Sammanfattning - Androidplattan blommar ut

Asus har växt till en av de stora datortillverkarna och med sina surfplattor bevisar företaget gång på gång att de är fullt redo för den så kallade post-PC-eran. Det är då kanske inte så konstigt att Google valt att tillsammans med Asus utveckla och tillverka den första surfplattan någonsin under deras exklusiva varumärke Nexus. Precis som de första Nexus-telefonerna sätter Nexus 7 en ny standard på marknaden och det med besked.

Nexus 7 är en surfplatta utan några större kompromisser, till ett riktigt attraktivt pris. Vi har ännu inga exakta uppgifter om priset men det är mellan 2 000 och 2 400 kronor som gäller för 16 gigabyte-versionen som ska säljas i Sverige. Av dessa är 13 gigabyte användbart för slutanvändare och tyvärr saknas plats för microSD-kort. Det här är dock den största nackdelen vi hittar.

Mjukvaran är minst lika viktig i Nexus 7 och det nya operativsystemet Android 4.1 Jelly Bean levererar. Det delar mycket av sitt DNA med Android 4.0 Ice Cream Sandwich, men är trots detta ack så mycket bättre. Project Butter erbjuder som utlovat ett sömlöst flyt i användning. Gränssnittet flyter verkligen på bättre än alla andra Android-baserade surfplattor och smartphones vi har stött på. Att starta program och stänga dem fungerar minst lika sömlöst som att bläddra runt på hemskärmen och i applikationsmenyerna.

Förutom Project Butter hittar vi flera andra små detaljer i Jelly Bean. Google Chrome är nu standardwebbläsare, att organisera hemskärmen är smidigare än tidigare, hanteringen av ordlistor har förbättrats och notiferingssystemet har finputsats. Gränssnittet är en blandning av det som kommer användas i smartphones och större surfplattor, men det påminner mest om ett smartphone-gränssnitt. För en surfplatta i det här formatet känns det dock inte helt fel. Jelly Bean känns överlag mer städat än Ice Cream Sandwich.

En annan kompromiss i den här prisklassen är avsaknaden av 3G eller 4G/LTE-stöd. Det här var dock väntat då det skulle spränga Googles önskade prislapp med råge. Det finns dock stöd för Wifi och GPS. GPS-stödet är inte på något vis onödigt på en enhet som denna, nu när det går att ladda hem offline-kartor i Google Maps. Det saknas också en kamera på baksidan, men ärligt talat saknar vi den inte. Redaktionen är eniga om att en kamera på baksidan av stora surfplattor är så gott som onödig och är det någonstans man ska spara in på så är det där. På framsidan hittar vi dock en 1,2 megapixel-kamera till för videosamtal och det är en av de bättre vi stött på hittills.

Trots sitt låga pris är det inget fel på byggkvaliten. Det yttre skalet är tillverkat helt i högkvalitativ plast med perfekt passform. Hemligheten ligger på insidan som bygger på en stabil ram av aluminiummagnesiumlegering. Baksidan har ett gummitäcke som gör att surfplattan ligger bra i handen och de kurvade sidorna bidrar till en bättre passform. Nexus 7 kommer med ovanligt tjocka skärmramar över och under skärmen, men även detta gör att den känns mer bekväm att håll i horisontalt läge.

Är det dålig skärmkalibrering från fabrik som återger mörka färger i Nexus?

Vidare till skärmen imponerades vi av den höga upplösningen 800 x 1 280 som med en 7-tumsskärm ger en pixeldensitet på 216 ppi. Inte riktigt i Ipad-klassen, men fullt tillräckligt för att vi inte kunde urskilja varje pixel vid användning. IPS-panelen lovade väldigt bra betraktningsvinklar och levererade, men skärmen kommer inte helt utan sina brister. Ljusstyrkan är förhållandevis svag vilket gör att surfplattan inte lämpar sig bra att använda när solen lyser på som bäst. Dessutom verkar det som att skärmen är felkalibrerad från fabrik, med resultat att vitt får en mörkare ton. Vi tror inte felet ligger i skärmens hårdvara, så förhoppningsvis är det någonting Asus kan rätta till med en kommande uppdatering eller framtida tillverkningslinjer?

