Radeon HD 7990 ”Malta” blir idag officiellt en del i AMD:s Radeon HD 7000-familj och med dubbla Tahiti XT-grafikkretsar och en respektingivande fysik är det ett grafikkort utöver det vanliga. Frågan är bara om grafikkortets råkraft och design är rätt väg att gå för AMD.

AMD har en lång historia av att utveckla grafikkort med dubbla GPU-kretsar. Men senaste vi såg en modell i detta segmentet var för två år sedan när tillverkaren lanserade Radeon HD 6990. Ett grafikkort som visade sig vara det snabbaste i världen men också det mest strömslukande och högljudda.

Grafikkretsar och inte minst AMD:s har blivit små kärnkraftverk på senare år och det är knappast en slump att vi inte sett någon uppföljare till HD 6990 de senaste åren. Vi har sett produktplaner med dubbelkärniga Radeon HD 7000-kort till och från, men någon lansering har aldrig skett. Till slut tog AMD:s partnertillverkare saken i egna händer och lanserade tidigare i år sina egna modeller med dubbla Tahiti XT-grafikkretsar. Till slut väljer alltså AMD trots allt att krypa till korset och lansera en officiell uppföljare till Radeon HD 6990 och namnet blir passande nog Radeon HD 7990.

Vi kommer inte att gå in mycket närmare på AMD:s Tahiti-grafikkretsar i denna artikel, men för den som vill läsa på mer om tillverkarens kraftfullaste grafikkrets kan vi rekommendera våra recensioner av AMD Radeon HD 7970 och Radeon HD 7970 GHz Edition.

RadeonHD7990_10

Grafikkortet har fler likheter med HD 6990 än bara namnet. Kortet är fysiskt i snarlikt format, vi hittar två av företagets för tillfället kraftfullaste grafikkretsar under kylaren och prislappen är rejält tilltagen. Grunden hittar vi däremot i Radeon HD 7970 och Southern Islands-arkitekturen.

Specifikationer Radeon HD 7990 Radeon HD 7970 GHz Edition
Krets 2 x Tahiti XT Tahiti XT
Teknik 28 nanometer 28 nanometer
Klockfrekvens 950 MHz 1 000 MHz
Boost Clock 1 000 MHz 1 050 MHz
Radeon-kärnor 4 096 2 048
GCN-enheter 64 32
Texturenheter 256 128
ROP:s 64 32
Beräkningskraft singelprecision 8 200 GFLOPS 4 300 GFLOPS
Minnesbuss 2 x 384-bit 384-bit
Minnesmängd 6 144 MB GDDR5 3 072 MB GDDR5
Minnesfrekvens 1 500 MHz (6 000 MHz effektivt) 1 500 MHz (6 000 MHz effektivt)
Minnesbandbredd 576 GB/s 288 GB/s
Max TBP 375W 250W
Videoutgångar 1 x DVI-I, 4 x Mini-DisplayPort 1.2 1 x DVI-I, 1 x HDMI 1.4a, 2 x Mini-DisplayPort 1.2

Med dubbla Tahiti XT-grafikkretsar under kylaren har Radeon HD 7990 mäktiga 8,6 miljarder transistorer att försörja – 4,3 miljarder per grafikkrets. Det kan jämföras med Nvidias GK110-grafikkort som hittas i Geforce GTX Titan och som ensam huserar över 7 miljarder transistorer.

Den teoretiska beräkningskraften är minst sagt imponerande och AMD specificerar den till 8,2 teraflops vilket tillsammans med en minnesbandbredd på hela 576 gigabyte per sekund gör kortets prestandaspecifikationer till något utöver det vanliga.

Noterbart är att AMD som väntat väljer att utrusta grafikkortet med 6 gigabyte grafikminne, precis som föregångaren Radeon HD 6990.

RadeonHD7990_03RadeonHD7990_04

Radeon HD 7990 mäter runt 30 centimeter och delar tronen som konsumentmarknadens största grafikkort med sitt äldre syskon. Men förutom kortets mått skiljer sig de både grafikkorten en hel del åt, åtminstone vid första anblick. AMD har nämligen bytt kylardesign och för väl var väl det. Vi och de flesta andra som testade Radeon HD 6990 förbannade oss över ljudnivån på grafikkortets kylare och AMD tog till sig kritiken.

Radeon HD 7990 har fått en helt ny kylardesign som med hjälp av tre stora fläktar och en maffig blandning av kopparvärmeledningsrör och aluminiumkylflänsar ger en på pappret betydligt effektivare kylningslösning.

