Processor: Tegra 3 med snabbt DDR3-minne

Nexus 7 huserar verkligen kraftfulla komponenter till sitt pris, samma sak kan sägas om systemprocessorn. Nvidia Tegra 3 var i början av året klassad som världens kraftfullaste systemprocessor för smartphones och surfplattor på Android-plattformen, men har sedan dessa trumfats av Qualcomm Snapdragon S4 MSM8960 och Samsung Exynos 4412. Tegra 3 är dock ingen slashas, och är fortfarande i topp tre på marknaden.

Tegra 3 har fyra ARM Cortex-A9-kärnor klockade till mellan 1,2 och 1,6 gigahertz, samt ett turboläge på mellan 1,3 och 1,7 gigahertz beroende på modell. Förutom detta finns en femte ”kompanjonkärna” på 500 megahertz, som behandlar de mer triviala uppgifterna – synkronisering av data och sociala medier, film- och ljuduppspelning, samt allt annat som en Cortex-A9 på 500 megahertz är kapabel till. Den enda funktionen den femte kärnan har är alltså att vara en avancerad strömsparfunktion i Tegra 3. Tegra 3 bör alltså ses som en fyrkärnig systemprocessor, även om den i praktiken kommer utrustad med fem. För att läsa mer om Nvidia Tegra 3 rekommenderar vi er att läsa vår ingående teknikartikel om systemprocessorn:

Strömsnål Tegra 3-modell i Nexus 7

Vid lanseringen av Tegra 3 fanns endast en systemprocessor vid namn T30, med klockfrekvensen 1,3 gigahertz och turbo på 1,4 gigahertz när endast en kärna användes. Sedan dess har Nvidia utökat med två modeller; en strömsnål variant och en med högre prestanda. Asus och Google har valt att använda sig av den strömsnåla modellen vid namn T30L.

Egenskaper Tegra 3 – T30L Tegra 3 – T30 Tegra 3 – T33
Processorkärnor 4 x ARM Cortex-A9 4 x ARM Cortex-A9 4 x ARM Cortex-A9
Processorfrekvens 1,2 GHz 1,3 GHz 1,6 GHz
Turbofrekvens 1,3 GHz 1,4 GHz 1,7 GHz
Grafik Geforce ULP Gen 2
(12 kärnor)
Geforce ULP Gen 2
(12 kärnor)
Geforce ULP Gen 2
(12 kärnor)
Grafikfrekvens 416 MHz 520 MHz 520 MHz

Vi ser marginellt lägre klockfrekvenser på processorkärnorna, men grafikdelen har gått back hela 20 procent. Även om skillnaden låter stor så kommer ni får se i våra tester att den i själva verket är marginell. Tegra 3 kommer med en mager 32-bit minnesbuss, vilket tyvärr fortfarande är vanligt för den här typen av kretsar och just minnesbandbredden är en del som håller tillbaka dagens systemprocessorer. För att få ut högre bandbredd finns det endast ett alternativ och det är att använda snabbare minne. Surfplattan har 1 gigabyte lågvolts DDR3L-minne klockat till relativt höga 1333 megahertz, vilket resulterar i en total bandbredd på ~5,3 gigabyte per sekund.

Nexus_7_DDR3LBildkälla: iFixit

Det finns säkert dom som ser Nexus 7 som en surfplatta full av kompromisser. Det här är till viss del sant. Vi anser dock att företagen gjort helt rätt val när de plockade ut strömsnåla komponenter, före monstruös prestanda som majoriteten slutanvändare ändå inte kommer märka av. Speciellt då Android 4.1 Jelly Bean och Project Butter effektivare använder den tillgängliga beräkningskraften, än tidigare generationer av operativsystemet.

Prestandatester

SunSpider_JavaScriptRightware_Browsermark

Nexus 7 toppar listorna i våra webbaserade tester, trots en marginellt svagare Tegra 3-krets än Transformer Prime. Det här beror troligtvis på att Google arbetat nära Asus för att optimera mjukvaran i Jelly Bean för hårdvaran i Nexus 7.

Linpack

Resultatet i Linpack är mer än dubbelt så högt som det i Galaxy Tab 2 7.0 med sin OMAP 4430-processor. Vi saknar referenser med andra surfplattor, men vi kan säga att resultatet är strax efter smartphones som LG Optimus 4X HD och HTC One X som båda har utrustats med en högre klockad variant av Tegra 3.

GLBenchmark_2.1_EgyptGLBenchmark_2.1_Pro

Nexus 7 har inga problem att driva GLBenchmark 2.1. Så vi har från den här gången börjat använda oss av den nya testsviten GLBenchmark 2.5 som känns mer relevant med dagens kraftfulla systemprocessorer.