Den strömsnåla Tegra 3-kretsen som använts levererar hög prestanda som får plattan att tugga sig igenom filmer med bitrate på 40 megabit per sekund eller för den del ge härligt flyt i krävande 3D-spel. Vi får även ut helt godkänt ljud när vi använder oss av hörlurar i Nexus 7, men håller er borta från de inbyggda högtalarna. De har låg ljudnivå vid 40 procent där vår smärttröskel gick i ljudkvalite. Vid 50 procent och uppåt låter det som om högtalarna hade sprängts, en snabb sökning på Google bekräftar att vi är inte ensamma att uppleva detta.

Processorn och skärmen ger oss även bra batteritid med ett batteri på 4 325 mAh. Med drygt tio timmar i videouppspelning är det ett av de bättre resultaten på marknaden av 7-tumssurfplattor, men Nexus 7 får svårt att hävda sig när vi jämför med väsentligt dyrare 10-tummare med mycket större batteri, exempelvis Apple Ipad. Vid användning håller sig surfplattan sval. Med ett stresstest som får Tegra 3 att arbeta på fullfart konstant, upplevde vi aldrig att den blev för varm att hålla i, eller för den delen så varm att det upplevdes som obehagligt.

Nexus 7 slår home run på surfplattemarknaden

Nexus 7 är inte bara den första surfplattan på marknaden med Android 4.1 Jelly Bean, det är även Googles första surfplatta och den lever upp till våra förväntningar. Det är en surfplatta med hög byggkvalite, en riktigt tilltalande prislapp och finputsade mjukvara redo att på allvar ta sig an surfplattsmarknaden. Istället för att försöka konkurrera direkt mot Apple Ipad fokuserar Google på ett helt annat marknadssegment med Nexus 7 som är både billigare och nästan hälften så stor. Vi gillar skarpt att Asus och Google utvecklat en 7-tummare och lagt ned tid på alla de små detaljerna, på en marknad där 10-tummarna oftast ligger i fokus.

För den som är ute efter en mindre surfplatta till ett pris på 2 000 – 2 400 kronor är det tveklöst Nexus 7 som gäller idag. Det finns ingen konkurrerande lösning med samma funktionalitet till ett liknande pris och vi tror inte det är värt att vänta på en sådan heller då Nexus 7 kommer bli svårslagen i detta segment. Asus visar återigen att de är en av de mest spännande aktörerna att följa på marknaden och har tillsammans med Google tagit fram den bästa surfplattan i klassen.

Trots vissa mindre brister och begränsningar i sin prisklass är Nexus 7 den mest prisvärda surfplattan på marknaden idag och är som helhet en alldeles ypperlig representant för Android. Som ett givet köp för undertecknad är det en surfplatta väl värd vår åtråvärda utmärkelse – Redaktörens Val.

Google Nexus 7 16 GB

Fördelar:
+ Android 4.1 Jelly Bean levererar en sömlös, responsiv användarupplevelse
+ Skärmens 800 x 1 280 upplösning med hög pixeldensitet (216 ppi)
+ Skärmens IPS-panel med bra betraktningsvinklar
+ Hög byggkvalite
+ Bra batteritid
+ Bra frontkamera
+ Förhållandevis sval oavsett form av användning
+ Riktigt prisvärd

Nackdelar:
– Ljussvag skärm, dålig färgkalibrering från fabrik
– Sämre ljud än vanligt ur de inbyggda högtalarna
– Saknar microSD-kortläsaren; endast 13 GB tillgängligt lagringsutrymme för slutanvändaren
– Saknar trådlös kommunikation i form av 3G eller 4G/LTE

Google Nexus 7 16 GB passar användare som:
Är på jakt efter en billig surfplatta utan större kompromisser
Vill ha en av de bästa surfplattorna Android-marknaden har att erbjuda
Vill ha en surfplatta som inte är varm vid användning
Ofta ser på högupplöst film i surfplattan
Prioriterar batteritid

Google Nexus 7 16 GB passar inte användare som:
Är i behov av mycket lagringsutrymme och vill kunna utöka vid behov
Är kräsen med korrekt färgåtervinning på skärmen
Kommer använda surfplattan mycket utomhus i solsken
Är i behov av trådlös kommunikation utanför hemmet och/eller långt från en Wifi-router

Pris: 2 000 – 2 400 kronor (tillgängling någon gång i september)

23
Leave a Reply

Please Login to comment
23 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
15 Comment authors
Krister2012Josef74AdamaJockeLoke Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
ctrl
Gäst
ctrl

Jäkligt sugen på en sådan här. Funderar bara på om det är lagom storlek för min del, som tänk ha den som läsplatta för manga och enklare surf. Får se om man får testa lite sen när den dyker upp i handeln om storleken blir rätt.