RadeonHD7990_05

RadeonHD7990_06

RadeonHD7990_08 RadeonHD7990_07

Förutom den uppdaterade kylaren är det dock mycket som är sig likt. De två Tahiti XT-grafikkretsarna placeras på vardera ände av det långa kortet och flankeras av ett dussintal GDDR5-minneskretsar som ger kortet en total minnesbuffert på 6 gigabyte. Mellan grafikkretsarna hittar vi även den nya PCI Express-bryggan som kopplar samman grafikkretsarna i en Crossfire-konfiguration. Detta för att optimera prestandan och för att grafikkortet ska fungera som vilket singel-GPU-kort som helst utan att behöva aktivera Crossfire-läget manuellt i drivrutinerna.

Bryggkretsen har totalt 48 PCI Express 3.0 kanaler att erbjuda och grafikkretsarna har en intern bandbredd på 96 gigabyte per sekund att kommunicera över. Vilket kan jämföras med maximalt 15,75 gigabyte per sekund när två grafikkort kommunicerar över vanliga PCI Express 3.0 x16 portar.

Grafikkortet har en specificerad strömförbrukning på maximalt 375 watt och på kretskortet hittar vi två stycken 8-pins strömkontakter som tillsammans med PCI Express-porten ger kortet den kräm som behövs.

RadeonHD7990_11

AMD har på pappret fått fram ett grafikkort med mäktig prestanda och kapacitet men som vi vet sedan tidigare är det inte det lättaste att sätta teori i praktik, särskilt inte när det handlar om flera grafikkretsar som ska arbeta tillsammans. Med det sagt ger vi oss direkt vidare på det vi alla väntat på, prestandatesterna.

9
Leave a Reply

Please Login to comment
9 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
6 Comment authors
S0urcerr0RAnton KarmehedflopperDennis TRecoil Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Dennis Tabula
Medlem
Dennis Tabula

Ni vet det där jag sa om att jag ville ha kortet? Yeah, glöm det. 😛 Sitta och lyssna på coil whine medans man leker med datorn är inget jag föredrar. Trodde faktiskt att AMD hade löst det problemet för längesedan. Trist.

Sen är ju prislappen absurt hög.

Staffanstalledräng
Gäst
Staffanstalledräng

Förväntade mig en prislapp på ca 8000-8500kr med tanke på tidigare HD7990 versioner (Utan coilwhine problemet).

Har AMD nämnt något angående spoltjutet?

flopper
Medlem
flopper

ifall Juli drivrutinerna ska funka som de ska men 3 månader bort är en lång tid.
coil whine är oacceptabelt.

Recoil
Gäst
Recoil

And the other top brands cards do not draw any power at all do they?
The name given to the story is offencive and misleading.
You discredit yourself sir.

Dennis Tabula
Medlem
Dennis Tabula

[quote name=”Recoil”]And the other top brands cards do not draw any power at all do they?The name given to the story is offencive and misleading.You discredit yourself sir.[/quote]They do. But when you have a single card drawing about a 100 watts more power than two SLI’d cards, you know you’re going to be running into issues. Mainly coil whine (as the article mentions) and heat. Since the cooler on the card is decent enough your main issue is the coil whine. Seeing as how the card costs a minor fortune you’d think that AMD would’ve fixed the coil whine issue… Läs hela »

flopper
Medlem
flopper

[quote name=”Anton Karmehed”][quote name=”Staffanstalledräng”]Förväntade mig en prislapp på ca 8000-8500kr med tanke på tidigare HD7990 versioner (Utan coilwhine problemet). Har AMD nämnt något angående spoltjutet?[/quote]Jag tror ”tyvärr” man går på Nvidias linje med priserna. Ser man till prestandan och bortser från eventuella problem med densamma så är det ändå i paritet med Nvidias två värstingkort om vi kikar på prisvärdhet. Spelpaketet i sig är ju värt en hel del om man nu inte redan sitter på alla titlarna vill säga 🙂 [quote name=”flopper”]ifall Juli drivrutinerna ska funka som de ska men 3 månader bort är en lång tid.coil whine är… Läs hela »

S0urcerr0R
Medlem
S0urcerr0R

Tack för en bra recension! 🙂Det känns som att man fick en ordentlig helhetsbild av vad detta kort har att bjuda på.Coil whine är fö oacceptabelt för mej med. Förrutom att visslandet är väldigt störande så ger det en känsla av att hårdvaran är gammal och utsliten. En känsla som säkert inte är kul för den som just spenderat 20000-30000 kr på en ny dator. Därför är just ”Coil whine” en väldigt viktig aspekt att poängtera i en recension som denna. Bra gjort. Regarding translating this article, I tried it with ”Google translate” for fun and it generated some surprisingly… Läs hela »