GLBenchmark_2.5_HDGLBenchmark_2.5_Classic

Företaget Kishonti Informatics senaste GLBenchmark är ett riktigt mördartest som vi väntar oss kommer bli riktigt långlivat. Testet är i grunden det samma som tidigare men har nu mer avancerad geometri, högre upplösta texturer, nya shaders, fler reflektioner och mer skuggor än tidigare. Tillsammans med att Offscreen-testet nu är 1 920 x 1 080 som standard får det samtliga systemprocessorer på marknaden att gå på knä idag, men det är mycket snyggare än föregående test.

I Egypt HD får Nexus 7 endast ut 8,8 bilder per sekund, vilket är det bästa resultat vi kunnat uppmäta med surfplattorna på plats. Egypt Classic är i princip samma test som det gamla GLBenchmark 2.1 Egypt, men den här gången med högre upplösning. Det är precis att Nexus 7 klarar av att leverera bildfrekvenser som får anses vara godkända.

Nenamark2_3DElectopia_v1.1

Även i de äldre grafiktesterna toppar Nexus 7 listorna och begränsas av VSync (Vertical synchronization) i Electopia.

23
Leave a Reply

Please Login to comment
23 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
15 Comment authors
Krister2012Josef74AdamaJockeLoke Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
ctrl
Gäst
ctrl

Jäkligt sugen på en sådan här. Funderar bara på om det är lagom storlek för min del, som tänk ha den som läsplatta för manga och enklare surf. Får se om man får testa lite sen när den dyker upp i handeln om storleken blir rätt.

Pärra
Gäst
Pärra

Jag har hört från flera håll att de tycker de inbyggda högtalrana är riktigt dåliga men på min fungerar de helt ok, jag kan dra upp volymen en hel del utan att det låter kasst. Kan det vara ett fabriksfel?

Medlem
peter andersson

Tack för en fin recension. Nexus är onekligen spännande och det är underbart att det äntligen är ett annat företag än Samsung som står för bygget. De må sälja många mobiler men plasten är densamma och loggan, ja loggan är som den är^^

Anton Karmehed
Admin

En riktigt intressant surfplatta och inte minst en intressant lansering för surfplattsmarknaden.Det råder inget tvivel om att Google och Asus gjort sitt bästa för att ge Android de bästa möjligheter att växa den närmaste framtiden. Därför ska det bli riktigt spännande att se försäljningssiffrorna för Nexus 7. Om man inte lyckas sälja en såhär pass bra surfplatta för det här priset så får man nog börja tänka om sin strategi och satsning på surfplattsmarknaden. Apple har ju hittat sin nisch med fokus på just surfning och mängder med Ipad-optimerade appar. Microsoft har potential att plocka över de konsumenter som är… Läs hela »

Dick Papazian
Medlem

Fin recension!!

Jag blir dock mer sugen på att skaffa en mobil med Jelly Bean. Även om den är extremt prisvärd så hade jag inte kunnat använda den som jag vill med så lite internt minne.

pippen1001
Medlem
pippen1001

[quote name=”ctrl”]Jäkligt sugen på en sådan här. Funderar bara på om det är lagom storlek för min del, som tänk ha den som läsplatta för manga och enklare surf. Får se om man får testa lite sen när den dyker upp i handeln om storleken blir rätt.[/quote]Har en Zte Light sedan maj 2011 och den är nästan exakt samma storlek som nexus 7, och jag kan säga att jag har läst minst 5000 kapitel manga på den. Det är perfekt storlek för att kunna hålla den i en hand och läsa. Jag kommer med 100% säkerhet köpa en nexus 7… Läs hela »

Anton Karmehed
Admin

[quote name=”pippen1001″][quote name=”ctrl”]Jäkligt sugen på en sådan här. Funderar bara på om det är lagom storlek för min del, som tänk ha den som läsplatta för manga och enklare surf. Får se om man får testa lite sen när den dyker upp i handeln om storleken blir rätt.[/quote]Har en Zte Light sedan maj 2011 och den är nästan exakt samma storlek som nexus 7, och jag kan säga att jag har läst minst 5000 kapitel manga på den. Det är perfekt storlek för att kunna hålla den i en hand och läsa. Jag kommer med 100% säkerhet köpa en nexus… Läs hela »

Medlem
WIRN

Bra recention och riktigt trevlig produkt.

Ska bli intressant i fall nu apple släpper en ipad mini som det ryktas om. Måste i så fall kännas rätt tungt för dom…

Anton Karmehed
Admin

[quote name=”WIRN”]Bra recention och riktigt trevlig produkt. Ska bli intressant i fall nu apple släpper en ipad mini som det ryktas om. Måste i så fall kännas rätt tungt för dom…[/quote]Ja det blir ju jäkligt intressant att följa, Apple har ju aldrig gillat att tumma på funktioner och kvalité i sina produkter, samtidigt som man vill åt rejäla marginaler. Så har svårt att se att man ska kunna kontra prismässigt. Men om man lägger sig på 299 USD eller kanske 349 USD har man nog goda möjligheter att sätta käppar i hjulet för Google trots allt. Apple är fortfarande i… Läs hela »

Tellus82
Medlem
Tellus82

Att ni klankar ner på färgtemp som om det vore ett fel finner jag lite smålustigt, Samsungs enheter har i det närmaste en bissart kall/hög färgtemp men den kallas inte för felaktig, hur kommer det sig?