Pärra
Gäst
Pärra

Jag har hört från flera håll att de tycker de inbyggda högtalrana är riktigt dåliga men på min fungerar de helt ok, jag kan dra upp volymen en hel del utan att det låter kasst. Kan det vara ett fabriksfel?

Medlem
peter andersson

Tack för en fin recension. Nexus är onekligen spännande och det är underbart att det äntligen är ett annat företag än Samsung som står för bygget. De må sälja många mobiler men plasten är densamma och loggan, ja loggan är som den är^^

Anton Karmehed
Admin

En riktigt intressant surfplatta och inte minst en intressant lansering för surfplattsmarknaden.Det råder inget tvivel om att Google och Asus gjort sitt bästa för att ge Android de bästa möjligheter att växa den närmaste framtiden. Därför ska det bli riktigt spännande att se försäljningssiffrorna för Nexus 7. Om man inte lyckas sälja en såhär pass bra surfplatta för det här priset så får man nog börja tänka om sin strategi och satsning på surfplattsmarknaden. Apple har ju hittat sin nisch med fokus på just surfning och mängder med Ipad-optimerade appar. Microsoft har potential att plocka över de konsumenter som är… Läs hela »

Dick Papazian
Medlem

Fin recension!!

Jag blir dock mer sugen på att skaffa en mobil med Jelly Bean. Även om den är extremt prisvärd så hade jag inte kunnat använda den som jag vill med så lite internt minne.

pippen1001
Medlem
pippen1001

[quote name=”ctrl”]Jäkligt sugen på en sådan här. Funderar bara på om det är lagom storlek för min del, som tänk ha den som läsplatta för manga och enklare surf. Får se om man får testa lite sen när den dyker upp i handeln om storleken blir rätt.[/quote]Har en Zte Light sedan maj 2011 och den är nästan exakt samma storlek som nexus 7, och jag kan säga att jag har läst minst 5000 kapitel manga på den. Det är perfekt storlek för att kunna hålla den i en hand och läsa. Jag kommer med 100% säkerhet köpa en nexus 7… Läs hela »

Anton Karmehed
Admin

[quote name=”pippen1001″][quote name=”ctrl”]Jäkligt sugen på en sådan här. Funderar bara på om det är lagom storlek för min del, som tänk ha den som läsplatta för manga och enklare surf. Får se om man får testa lite sen när den dyker upp i handeln om storleken blir rätt.[/quote]Har en Zte Light sedan maj 2011 och den är nästan exakt samma storlek som nexus 7, och jag kan säga att jag har läst minst 5000 kapitel manga på den. Det är perfekt storlek för att kunna hålla den i en hand och läsa. Jag kommer med 100% säkerhet köpa en nexus… Läs hela »

Medlem
WIRN

Bra recention och riktigt trevlig produkt.

Ska bli intressant i fall nu apple släpper en ipad mini som det ryktas om. Måste i så fall kännas rätt tungt för dom…

Anton Karmehed
Admin

[quote name=”WIRN”]Bra recention och riktigt trevlig produkt. Ska bli intressant i fall nu apple släpper en ipad mini som det ryktas om. Måste i så fall kännas rätt tungt för dom…[/quote]Ja det blir ju jäkligt intressant att följa, Apple har ju aldrig gillat att tumma på funktioner och kvalité i sina produkter, samtidigt som man vill åt rejäla marginaler. Så har svårt att se att man ska kunna kontra prismässigt. Men om man lägger sig på 299 USD eller kanske 349 USD har man nog goda möjligheter att sätta käppar i hjulet för Google trots allt. Apple är fortfarande i… Läs hela »

Tellus82
Medlem
Tellus82

Att ni klankar ner på färgtemp som om det vore ett fel finner jag lite smålustigt, Samsungs enheter har i det närmaste en bissart kall/hög färgtemp men den kallas inte för felaktig, hur kommer det sig?

