Min bedömning är att det skulla ha kostat ASUS runt 300kr extra att addera 5 GHz stöd vilket skulle… Läs hela »

Tellus82
Medlem
Tellus82

[quote name=”Jacob Hugosson”][quote name=”Tellus82″]Att ni klankar ner på färgtemp som om det vore ett fel finner jag lite smålustigt, Samsungs enheter har i det närmaste en bissart kall/hög färgtemp men den kallas inte för felaktig, hur kommer det sig?[/quote]Jag anser inte att det spelar någon roll vad dom andra har. Faktum kvarstår att vårt exemplar av Nexus 7 hade hög färgtemperatur som troligtvis beror på dålig kalibrering från fabrik – sen är jag fullt medveten om att det finns sämre alternativ, det finns alltid någonting som är sämre och nästan alltid någonting som är bättre. Vi hade kunnat jämföra med… Läs hela »

Tellus82
Medlem
Tellus82

[quote name=”Jacob Hugosson”][quote name=”Tellus82″]Jag är ledsen men när jag tittar på era jämförelsebilder så har inte nexus 7 hög färgtemp, den har lägre än samsungen bredvid… nu får ni läsa på lite innan ni ger ut bedömningar på skärmar…[/quote]Faktum kvarstår att Nexus 7 inte visar korrekt färger oavsett hur vi än vrider på det hela och att kalibreringen inte är helt hundra. Att den sedan är bättre än surfplattan i samma prisklass vi valt att jämföra med (Samsung Galaxy Tab 2 7.0) som har en medelmåttig skärm, är en helt annan sak.[/quote] Så ni påstår att den har en felkalibrerad… Läs hela »

JockeLoke
Gäst
JockeLoke

Har haft min Nexus nu i över en månad, måste säga att jag tycker den är riktigt dålig. Byggkvaliten är under all kritik, trycker man på vissa ställen runt skärmen (där jag faktiskt håller den med vänster hand när jag använder den) så buktar plasten in rejält. Laddaren… å fy f-n vilket misslyckande, det ska ju vara ”usb” standard, men nja… ingen av mina iPhone USB väggladdare funkar med Nexus egna USB sladd, ingen av mina laddare i bilen funkade heller (standard belkin usb laddare, både 1amp och 2amp), jag kan ladda den från min skärm och min laptops usb… Läs hela »

Adama
Gäst
Adama

Jag hade gärna betalt 500 kr till för 3G. Hade man kunnat stoppa in sitt SIM-kort o surfat. Eller delat ut från telefonen. Hoppas den modellen kommer.

Josef74
Gäst
Josef74

Jag har nu haft min Nexus 7 i cirka en månad, och är mycket nöjd med den. Problemen som JockeLoke beskriver är inget jag upplevt. Det enda som är dåligt på min enhet, är högtalaren. Men det kan jag leva med. 🙂 Ett par tips: Köp till en USB OTG adapter. Finns på kjell & company. Då kan du koppla till ett usb-minne, eller som jag gör, en kortläsare. Bara installera Nexus media importer.Laddare köpte jag på clas ohlson. En vanson som klarar 2,1 A. Fungerar perfekt. 🙂 Och batteritiden på min enhet är INTE i närheten så dålig som… Läs hela »

Medlem
Calle2003

Köpte en Samsung Galaxy Tab 2 7.0 till tjejen i födelsedagspresent. Hon är jättenöjd med den medan jag som är mer kräsen tycker texten är suddig. Läst på [url]http://www.swedroid.se/forum/showthread.php?t=78929[/url] att Nexus 7 också har lite suddig text men ni som har båda enheterna, är den lika suddig som på Tab 2 7.0?

Krister2012
Gäst
Krister2012

Hur är den att läsa e-böcker med, låna från bilbliotek, läsa epub filer verkar vara ett problem om man inte konverterar boken.
Är man låst till ett ”köpställe” eller hur fungerar det?