Anders Nilsson
Medlem
Anders Nilsson

Nice try but….. Cool och prisvärd platta men tyvärr har bara Samsung och Apple fattat att en modern ”Platta” behöver både 2,4 och 5 GHz WiFi-stöd. 95% av alla som köper dessa produkter fattar tyvärr inte att utan 5 GHz stöd kommer du aldrig att kunna nyttja din WLAN uppkoppling fullt ut eftersom 2,4 GHz bandet sakta men säkert håller på att då den saknar kapacitet. Jag kommer ALDRIG att köpa en platta som inte stödjer 5 GHz bandet punkt slut. Min bedömning är att det skulla ha kostat ASUS runt 300kr extra att addera 5 GHz stöd vilket skulle… Läs hela »

Tellus82
Medlem
Tellus82

[quote name=”Jacob Hugosson”][quote name=”Tellus82″]Att ni klankar ner på färgtemp som om det vore ett fel finner jag lite smålustigt, Samsungs enheter har i det närmaste en bissart kall/hög färgtemp men den kallas inte för felaktig, hur kommer det sig?[/quote]Jag anser inte att det spelar någon roll vad dom andra har. Faktum kvarstår att vårt exemplar av Nexus 7 hade hög färgtemperatur som troligtvis beror på dålig kalibrering från fabrik – sen är jag fullt medveten om att det finns sämre alternativ, det finns alltid någonting som är sämre och nästan alltid någonting som är bättre. Vi hade kunnat jämföra med… Läs hela »

Tellus82
Medlem
Tellus82

[quote name=”Jacob Hugosson”][quote name=”Tellus82″]Jag är ledsen men när jag tittar på era jämförelsebilder så har inte nexus 7 hög färgtemp, den har lägre än samsungen bredvid… nu får ni läsa på lite innan ni ger ut bedömningar på skärmar…[/quote]Faktum kvarstår att Nexus 7 inte visar korrekt färger oavsett hur vi än vrider på det hela och att kalibreringen inte är helt hundra. Att den sedan är bättre än surfplattan i samma prisklass vi valt att jämföra med (Samsung Galaxy Tab 2 7.0) som har en medelmåttig skärm, är en helt annan sak.[/quote] Så ni påstår att den har en felkalibrerad… Läs hela »

JockeLoke
Gäst
JockeLoke

Har haft min Nexus nu i över en månad, måste säga att jag tycker den är riktigt dålig. Byggkvaliten är under all kritik, trycker man på vissa ställen runt skärmen (där jag faktiskt håller den med vänster hand när jag använder den) så buktar plasten in rejält. Laddaren… å fy f-n vilket misslyckande, det ska ju vara ”usb” standard, men nja… ingen av mina iPhone USB väggladdare funkar med Nexus egna USB sladd, ingen av mina laddare i bilen funkade heller (standard belkin usb laddare, både 1amp och 2amp), jag kan ladda den från min skärm och min laptops usb… Läs hela »

Adama
Gäst
Adama

Jag hade gärna betalt 500 kr till för 3G. Hade man kunnat stoppa in sitt SIM-kort o surfat. Eller delat ut från telefonen. Hoppas den modellen kommer.

Josef74
Gäst
Josef74

Jag har nu haft min Nexus 7 i cirka en månad, och är mycket nöjd med den. Problemen som JockeLoke beskriver är inget jag upplevt. Det enda som är dåligt på min enhet, är högtalaren. Men det kan jag leva med. 🙂 Ett par tips: Köp till en USB OTG adapter. Finns på kjell & company. Då kan du koppla till ett usb-minne, eller som jag gör, en kortläsare. Bara installera Nexus media importer.Laddare köpte jag på clas ohlson. En vanson som klarar 2,1 A. Fungerar perfekt. 🙂 Och batteritiden på min enhet är INTE i närheten så dålig som… Läs hela »

Medlem
Calle2003

Köpte en Samsung Galaxy Tab 2 7.0 till tjejen i födelsedagspresent. Hon är jättenöjd med den medan jag som är mer kräsen tycker texten är suddig. Läst på [url]http://www.swedroid.se/forum/showthread.php?t=78929[/url] att Nexus 7 också har lite suddig text men ni som har båda enheterna, är den lika suddig som på Tab 2 7.0?

Krister2012
Gäst
Krister2012

Hur är den att läsa e-böcker med, låna från bilbliotek, läsa epub filer verkar vara ett problem om man inte konverterar boken.
Är man låst till ett ”köpställe” eller hur fungerar det?