Anders Nilsson
Medlem
Anders Nilsson

Nice try but….. Cool och prisvärd platta men tyvärr har bara Samsung och Apple fattat att en modern ”Platta” behöver både 2,4 och 5 GHz WiFi-stöd. 95% av alla som köper dessa produkter fattar tyvärr inte att utan 5 GHz stöd kommer du aldrig att kunna nyttja din WLAN uppkoppling fullt ut eftersom 2,4 GHz bandet sakta men säkert håller på att då den saknar kapacitet. Jag kommer ALDRIG att köpa en platta som inte stödjer 5 GHz bandet punkt slut. Min bedömning är att det skulla ha kostat ASUS runt 300kr extra att addera 5 GHz stöd vilket skulle… Läs hela »

Tellus82
Medlem
Tellus82

[quote name=”Jacob Hugosson”][quote name=”Tellus82″]Att ni klankar ner på färgtemp som om det vore ett fel finner jag lite smålustigt, Samsungs enheter har i det närmaste en bissart kall/hög färgtemp men den kallas inte för felaktig, hur kommer det sig?[/quote]Jag anser inte att det spelar någon roll vad dom andra har. Faktum kvarstår att vårt exemplar av Nexus 7 hade hög färgtemperatur som troligtvis beror på dålig kalibrering från fabrik – sen är jag fullt medveten om att det finns sämre alternativ, det finns alltid någonting som är sämre och nästan alltid någonting som är bättre. Vi hade kunnat jämföra med… Läs hela »

Tellus82
Medlem
Tellus82

[quote name=”Jacob Hugosson”][quote name=”Tellus82″]Jag är ledsen men när jag tittar på era jämförelsebilder så har inte nexus 7 hög färgtemp, den har lägre än samsungen bredvid… nu får ni läsa på lite innan ni ger ut bedömningar på skärmar…[/quote]Faktum kvarstår att Nexus 7 inte visar korrekt färger oavsett hur vi än vrider på det hela och att kalibreringen inte är helt hundra. Att den sedan är bättre än surfplattan i samma prisklass vi valt att jämföra med (Samsung Galaxy Tab 2 7.0) som har en medelmåttig skärm, är en helt annan sak.[/quote] Så ni påstår att den har en felkalibrerad… Läs hela »

JockeLoke
Gäst
JockeLoke

Har haft min Nexus nu i över en månad, måste säga att jag tycker den är riktigt dålig. Byggkvaliten är under all kritik, trycker man på vissa ställen runt skärmen (där jag faktiskt håller den med vänster hand när jag använder den) så buktar plasten in rejält. Laddaren… å fy f-n vilket misslyckande, det ska ju vara ”usb” standard, men nja… ingen av mina iPhone USB väggladdare funkar med Nexus egna USB sladd, ingen av mina laddare i bilen funkade heller (standard belkin usb laddare, både 1amp och 2amp), jag kan ladda den från min skärm och min laptops usb… Läs hela »

Adama
Gäst
Adama

Jag hade gärna betalt 500 kr till för 3G. Hade man kunnat stoppa in sitt SIM-kort o surfat. Eller delat ut från telefonen. Hoppas den modellen kommer.

Josef74
Gäst
Josef74

Jag har nu haft min Nexus 7 i cirka en månad, och är mycket nöjd med den. Problemen som JockeLoke beskriver är inget jag upplevt. Det enda som är dåligt på min enhet, är högtalaren. Men det kan jag leva med. 🙂 Ett par tips: Köp till en USB OTG adapter. Finns på kjell & company. Då kan du koppla till ett usb-minne, eller som jag gör, en kortläsare. Bara installera Nexus media importer.Laddare köpte jag på clas ohlson. En vanson som klarar 2,1 A. Fungerar perfekt. 🙂 Och batteritiden på min enhet är INTE i närheten så dålig som… Läs hela »

Medlem
Calle2003

Köpte en Samsung Galaxy Tab 2 7.0 till tjejen i födelsedagspresent. Hon är jättenöjd med den medan jag som är mer kräsen tycker texten är suddig. Läst på [url]http://www.swedroid.se/forum/showthread.php?t=78929[/url] att Nexus 7 också har lite suddig text men ni som har båda enheterna, är den lika suddig som på Tab 2 7.0?

Krister2012
Gäst
Krister2012

Hur är den att läsa e-böcker med, låna från bilbliotek, läsa epub filer verkar vara ett problem om man inte konverterar boken.
Är man låst till ett ”köpställe” eller hur fungerar det?